Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 21 сентября 2021, вопрос №49246 100₴

Влияет ли новая работа на перерасчет пенсии???

Доброго времени суток.
Мой отец получает заслуженную пенсию после шахты уже около 7 лет. Недавно решил пойти на новую официальную работу. Где то услышал что зарплата может повлиять на перерасчет пенсии(в худшую сторону). Так ли это??

Ответы юристов (6)

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Здравствуйте, Роман!

    Окремі складові пенсійної виплати встановлюються в залежності від того, працює особа чи ні

    Тому важливо своєчасно повідомляти органи Пенсійного фонду про своє працевлаштування чи звільнення з роботи.

    Працюючим пенсіонерам пенсія не виплачується, якщо призначена:

    • за вислугу років у період роботи особи за спеціальністю, що дає право на призначення пенсії за вислугу років;
    • соціальна пенсія (крім соціальних пенсій інвалідам з дитинства).

    Розмір пенсії змінюється:

    • Якщо особа працює, її пенсія (мінімальний розмір пенсії на рівні прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, та доплата за понаднормовий стаж від такого прожиткового мінімуму) не перераховується в зв’язку зі зростанням прожиткового мінімуму.
    • Якщо інвалід ІІ чи ІІІ групи працює, пенсія по інвалідності виплачується у розмірі 90 % чи відповідно 50 % пенсії за віком (обчисленої від стажу та заробітку з урахуванням мінімального розміру та доплати за понаднормовий стаж). Непрацюючі інваліди ІІ та ІІІ груп, за їх вибором та за наявності необхідного страхового стажу, мають право на призначення пенсії по інвалідності в розмірі пенсії за віком.
    • Непрацюючим пенсіонерам, які мають на своєму утриманні непрацездатних членів сім’ї, виплачується надбавка на утриманців.
    • Працюючий пенсіонер має право на перерахунок пенсії з урахуванням не менш як 24 місяців страхового стажу. За таких умов можливо провести перерахунок пенсії з урахуванням страхового стажу, набутого після призначення пенсії, та із заробітної плати, з якої була обчислена пенсія, або з урахуванням страхового стажу та зарплати, визначеної згідно із ст. 40 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” та із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який було враховано при обчисленні пенсії.

    Якщо після призначення пенсії пенсіонер набув менше 24 місяців страхового стажу, перерахунок пенсії проводиться не раніше ніж через 2 роки після призначення пенсії з урахуванням набутого страхового стажу та із заробітної плати, з якої було обчислено пенсію.

    Виплата пенсій працюючим пенсіонерам (крім інвалідів I та II груп, інвалідів війни III групи, учасників бойових дій та осіб, на яких поширюється дія пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту») проводиться у розмірі 85 відсотків прожиткового мінімуму, але не менше, ніж 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, – 1968грн (1312*150%).

    Законом України № 213 від 02.03.2015 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» передбачено, що виплата пенсій пенсіонерам, які працюють на «спеціальних» посадах (державні службовці, прокурори, судді та деякі інші категорії працівників) призначені пенсії не виплачуються до звільнення з роботи. При цьому не має значення вид пенсії та закон, згідно з яким вона призначена. Ця норма не поширюється на інвалідів І та II групи, інвалідів війни III групи, учасників бойових дій, членів сімей померлих чи загиблих військовослужбовців, учасників Антитерористичної операції. Усі вони на будь-якій роботі будуть одержувати призначену пенсію в повному обсязі.

    Слід пам’ятати, що в будь-якому випадку у разі працевлаштування (звільнення з роботи), тобто зміни статусу (працюючий чи не працюючий), слід повідомляти орган Пенсійного фонду України за місцем отримання пенсії.

    Особа, яка здійснює підприємницьку діяльність, вважається працюючою особою.

    Всего доброго, удачи Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович
    40%
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Добрый день!

    В Украине есть целый ряд причин, почему у пенсионера могут забрать до 50% выплаты. Как отмечают в Пенсионном фонде, чаще всего это происходит из-за переплаты выплаты. Об этом сообщает "Главком".

    Соответствующие причины указано в ст. 50 Закона об общеобязательном государственном пенсионном страховании. Основанием для взыскания части пенсии могут быть:

    - судебные решения, постановления и приговоры (по имущественным взысканиям);

    - исполнительные надписи нотариусов;

    - другие решения и постановления, выполнение которых проводится аналогично исполнению судебных решений.

    Проще говоря, если пенсионер вовремя не оплатил алименты, штраф за нарушение правил дорожного движения, исполнительные сборы, расходы на судопроизводство, кредитные обязательства и т.д., то Пенсионный фонд на основании решения исполнительной службы или частного исполнителя будет списывать задолженность с пенсии до полного погашения.

    Наиболее распространенная причина списания части пенсии — это ее переплата по вине самого пенсионера.

    О чем идет речь? О случаях, когда человек по закону теряет право на пенсию или ее часть, но не информирует об этом пенсионные органы и продолжает получать пенсию — а в последствии нарушение закона вскрывается.

    Сейчас для пенсионера, который работает, нет особого порядка выплат, что влияло бы на уменьшение размера пенсии. В то же время в законе осталась норма, согласно которой работающим пенсионерам перерасчет доплаты до минимального размера пенсии и за сверхнормативный стаж, что связано с повышением прожиточного минимума, не проводятся. Они проводятся только после того, как человек уволится с работы.

    Вот типичный пример.

    Трудоустройство пенсионера

    Здесь важен не размер зарплаты, а сам факт занятости. По закону, если пенсионер работает, это влияет на его право получать доплаты, надбавки, повышения, а также перерасчеты доплат к пенсии при изменении прожиточного минимума.

    Так, для работающих пенсионеров не проводятся перерасчеты доплаты до минимального размера пенсии и за сверхнормативный стаж, связанные с повышением прожиточного минимума.

    Меняется при трудоустройстве и размер пенсионных выплат для лиц II и III групп инвалидности, которые не достигли пенсионного возраста, но получают пенсию по инвалидности в размере пенсии по возрасту. Если человек идет на работу, то лицам со II группой инвалидности выплачивается 90% от его пенсии, с III — 50%.

    Также трудоустройство лишает права на получение надбавок на содержание несовершеннолетних детей.

    Есть и более «тяжелый» случай: если получатель пенсии за выслугу лет вновь идет работать по специальности, дающей право на назначение такой пенсии, он теряет право получение такой пенсии целиком.

    Что делать, чтобы избежать принудительного снижения выплат?

    Получатель пенсии должен самостоятельно сообщить в управление Пенсионного фонда по месту жительства об изменениях, которые могут повлиять на размер его пенсионных выплат. На это по закону отводится 10 дней.

    Заявление о перерасчете пенсии как работающему пенсионеру вместе с копией подтверждающего документа (приказ о приеме на работу или договор о гражданско-правовых отношениях) можно подать лично, письмом или через веб-портал Пенсионного фонда.

    В Пенсионном фонде предупреждают, что в случае официального трудоустройства о нем все равно станет известно — пусть даже и с опозданием до четырех месяцев. И в таком случае излишне выплаченные пенсионные средства придется возвращать: добровольно или через суд.

    На сколько может уменьшится пенсия в случае принудительного взыскания?

    Единственная выплата, с которой не взимаются отчисления, — это надбавка на уход за инвалидом I группы. С остальных выплат, в том числе пенсионных, долги взыскиваются до полного погашения.

    По закону отчисления с пенсии не могут превышать 20% ее размера.

    Например, если с пенсионера, получающего 2000 грн пенсии, необходимо взыскать 600 грн, сумму разобьют на две месяца — 400 грн в первый (67%) и 200 во второй.

    Есть и исключения, при которых из пенсии может быть удержано даже 50% ее размера. Речь идет о:

    — взыскании алиментов;

    — возмещении убытков от хищения имущества предприятий и организаций;

    — возмещении вреда, причиненного увечьем или иным повреждением здоровья;

    — возврате переплаченных сумм заработной платы в предусмотренных законом случаях.

    Чтобы узнать, на каком основании из пенсии удержана определенная сумма, следует обратиться за разъяснениями в органы Пенсионного фонда.

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 15 лет опыта

    Добрый день, Роман!

    Повлиять -да, но никак не в худшую сторону. А в сторону пересчета.

    Пенсионер, имея законное право не работать, продолжил работать, оплачивая взносы в ЕСВ и иные налоги. Тем самым формируя себе право на пересчет пенсии как работающий пенсионер, в сторону Увеличения!

    Набирайте, если остались вопросы.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Перерахунок пенсії залежить від зарплати та тривалості страхового стажу і визначається для кожного пенсіонера індивідуально.

    При цьому, перераховуватися буде "чиста пенсія", нарахована за роки стажу - без спеціальних доплат.

    Формула розрахунку пенсії наступна:

    Пенсія = середня зарплата * трудовий (страховий) стаж * індивідуальний коефіцієнт заробітку.

    Трудовий стаж обчислюється у відсотках (1 рік = 1%), відповідно до нього зарахують весь час, який особа пропрацювала з моменту останнього перерахунку пенсії або виходу на пенсію.

    Коефіцієнт заробітку впливає на збільшення пенсії у випадку, якщо після виходу на пенсію зросла і зарплата пенсіонера, який продовжує працювати.

    Успіхів

    Гончаренко Константин
    30%
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Розмір пенсії кожного пенсіонера визначається індивідуально з урахуванням набутого ним страхового стажу та заробітної плати, з якої сплачено внески.

    Законом передбачено, що пенсії виплачуються без врахування одержуваної заробітної плати, крім випадків, передбачених законом.

    Тобто, пенсіонер має право призначити пенсію, отримувати її, продовжувати працювати, навіть на тій же посаді (крім пенсіонерів, які отримують пенсію за вислугу років).

    Так, на 1 липня 2020 року в Україні із 11,2 млн пенсіонерів 2,7 млн – працюючі пенсіонери.

    Розмір призначеної пенсії переглядається (перераховується) за правилами, визначеними законодавством.

    Через кожні 2 роки пенсіонерам, які працювали після призначення пенсій, проводяться перерахунки з урахуванням набутого після призначення пенсії страхового стажу або страхового стажу та заробітної плати (обирається найвигідніший варіант перерахунку).

    Крім того, такі пенсії “індексуються 50х50” за загальновизначеними правилами.

    Закон “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” зобов’язує кожну застраховану особу повідомляти про зміни, зокрема, щодо свого працевлаштування. Про такий обов’язок ми повідомляємо кожного пенсіонера у заяві, пам’ятці, які він підписує.

    Однією з підстав для перерахунку пенсій є зміна прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Як правило, така зміна передбачена двічі на рік – з липня та грудня.

    Надбавки, доплати, підвищення, інші виплати, встановлені законодавством, переглядаються (збільшуються) при зміні прожиткового мінімуму незалежно від факту роботи пенсіонера.

    А ось мінімальний розмір пенсій за віком, доплата за понаднормовий стаж, які також можуть залежати від прожиткового мінімуму, перераховуються лише непрацюючим пенсіонерам.

    Крім того, лише непрацюючим пенсіонерам встановлюється надбавка на непрацездатних членів сім’ї.

    Саме з точки зору визначення належного розміру пенсії і має значення повідомлення про факт працевлаштування.

    На жаль, спотворюючи вимоги законодавства, окремі “експерти” розповсюджують “страшилки” про штрафи, які ніби накладають органи Пенсійного фонду України. Нічого подібного законодавством не передбачено. Навпаки, після встановлення факту роботи, про який пенсіонер не повідомив своєчасно, його розмір пенсії визначається з урахуванням нових даних. Щодо повернення надміру виплачених сум, то тут закон передбачає можливість повернути неналежні пенсіонеру суми добровільно. Якщо ж ні, то утримується переплата з пенсії в розмірі не більше 20 % місячної пенсії.

    Задля уникнення непорозумінь щодо розмірів пенсій переконливо рекомендуємо тим, хто має намір у період отримання пенсії вийти на роботу, невідкладно інформувати будь-яким зручним способом органи Пенсійного фонду про такий факт.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    30%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня, Романе!

    Статтею 69 Закону України "Про пенсійне забезпечення" передбачено, що пенсіонерам, які пропрацювали після призначення пенсій за віком або інвалідністю не менш як 2 роки з більш високим заробітком, ніж той, з якого було обчислено пенсію, встановлюється за заявою пенсіонера новий розмір пенсії виходячи з більш високого заробітку, який визначається за 2 роки роботи підряд після призначення пенсії відповідно до статей 64 - 67 цього Закону.

    У разі дальшого зростання заробітку пенсіонера провадиться за його заявою новий перерахунок пенсії. Кожний наступний перерахунок пенсії провадиться не раніш як через 2 роки роботи після попереднього перерахунку.

    Пунктом 1.5 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" передбачено, що заява про перерахунок пенсії подається пенсіонером особисто або його законним представником до органу, що призначає пенсію, за місцем перебування на обліку як одержувача пенсії, а пенсіонерами, які проживають на території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя і не отримують пенсії від уповноважених органів Російської Федерації, - до органу, що призначає пенсію, визначеного Пенсійним фондом України.

    Заява про призначення/перерахунок пенсії подається разом із додатками до неї.

    Так, п. 2.7. Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" передбачено, що до заяви про перерахунок пенсії у зв’язку з урахуванням страхового стажу (заробітної плати) після призначення пенсії, у зв’язку зі зміною кількості членів сім’ї, а також в інших випадках, які спричиняють збільшення чи зменшення розміру пенсії, надаються такі документи:

    1) документи про стаж, що визначені Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року № 637 (далі - Порядок підтвердження наявного трудового стажу). За період роботи, починаючи з 01 січня 2004 року, структурний підрозділ, відповідальний за ведення персоніфікованого обліку (далі - відділ персоніфікованого обліку), надає структурному підрозділу, відповідальному за призначення пенсії, довідку з бази даних реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі - реєстр застрахованих осіб) за формою згідно з додатком 1 до Положення про реєстр застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 18 червня 2014 року № 10-1 , а у разі необхідності - за формою згідно з додатком 3 до Положення.

    За період роботи до 01 січня 1991 року на Крайній Півночі чи в місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі колишнього СРСР, а також на острові Шпіцберген надаються договори або інші документи, що підтверджують право працівника на пільги, передбачені для осіб, які працювали в районах Крайньої Півночі чи місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі.

    Період здійснення фізичною особою підприємницької діяльності, крім осіб, які здійснювали підприємницьку діяльність за спрощеною системою оподаткування, з 01 липня 2000 року підтверджується довідкою із бази даних реєстру застрахованих осіб за інформацією відділу персоніфікованого обліку. Період здійснення фізичною особою підприємницької діяльності за спрощеною системою оподаткування до 01 січня 2004 року підтверджується спеціальним торговим патентом, або свідоцтвом про сплату єдиного податку, або патентом про сплату фіксованого розміру прибуткового податку з громадян, або довідкою про сплату страхових внесків, а з 01 січня 2004 року - довідкою із бази даних реєстру застрахованих осіб за інформацією відділу персоніфікованого обліку.

    Період перебування на інвалідності у зв’язку із нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням підтверджується випискою з акта огляду медико-соціальної експертної комісії (далі - МСЕК).

    Період отримання допомоги по безробіттю підтверджується до 01 січня 2010 року на підставі записів у трудовій книжці, а починаючи з 01 січня 2010 року - довідкою із бази даних реєстру застрахованих осіб за інформацією відділу персоніфікованого обліку;

    2) для підтвердження заробітної плати відділом персоніфікованого обліку надаються індивідуальні відомості про застраховану особу за період з 01 липня 2000 року (додатки 1, 3 до Положення).

    За бажанням пенсіонера у період до 01 січня 2016 року ним може подаватись довідка про заробітну плату (дохід) до 01 липня 2000 року (додаток 1) із зазначенням у ній назв первинних документів, на підставі яких її видано, їх місцезнаходження та адреси, за якою можливо провести перевірку відповідності змісту довідки первинним документам.

    У разі якщо страховий стаж починаючи з 01 липня 2000 року становить менше 60 місяців, особою подається довідка про заробітну плату (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 01 липня 2000 року.

    За бажанням особи для додаткового виключення періоду догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку відповідно до абзацу третього частини першої статті 40 Закону за період з 01 липня 2000 року до 01 січня 2005 року подається довідка з місця роботи про період такої відпустки.

    Особи, яким пенсія призначається відповідно до міжнародних договорів (угод) у галузі пенсійного забезпечення, надають документи про стаж, визначені Порядком підтвердження наявного трудового стажу, та довідку згідно з додатком 1 до цього Порядку;

    • документи про місце проживання (реєстрації) особи;
    • про перебування на утриманні заявника непрацездатних членів сім’ї;
    • документи про визнання особи жертвою нацистських переслідувань або дружиною (чоловіком) померлої жертви нацистських переслідувань (для підвищення пенсії або щомісячного довічного грошового утримання згідно зі статтями 6-1-6-4Закону України "Про жертви нацистських переслідувань").

    Органи Пенсійного фонду мають право вимагати відповідні документи від підприємств, організацій і окремих осіб, видані ними для оформлення пенсії, а також в необхідних випадках перевіряти обґрунтованість їх видачі та достовірність поданих відомостей про осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, умови їх праці та інших відомостей, передбачених законодавством для визначення права на пенсію.

    Строки перерахунку пенсії:

    Статтею 84 Закону України "Про пенсійне забезпечення" передбачено строки, з яких провадиться перерахунок призначеної пенсії:

    • при виникненні права на підвищення пенсії - з першого числа місяця, в якому пенсіонер звернувся за перерахунком пенсії, якщо відповідну заяву з усіма необхідними документами подано ним до 15-го числа включно, і з першого числа наступного місяця, якщо заяву з усіма необхідними документами подано ним після 15-го числа;
    • при настанні обставин, які тягнуть за собою зменшення пенсії, з першого числа місяця, в якому настали ці обставини, якщо вони мали місце до 15-го числа включно, і з першого числа наступного місяця, якщо вони мали місце після 15-го числа.

    В статті 47 цього ж Закону вказано, що пенсія в разі втрати годувальниката встановлюється на весь період, протягом якого член сім’ї померлого вважається непрацездатним згідно з статтею 37 цього Закону, а членам сім’ї, які досягли пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", - довічно. Зміна розміру пенсії або припинення її виплати членам сім’ї провадиться з першого числа місяця, що йде за тим місяцем, в якому настали обставини, що спричинили зміну розміру або припинення виплати пенсії.

    Статтею 35 вказаного Закону визначено, що у разі зміни групи інвалідності пенсія в новому розмірі виплачується з дня зміни групи інвалідності. У разі визнання особи, яка пройшла повторний огляд, здоровою пенсія виплачується до кінця місяця, в якому її визнано здоровою, але не довше ніж до дня, по який встановлено інвалідність.

    Чинним законодавством не визначено вичерпного переліку підстав відмови у перерахунку пенсії, однак, такими підставами може бути:

    • подання невідповідних додаткових документів, які дають право на подальший перегляд розміру виплачуваної пенсії,
    • подання недостовірних відомостей,
    • відсутність правових підстав для перерахунку.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України