Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Исполнительное производство, 24 сентября 2021, вопрос №49458 150₴

Исполнитель тянет «резину», не хочет снимать арест

Всем здравствуйте,
Был наложен арест, в июле сего года прошёл суд, суд постановил о снятие ареста со всей собственности, в августе решение вступило в силу, 20 дней для обжалования прошло. При обращение в исполнительную службу, исполнитель извините за лексикон «морозится», то занят, то пандемия, переписка сугубо в вайбере, последнее что написал, арест не может быть снят так как
1. Нужен оригинал решения суда
2. Номер исполнительного листа не верен
3. Дата ареста не верно указана
Вопросы:
1. Нужен ли действительно исполнителю оригинал решения суда или можно нот.копию сделать?! И я что-то слабо верю, что они не могут посмотреть через реестр это решение суда.
2. Как такое может быть, что бы номер исполнительного листа был не верен, а на основании чего тогда суд был?
3. Как дата ареста может быть не верной?
4. Почему не явился этот представитель исполнительной службы в суд и там не рассказывал об ошибках?
5. Как вообще лучше всего поступить в данной ситуации, что бы максимально быстро сняли арест? Переписываться по вайберу нет больше желания, бюрократия в чистом виде, как можно заставить их выполнять свою работу?
Заранее всем спасибо!

Ответы юристов (6)

    Костюк Любовь Тарасовна
    20%

    Доброго времени суток. Во-первых переписка в вайбере не имеет юридической силы, кто вам сказал таким образом урегулировать вопросы с исполнительной службой. Кроме того, решение не является исполнительным документом, должна быть вынесена ухвала или постанова суда. Всю остальную информацию нужно проверять, там может быть действительно описка, тогда нужно написать заявление в суд об исправлении ошибки, а может и исполнитель просто "морозится" как вы говорите, нужно все документы сверить что-бы понимать чья ошибка или бездеятельность. Но, запомните одно, что никогда ни с одним чиновником не ведите переговоры смс, вайбером, телефоном и т.д. только официальную переписку, потому-что если исполнитель нарушает свои полномочия, его можно притянуть к ответственности, написать жалобу и.т.д. а вайбер вы куда приложите?

    Не имея полной информации не могу вам конкретно написать ответ, с исполнительной службой имею большой опыт, поэтому могу допустить что исполнитель превышает свои полномочия, поэтому только официально !!!

    Адвокат Евгений Александрович
    26.7%

    Доброї ночі!

    На підставі рішення суду про зняття арешту з майна боржника, яке набрало законної сили, арешт з такого майна знімається згідно з постановою виконавця не пізніше наступного дня, коли йому стало відомо про такі обставини.

    Також керівник відділу ДВС, якому підпорядкований виконавець у разі виявлення порушення порядку накладення арешту, встановленого цим Законом, своєю постановою знімає арешт з майна боржника.

    Порядок звільнення майна з-під арешту в рамках виконавчого провадження регулюється Законом України «Про виконавче провадження» та Інструкцією з організації примусового виконання рішень.

    Арешт на майно боржника може накладатися виконавцем шляхом:

    винесення постанови про арешт коштів та інших цінностей боржника, що знаходяться на рахунках і вкладах чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах;

    винесення постанови про арешт коштів, що перебувають у касі боржника або надходять до неї;

    винесення постанови про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження;

    проведення опису майна боржника і накладення на нього арешту.

    Відповідно до статті 39 Закону України «Про виконавче провадження» у разі закінчення виконавчого провадження арешт, накладений на майно боржника, знімається, скасовуються інші вжиті виконавцем заходи примусового виконання рішення, а також провадяться інші дії, необхідні у зв’язку із завершенням виконавчого провадження.

    Відповідно до Інструкції з організації примусового виконання рішень, у постанові про закінчення виконавчого провадження, повернення виконавчого документа стягувачу чи повернення виконавчого документа до суду або іншого органу який його видав, виконавець зазначає підставу для цього з посиланням на відповідну норму Закону, результати виконання, а також наслідки завершення відповідного виконавчого провадження (зняття арешту тощо).

    Відповідно до статті 59 Закону України «Про виконавче провадження» особа, яка вважає, що майно, на яке накладено арешт, належить їй, а не боржникові, може звернутися до суду з позовом про визнання права власності на це майно і про зняття з нього арешту.

    У разі прийняття судом рішення про зняття арешту з майна — арешт з майна знімається за постановою виконавця не пізніше наступного дня, коли йому стало відомо про такі обставини.

    Копія постанови про зняття арешту з майна надсилається боржнику та органу (установі), якому була надіслана для виконання постанова про накладення арешту на майно боржника.

    Виконавець зобов’язаний зняти арешт з рахунку боржника не пізніше наступного робочого дня з дня надходження від банку документів, які підтверджують, що на кошти, які знаходяться на рахунку, заборонено звертати стягнення згідно із цим Законом.

    З майна боржника може бути знято арешт за постановою начальника відповідного відділу державної виконавчої служби, якому безпосередньо підпорядкований державний виконавець, якщо виявлено порушення порядку накладення арешту, встановленого цим Законом.

    Копія постанови начальника відділу державної виконавчої служби про зняття арешту з майна боржника не пізніше наступного дня після її винесення надсилається сторонам та відповідному органу (установі) для зняття арешту.

    Листування з виконавцем треба дійсно здійснювати не у Вайбері, а офіційно, шляхом подання на його ім'я, або краще на ім'я його начальника відділу державної виконавчої служби заяв, клопотань, які вони зобов’язані будуть реагувати.

    Для вирішення питання про зняття арешту, треба отримати в суді належним чином завірену копію, так як оригінал залишається у справі в суді (суд повинен ще сам направити у адресу виконавчої служби, це можете дізнатися у суді, чи відправляли).

    Також, у виконавчій службі, треба уточнити номер виконавчого провадження та дату арешту, якщо має місце помилка, то треба подати до суду заяву про виправлення помилок, що якщо у Вас відсутні копії матеріалів виконавчого провадження, то Ви можете і самі перевірити скориставшись Автоматизованою системю виконавчого провадження:

    https://asvpweb.minjust.gov.ua/#/search-debtors

    Потім рішення суду, разом з ухвалою суду про виправлення помилок (належним чином завірені судом копії), подавати разом з заявою (в 2-х примірниках, для відмітки), через канцелярію виконавчої служби краще на ім'я начальника відділу державної виконавчої служби, або поштою цінним листом з описом вкладення з повідомленням.

    Всього доброго, успіхів Вам!

    Гончаренко Константин
    23.3%

    Ддобрый день!

    Если арест наложен органом ДВС:

    1. Необходимо обратиться с запросом в Государственную исполнительную службу (ДВС) о предоставлении информации о наличии открытых или законченных исполнительных производств.

    2. На основании полученной информации составить ходатайство государственного исполнителя или руководителя отдела Государственной исполнительной службы с требованием снять существующие за пределами любого исполнительного производства аресты, наложенные на имущество (средства).

    3. В пределах 10-дневного срока с момента получения ДВС указанного ходатайства обратиться в суд, выдавший исполнительный документ, с жалобой на действия (бездействие) государственного исполнителя и просить обязать государственного исполнителя снять арест с имущества.

    В любом случае, все будет решаться в суде.

    Запросы подавать только письменно или почтой рекомедованим письмом с вручением.

    Для вирішення питання про зняття арешту, треба отримати в суді належним чином завірену копію, так як оригінал залишається у справі в суді (суд повинен ще сам направити у адресу виконавчої служби, це можете дізнатися у суді, чи відправляли).

    у виконавчій службі, треба уточнити номер виконавчого провадження та дату арешту, якщо є помилка, то треба подати до суду заяву про виправлення помилок, якщо у Вас відсутні копії матеріалів виконавчого провадження, то Ви можете і особисто перевірити скориставшись Автоматизованою системю виконавчого провадження:

    https://asvpweb.minjust.gov.ua/#/search-debtors

    Потім рішення суду, разом з ухвалою суду про виправлення помилок (належним чином завірені судом копії), подавати разом з заявою (в 2-х примірниках, для відмітки), через канцелярію виконавчої служби краще на ім'я начальника відділу державної виконавчої служби, або поштою цінним листом з описом вкладення з повідомленням.

    Краще діяти письмово через начальника органу ДВС.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    30%

    Закон Украины "Про виконавче провадження" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1404-19#n565):

    "Стаття 3. Рішення, що підлягають примусовому виконанню. Виконавчі документи

    1. Відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню рішення на підставі таких виконавчих документів:

    1) виконавчих листів та наказів, що видаються судами у передбачених законом випадках на підставі судових рішень...

    Стаття 59. Зняття арешту з майна

    1. Особа, яка вважає, що майно, на яке накладено арешт, належить їй, а не боржникові, може звернутися до суду з позовом про визнання права власності на це майно і про зняття з нього арешту.

    2. У разі набрання законної сили судовим рішенням про зняття арешту з майна боржника арешт з такого майна знімається згідно з постановою виконавця не пізніше наступного дня, коли йому стало відомо про такі обставини...

    4. Підставами для зняття виконавцем арешту з усього майна (коштів) боржника або його частини є: (перечисленные основания для лаконичности мною не приводятся - прим.авт.)...

    5. У всіх інших випадках арешт може бути знятий за рішенням суду...

    Стаття 74. Оскарження рішень, дій або бездіяльності виконавців та посадових осіб органів державної виконавчої служби

    1. Рішення, дії чи бездіяльність виконавця та посадових осіб органів державної виконавчої служби щодо виконання судового рішення можуть бути оскаржені сторонами, іншими учасниками та особами до суду, який видав виконавчий документ, у порядку, передбаченому законом...

    5. Рішення та дії виконавця, посадових осіб органів державної виконавчої служби щодо виконання судового рішення можуть бути оскаржені протягом 10 робочих днів з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її прав, свобод чи законних інтересів...".

    Как я считаю, следует обратиться в суд (к судье) с заявлением о выдаче исполнительного листа по решению суда о снятии ареста, подать на имя исполнителя заявление (под регистрацию его вручения на Вашем экземпляре, с приложением исполнительного листа; снять для себя копию исп. листа) о снятии ареста. Если в течение 10 дней исполнитель не снимет арест - подать жалобу в суд. Для информации: Вы имеете в любое время подать заявление исполнителю (также под регистрацию вручения на своем экземпляре) об ознакомлении с материалами исполнительного производства.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Арешт на майно боржника може бути накладений як під час відкриття виконавчого провадження, так і в процесі здійснення інших виконавчих дій шляхом:

    винесення постанови про арешт коштів та інших цінностей боржника, що знаходяться на рахунках і вкладах чи на зберіганні у банках або в інших фінансових установах;

    винесення постанови про арешт коштів, що перебувають у касі боржника або надходять до неї;

    винесення постанови про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження;

    проведення опису майна боржника та накладення на нього арешту.

    У разі закінчення виконавчого провадження арешт, накладений на майно боржника, знімається, скасовуються інші вжиті виконавцем заходи примусового виконання рішення, а також провадяться інші дії, необхідні у зв'язку з завершенням виконавчого провадження.

    Відповідно до Інструкції з організації примусового виконання рішень у постанові про закінчення виконавчого провадження, повернення виконавчого документа стягувачу чи повернення виконавчого документа до суду або іншого органу, який його видав, виконавець зазначає підставу для цього з посиланням на відповідну норму Закону, результати виконання, а також наслідки завершення відповідного виконавчого провадження (зняття арешту тощо).

    У разі прийняття судом рішення про зняття арешту з майна арешт з майна знімається за постановою виконавця не пізніше наступного дня, коли йому стало відомо про такі обставини. Копія постанови про зняття арешту з майна надсилається боржнику та органу (установі), якому була надіслана для виконання постанова про накладення арешту на майно боржника.

    Виконавець зобов'язаний зняти арешт з рахунку боржника не пізніше наступного робочого дня з дня надходження від банку документів, які підтверджують, що на кошти, які знаходяться на рахунку, заборонено звертати стягнення згідно з цим Законом.

    З майна боржника може бути знято арешт за постановою начальника відповідного відділу державної виконавчої служби, якому безпосередньо підпорядкований державний виконавець, якщо виявлено порушення порядку накладення арешту, встановленого цим Законом.

    Копія постанови начальника відділу державної виконавчої служби про зняття арешту з майна боржника не пізніше наступного дня після її винесення надсилається сторонам та відповідному органу (установі) для зняття арешту.

    Копії постанови виконавця про зняття арешту з майна надсилаються не пізніше наступного робочого дня після її винесення сторонам та відповідному органу (установі) для зняття арешту.

    До виконавчої служби Вам необхідно подати рішення суду, разом з заявою через канцелярію виконавчої служби на ім'я начальника відділу ДВС або поштою рекомендованим листом ( за цих у мов у вас будуть докази звернення до ДВС та докази бездіяльності виконавця).

    Успіхів

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Згідно статті 82 Закону України «Про виконавче провадження» рішення, дії або бездіяльність державного виконавця та інших посадових осіб державної виконавчої служби можуть бути оскаржені стягувачем та іншими учасниками виконавчого провадження (крім боржника) до начальника відділу, якому безпосередньо підпорядкований державний виконавець, або до керівника відповідного органу державної виконавчої служби вищого рівня чи до суду.

    Боржник має право оскаржувати рішення, дії або бездіяльність державного виконавця та інших посадових осіб державної виконавчої служби виключно в судовому порядку.

    Скарга на рішення, дії або бездіяльність державного виконавця подається начальнику відділу, якому безпосередньо підпорядкований державний виконавець. Рішення, дії чи бездіяльність начальника відділу можуть бути оскаржені до вищестоящого органу державної виконавчої служби. Державна виконавча служба України розглядає виключно скарги на рішення, дії чи бездіяльність начальників управлінь державної виконавчої служби Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головних управлінь юстиції в областях, містах Києві та Севастополі.

    Рішення, дії чи бездіяльність державного виконавця або іншої посадової особи державної виконавчої служби щодо виконання судового рішення можуть бути оскаржені сторонами до суду, який видав виконавчий документ, а іншими учасниками виконавчого провадження та особами, які залучаються до проведення виконавчих дій, - до відповідного адміністративного суду в порядку, передбаченому законом.

    Рішення, дії чи бездіяльність державного виконавця або іншої посадової особи державної виконавчої служби щодо виконання рішень інших органів (посадових осіб) можуть бути оскаржені до відповідного адміністративного суду в порядку, передбаченому законом.

    Скарга, подана у виконавчому провадженні начальнику відділу, якому безпосередньо підпорядкований державний виконавець, розглядається у 10-денний строк з дня її надходження. За результатами розгляду скарги начальник відділу виносить постанову про її задоволення чи відмову, яка в 10-денний строк може бути оскаржена до вищестоящого органу державної виконавчої служби або до суду.

    Скарга, подана без додержання вимог, викладених у частині шостій цієї статті, розглядається начальником відділу в порядку, встановленому Законом України «Про звернення громадян».

    Подання кількох скарг щодо одного і того ж самого випадку різним посадовцям призведе тільки до втрати часу та жодним чином не вплине на результати розгляду. Якщо Ви маєте документи, які підтверджують факти, додайте їх до скарги та направте на адресу відповідного органу державної виконавчої служби. У разі необхідності, - використовуйте додаткові аркуші, приєднавши їх до скарги.

    Про стан розгляду Вашої скарги Вам повідомлять поштою.

    СКАРГА на рішення, дії або бездіяльність державного виконавця(іншої посадової особи державної виконавчої служби)(відповідно до вимог статті 82 Закону України "Про виконавче провадження" ):

    1) найменування органу державної виконавчої служби, до якого вона подається;

    2) повне найменування (ім'я) стягувача та боржника, їх місце проживання чи перебування (для фізичних осіб) або місцезнаходження (для юридичних осіб), а також найменування (ім'я) представника сторони виконавчого провадження, якщо скарга подається представником;

    3) реквізити виконавчого документа (вид документа, найменування органу, що його видав, день видачі та номер документа, його резолютивна частина);

    4) зміст оскаржуваних рішень, дій чи бездіяльності та норму закону, яку порушено;

    5) викладення обставин, якими скаржник обґрунтовує свої вимоги;

    6) підпис скаржника або його представника із зазначенням дня подання скарги.

    Необхідно поставити свій підпис на цій скарзі! Без Вашого підпису або підпису Вашого уповноваженого представника скарга не буде розглядатися!

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України