Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 02 ноября 2021, вопрос №50682 150₴

Развод , и кто на что имеет право

Добрый день.
Хочу узнать, на что имеет право жена при разводе.
В браке 6 лет. Детей нету. Общих покупок нету.
Единственное в браке получил наследство (умер отец).
Машина и квартира. Мы там не живём. Прошло с момента вхождение в собственность больше 3 лет.
Имеет ли она права на половину наследства, или на что либо ещё ?

Ответы юристов (13)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    20%

    Вітаю, пане Євгенію!

    Відповідно до пункту 2 частини 1 статті 57 СК України особистою приватною власністю дружини, чоловіка є майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування. Відповідно до ч.1 ст.62 СК України якщо майно дружини, чоловіка за час шлюбу істотно збільшилося у своїй вартості внаслідок спільних трудових чи грошових затрат або затрат другого з подружжя, воно у разі спору може бути визнане за рішенням суду об'єктом права спільної сумісної власності подружжя. Але істотне збільшення майна повинне бути належним чином доведене.

    Так, ВС в постанові від 22.09.2021 року по справі №214/6174/15-ц вказано, що за загальною практикою мають враховуватися капітальний ремонт чи переобладнання житла, тобто значне перетворення об`єкта нерухомості. Поточний ремонт житла, зміна його призначення з житлового на нежитлове без капітального переобладнання не буде надавати підстав для визнання такого об`єкта спільною сумісною власністю подружжя, оскільки значних перетворень сам об`єкт не зазнав і не можна вважати ці перетворення такими, що істотно збільшили вартість майна. У такому випадку, якщо суд встановить наявність понесених затрат з боку іншого подружжя - не власника, однак не визнає такі затрати істотними, то цей з подружжя може вимагати грошової компенсації понесених затрат, якщо такі затрати понесені під час перебування у шлюбі. Другий чинник істотності такого збільшення має бути пов`язаний із спільними затратами грошових коштів або трудовими затратами. Сам факт перебування осіб у шлюбі у період, коли особисте майно чи його вартість істотно збільшилося, не є підставою для визнання його спільним майном. Істотне збільшення вартості майна обов`язково і безумовно має бути наслідком спільних трудових чи грошових затрат або затрат іншого, не власника майна, з подружжя.

    Тобто вирішальне значення має не факт збільшення вартості сам по собі у період шлюбу, а правова природа збільшення такої вартості, шляхи та способи збільшення такої вартості, зміст процесу збільшення вартості майна.

    Фараон Катерина Леонідівна
    33.3%
    Фараон Катерина Леонідівна 2 года назад

    Юрист, г. Каменец-Подольский, 8 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Євгеній!

    При поділі майна подружжя, майно, яке було набуте у шлюбі ділиться між ним порівно, якщо між подружжям не було досягнуто згоди щодо такого поділу (стаття 69 Сімейного кодексу України)

    Щодо Вашої спадщини, то поділ такого майна не відбувається та не підлягає поділу.

    Згідно сімейного законодавства в Україні, майном, яке не підлягає поділу вважається:

    • майно, набуте одним із подружжя до шлюбу;
    • майно, яке набуте чоловіком чи дружиною під час шлюбу на підставі договору дарування;
    • майно отримане у власність у порядку спадкування;
    • майно, яке було придбане за особисті кошти одного з подружжя;
    • речі індивідуального користування, в тому числі коштовності, навіть тоді, коли вони були придбані за рахунок спільних коштів подружжя;
    • майно, що набуде за час їхнього окремого проживання у зв'язку з фактичним припиненням шлюбних відносин.

    Також сюди відносяться кошти, такі як: премії, нагороди, які були одержані за особисті заслуги, страхові виплати, відшкодування за втрачену чи пошкоджену річ чи або за нанесення моральної шкоди.

    Готова відповісти на додаткові запитання.

    Успіхів Вам

    Евгений Клиент 2 года назад

    Дякую за відповідь. Будинок я здаю в оренду. Ми там не живемо.

    • Фараон Катерина Леонідівна
      Фараон Катерина Леонідівна 2 года назад

      Юрист, г. Каменец-Подольский, 8 лет опыта

      Общаться в чате

      Будь ласка, звертайтесь.

      Якщо цей будинок придбаний у шлюбі, то він підлягає розподілу, незалежно від того чи здається він в оренду чи ні.

      Якщо Ви говорите про успадкований будинок, то він поділу не підлягає. Претендувати на поділ дружина не може

      Усе детально описала вище.

      Успіхів Вам!

    Мєньков Андрій Васильович
    16.7%

    Добрый день Евгений! Исходя из описанной Вами ситуации совместно нажитого имущества у Вас нет. Поэтому супругам делить как понимаете нечего. Имущество которые Вы получили как наследство является лично вашим и разделу не подлежит.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго вечора!

    Підтримую думку своїх колег.

    Оскільки за Вашими словами спільних покупок, які б могли ділитись порівну, протягом шлюбу НЕ було, то відповідно і претендувати дружина чи Ви на певні об'єкти НЕ можете.

    Щодо майна, яке Ви успадкували, то в силу вимог статті 57 Сімейного кодексу України виключно Вашої приватною власністю є майно, набуте в шлюбі, але в порядку спадкування. Відповідно таке майно також ділитись не може, оскільки Ваше право власності на нього є непорушним!

    Успіхів!

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий вечір, Євгеній!

    Відповідно до статті 69 Сімейного кодексу України поділу підлягає лише майно, яке належить чоловікові та дружині на праві спільної сумісної власності.

    Право спільної сумісної власності полягає у тому, що частки чоловіка і дружини не виділені, а тому кожен з них має рівне право володіти, користуватися та розпоряджатися майном.

    На праві спільної сумісної власності вважається майно, набуте подружжям за час шлюбу, яке належить дружині та чоловікові незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу). Кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

    Також об'єктами спільної сумісної вважаються прибутки отримані кожним із подружжя (заробітна плата, пенсія, стипендія, інші доходи) та речі придбані одним із подружжя для професійних занять - це можуть бути: музичні інструменти, лікарське устаткування, оргтехніка та інше.

    Майно не підлягає розділу при розірванні шлюбу:

    Таким майном є особиста приватна власність. Особиста приватна власність кожного із подружжя - це те майно, яке належить лише одному з подружжя і на яке не поширюється сімейно-правовий принцип спільності майна подружжя.

    Згідно чинного законодавства в Україні, особистою приватною власністю вважається:

    • майно, набуте одним із подружжя до шлюбу;
    • майно, яке набуте чоловіком чи дружиною під час шлюбу на підставі договору дарування;
    • майно отримане у власність у порядку спадкування;
    • майно, яке було придбане за особисті кошти одного з подружжя;
    • речі індивідуального користування, в тому числі коштовності, навіть тоді, коли вони були придбані за рахунок спільних коштів подружжя;
    • майно, що набуде за час їхнього окремого проживання у зв'язку з фактичним припиненням шлюбних відносин.

    Також сюди відносяться кошти, такі як: премії, нагороди, які були одержані за особисті заслуги, страхові виплати, відшкодування за втрачену чи пошкоджену річ чи або за нанесення моральної шкоди.

    Поділ спільного майна може здійснюватися в добровільному порядку, за добровільною згодою подружжя, а в разі за наявності спору між ними - у судовому порядку.

    Таким чином, Ваша дружина взагалі не може претендувати на Вашу спадщину.

    Всього доброго!

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Згідно Сімейного Кодексу Украііни ст. 70 . Майно, яке набуте за час шлюбу, незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини самостійного заробітку. Такими поважними причинами можуть бути, наприклад, навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо.

    Дружина та чоловік мають рівні права на володіння, користування і розпоряджання цим майном, якщо інше не встановлено домовленістю між ними.

    До майна, що належить подружжю на праві спільної сумісної власності відноситься:

    • майно, набуте за час шлюбу (за винятком речей індивідуального користування);
    • доходи, отримані кожним із подружжя (заробітна плата, пенсія, стипендія та інші);
    • речі придбані для одного із подружжя для професійних занять (музичні інструменти, лікарське устаткування, оргтехніка тощо).

    Якщо майно дружини/чоловіка за час шлюбу істотно збільшилося у своїй вартості внаслідок спільних трудових чи грошових затрат або затрат другого з подружжя, або якщо один із подружжя своєю працею чи коштами брав участь в утриманні майна, управлінні цим майном чи догляді за ним, то таке майно або дохід, одержаний від цього майна, у разі спору можуть бути визнані за рішенням суду об’єктом права спільної сумісної власності.

    Увага! Якщо жінка та чоловік проживають однією сім’єю, але не перебувають у шлюбі, майно, набуте ними за час спільного проживання, належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено письмовим договором між ними.

    Яке майно є особистою приватною власністю дружини, чоловіка:

    Особистою приватною власністю дружини, чоловіка є:

    • майно, набуте до шлюбу;
    • майно, набуте за час шлюбу на підставі договору дарування або в порядку спадкування;
    • майно, набуте за час шлюбу за кошти, які належали їй чи йому особисто;
    • житло, набуте за час шлюбу внаслідок його приватизації;
    • земельна ділянка, набута за час шлюбу внаслідок приватизації;
    • речі індивідуального користування, в тому числі коштовності, навіть тоді, коли вони були придбані за рахунок спільних коштів подружжя;
    • премії, нагороди, які вона, він одержала за особисті заслуги (суд може визнати за другим з подружжя право на частку цієї премії, нагороди, якщо буде встановлено, що він своїми діями сприяв її одержанню);
    • кошти, одержані як відшкодування за втрату (пошкодження) речі, яка їй, йому належала та відшкодування завданої моральної шкоди;
    • страхові суми за обов'язковим чи добровільним особистим страхуванням, якщо страхові внески сплачувалися за рахунок коштів, які були особистою приватною власністю кожного з подружжя;
    • майно, набуте за час їхнього окремого проживання у зв’язку з фактичним припиненням шлюбних відносин (за рішенням суду);
    • якщо у придбання майна вкладені крім спільних коштів і кошти, які належали одному з подружжя, то частка у цьому майні, відповідно до розміру внеску, є його особистою приватною власністю;
    • якщо річ, що належить одному з подружжя, плодоносить, дає приплід або дохід (дивіденди), він є власником цих плодів, приплоду або доходу (дивідендів).

    Як провести розділ майна добровільно:

    Дружина і чоловік мають право розділити майно за взаємною згодою, уклавши договір про поділ майна або договір про виділ майна зі складу майна подружжя.

    Договір про поділ чи виділ нерухомого майна підлягає обов’язковому нотаріальному посвідченню.

    Який порядок поділу майна через суд:

    Неподільні речі присуджуються одному з подружжя, якщо інше не визначено домовленістю між ними.

    Речі для професійних занять присуджуються тому з подружжя, хто використовував їх у своїй професійній діяльності. Вартість цих речей враховується при присудженні іншого майна другому з подружжя.

    Присудження одному з подружжя грошової компенсації замість його частки у праві спільної сумісної власності на майно, зокрема, на житловий будинок, квартиру, земельну ділянку, допускається лише за його згодою та попереднього внесення другим із подружжя відповідної грошової суми на депозитний рахунок суду.

    Для отримання компенсації необхідно подати суду документи: чеки, накладні, договори на замовлення робіт , послуг, які підтверджують , що сааме Ви понесли витрати на ремонт спільного майна , або істотне його покращення.

    У разі, коли жоден із подружжя не вчинив таких дій, а неподільні речі не можуть бути реально поділені між ними, суд визнає ідеальні частки подружжя в цьому майні без його реального поділу і залишає майно у їх спільній частковій власності.

    За рішенням суду частка майна дружини, чоловіка може бути збільшена, якщо з нею/ним проживають діти, а також непрацездатні повнолітні син, дочка, за умови, що розмір аліментів, які вони одержують, недостатній для забезпечення їхнього фізичного, духовного розвитку та лікування.

    До якого суду звертатися і скільки це коштує:

    Справи щодо поділу спільного майна подружжя розглядаються місцевими загальними судами в порядку позовного провадження за місцем розташування майна або його основної частини (якщо це стосується нерухомого майна) або за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем проживання або перебування відповідача (якщо стосується поділу рухомого майна).

    Слід відзначити, що до вимог про поділ майна, що є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя, позовна давність не застосовується за умови, якщо шлюб між ними не розірвано.

    До вимоги про поділ майна, заявленої після розірвання шлюбу, застосовується позовна давність у 3 роки, яка обчислюється від дня, коли один зі співвласників дізнався або міг дізнатися про порушення свого права власності.

    При поданні позову сплачується судовий збір, який визначається виходячи із вартості майна, яке підлягає поділу – 1% вартості. Однак судовий збір не може бути менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та більшим за 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

    При визначенні ставок судового збору застосовується розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановлений на 01 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду. Розмір вказаного прожиткового мінімуму на 01 січня 2021 року становить 2 179 гривні.

    особливі випадки:

    Під час поділу майна важливу роль відіграє багато різних нюансів, які індивідуальні для кожного окремо взятого подружжя. Це можуть бути і питання поділу боргових зобов’язань, і питання поділу майна між подружжям у випадках, коли один із них (або обидва) є фізичними особами – підприємцями, або ж серед майна є недобудоване майно.

    Ваш спадок це ваше особисте майно, якщо ыншого немає - ділити нічого , порядок поділу описав вище.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Городечна Маряна Іванівна
    30%

    Добрий день, якщо немає дітей і у вас є взаємна згода на розлучення Ви можете подати заяви до РАЦСУ про розірвання шлюбу та через 1 місяць отримати свідоцтво про розірвання шлюбу. У такому випадку майно можете поділити добровільно, за взаємною згодою. Якщо дружина проти розірвання шлюбу - ви повинні звертатись до суду з заявою про розірвання шлюбу. Тепер щодо майна: автомобіль та квартира, які ви отримали у спадок є вашою особистою приватною власністю, та не діляться при розлучення. Проте дружина може вимагати через суд певної компенсації вартості цього майна, якщо за ці 3 роки, або за вес час шлюбу вона збільшила вартість цього майна або істотно його покращила (зробила ремонт, придбала меблі).

    Шишкин Алексей Юрьевич

    Ваша супруга на ваше наследство не претендует ни в какой части. Потому что согласно положениям Семейного кодекса Украины имущество полученное по наследству не является общей совместной собственностью супругов и разделу не подлежит. Если общего имущества нет, детей нет, то развод вам в финансовом плане не опасен.

    Костромина Виктория

    Добрый день.Хочу узнать, на что имеет право жена при разводе.В браке 6 лет. Детей нету. Общих покупок нету.Единственное в браке получил наследство (умер отец).Машина и квартира. Мы там не живём. Прошло с момента вхождение в собственность больше 3 лет.Имеет ли она права на половину наследства, или на что либо ещё

    Ваша жене не имеет право на половину Вашего наследстаа

    Нешик Татьяна
    Нешик Татьяна 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 23 года опыта

    Общаться в чате

    Добрый день!

    Исходя из вводной информации, Ваша жена не имеет право претендовать на имущество, полученное вами, как наследство от отца, данное имущество является вашей частной собственностью.

    "пункт 2 частина 1 статті 57 Сімейного Кодексу України - особиста приватна власність дружини, чоловіка є майно, набуте нею, ним за час шлюбу на підставі договору дарування або в порядку спадкування".

    Хорошего дня

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Ваша дружина має право на половину всього майна, що не належить до вашої особистої приватної власності, а є спільною сумісною власністю подружжя.

    Сімейний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14/conv#n...):

    Стаття 57. Майно, що є особистою приватною власністю дружини, чоловіка

    1. Особистою приватною власністю дружини, чоловіка є:

    1) майно, набуте нею, ним до шлюбу;

    2) майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування;

    3) майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але за кошти, які належали їй, йому особисто;

    4) житло, набуте нею, ним за час шлюбу внаслідок його приватизації відповідно до Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду";

    5) земельна ділянка, набута нею, ним за час шлюбу внаслідок приватизації земельної ділянки, що перебувала у її, його користуванні, або одержана внаслідок приватизації земельних ділянок державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій, або одержана із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених Земельним кодексом України.

    2. Особистою приватною власністю дружини та чоловіка є речі індивідуального користування, в тому числі коштовності, навіть тоді, коли вони були придбані за рахунок спільних коштів подружжя.

    3. Особистою приватною власністю дружини, чоловіка є премії, нагороди, які вона, він одержали за особисті заслуги.

    Суд може визнати за другим з подружжя право на частку цієї премії, нагороди, якщо буде встановлено, що він своїми діями (ведення домашнього господарства, виховання дітей тощо) сприяв її одержанню.

    4. Особистою приватною власністю дружини, чоловіка є кошти, одержані як відшкодування за втрату (пошкодження) речі, яка їй, йому належала, а також як відшкодування завданої їй, йому моральної шкоди.

    5. Особистою приватною власністю дружини, чоловіка є страхові суми, одержані нею, ним за обов'язковим особистим страхуванням, а також за добровільним особистим страхуванням, якщо страхові внески сплачувалися за рахунок коштів, що були особистою приватною власністю кожного з них.

    6. Суд може визнати особистою приватною власністю дружини, чоловіка майно, набуте нею, ним за час їхнього окремого проживання у зв'язку з фактичним припиненням шлюбних відносин.

    7. Якщо у придбання майна вкладені крім спільних коштів і кошти, що належали одному з подружжя, то частка у цьому майні, відповідно до розміру внеску, є його особистою приватною власністю.

    Стаття 60. Підстави набуття права спільної сумісної власності подружжя

    1. Майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу).

    2. Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

    Стаття 61. Об'єкти права спільної сумісної власності

    1. Об'єктом права спільної сумісної власності подружжя може бути будь-яке майно, за винятком виключеного з цивільного обороту.

    2. Об'єктом права спільної сумісної власності є заробітна плата, пенсія, стипендія, інші доходи, одержані одним із подружжя.

    3. Якщо одним із подружжя укладено договір в інтересах сім'ї, то гроші, інше майно, в тому числі гонорар, виграш, які були одержані за цим договором, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

    4. Речі для професійних занять (музичні інструменти, оргтехніка, лікарське обладнання тощо), придбані за час шлюбу для одного з подружжя, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через контакти (пошту) в моєму профілі або через Звернутися біля фото.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України