Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 30 ноября 2021, вопрос №52346

Як оформить невитребуваний пай

Доброго ранку. Таке питання. Людина померла в 2006 році, по заповіту передала все своє майно (пай) своїй сусідці, та ж в свою чергу не прийняла спадщину і в 2012 році вона відмовилася від спадщини письмово написала заяву в сільській раді на користь іншої людини. Чи може та інша людина оформить собі спадщину. Що для цього потрібно?

Ответы юристов (3)

    Абдурахмонов Рустам Шарифхонович
    Общаться в чате Абдурахмонов Рустам Шарифхонович 2 года назад

    Юрист, г. Хмельницкий, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня.

    Відповідно до норм цивільного законодавства строк для прийняття спадщини встановлюється у шість місяців з моменту відкриття спадщини (смерті спадкодавця).

    Якщо спадкоємець протягом встановленого строку не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

    У разі пропущення шестимісячного строку для прийняття спадщини, може бути встановлено додатковий строк для її прийняття з наступних підстав:

    • за письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину;
    • на підставі судового рішення про встановлення додаткового строку, достатнього для подання ним заяви про прийняття спадщини.

    Відповідно до ст. 1272 ЦК України позов про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини подається:

    1. у разі відсутності письмової згоди всіх спадкоємців, які прийняли спадщину, на подання спадкоємцем, який пропустив шестимісячний строк, заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори;
    2. у разі пропуску шестимісячного строку подання заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори та відсутності інших спадкоємців, які прийняли спадщину та могли б дати письмову згоду на подання цієї заяви.
    Поважні причини пропуску строку для прийняття спадщини

    Як вказує судова практика, поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини вважаються причини, пов’язані з об’єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення дій для прийняття спадщини, а саме:

    • тривала хвороба спадкоємця;
    • перебування спадкоємця тривалий час за межами України

    Важливо! Факт проживання позивача за межами України сам по собі не свідчить про наявність об’єктивних, непереробних перешкод для звернення із заявою про прийняття спадщини, оскільки перебування позивача поза межами України не позбавляло його можливості подати заяву про прийняття спадщини поштою. Крім того, вчинення нотаріальних дій за кордоном покладається на консульські установи України, а у випадках, передбачених чинним законодавством,- на дипломатичні представництва України. На консульські установи України серед іншого також покладений обов’язок видавати свідоцтва про право на спадщину. Доказів неможливості з’явитися до консульської установи або до дипломатичного представництва України за кордоном позивач не надав.

    До такого висновку дійшов Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду у справі № 589/1863/13-ц;

    • відбування покарання в місцях позбавлення волі;
    • необізнаність спадкоємця про наявність заповіту (Постанова Верховного Суду Другої судової палати Касаційного цивільного суду від 26.06.2019 у справі № 565/1145/17);
    • велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна;
    • складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними;
    • перебування спадкоємця на строковій службі у складі Збройних Сил України (Постанова Верховного суду України від 26.06.2019 у справі №565/1145/17);
    • тощо.При цьому судами до уваги беруться переважно письмові докази – довідки медичних установ про стан здоров'я та проходження курсу лікування, довідки про перебування особи у відрядженні чи за межами України, інші довідки, акти, листування, що містять відомості про обставини, які перешкоджали зверненню спадкоємця до нотаріальної контори у встановлені строки.

    Разом з цим, у п. 2 інформаційного листа Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» від 16.05.2013 № 24-753/0/4-13 зазначено, що судами не можуть бути визнані поважними такі причини пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини як:

    • юридична необізнаність позивача щодо строку та порядку прийняття спадщини;
    • необізнаність особи про наявність спадкового майна;
    • похилий вік;
    • непрацездатність;
    • встановлення судом факту, що має юридичне значення для прийняття спадщини (наприклад, встановлення факту проживання однією сім'єю);
    • невизначеність між спадкоємцями хто буде приймати спадщину;
    • відсутність коштів для проїзду до місця відкриття спадщини;
    • несприятливі погодні умови;
    • перебування у депресії у зв`язку зі смертю спадкодавця.
    Танача Юлія  Антонівна
    Общаться в чате Танача Юлія Антонівна 2 года назад

    Адвокат, 17 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый день!

    Невозможно отказаться от наследства через 6 лет после смерти наследодателя. Есть 6 месяцев со дня смерти для того, чтобы определиться - наследуешь или отказываешься. Отказ от 2012 г - ничтожен. Если наследник по завещанию в 2006/2007 г. открыла наследственное дело, предъявила завещание - следует окончить оформление наследства на своё имя, далее - продавать тому лицу, в чью пользу отказ от 2012 г.

    Если в течении полугода после смерти наследодателя наследственное дело не открыто, а наследник с наследодателем не были прописаны по одному адресу - считайте, что завещания нет.

    Необходимо искать другие варианты наследования.

    Удачи Вам!

    Босак Назар Орестович
    Общаться в чате Босак Назар Орестович 2 года назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго вечора. Особа, на користь якої була здійснена відмова від спадщини, має невеликі шанси отримати спадщину, якщо вона пропустила термін для прийняття спадщини без поважних причин. Вона може спробувати подати до суду позов для призначення їй додаткового строку для прийняття спадщини. Така спадщина могла бути визнана судом за заявою органу місцевого самоврядування відумерлою спадщиною.

    Ви можете звертатись до мене для надання різноманітних додаткових правничих послуг з даного чи інших питань.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України