Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 01 декабря 2021, вопрос №52435 100₴

Влаштували на офіційну роботу без мого відома

Працював на (халтурці) і дав свої документи щоб засвідчити особу, коли в мене питали про офіційне працевлаштування я відмовився через 30днів дізнався, що я офіційно влаштований, але я не писав ніяких заяв та не залишав своїх підписів в документах, що якимось чином могли бути пов'язані з офіційним працевлаштуванням.
Що робити в даному випадку?

Ответы юристов (7)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня!

    Дійсно, Вас не могли призначити офіційно як мінімум без заяви про призначення.

    Звертайтесь до Держпраці із скаргою на такі дії роботодавця та ініціюйте проведення позапланової перевірки. До скарги додавайте документи, що підтверджують Ваші слова.

    Успіхів!

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Відповідно до статті 43 Конституції України, кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

    Держава створює умови для повного здійснення громадянами права на працю, гарантує рівні можливості у виборі професії та роду трудової діяльності, реалізовує програми професійно-технічного навчання, підготовки і перепідготовки кадрів відповідно до суспільних потреб.

    Використання примусової праці забороняється. Не вважається примусовою працею військова або альтернативна (невійськова) служба, а також робота чи служба, яка виконується особою за вироком чи іншим рішенням суду або відповідно до законів про воєнний і про надзвичайний стан.

    - Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом.

    - Використання праці жінок і неповнолітніх на небезпечних для їхнього здоров'я роботах забороняється.

    - Громадянам гарантується захист від незаконного звільнення.

    - Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

    Вам необхідно зібрати докази про власника компанії та подати скаргу до територіального органу Держпраці, органу ДФС , комісії з розгляду трудових спорів та поліції всім органам подати письмові заяви про порушення ваших прав та шахрайство з документами до поліції.

    У разі порушення права на працю, Ви можете звернутись до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, надіславши звернення на адресу 01008, м. Київ-08, вул. Інститутська, 21/8 або на електронну пошту hotline@ombudsman.gov.ua, чи звернувшись за телефоном 0800-50-17-20.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Рибінцев Сергій Сергійович

    Доброго дня, Артем!

    Дійсно,для початку допуску на роботу та оформлення трудових відносин, наявність вашої заяви обов'язкова.

    Якщо такої заяви не було, а тільки документи, то це порушення, ваших прав передусім.

    Я б порадив почати зі звернення до роботодавця: про підстави оформлення відносин

    Звертайтесь.

    Адвокат Евгений Александрович
    50%

    Добрий вечір, Артём!

    Прийняття на роботу:

    Подання документів. Перш за все, особа, яка бажає працевлаштуватися, має, відповідно до ч. 2 ст. 24 КЗпП, надати роботодавцеві усі необхідні для цього документи, а саме:
    • паспорт або інший документ, що посвідчує особу (порушення цього правила може призвести до накладення на роботодавця штрафу в розмірі від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян відповідно до ст. 200 Кодексу України про адміністративні правопорушення);
    • трудову книжку (звісно, якщо це не перше робоче місце і у працівника вже вона є);
    • довідку податкового органу про присвоєння ідентифікаційного номера;
    • документ про освіту (якщо робота вимагає спеціальних знань – наприклад, для бухгалтера чи юриста);
    • довідку про стан здоров'я (за необхідності);
    • інші документи (наприклад, військовозобов’язані особи – військовий квиток, особи, звільнені з місць відбування покарання за кримінальний злочин – довідку про звільнення тощо).

    Заява про прийняття на роботу. Хоча подання заяви і не є обов’язковою умовою для укладення трудового договору, проте у випадках, коли працівник бажає змінити звичайні умови роботи, скажімо, працювати в неповному режимі робочого часу (неповний робочий день чи тиждень), хоче влаштуватися на роботу лише на певний строк чи не на основне місце роботи, а за сумісництвом — усі ці побажання він повинен вказати у своїй заяві, оскільки саме на її підставі буде оформлюватися наказ роботодавця про прийняття працівника на роботу.

    Безпосереднє оформлення:

    1. Наказ роботодавця. Незважаючи на те, що у ч. 1 ст. 24 КЗпП зазначено, що трудовий договір, як правило, укладається в письмовій формі, на практиці ситуація протилежна – зазвичай, трудові відносини оформлюються не шляхом укладення письмового трудового договору, а виданням наказу роботодавця про прийняття працівника на роботу. Для його оформлення можна використати типову форму № П-1 «Наказ (розпорядження) про прийняття на роботу», затверджену наказом Держкомстату від 5 грудня 2008 р. № 489, а можна скласти наказ у довільній формі. У будь-якому разі наказ повинен підписати керівник підприємства, а працівника слід обов'язково ознайомити з наказом під підпис. Після цього можна вважати, що трудовий договір із працівником укладено. Утім, пам'ятайте, що у випадках, передбачених у ч. 1 ст. 24 КЗпП, укладання самого трудового договору як окремого документа є обов’язковим (наприклад, при організованому наборі працівників, укладенні контракту, у випадках, коли працівник наполягає на укладенні трудового договору у письмовій формі, при укладенні трудового договору з неповнолітнім). Також у разі наявності підстав для укладення договору про повну матеріальну відповідальність це бажано зробити саме на цьому етапі оформлення трудових відносин. Нагадаємо, що згідно зі ст. 135-1 КЗпП письмові договори про повну матеріальну відповідальність може бути укладено лише з працівниками, що досягли вісімнадцятирічного віку та які займають посади або виконують роботи, безпосередньо зв'язані із зберіганням, обробкою, продажем (відпуском), перевезенням або застосуванням у процесі виробництва переданих їм цінностей.
    2. Запис до трудової. Кожен новий роботодавець перед внесенням відомостей про трудові відносини у графі № 3 трудової книжки як заголовок має зазначити повне найменування підприємства (для цього можна використати прямокутний штамп підприємства, який містить лише його повну назву без інших реквізитів). А далі, під заголовком, вже вноситься звичайний запис – у графі № 1 трудової книжки вказують порядковий номер запису, що вноситься, у графі № 2 зазначають дату прийняття на роботу, до графи № 3 вносять запис про прийняття на роботу працівника із конкретним найменуванням професії або посади, на яку його було прийнято, а у графі № 4 – дату та номер наказу (розпорядження) на підставі якого внесено запис. Не забувайте, що запис про прийняття працівника на роботу згідно з п. 2.4 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої спільним наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України та Міністерства соціального захисту населення України від 29 липня 1993 р. № 58, повинен бути внесений роботодавцем до трудової книжки працівника не пізніше, ніж у тижневий строк з дня видання відповідного наказу та точно відповідати його тексту.

    Завершальна стадія:

    Згідно зі ст. 29 КЗпП до початку роботи за укладеним трудовим договором роботодавець зобов'язаний:

    • роз'яснити працівникові його права і обов'язки та проінформувати під розписку про умови праці, наявність на робочому місці, де він буде працювати, небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які ще не усунуто, та можливі наслідки їх впливу на здоров'я, його права на пільги і компенсації за роботу в таких умовах відповідно до чинного законодавства і колективного договору (зазвичай, ці роз’яснення надає працівникові його безпосередній керівник);
    • ознайомити працівника з правилами внутрішнього трудового розпорядку та колективним договором (а це, як правило, входить до обов’язків працівника відділу кадрів);
    • проінструктувати працівника з техніки безпеки, виробничої санітарії, гігієни праці і протипожежної охорони (зрозуміло, що проведення такого інструктажу – прямий обов’язок начальника відділу чи інженера з охорони праці);
    • кожному новому працівникові має бути присвоєно табельний номер, оформлено особову картку (її типова форма П-2 затверджена спільним наказом Державного комітету статистики України та Міністерства оборони України від 25 грудня 2009 р. № 495/656) та сформовано особову справу (до неї вносять документи, що подає або заповнює працівник, влаштовуючись на роботу (заява про прийняття на роботу, автобіографія), копії документів про освіту, витяг із наказу про прийом на роботу тощо). І найголовніше – щоб вже бухгалтер не забув внести відомості про прийнятого працівника до розрахункової відомості нарахування заробітної плати.

    Якщо це не дотримано, то має місце порушення трудового законодавства.

    Вы маєте право подати скаргу до Державної інспекції праці для проведения перевірки та прийняття мір реагування.

    Всього доброго!

    Костромина Виктория

    а почему Вы думаете что офиц трудоустроены ?

    без заявления работодатель конечно не мог оформить Вас - но возможно Вас оформили изза проверки

    обратитесь к работодателю для уточнения

    а чего ВАС не устраивает офиц трудоустройство ? НЕ хотите работать - УВОЛЬТЕСЬ

    Крикун Сергій  Павлович

    КЗпП України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#Text)

    "Стаття 21. Трудовий договір

    Трудовим договором є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін...

    Стаття 24. Укладення трудового договору

    Трудовий договір укладається, як правило, в письмовій формі...".

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 9. Застосування Цивільного кодексу України до врегулювання відносин у сферах господарювання, використання природних ресурсів, охорони довкілля, а також до трудових та сімейних відносин

    1. Положення цього Кодексу застосовуються до врегулювання відносин, які виникають у сферах використання природних ресурсів та охорони довкілля, а також до трудових та сімейних відносин, якщо вони не врегульовані іншими актами законодавства...

    Стаття 638. Укладення договору

    1. Договір є укладеним, якщо сторони досягли згоди з усіх істотних умов договору.

    Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

    2. Договір укладається шляхом пропозиції однієї сторони укласти договір (оферти) і прийняття пропозиції (акцепту) другою стороною....".

    Пост. Пленуму ВСУ "Про судову практику розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсними" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0009700-09#Te...):

    "8. Відповідно до частини першої статті 215 ЦК ( 435-15 ) підставою недійсності правочину є недодержання стороною (сторонами) вимог, які встановлені статтею 203 ЦК, саме на момент вчинення правочину. Не може бути визнаний недійсним правочин, який не вчинено.

    У зв'язку з цим судам необхідно правильно визначати момент вчинення правочину (статті 205 - 210, 640 ЦК ( 435-15 ) тощо).

    Зокрема, не є укладеними правочини (договори), у яких відсутні встановлені законодавством умови, необхідні для їх укладення (відсутня згода за всіма істотними умовами договору; не отримано акцепт стороною, що направила оферту; ...

    Встановивши ці обставини, суд відмовляє в задоволенні позову про визнання правочину недійсним. Наслідки недійсності правочину не застосовуються до правочину, який не вчинено.".

    Оскільки Вами не було подано заяву про прийняття на роботу, не подано пропозицію (оферту), то такий трудовий договір не є укладений, є неукладений - не створює, зокрема, для Вас яких-небудь обов'язків щодо організації-"роботодавця". Якщо організація не володіє Вашими документами або не заборгувала перед Вами, маєте повне право залишити роботу без будь-яких негативних наслідків або продовжувати працювати "халтуркою", маючи на увазі це Ваше правове становище.

    Савченко Олександр
    50%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Кодекс законів про працю України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#Text):

    Стаття 24. Укладення трудового договору

    Трудовий договір укладається, як правило, в письмовій формі. Додержання письмової форми є обов'язковим:

    1) при організованому наборі працівників;

    2) при укладенні трудового договору про роботу в районах з особливими природними географічними і геологічними умовами та умовами підвищеного ризику для здоров'я;

    3) при укладенні контракту;

    4) у випадках, коли працівник наполягає на укладенні трудового договору у письмовій формі;

    5) при укладенні трудового договору з неповнолітнім (стаття 187 цього Кодексу);

    6) при укладенні трудового договору з фізичною особою;

    6-1) при укладенні трудового договору про дистанційну роботу або про надомну роботу;

    7) в інших випадках, передбачених законодавством України.

    Працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

    Роботодавець зобов'язаний сплачувати за Вас податки (ПДФО, ЄСВ і військовий збір). Це і буде найкращим підтвердженням офіційного працевлаштування.

    Перевірити даний факт Ви зможете в Електронному кабінеті платника, через веб - портал ДФС України (http://sfs.gov.ua/) або набравши в адресному рядку браузеру: http://cabinet.sfs.gov.ua.

    Вхід до особистого кабінету здійснюється з використанням електронного цифрового підпису, який можна отримати у будь - якому Акредитованому центрі сертифікації ключів http://acskidd.gov.ua/) або в банківських установах та організаціях (або через Приват24).

    Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України