Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

ДТП, транспортное право, 16 декабря 2021, вопрос №53236 500₴

возмещение материального и морального ущерба после ДТП

Добрый день
Машина попала в ДТП во Львове (не является виновником ДТП). В результате были получены ушибы и слабое сотрясение водителя и пассажира (зафиксировано документально в течении 24 часов после ДТП в клинике), были понесены расходы на дополнительное пребывание во Львове (гостиница, еда, транспорт), переезд домой в Киев и 2 месяца без машины в Киеве (расходы на такси и аренду машины по мере необходимости). Также в результате ДТП уменьшилась рыночная стоимость машины (3 года, первый владелец). Уже есть решение суда о признании виновника ДТП (Львовский суд) и решение вступило в силу.
Машина застрахована по КАСКО поэтому возмещение на полный ремонт машины уже есть со стороны страховой.
Интересует возмещение морального и материального ущерба указанного выше.

Ответы юристов (8)

    Олесій Потоцький Клиент 2 года назад

    Необходима оценка вероятности позитивного результата и суммы возмещение, а также ведение всего процесса от начала и до конца.

    • Кирюшин Артем Андреевич
      40%

      На самом деле сложно дать оценку перспективе не видя материалов, которыми будет обосновываться исковое заявление (например финансовых документов).

      По поводу морального ущерба - 90% что суд такие требования удовлетворит ,а вот в какой сумме - это уже вопрос.

    Кирюшин Артем Андреевич

    Добрый день.

    Несмотря, что ответственность виновника ДТП застрахована Вы имеете право взыскать с него ущерб, причиненный ДТП.

    Расходы на лечение суд взыскан с ОЧЕНЬ большой долей вероятности, а вот взыскание иных расходов напрямую зависит от того правильно ли составлен иск, обоснованы ли требования и т.д.

    В принципе при правильном подходе к делу больших проблем возникнуть не должно.

    Если Вам нужна помощь в решении данной проблемы - обращайтесь, буду рад помочь.

    Гончаренко Константин
    20%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    сторона у ДТП потерпілий може висунути до Винної сторони , вимоги про компенсацію збитків навіть , після ремонту авто(якщо будуть документальні докази пошкоджень офіційно зафіксовані.

    у разі відкриття провадження по справі , суд направить ухвалу про відкриття провадження та матеріали справи

    необхідно буде у строк вказаний в ухвалі (але не більше 15-ти днів) подавати відзив на позовну заяву де детально пояснювати суду , ступінь завданих збитків.

    у потерпілого є 3 роки для звернення до суду за стягненням завданої МОРАЛЬНОЇ ТА ІНШОЇ шкоди - згідно ст. 257 ЦК України.

    Він може скористатися цим правом у будь-який момент у межах 3-х років.

    Термін у 1 рік встановлено для відшкодування страхового випадку згідно ЗУ Про обов'язкове страхування відповідальності власників наземних транспортних засобів".

    Згідно ЗУ "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів"., ЯКЩО ПОСТРАЖДАЛИЙ у термін 1 рік не звернеться за компенсацією з моменту пригоди, то далі страхова компанія після вказаного терміну не зможе оформити компенсацію.

    А позов до Винної сторони про відшкодування збитків - це окреме судове провадження, незалежно від того чи було звернення до страхової компанії чи ні.

    Якщо через два роки, то страхова компанія участі у цьому приймати не зможе.

    Обов язкова сума сплачується у встановлені строки - немає звернення , не буде виплати.

    А ось у суді може бути заявлена інша сума збитків , що підтверджено документами.

    Якщо винна сторона раніше сплатить кошти потерпілому то з документами у термін 3 роки може звернутись у страхову, аби вона відшкодувала її витрати.

    Рекомендую звернутися за допомогою до регіонального адвоката системи надання безоплатної вторинної правової допомоги для оперативного напрацювання правової позиції по кримінальній справі та здійснення представництва неповнолітньої особи( дитини)

    Це такі види правових послуг :0 800 213 103

    • 1) особи, які перебувають під юрисдикцією України, якщо їхній середньомісячний дохід не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму, розрахованого та затвердженого відповідно до закону для осіб, які належать до основних соціальних і демографічних груп населення, а також особи з інвалідністю, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб – на всі види правових послуг, передбачених частиною другою статті 13 цього Закону;захист;
    • здійснення представництва інтересів осіб у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;
    • складення документів процесуального характеру.

    Право на безоплатну вторинну правову допомогу мають категорії осіб, які визначені Законом України «Про безоплатну правову допомогу» та іншими законами України.

    Право на безоплатну вторинну правову допомогу згідно з цим Законом та іншими законами України мають такі категорії осіб:

    2) діти, у тому числі діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій чи збройного конфлікту;

    2-1) внутрішньо переміщені особи;

    2-2) громадяни України, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб;

    3) особи, до яких застосовано адміністративне затримання;

    4) особи, до яких застосовано адміністративний арешт;

    5) особи, які відповідно до положень кримінального процесуального законодавства вважаються затриманими;

    6) особи, стосовно яких обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою;

    7) особи, у кримінальних провадженнях стосовно яких відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України захисник залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії, а також особи, засуджені до покарання у вигляді позбавлення волі, тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців або обмеження волі;

    8) особи, на яких поширюється дія Закону України “Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту”;

    9) ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, особи, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, особи, які належать до числа жертв нацистських переслідувань;

    9-1) особи, які перебувають під юрисдикцією України і звернулися для отримання статусу особи, на яку поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”;

    10) особи, щодо яких суд розглядає справу про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи;

    11) особи, щодо яких суд розглядає справу про надання психіатричної допомоги в примусовому порядку;

    12) особи, реабілітовані відповідно до законодавства України;

    13) особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі;

    2. Право на безоплатну вторинну правову допомогу мають громадяни держав, з якими Україна уклала відповідні міжнародні договори про правову допомогу, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, а також іноземці та особи без громадянства відповідно до міжнародних договорів, учасником яких є Україна, якщо такі договори зобов’язують держав-учасниць надавати певним категоріям осіб безоплатну правову допомогу.

    3. Суб’єкти права на безоплатну вторинну правову допомогу, визначені пунктами 1, 2-1, 2-2, 8, 9, 12, 13 частини першої цієї статті, мають право на отримання такої допомоги не більше шести разів протягом бюджетного року та не більше ніж за шістьома дорученнями/наказами про надання безоплатної вторинної правової допомоги, виданими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги, одночасно.

    Належність до однієї із перелічених категорій осіб слід підтвердити відповідними документами.

    Безкоштовно адвокат має прибути у термін 3 -х годин з моменту затримання та повідомлення на гарячу лінію

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Ангеліна
    10%
    Ангеліна 2 года назад

    Юрист, г. Киев, 4 года опыта

    Общаться в чате

    Добрий день. Для відшкодування моральної та матеріальної шкоди необхідно звертатись з позовною заявою до суду.

    Для оцінки перспектив справи необхідно дивитись документи. З Ваших слів неможливо сказати, чи є якісь шанси в суді.

    Жоден адвокат чи юрист не може гарантувати Вам позитивне рішення суду, але він може докласти максимальних зусиль для подачі обгрунтованого позову до суду, що є важливим елементом для виграшу справи.

    Звертаю увагу, що витрати на адвоката для ведення справи також можуть бути стягнуті судом з відповідача.

    Звертайтесь, в разі необхідності. Буду рада допомогти.

    Карпенко Андрей Владимирович
    20%

    Добрий день!

    Подання цивільного позову в рамках кримінальної справи (провадження) є найефективнішим інструментом для отримання відшкодування моральної шкоди. Тільки за три місяці весни 2021 року українські суди постановили понад 400 вироків, в яких, зокрема, було розв'язані питання про стягнення на користь потерпілих моральної шкоди, завданої винуватцями ДТП.

    Було проведене невелике дослідження з метою встановлення співвідношення між сумою, в яку оцінюють завдану моральну шкоду потерпілі в ДТП, та сумою, яку фактично задовольняють суди.

    Під час аналізу Реєстру судових рішень були проаналізовані 16 вироків, постановлених судами м. Києва за період із березня по травень 2021 року.

    Було підраховано, що загальна сума моральної шкоди, яку просила стягнути потерпілі у ДТП, становить 5,5 млн. грн. Водночас, задоволено було моральної шкоди лише на 1,5 млн. грн.Втім, це не означає, що Ви отримаєте 27% від суми, яку просите у позовній заяві. Назвати ці дані об’єктивними складно, оскільки в деяких справах суди задовольняли позовні вимоги повністю або майже повністю. В інших – “зрізали” суму на 50% і більше або навіть повністю відмовляли у стягненні моральної шкоди.

    Чому так? Річ у тім, що в Україні не існує ані верхньої, ані нижньої межі такої суми, а на законодавчому рівні не затверджена методика визначення розміру моральної шкоди.

    Наразі врегульований лише розмір моральної шкоди, відшкодування якої здійснює страховик винуватця ДТП:

    • у випадку ушкодження здоров’я - 5% страхової виплати за шкоду, заподіяну здоров’ю (прим. – за витрати на лікування);
    • у випадку смерті – 12 мінімальних заробітних плат. Отримати відшкодування шкоди в наслідок ДТП мають право близькі родичі загиблого.

    Обов’язок сплатити потерпілому різницю між фактичним розміром моральної шкоди та сумою страхового відшкодування покладається на винуватця ДТП.

    Потерпілий має право вимагати будь-яку компенсацію завданої моральної шкоди, але остаточне рішення завжди за судом. Саме суд на власний розсуд визначає, яка сума моральної шкоди є належною та достатньою, опираючись на особисте внутрішнє переконання.Така ситуація призвела до того, що за одних і тих же обставин суд може винести абсолютно різні рішення та призначити абсолютно різні суми грошового відшкодування завданої моральної шкоди.

    Неоднозначність судової практики зумовила розробку законопроєкта №3929 “Про відшкодування втрат немайнового характеру (моральної шкоди)”, який внесений в порядок денний осінньої сесії. Законопроєкт передбачає, що визначення розміру моральної шкоди буде здійснюватися відповідними фахівцями (експертами) за спеціальною методикою, яку має затвердити Міністерство юстиції України.

    Слід зазначити, що і сьогодні у потерпілого існує можливість звернутися до експерта та замовити проведення психологічної експертизи. При дослідженні експерти керуються методикою проведення судових експертиз 14.1.75, розробленою Харківським НДІСЕ Міністерства юстиції України. Це єдина зареєстрована в Україні методика психологічного дослідження у справах щодо заподіяння моральних страждань особі та відшкодування моральної шкоди.

    За результатами дослідження Ви отримаєте висновок експерта, в якому буде вказано, чи дійсно була завдана моральна шкода та який орієнтовний розмір грошової компенсації за завдані страждання може бути (вказується у вигляді кількості розмірів мінімальної заробітної плати).

    Більшість суддів враховують такі висновки, але слід пам’ятати, що висновок експерта не має заздалегідь встановленої сили, оцінюється судом разом з іншими доказами та може бути як врахований судом, так і відхилений.

    Доказова база – найголовніше в питанні стягнення моральної шкоди.

    Багато потерпілих в ДТП переконані, що завдання моральної шкоди є очевидним і детально не розкривають її зміст в позовній заяві та/або не надають цьому документального підтвердження. В справах про ДТП моральна шкода є найчастіше похідною, тобто викликаною заподіянням ушкодження здоров’я, смертю або пошкодженням автомобіля. Потерпілий має розкрити в чому саме полягають моральні та фізичні страждання, яких він зазнав внаслідок ДТП, та довести їх наявність.

    В одній справі особа внаслідок ДТП отримала ІІ групу інвалідності, просила стягнути з винуватця 150 000 грн. в якості моральної шкоди. Суд вказав, що розмір моральної шкоди розрахований невірно, оскільки крім доказів перебування на лікуванні та встановлення потерпілому групи інвалідності, не надано жодного доказу в підтвердження позовних вимог морального характеру. Як наслідок, суд задовольнив вимогу про стягнення моральної шкоди лише частково, в розмірі 100 000 грн.

    Як розкрити та довести моральну шкоду?

    Щодо відшкодування моральної шкоди, завданої смертю близької людини, то ми не будемо детально на ній зупинятися, оскільки в цій ситуації завдання значної моральної шкоди є очевидним. Найчастіше таку шкоду описують як “біль втрати близької людини, “пустота” в душі та байдужість до всього оточуючого”.

    Стосовно моральної шкоди, викликаної ушкодженням здоров’я, то вона може полягати в наступному:

    • фізичний біль, безсоння, дратівливість, депресія;
    • втрата можливості займатися певною діяльністю (працювати, займатися спортом тощо);
    • порушення або відкладення життєвих планів (наприклад, народження дитини);
    • порушення звичайних життєвих зв’язків та звичок (неможливість зустрічатися з друзями, вільно пересуватися вулицями міста).

    Окрім медичної документації, для підтвердження вказаних обставин можна залучити свідків (це можуть бути покази членів сім’ї, друзів, колег тощо), звернутися за допомогою до психолога/психіатра (обов’язково збираючи висновки, виписки та рахунки) тощо.

    Щодо душевних страждань, пов’язаних з ушкодженням або знищенням автомобіля, то вони, як правило, пов’язані з неможливістю користуватися транспортним засобом. Це зумовлює порушення встановленого ритму життя, викликає постійні переживання та турботи, зумовлює додаткові витрати тощо.

    Отже, розкриття та належне обґрунтування моральної шкоди внаслідок ДТП потребує проведення кропіткої роботи, яку складно правильно виконати без спеціальних знань та навичок. Саме тому залучення компетентного адвоката значно підвищить шанси отримати справедливу компенсацію.

    Висновки:

    - методтїика доведення моральної шкоди може бути застосована і в цивільному судочинстві;

    - інші витрати треба доводити в суді (квитки, таксі, ліки);

    - зверніться до адвоката, який спеціалізується по справах ДТП.

    Шишкин Алексей Юрьевич
    10%

    Исходя из свого личного опыта по делам о возмещении морального вреда и дополнительных расходов, которые сторона понесла в связи с причинения ей ущерба могу сказать, что суды чаще всего неохотно удовлетворяют такие требования. Во многих случаях размер морального вреда существенно уменьшают. Это происходит потому, что какой либо методики по расчету размеров морального вреда нет. И суд видя, что наличие морального вреда очевидно удовлетворяет требование, но уменьшает размер для придания решению непредвзятости и объективности. Что касается ваших расходов связанных с отсутствием у вас автомобиля какое-то время? Тут суд должен исходить из того насколько ваша жизнь и интересы связаны с наличием авто. Как пример, если вы таксист или работаете на предприятии, на которое вас принимали с условием наличия личного авто, то это убедительно и должно принести успех, если дополнительные расходы будут реально доказаны. В других случаях, если ваша жизнь не сильно зависит от авто будет не убедительно. Скажем так ваши шансы сильно зависят от ваших профессиональных обязанностей.

    Карпенко Андрей Владимирович

    Если Вам не составит труда распределите гонорар между отвечавшими, т.к. администрация сайта затягивает время в этом вопросе.

    Спасибо!

    Удачи!

    Хххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххх


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України