Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

17 декабря 2021, вопрос №53305 700₴

були прописані малолітні діти покупка квартири

Покупка квартири, де прописані 3-є малолітніх дітей. Чи достатньо їх просто виписати для укладення угоди купівлі-продажу? Чи потрібно виписати+прописати в іншому місці до угоди купівлі-продажу, щоб на момент її укладення діти не висіли в повітрі. Чи потрібен дозвіл опікунської ради? На даний момент вони сьогодні виписані, ще не прописані ніде, батьки купують квартиру більшим метражем і там обіцяють їх прописати. Як бути? Можна виходити на угоду з виписаними "в нікуди" малолітніми дітьми і без дозволу опікунської ради? Власник майна мама, набула право власності до шлюбу.

Ответы юристов (9)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    12.9%

    Доброго дня!

    Все залежить від того, хто купує у кого квартиру. Є два варіанти:

    1) за загальним правилом, якщо особа прода свою квартиру (будинок), то із неї необхідно виписатися всім прописаним там особам, у тому числі виписати малолітніх дітей. Після цього, для укладення та нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу інше не має значення. Під час укладення договору не перевіряється, чи прописані діти за новою адресою, головне аби вони були виписані. Це і є головна умова продажу нерухомості чужим особам.

    2) однак якщо квартира (будинок) продається не третім особам, а комусь із родичів, і питання про виписку малолітньої дитини не стоїть, але малолітня дитина все-таки прописана в квартирі (будинку), то необіхдно буде потрібно отримати дозвіл органів опіки та піклування на укладення договору. Без такого дозволу нотаріус не зможе посвідчити договір.

    Здається, відповім на Ваші питання.

    Звертайтесь, якщо питання залишились!

    Гончаренко Константин
    11.4%

    Доброго дня!

    У Вашому випадку, матері необхідно шукати інші шляхи реєстрації дитини наприклад зареєструвати у іншій квартирі яку попередньо придбає мати дитини чи тимчасово зареєструватися обом у бабусі чи інших родичів котрі дадуть на це згоду та не претендують на державну допомогу у вигляді субсидії.( бо вона може бути зменьшена або скасована).

    Дитина до 14 - ти років має бути зареєстрована і проживати з одним з батьків( якщо місце проживання судом визначено з Вами , отже дитина має проживати і зареєстрована тільки з Вами.)

    У іншому випадку орган опіки не надасть дозволу. (зняття реєстрації без подальшої постановки на реєстрацію за новою адресою не допускається ЗУ Про охорону дитинства)

    на правочин обов язково треба згода органу опіки місцевої ради , інакше якщо вони про це дізнаються то подадуть до суду на нового власника і зобов яжуть повернути квартиру матері з дитиною, так як порушено права дитини.

    треба матері спочатку придбати квартиру у власність , подати заяву в орган опіки де повідомити , що нове житло є і воно підходить для проживання дитини то просить надати дозвіл , отримує дозвіл з ним в ЦНАП знімає дитину та тут же робить реєстрацію у новій квартирі , пише заяву в орган опіки , що дитина зареєстрована і тільки потім продає вам квартиру через нотаріуса за договором купівлі продажу.

    поки діти не прописані не рекомендую входити в угоду без дзволу ради опіки , інакше вони вам потім створять значні проблеми.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    10%

    Добрый день!

    По общему правилу место проживания ребёнка до 14 лет определяется с родителями или одним из родителей и для выписки ребёнка до 14 лет нужно согласие обоих родителей.

    КАКИЕ ДОКУМЕНТЫ НУЖНЫ ДЛЯ ВЫПИСКИ РЕБЁНКА

    Для снятия с регистрации места проживания ребёнка до 14 лет нужно подать следующие документы:

    • заявление (форма такая же как и при выписке взрослого, скачать можно здесь);
    • свидетельство о рождении ребёнка;
    • квитанцию об уплате административного сбора в размере 27,20 грн.;
    • если заявление подаётся только одним из родителей, нужен его паспорт и нотариально заверенное согласие второго из родителей или же решение суда или органа опеки и попечительства относительно места проживания ребёнка.

    Согласие органа опеки и попечительства на выписку ребёнка нужно только в отношении детей-сирот или детей, лишенных родительской опеки. Также согласие нужно при снятии с регистрации лиц, над которыми установлена опека или попечительство, то есть недееспособных и ограниченно дееспособных.

    Вывод:

    - никаких препятствий (относительно выписки-прописки детей) для заключения договора купли-продажи квартиры у Вас нет.

    Адвокат Евгений Александрович
    11.4%

    Добрий день, Ангеліна!

    Так, спочатку слід зазначити про те, що для здійснення будь-яких правочинів стосовно нерухомого майна, право власності на яке або право користування яким мають діти, потрібна попередня згода органів опіки та піклування. Посадові особи органів опіки та піклування несуть персональну відповідальність за захист прав і охоронюваних законом інтересів дітей при наданні згоди на вчинення правочинів щодо належного дітям нерухомого майна (стаття 12 Закону України «Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей»).

    Аналіз положень Закону України «Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей», Сімейного кодексу України та Закону України «Про охорону дитинства», дає можливість стверджувати, що законодавчі акти вимагають здійснення контролю за збереженням житлових та майнових прав дітей саме на етапі вчинення правочинів з нерухомим майном, право власності на яке або право користування яким мають діти, шляхом надання органами опіки та піклування згоди на вчинення зазначених правочинів.

    Відповідно до статті 177 Сімейного Кодексу України батьки управляють майном, належним малолітній дитині, без спеціального на те повноваження. Батьки зобов’язані дбати про збереження та використання майна дитини в її інтересах. Дозвіл органу опіки та піклування на вчинення правочинів щодо нерухомого майна дитини надається в разі гарантування збереження її права на житло.

    ЗАТВЕРДЖЕНО

    Наказ Міністерства юстиції України 22.02.2012 № 296/5

    Зареєстровано в Міністерстві юстиції України від 22 лютого 2012 р. за № 282/20595

    ПОРЯДОК

    вчинення нотаріальних дій нотаріусами України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0282-12#Text

    "Глава 2. Посвідчення правочинів про відчуження та заставу майна

    1.8. При посвідченні правочину щодо відчуження нерухомого майна відчужувач цього майна подає заяву про наявність/відсутність прав малолітніх та неповнолітніх дітей, недієздатних чи обмежено дієздатних осіб на користування цим майном. З метою перевірки відсутності прав малолітніх та неповнолітніх дітей, недієздатних чи обмежено дієздатних осіб на користування відчужуваним нерухомим майном нотаріус має право додатково витребовувати від підприємств, установ і організацій відомості та документи, необхідні для вчинення такого правочину.

    1.9. У разі виявлення з поданих відчужувачем документів, що право власності або право користування відчужуваним житловим будинком, квартирою, кімнатою або їх частиною мають малолітні або неповнолітні діти або недієздатні чи обмежено дієздатні особи, нотаріус повинен витребувати у відчужувача дозвіл органу опіки та піклування на вчинення такого правочину у формі витягу з рішення відповідної районної, районної у містах Києві та Севастополі державної адміністрації, відповідного виконавчого органу міських, районних у містах, сільських, селищних рад".

    Слід також звернути увагу на те, що дозвіл органу опіки та піклування потрібен не лише в тому разі, якщо дитина є співвласником нерухомості, а й у тому випадку, якщо має місце лише реєстрація дитини в житловому приміщенні. Оскільки, одним з правочинів, які не можуть вчиняти батьки без дозволу органів опіки та піклування, відповідно до статті 177 Сімейного Кодексу України є відмова від майнових прав дитини, до яких відноситься, зокрема, і право користування жилим приміщенням. Адже, відповідно до частин другої та третьої статті 18 Закону України «Про охорону дитинства» діти члени сім’ї наймача або власника житлового приміщення мають право користуватися займаним приміщенням нарівні з власником або наймачем.

    Згідно з пунктом 40 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 3 березня 2004 року №20/5, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 3 березня 2004 року за №283/8882, у разі укладення правочинів, які підлягають нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, у тому числі договорів щодо поділу, обміну житлового будинку, квартири за участю осіб, над якими встановлено опіку або піклування, нотаріус перевіряє наявність дозволу органу опіки та піклування на укладення таких договорів.

    Слід також звернути увагу на те, що дозвіл органу опіки та піклування потрібен не лише в тому разі, якщо дитина є співвласником нерухомості, а й у тому випадку, якщо має місце лише реєстрація дитини в житловому приміщенні. Оскільки, одним з правочинів, які не можуть вчиняти батьки без дозволу органів опіки та піклування, відповідно до статті 177 Сімейного Кодексу України є відмова від майнових прав дитини, до яких відноситься, зокрема, і право користування жилим приміщенням. Адже, відповідно до частин другої та третьої статті 18 Закону України «Про охорону дитинства» діти члени сім’ї наймача або власника житлового приміщення мають право користуватися займаним приміщенням нарівні з власником або наймачем.

    Органами опіки та піклування є районні, районні в містах Києві та Севастополі державні адміністрації, виконавчі органи міських, районних у містах, сільських, селищних рад".

    "Чи достатньо їх просто виписати для укладення угоди купівлі-продажу"?

    - Ні.

    " Чи потрібно виписати+прописати в іншому місці до угоди купівлі-продажу, щоб на момент її укладення діти не висіли в повітрі"?

    - Так.

    "Чи потрібен дозвіл опікунської ради"?

    - Так.

    "На даний момент вони сьогодні виписані, ще не прописані ніде, батьки купують квартиру більшим метражем і там обіцяють їх прописати. Як бути? Можна виходити на угоду з виписаними "в нікуди" малолітніми дітьми і без дозволу опікунської ради"?

    - Ні

    Нормативне посилання мною зазначено на початку наданих відповідей.

    У разі наявності запитань "звертайтеся"!

    Всього доброго!

    Джус Оксана Миколаївна
    14.3%

    Доброго дня!

    ч. 6 ст. 203 ЦК України правочин, що вчиняється батьками (усиновлювачами), не може суперечити правам та інтересам їхніх малолітніх, неповнолітніх чи непрацездатних дітей.

    Дозвіл органу опіки та піклування є обов’язковим у всіх випадках, коли йдеться про здійснення операцій з нерухомістю та учасниками цього процесу є особи віком до 18 років.

    є два варіанти дій:

    отримати дозвіл опікунської ради (орган опіки та піклування) на відчуження об’єкта нерухомості (у такому разі немає потреби знімати дитину з реєстрації в житлі);

    пройти процедуру зняття малолітньої чи неповнолітньої дитини з реєстрації в об’єкті нерухомості. Водночас тут є певні нюанси. Така дитина повинна обов’язково бути перереєстрованою за іншою адресою.

    Постанова Кабінету міністрів України «Про питання діяльності органів опіки та піклування, пов'язаної із захистом прав дітей» № 866 від 24.09.2008 року встановлює перелік документів:

    1. Заява кожного з батьків (опікунів, піклувальників).
    2. Копія паспорта громадянина України, тимчасового посвідчення громадянина України, паспорта іноземця.
    3. Копія реєстраційного номера облікової картки платника податків (за наявності).
    4. Документ, що підтверджує право власності (користування) дитини на відчужуване майно.
    5. Витяг з Державного реєстру прав на нерухоме майно та їх обтяжень, виданий відповідно до законодавства.
    6. Копія свідоцтва про народження дитини.
    7. Довідка з місця проживання, про склад сім'ї та реєстрацію або витяг з домової книги (довідка може бути отримана в ОСББ або керуючій компанії).
    8. Копія рішення про встановлення опіки над дитиною (для опікунів, піклувальників).
    9. Копія рішення про встановлення опіки над майном дитини (для опікунів, піклувальників).
    10. Копія свідоцтва про укладення або розірвання шлюбу між батьками дитини (при наявності).

    Служба у справах дітей розглядає документи протягом 10 днів.

    Отже, якщо діти виписані і зараз не має куди їх приписати, то неохідно звернутися за дозволом до органів опіки та піклування або рішення суду. Ці документи стануть підставою для процедури.

    Крикун Сергій  Павлович
    11.4%

    Закон України "Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1871-20?find=1...):

    "Стаття 5. Загальні вимоги до декларування та реєстрації місця проживання (перебування) особи...

    3. Задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) дитини віком до 10 років є задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) її батьків або інших законних представників чи одного з них, з яким проживає дитина, за згодою іншого з батьків або законних представників...".

    Закон України "Про охорону дитинства" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2402-14?find=1..."

    "Стаття 18. Право дитини на житло...

    Органи опіки та піклування зобов’язані здійснювати контроль за додержанням батьками або особами, які їх замінюють, майнових та житлових прав дітей при відчуженні жилих приміщень та купівлі нового житла.".

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 224. Правові наслідки вчинення правочину без дозволу органу опіки та піклування

    1. Правочин, вчинений без дозволу органу опіки та піклування (стаття 71 цього Кодексу), є нікчемним.

    2. На вимогу заінтересованої особи такий правочин може бути визнаний судом дійсним, якщо буде встановлено, що він відповідає інтересам фізичної особи, над якою встановлено опіку або піклування.".

    По-перше, діти не мають, не могли бути "виписані" "в нікуди" - діти мать бути зареєстровані місцем проживання за місцем проживання батьків або одного з них.

    По-друге, продаж квартири в даному випадку без дозволу органу опіки і піклування є, беде нічкемним - таким, що не має юридичної сили і правових наслідків.

    Савченко Олександр
    11.4%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий день, Ангеліно!

    1 ) Чи достатньо їх просто виписати для укладення угоди купівлі-продажу? - так. Якби залишилися прописаними, то продавцю (матері малолітніх дітей) довелося б отримувати дозвіл органу опіки та піклування.

    Така виписка є правомірною. Єдине - відповідно п. 4 Правил реєстрації місця проживання, затверджених постановою КМУ № 207 від 02.03.2016 р., батьки як законні представники своїх дітей зобов’язані зареєструвати їхнє місце проживання протягом 30 календарних днів після зняття з реєстрації попереднього місця проживання та прибуття до нового.

    Однак, це вже відповідальність батьків, на дійність угоди купівлі-продажу дана обставина ніяк не впливає.

    2) Чи потрібно виписати+прописати в іншому місці до угоди купівлі-продажу, щоб на момент її укладення діти не висіли в повітрі. - непотрібно. Адже при оформленні угоди нотаріус просить надати відповідний перелік документів, серед яких - довідка про про кількість зареєстрованих в квартирі осіб, яка видається в ЦНАПі. Якщо в квартирі будуть зареєстровані малолітні діти, то без дозволу органи опіки та піклування нотаріус не посвідчить угоду.

    Сімейний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14#Text):

    Стаття 177. Управління майном дитини

    1. Батьки управляють майном, належним малолітній дитині, без спеціального на те повноваження. Батьки зобов'язані дбати про збереження та використання майна дитини в її інтересах.

    Якщо малолітня дитина може самостійно визначити свої потреби та інтереси, батьки здійснюють управління її майном, враховуючи такі потреби та інтереси.

    2. Батьки малолітньої дитини не мають права без дозволу органу опіки та піклування вчиняти такі правочини щодо її майнових прав:

    укладати договори, які підлягають нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, щодо майна, власником (співвласником) та/або користувачем якого є дитина;

    Закон України "Про охорону дитинства" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2402-14#Text):

    Стаття 17. Право дитини на майно

    Батьки або особи, які їх замінюють, не мають права без дозволу органу опіки та піклування вчиняти правочини щодо нерухомого майна, право власності на яке належить дитині, а у випадках, визначених законом, - також щодо нерухомого майна, право користування яким належить дитині, відмовлятися від належних дитині майнових прав, зобов’язуватися від імені дитини порукою чи видавати письмові зобов’язання.

    ПОРЯДОК вчинення нотаріальних дій нотаріусами України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0282-12#Text):

    ІІ. Порядок вчинення окремих видів нотаріальних дій

    1.8. При посвідченні правочину щодо відчуження нерухомого майна відчужувач цього майна подає заяву про наявність/відсутність прав малолітніх та неповнолітніх дітей, недієздатних чи обмежено дієздатних осіб на користування цим майном.

    1.9. У разі виявлення з поданих відчужувачем документів, що право власності або право користування відчужуваним житловим будинком, квартирою, кімнатою або їх частиною мають малолітні або неповнолітні діти або недієздатні чи обмежено дієздатні особи, нотаріус повинен витребувати у відчужувача дозвіл органу опіки та піклування на вчинення такого правочину у формі витягу з рішення відповідної районної, районної у містах Києві та Севастополі державної адміністрації, відповідного виконавчого органу міських, районних у містах, сільських, селищних рад.

    ВИСНОВОК: дозвіл органу опіки та піклування потрібен лише у разі продажу нерухомого майна, власником (співвласником) та/або користувачем якого є дитина.

    У даному випадку власником квартири є мама (набула право власності до шлюбу). Право користування квартирою дітям не належить, оскільки вони були з неї виписані (довідка з ЦНАП це підтвердить). А тому при посвідченні угоди купівлі-продажу нотаріус не буде витребувати у продавця (матері малолітніх дітей) дозвіл органу опіки та піклування.

    3) Чи потрібен дозвіл опікунської ради? - ні.

    4) На даний момент вони сьогодні виписані, ще не прописані ніде, батьки купують квартиру більшим метражем і там обіцяють їх прописати. Як бути? Можна виходити на угоду з виписаними "в нікуди" малолітніми дітьми і без дозволу опікунської ради? - так. При посвідченні угоди нотаріус буде перевіряти лише те, кому належить право власності на квартиру та право користування нею (тобто, хто в ній прописаний). Нотаріус не буде досліджувати чи були прописані малолітні діти після їхньої виписки з квартири, що продається

    Відповідальність за своєчасну прописку дітей за новим місцем проживання несуть батьки, на дійність угоди купівлі-продажу дана обставина ніяк не впливає.

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото (при зверненні вказуйте свою e-пошту).

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Костромина Виктория
    5.7%

    у Вас есть 2 варианта

    1. снять детей с регистрации до сделки - тогда разрешение опеки не нужно

    2. получить разрешение опеки и совершить сделку

    если дети сособственники - разрешение опеки нужно по- любому

    Пуха Наталія ТендерОк
    11.4%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Якщо необхідно виписати дитину, операція повинна відбуватися таким чином, щоб права неповнолітнього не були уражені. Порушення норм, що супроводжує виписку неповнолітнього, може стати приводом для анулювання угоди.

    Згідно зі статтею 160 Сімейного Кодексу України, місце проживання дитини, яка не досягла 10-річного віку, визначається за згодою його батьків. І постановка на облік і зняття з реєстрації дитини здійснюється за взаємною згодою батьків.

    Без дозволу органів опіки не обійтися, якщо дитину намагаються виписати з муніципального житла або квартири, в якій неповнолітній громадянин є власником або співвласником приватизованого житла.

    Аналогічно процедурі реєстрації виписка малолітнього здійснюється одночасно з випискою опікунів або батьків дитини. Найчастіше зазначена операція необхідна при продажу, даруванні або обміні нерухомості. Весь процес оформлення паперів лягати на плечі законних представників малолітнього. Діти до 14 років можуть не бути присутнім в необхідних інстанціях. А ось громадяни з 14 років проходять вказаний процес самостійно, але в присутності мам і тат.

    У тих випадках, коли власником нерухомості є бабусі / дідусі, батьки повинні викласти свої побажання про виписку ви письмовому вигляді. Свою згоду повинні висловити всі зареєстровані в квартирі люди. Малолітній громадянин, який не досяг 14-річного віку, виписується і прописується тільки з кимось із батьків.

    Реєстраційний облік передбачає наявність хоча б одного постійного місця проживання. Здійснюючи виписку з квартири після продажу, власник повинен знайти нове житло. Допускається виписка «в нікуди», але тільки в тому випадку, якщо власник виписується один, без дітей до 14 років.

    Успіхів


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України