Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Хозяйственное право, 21 декабря 2021, вопрос №53468 150₴

Відступлення права вимоги

Доброго дня!
Одна юридична особа (користувач) користувалася майном на без договірній основі (не уклала договір оренди) майном іншої юридичної особи (власник майна) без її згоди. Тепер власник майна в судовому порядку має право стягнути з користувача безпідставно набуті кошти на підставі ст. 1212 ЦК України в розмірі орендної плати за період користування майном.
Питання:
А чи може юридична особа (власник майна) відступити це право вимоги інші особі (юридичні або фізичній), щоб самій не витрачати час на адвокатів та судову тяганину?

Ответы юристов (6)

    __________ ___________ ______________

    Добрый день!

    Я так понимаю Ваше предприятие является должником в одном обязательстве и вы хотите "рассчитаться" с кредитором путём передачи права требования арендной платы по безосновательно приобретённому имуществу?

    В целом это возможно, не могу сказать что Вашему кредитору это выгодно, но как я понял вопрос этого не касается.

    Стаття 520 ЦКУ Заміна боржника у зобов'язанні

    1. Боржник у зобов'язанні може бути замінений іншою особою (переведення боргу) лише за згодою кредитора, якщо інше не передбачено законом.

    Таким образом, вы должны получить разрешение Вашего кредитора, на Вас (старого должника) на нового (того, кто безосновательно пользуется).

    Следующим этапом будет заключение договора уступки, где вы передаете имущественное право требования арендной платы, а кредитор в свою очередь принимаёт это право требование в качество "рассчета".

    Кирюшин Артем Андреевич

    Добрый день.

    Думаю ,что в данном конкретном случае уступить право требования именно в таких правоотношениях будет весьма проблематично, а скорее всего вообще не возможно в связи с тем, что стороны не заключали первичный договор, то есть договор право требования по которому уступается.

    В связи с отсутствием договора и , соответственно, прав и обязанностей сторон отступать фактически нечего.

    Рибінцев Сергій Сергійович
    100%

    Добрий день, Олександре.

    А що вам заважає укласти угоду в якій (за потреби) узгодити подальше користування цим майном, а також передбачити компенсацію за період позадоговорного користування?

    Це насправді мирний, позасудовий спосіб вирішення проблему.

    Але, якщо власник майна передав (як кредитор) своє право вимоги до вас, яке виникло на підставі статтей 11, 1212 ЦКУ, іншій особі, то він на це має абсолютно повне право. Також раджу вирішити цю проблему якомога швидше, адже за цим типом зобовʼязань виникає право вимоги щодо 3% річних ті інфляційних.

    • Олександр Клиент 2 года назад

      Ми є кредиторами, а не боржником.

    Карпенко Андрей Владимирович

    Добрий день!

    Уступка права вимоги здійснюється на підставі двостороннього правочину (договору), сторонами якого буде первісний кредитор, який передає права, та новий кредитор, якому передаються права. Такий договір зазвичай називається договір про відступлення права вимоги.

    Передати можливо лише дійсне право вимоги, тобто таке, що виникає із

    (а) зобов'язання, яке не припинилось на момент передачі прав новому кредитору; та

    (б) умов правочину, які не є нікчемними та не визнані судом недійними;

    Відповідно до правової позиції, що викладена у постанові Верховного Суду від 24 квітня 2018 р. у справі № 914/868/17, це стосується майбутніх вимог тільки за умови їх визначеності, тоді як передача за правочином невизначених, позбавлених конкретного змісту вимог, у тому числі й на майбутнє, тягне за собою наслідки у вигляді неукладеності відповідного правочину, оскільки його сторонами не досягнуто згоди щодо предмета правочину або такий предмет не індивідуалізовано належним чином.

    Висновок:

    - юридична особа (власник майна) не може в Вашому випадку відступити це право вимоги інші особі (юридичні або фізичній).

    Білогай Ігор Петрович

    Ваша компанія не може здійснити відступлення права вимоги до бездоговірних правовідносин. Інша річ, якщо в судовому порядку буде визнано іншу компанію боржником, тобто, такою, що зобов'язана повернути кошти за користування майном, тоді і з'явиться можливість відступлення права вимоги.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України