Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Миграционное право, 21 декабря 2021, вопрос №53474 100₴

Необходимо ли гражданину РФ иметь вызов для поездки в Украину?

Нужно ли гражданину России иметь вызов для поездки в Украину? Родственников в Украине нет (знакомые). Если нужно , то как его оформить?

Ответы юристов (7)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    Общаться в чате Кирда Вячеслав Володимирович 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 6 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Здравствуйте!

    Дабы не перечисливать вам всех нюансов, советую ознакомится со следующей статьей:

    https://lawportal.com.ua/novi-pravila-vjizdu-rosij...

    Очень много нюансов для поездки, но все равно она реальна.

    Удачи!

    хххххххх

    Дубовенко Володимир Володимирович
    30%
    Общаться в чате Дубовенко Володимир Володимирович 2 года назад

    Юрист, г. Николаев, 4 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Вітаю!

    Відповідно до частини 2 статті 9 розділу ІІ Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», пункту 6 статті 19 розділу ІV Закону України «Про Державну прикордонну службу України» та на виконання Указу Президента України від 30 серпня 2017 року № 256 «Про рішення Ради національної безпеки та оборони України від 10 липня 2017 року «Про посилення контролю за в’їздом в Україну, виїздом з України іноземців та осіб без громадянства, додержання ними правил перебування на території України», з 1 січня 2018 року у пунктах пропуску через кордон здійснюється фіксація біометричних даних іноземців та осіб без громадянства під час прикордонного контролю.

    Фіксація біометричних даних іноземців під час їхнього першого в’їзду в Україну в аеропортах та автомобільних пунктах пропуску здійснюється шляхом сканування відбитків п’яти пальців правої (лівої) руки.

    Відповідно до Угоди між Урядом України і Урядом Російської Федерації про безвізові поїздки громадян України і Російської Федерації громадяни держави однієї Сторони можуть в'їжджати, виїжджати та пересуватися територією держави іншої Сторони без віз з дотриманням правил перебування, що діють в цій державі, по документах, що посвідчують особу і підтверджують громадянство, зазначених у Додатках 1 та 2 до цієї Угоди.

    Єдиним обов’язковим для росіян документом для перетину українського кордону є закордонний паспорт з терміном дії, що перекриває час поїздки. Проте для в’їзду в Україну додатково можуть знадобитися наступні документи:

    • гарантія повернення в Росію (наприклад, квиток у зворотний бік)
    • оплачена туристична путівка;
    • нотаріальне запрошення;
    • підтвердження платоспроможності.

    Таким чином, відповідно до законодавства, оформлення запрошень проводиться для тих іноземців, які планують отримувати візу в Україну. Для жителів тих країн, з якими візовий режим не передбачений, видача запрошень не проводиться, але Ви можете оформити гарантійний лист-запрошення від фізособи (із зазначенням мети відвідування).

    Карпенко Андрей Владимирович
    Общаться в чате Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый день!

    Виза для поездки на Украину

    Виза для въезда на Украину россиянам не нужна — между странами действует безвизовый режим.

    Сколько дней можно находиться на Украине

    Согласно законодательству соседней страны, граждане РФ могут находиться на территории Украины максимум 90 дней в течение 180 дней с даты первого въезда.

    Условия транзита

    Транзит не более 48 часов разрешён, покидать транзитную зону запрещено. При себе необходимо иметь медицинскую страховку, покрывающую расходы на лечение от COVID-19. Страховка должна быть выдана страховой компанией, зарегистрированной в Украине.При транзите иностранцы освобождаются от самоизоляции и установки приложения "Вдома" при наличии ПЦР-теста (не старше 72 часов) или сертификат о полном курсе вакцинации одобренной ВОЗ вакциной.

    Документы для въезда на Украину

    Чтобы попасть на Украину в пандемию, нужно учесть не только общие требования украинского законодательства, но и временные ограничения на выезд из России.

    Требования украинской стороны

    Первое, что нужно иметь россиянину для путешествия на Украину — загранпаспорт РФ. Поехать по общегражданскому паспорту не получится. Владельцам загранпаспортов старого образца (на 5 лет) на границе придётся сдать биометрические данные (отпечатки пальцев).

    Также украинские пограничники могут потребовать другие документы — полный список смотрите ниже. Чтобы гарантированно попасть на территорию соседнего государства, рекомендуем собрать весь пакет документов и взять необходимую сумму денег.

    Список документов:

    1. Гарантия возвращения в Россию (обратный билет);

    2. Бронь жилья на весь срок пребывания;

    3. Оплаченная туристическая путевка (ваучер), если вы едете от турфирмы;

    4. Приглашение на лечение от медицинской организации, если цель лечение;

    5. Нотариально заверенное приглашение (оригинал) — если вы едете с частным визитом, например, к друзьям или родным. Гарантийное письмо-приглашение оформляет физическое лицо на Украине. Приглашение необходимо заверить у нотариуса и выслать оригинал в Россию. В документе указываются данные о принимающей стороне, финансовые обязательства принимающей стороны; данные иностранца; цель посещения Украины. Помимо приглашения, требуется предъявить копию паспорта приглашающего лица.

    6. Подтверждение платёжеспособности

    Иностранцы и лица без гражданства для въезда в соседнее государство должны иметь определенную сумму денег — финансовое обеспечение. Сумма финансового обеспечения зависит от количества дней пребывания на Украине и от размера прожиточного минимума, принятого в стране на момент поездки.

    Стоит учесть, что размер прожиточного минимума на Украине меняется несколько раз в год (следующее повышение в декабре 2021 года).

    Прожиточный минимум на Украине в 2021 году

    С 1 января по 30 июня

    2189 гривен

    С 1 июля по 30 ноября

    2294 гривны

    С 1 по 31 декабря

    2393 гривны

    Финансовое обеспечение рассчитывается по формуле:

    ФО = ((20 х прожит. минимум):30) х (кол-во дней +5)

    Таким образом, необходимая сумма для взрослого человека на 7 дней:

    ((20×2294 гривны): 30) х (7+5) = 18 351 гривна, или 49 362 рубля. Лучше иметь чуть больше денег, чтобы наверняка пройти границу.

    Платёжеспособность можно подтвердить, предъявив наличные в любой валюте (доллары, евро или гривны), либо заверенную банком справку с банковского счёта. При отсутствии нужной суммы денег во въезде могут отказать.

    Доказывать платёжеспособность не нужно иностранным туристам, которые совершают круиз, дипломатам, членам экипажей судов, а также детям до 18 лет. Также не нужно финансовое обеспечение тем, кто имеет гарантийное письмо-приглашение, так как в нём принимающая сторона берёт все издержки на себя.

    Тесты и самоизоляция при въезде на Украину
    • Все въезжающие иностранцы от 12 лет, в том числе транзитные пассажиры, должны иметь отрицательный тест ПЦР не старше 72 часов или экспресс-тест на антигены не старше 72 часов или сертификат о прививке хотя бы одной дозой одобренной ВОЗ вакцины на английском языке (российские вакцины не одобрены); а также медстраховку, покрывающую лечение коронавирусной инфекции. Медицинский полис должен быть выдан украинской страховой компанией или международной компанией, имеющей представительство на Украине (страховка требуется и вакцинированным).
    • Для лиц любого гражданства, прибывающих из России и Индии или находившихся на их территории более 7 дней в последние 14 дней, обязательна самоизоляция в течение 14 дней с момента пересечения границы. Завершить самоизоляцию досрочно нельзя. Самоизоляция не нужна гражданам, вакцинированным признанным ВОЗ вакциной (российские не признаны), и детям до 18 лет.
    • Граждане Украины могут беспрепятственно пересекать украинскую границу при наличии одного из документов: сертификата о полном курсе вакцинации признанной ВОЗ вакциной или справки 063-О о сделанной первой прививке.
    • Невакцинированные граждане Украины и иностранцы (не из России), а также прибывающие из Донецкой и Луганской областей Украины при въезде в страну обязуются через 72 часа отправиться на 10-дневную самоизоляцию. Самоизоляция не понадобится, если за эти 72 часа получить отрицательный ПЦР-тест или экспресс-тест на антигены. От самоизоляции освобождены вакцинированные хотя бы одной дозой одобренной ВОЗ вакцины, дети до 18 лет, абитуриенты; украинцы, выехавшие из страны до 4 августа; некоторые другие лица. Подробнее
    • Для прохождения самоизоляции иностранцы и граждане Украины должны иметь установленное на телефон приложение «Дома». Приложение лучше скачать заранее, так как на границе нет интернета. При отсутствии установленного приложения во въезде откажут.
    Въезд на Украину для мужчин

    С 26 ноября по 26 декабря 2018 года на Украине действовало военное положение. В это время действовал запрет на въезд в страну для россиян мужского пола от 16 до 60 лет. Сейчас запрет уже отменён, однако украинские пограничники продолжают обращать повышенное внимание на российских мужчин. Прежде всего, на «мужчин крепкого телосложения, следующих на Украину в одиночку или в составе небольших групп». Если вы путешествуете один и подходите под указанный возраст, рекомендуем вам тщательно подготовиться к пересечению границы и иметь все необходимые документы на руках.

    Адвокат Евгений Александрович
    30%
    Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий день, Мишель Рабинович!

    Так, обов’язковим для громадян РФ документом для перетину українського кордону є закордонний паспорт з терміном дії, що перекриває час поїздки.

    Проте для в’їзду в Україну додатково можуть знадобитися наступні документи:

    • гарантія повернення в Росію (наприклад, квиток у зворотний бік)
    • оплачена туристична путівка (ваучер)
    • нотаріальне запрошення (див. нижче)
    • підтвердження платоспроможності

    Запрошення іноземця та особи без громадянства від фізичної особи – це нотаріально посвідчена заява, яка є підставою для оформлення в дипломатичному представництві або консульській установі України за кордоном короткострокової візи типу С для в’їзду в Україну.

    Короткострокова віза передбачає, що іноземці та особи без громадянства з країн, з якими відповідно до міжнародних договорів чи законодавства України встановлено візовий порядок в’їзду в Україну, перебуватимуть в Україні протягом строку, не перевищуватиме 90 днів протягом 180 днів з дати першого в’їзду.

    За оформленням запрошення може звернутися приймаюча сторона - зареєстровані в установленому порядку українські підприємства, установи та організації, представництва (філії) іноземних підприємств, установ, організацій, представництва міжнародних організацій (далі - юридичні особи), а також фізичні особи (громадяни України, іноземці та особи без громадянства), які постійно проживають або тимчасово перебувають на території України у зв'язку з навчанням, стажуванням, роботою або на інших законних підставах та запрошують чи приймають іноземців та осіб без громадянства (далі - фізичні особи).

    16 квітня 2017 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 01 березня 2017 року № 118 "Про затвердження Правил оформлення віз для в’їзду в Україну і транзитного проїзду через її територію". Відповідно до підпунктів 1, 2 пункту 7 Правил оформлення віз підставою для оформлення короткострокової візи є, зокрема, запрошення зареєстрованої в Україні юридичної особи, оформлене на офіційному бланку, або нотаріально посвідчене запрошення фізичної особи.

    Отже, з 16 квітня 2017 року оформлене Державної міграційної служби України запрошення іноземцям та особам без громадянства на отримання візи для в’їзду в Україну не є підставою для оформлення короткострокової візи для в’їзду в Україну.

    Таким чином, фізичній особі для оформлення такого запрошення необхідно звернутися до нотаріуса.

    В свою чергу, юридичній особі для оформлення такого запрошення необхідно звернутися до територіального органу чи підрозділу Державної міграційної служби України за місцем своєї реєстрації.

    Перелік необхідних документів:

    Для оформлення запрошення фізична особа подає до нотаріуса такі документи:

    1. паспортний документ, якщо приймаючою стороною є громадянин України (після пред'явлення повертається) та копію його сторінок з особистими даними (1, 2 сторінки та сторінка з адресою реєстрації, або ID-картки та витягу Єдиного державного демографічного реєстру);
    2. посвідку на постійне чи тимчасове проживання, якщо приймаючою стороною є іноземець чи особа без громадянства (після пред'явлення повертається) та копію її сторінок з особистими даними;
    3. копію сторінки паспортного документа іноземця або документа, що посвідчує особу без громадянства, з особистими даними особи, що запрошується, з перекладом українською мовою, засвідченим у встановленому порядку;
    4. інформацію, що підтверджує наявність достатнього фінансового забезпечення фізичної особи для виконання свого зобов’язання взяти на себе можливі витрати, пов’язані з перебуванням та виїздом з України запрошеної особи.

    Підставою для відмови є відсутність одного з документів, необхідних для оформлення запрошення.

    У разі відмови в оформленні запрошення територіальний орган чи підрозділ Державної міграційної служби України, який прийняв таке рішення, протягом п'яти робочих днів направляє приймаючій стороні письмове повідомлення із зазначенням підстав відмови.

    Строк дії запрошення:

    Запрошення, як правило, видається строком дії на шість місяців або інший строк від дати його оформлення (протягом цього строку іноземець чи особа без громадянства може звернутися до дипломатичного представництва або консульської установи України за оформленням короткострокової візи).

    Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    40%
    Общаться в чате Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня.

    Зазначене питання можна розділити на 2 блоки.

    І. Щодо питання перебування іноземця в Україні (громадянина РФ) необхідно зазначити наступне:

    Іноземці та особи без громадянства в'їжджають в Україну за наявності паспортного документа та одержаної у встановленому порядку візи, якщо інше не передбачено законодавством чи міжнародними договорами України.

    Іноземці та особи без громадянства під час проходження прикордонного контролю у пунктах пропуску через державний кордон зобов'язані подати свої біометричні дані для їх фіксації.

    Правила оформлення іноземцям та особам без громадянства візи та перелік документів, необхідних для її отримання, встановлюються Кабінетом Міністрів України. Рішення щодо оформлення візи приймається в установленому порядку дипломатичним представництвом або консульською установою України, Міністерством закордонних справ України або представництвом Міністерства закордонних справ України на території України.

    В'їзд в Україну та виїзд з України здійснюється:

    - іноземців та осіб без громадянства - за паспортним документом за наявності відповідної візи, якщо інший порядок в'їзду та виїзду не встановлено законодавством чи міжнародним договором України;

    - іноземців та осіб без громадянства, які навчаються у навчальних закладах України не менш як протягом одного року, - за паспортним документом та посвідкою на тимчасове проживання.

    Загальне правило передбачає, що іноземці та особи без громадянства можуть перебувати на території України не більше як 90 днів у межах 180 днів або протягом терміну, дозволеного візою. За порушення іноземцями дозволеного терміну перебування передбачено такі види покарання: штраф, заборона в’їзду, примусове повернення, відмова у перетині кордону та примусове видворення, кожне з яких має свої особливості.

    Відповідно до домовленостей, між Україною і Російською Федерацією діє безвізовий режим. Однак, для перетину українського кордону громадянам РФ необхідно мати закордонний паспорт, оскільки в’їзд на територію України за внутрішніми (російськими) паспортами був скасований ще в 2015 році.

    Єдиним обов’язковим для росіян документом для перетину українського кордону є закордонний паспорт з терміном дії, що перекриває час поїздки. Проте для в’їзду в Україну додатково можуть знадобитися наступні документи:

    • гарантія повернення в Росію (наприклад, квиток у зворотний бік)
    • оплачена туристична путівка (ваучер)
    • нотаріальне запрошення (див. нижче)
    • підтвердження платоспроможності

    В’їзд і перебування на території України іноземців здійснюється за наявності достатніх коштів або можливості законним способом ці кошти отримати. Перевірка фінансового забезпечення проводиться уповноваженими посадовими особами Держприкордонслужби вибірково, тобто завжди існує ймовірність, що не доведеться доводити свою платоспроможність.

    Розрахунок необхідної для проживання в Україні грошової суми проводиться за формулою:

    ФО = ((20 × Пм) ÷ 30) × Кд + 5), де

    ФО — достатнє фінансове забезпечення

    Пм — прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць (з 1 січня 2021 року — 2102 грн.)

    Кд — кількість днів, проведених в Україні

    Згідно з методикою підрахунку мінімальної суми, яку повинен мати у своєму розпорядженні росіянин для відвідування України, для калькуляції береться розмір прожиткового мінімуму, встановленого на день його в’їзду в країну.

    Від проходження фінансової перевірки звільняються власники посвідки на проживання в Україні, неповнолітні діти, дипломати, біженці, а також туристи під час туристичної подорожі. Іншим категоріям громадян Російської Федерації для підтвердження наявності достатнього фінансового забезпечення достатньо пред’явити:

    • готівкові грошові кошти в гривні або іншій конвертованій іноземній валюті
    • банківські картки, виписки і чеки з банкоматів
    • гарантійний лист приймаючої сторони про взяття на себе зобов’язань зі сплати всіх витрат росіянина, пов’язаних з перебуванням в Україні та виїздом за її межі
    • підтвердження бронювання або оплати житла і харчування
    • договір на туристичне обслуговування (ваучер, путівку)
    • проїзний квиток для повернення в країну постійного проживання або до третьої держави з фіксованою датою

    Відповідно до українського законодавства, максимальний термін безвізового перебування в країні для громадян Російської Федерації становить 90 днів протягом 180 з дня першого в’їзду. Іншими словами, три місяці з шести росіяни можуть перебувати в Україні, після закінчення даного строку необхідно залишити країну. Право на повторний в’їзд з’явиться лише через 90 днів.

    Контроль і підрахунок термінів перебування здійснюється прикордонниками в пунктах пропуску на державному кордоні. За недотримання часових рамок російським громадянам може бути відмовлено у в’їзді, а за перевищення термінів перебування в Україні передбачений штраф.

    Наявний сайт міграційний калькулятор https://dmsu.gov.ua/services/migcalculator.html, який вираховує кількість днів законного перебування. (для самостійної перевірки)

    В останні кілька років відвідувати Україну росіянам стало складніше, а наявність закордонного паспорта та достатньої кількості грошей не гарантує отримання дозволу на перетин кордону. У більшості випадків заборона на в’їзд в Україну стосується чоловіків у віці 18-60 років.

    Відповідно до законодавства оформлення запрошень проводиться для тих іноземців, які планують отримувати візу в Україну. Для жителів тих країн, з якими візовий режим не передбачений, видача запрошень не проводиться.

    ІІ. Щодо написання лист-запрошення в Україну іноземного громадянина, а саме громадянина РФ.

    Документ складається окремо, за домовленістю в виконавцем.

    В зазначеному документі має міститися наступна інформація, а саме: у документі зазначаються відомості про особу, що запрошує, дані іноземця, мета відвідування України і фінансові зобов’язання приймаючої сторони. Гарантійний лист-запрошення обов’язково повинен бути завірений українським нотаріусом.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    Общаться в чате Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго вечора!

    ІНОЗЕМЦІ ТА ОСОБИ БЕЗ ГРОМАДЯНСТВА В’ЇЖДЖАЮТЬ В УКРАЇНУ ЗА УМОВИ:

    1) наявності в нього дійсного паспортного документа;

    2) відсутності щодо нього рішення уповноваженого державного органу України про заборону в'їзду в Україну;

    3) наявності в нього в'їзної візи, якщо інше не передбачено законодавством України;

    4) підтвердження мети запланованого перебування;

    5) наявності достатнього фінансового забезпечення на період запланованого перебування і для повернення до держави походження або транзиту до третьої держави.

    Іноземцям, особам без громадянства, які не відповідають одній чи кільком умовам в'їзду в Україну, відмовляється у перетинанні державного кордону в порядку, встановленому статтею 14 Закону України «Про прикордонний контроль».

    Нотаріально засвідчені копії паспортних документів, свідоцтв про народження, віз право на перетинання державного кордону не дають.

    ДОКУМЕНТИ ДЛЯ ПЕРЕТИНАННЯ ДЕРЖАВНОГО КОРДОНУ УКРАЇНИ:

    закордонний паспорт

    документ на повернення в державу громадянства або проживання (у разі втрати паспортного документа на території України)

    українська віза (для громадян держав з візовим порядком поїздок)

    Увага! Ідентифікаційна картка (ID-card), що посвідчує особу іноземного громадянина, не дає права на перетинання державного кордону України. Крім, громадян Туреччини і Грузії (з 01.03.2019), які відповідно до міжнародних угод мають право на в'їзд, виїзд, перебування в межах встановленого законодавством періоду на підставі дійсних паспортних документів у вигляді ID-card.

    ПОСТАНОВА КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ від 9 грудня 2020 р. № 1236 "Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1236-2020-%D0%...):

    Відповідно до статті 29 Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб” Кабінет Міністрів України постановляє:

    2-2. З 17 червня 2021 р. на території України встановлюється “зелений” рівень епідемічної небезпеки, відповідно до якого забороняється:

    4) перетин державного кордону на в’їзд в Україну іноземцями та особами без громадянства, в яких відсутній поліс (свідоцтво, сертифікат) страхування, що виданий страховою компанією, яка зареєстрована в Україні, або іноземною страховою компанією, яка має представництво на території України чи договірні відносини із страховою компанією-партнером на території України (асистанс), покриває витрати, пов’язані з лікуванням COVID-19, обсервацією, та діє на строк перебування в Україні, крім:

    іноземців, осіб без громадянства, які постійно проживають на території України, та осіб, яких визнано біженцями, або осіб, які потребують додаткового захисту;

    працівників дипломатичних представництв та консульських установ іноземних держав, представництв офіційних міжнародних місій, організацій, акредитованих в Україні, та членів їх сімей;

    водіїв та членів екіпажу вантажних транспортних засобів, автобусів, що здійснюють регулярні, нерегулярні та маятникові перевезення, членів екіпажів повітряних і морських, річкових суден, членів поїзних і локомотивних бригад;

    військовослужбовців (підрозділів) збройних сил держав-членів НАТО та держав-учасниць програми НАТО “Партнерство заради миру”, які беруть участь у заходах з підготовки підрозділів Збройних Сил.

    У разі відсутності документів, передбачених в абзаці першому цього підпункту, уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону відмовляє іноземцям та особам без громадянства у перетині державного кордону в порядку, визначеному статтею 14 Закону України “Про прикордонний контроль”;

    5) перетин державного кордону на в’їзд в Україну іноземцями та особами без громадянства без негативного результату тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції або експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, яке проведено не більш як за 72 години до перетину державного кордону; або документа, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації від COVID-19 вакцинами, включеними Всесвітньою організацією охорони здоров’я до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях (далі - документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації), виданого відповідно до Міжнародних медико-санітарних правил (2005 рік) або відповідно до укладених Україною міжнародних договорів про взаємне визнання документів про вакцинацію від COVID-19; або іноземного COVID-сертифіката, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 однією чи кількома дозами вакцин, включених Всесвітньою організацією охорони здоров’я до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях, негативний результат тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції або одужання особи від COVID-19 (далі - іноземний сертифікат), виданого уповноваженими установами держав - членів довірчої мережі Європейського Союзу або уповноваженими установами інших іноземних держав, з якими Україною укладено міжнародні договори про взаємне визнання COVID-сертифікатів, крім:

    іноземців та осіб без громадянства, які не досягли 12 років;

    іноземців, осіб без громадянства, які постійно проживають на території України, та осіб, яких визнано біженцями, або осіб, які потребують додаткового захисту;

    працівників дипломатичних представництв та консульських установ іноземних держав, представництв офіційних міжнародних місій, організацій, акредитованих в Україні, та членів їх сімей;

    водіїв та членів екіпажу вантажних транспортних засобів, автобусів, що здійснюють регулярні, нерегулярні та маятникові перевезення, членів екіпажів повітряних і морських, річкових суден, членів поїзних і локомотивних бригад;

    військовослужбовців (підрозділів) збройних сил держав-членів НАТО та держав-учасниць програми НАТО “Партнерство заради миру”, які беруть участь у заходах з підготовки підрозділів Збройних Сил.

    У разі відсутності документів, передбачених в абзаці першому цього підпункту, уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону відмовляє іноземцям та особам без громадянства у перетині державного кордону в порядку, визначеному статтею 14 Закону України “Про прикордонний контроль”;

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Пуха Наталія ТендерОк
    Общаться в чате Пуха Наталія ТендерОк 2 года назад

    Адвокат, г. Ровно

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    В’їзд громадян Російської Федерації на територію України буде здійснюватися за новими правилами. Зокрема, порядок перетину росіянами українського кордону передбачає проходження біометричного контролю і карантинні заходи в пунктах пропуску, пов’язані з коронавірусною інфекцією COVID-19.

    Введення більш жорстких вимог для громадян РФ здійснюється в рамках Указу Президента України № 256 про введення в дію рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) «Про посилення контролю за в’їздом в Україну, виїздом з України іноземців та осіб без громадянства, додержанням ними правил перебування на території України».

    Крім того, згідно з Розпорядженням Кабміну можлива заборона на перетин держкордону в зв’язку з карантином через коронавірус (росіянам з ПМЖ дозволено в’їзд без обмежень).

    Як в’їхати в Україну з Росії: нові вимоги

    За рішенням РНБОУ в Україні вводиться посилений біометричний контроль на кордоні. Особливо це стосується громадян держав, що входять до переліку міграційного ризику, до якого тепер відноситься і Росія. Процедура перевірки передбачає трьохетапний контроль:

    Етап №1: попередня реєстрація для в’їзду в Україну

    Зверніть увагу, що система попереднього електронного повідомлення про намір відвідати територію України (передреєстрації) знаходиться в стадії розробки і точні терміни початку її функціонування поки не відомі. Таким чином, подавати онлайн-анкету для в’їзду в країну зараз не потрібно.

    Етап №2: фіксація біометричних даних на кордоні

    Етап №3: реєстрація за місцем перебування

    Рішення РНБО вимагає від іноземців та осіб без громадянства, які приїжджають з країн міграційного ризику, зареєструвати своє місце проживання / перебування на території України. Іншими словами, росіяни в обов’язковому порядку повинні реєструватися в органах влади за місцем знаходження.

    Документи для в’їзду в Україну

    Єдиним обов’язковим для росіян документом для перетину українського кордону є закордонний паспорт з терміном дії, що перекриває час поїздки. Проте для в’їзду в Україну додатково можуть знадобитися наступні документи:

    гарантія повернення в Росію (наприклад, квиток у зворотний бік)

    оплачена туристична путівка (ваучер)

    нотаріальне запрошення

    підтвердження платоспроможності

    Фінансове підтвердження на кордоні

    Відповідно до українського законодавства, максимальний термін безвізового перебування в країні для громадян Російської Федерації становить 90 днів протягом 180 з дня першого в’їзду. Іншими словами, три місяці з шести росіяни можуть перебувати в Україні, після закінчення даного строку необхідно залишити країну. Право на повторний в’їзд з’явиться лише через 90 днів.

    Контроль і підрахунок термінів перебування здійснюється прикордонниками в пунктах пропуску на державному кордоні. За недотримання часових рамок російським громадянам може бути відмовлено у в’їзді, а за перевищення термінів перебування в Україні передбачений штраф.

    Відповідно до законодавства оформлення запрошень проводиться для тих іноземців, які планують отримувати візу в Україну. Для жителів тих країн, з якими візовий режим не передбачений, видача запрошень не проводиться.

    Разом з тим, для підвищення шансів на в’їзд в Україну громадяни Російської Федерації можуть оформити гарантійний лист-запрошення від фізособи. У документі зазначаються відомості про особу, що запрошує, дані іноземця, мета відвідування України і фінансові зобов’язання приймаючої сторони. Гарантійний лист-запрошення обов’язково повинен бути завірений українським нотаріусом.

    Також зазначу, щоза проїзд або прохід російського-українського пункту пропуску за документами, які містять недостовірні дані, громадянам РФ в Україні загрожує покарання у вигляді позбавлення волі строком до трьох років. Якщо перетин держкордону здійснювався групою осіб, відповідальність за вказане правопорушення — позбавлення волі на строк від 3 до 5 років (ч.2 ст.331 Кримінального кодексу України).

    Успіхів


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України