Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 30 декабря 2021, вопрос №53824 150₴

Уехал с места дтп на парковке, потому что на заметил, могут ли забрать права?

Маленькая царапина - не заметил и уехал. Могут ли забрать права за это?
За рулём был не владелец машины, он фактически не в курсе того что произошло и вызвали в суд с предлогом того что машина в розыске за то что машина уехала с места дтп. В качестве фиксации были свидетели, которые оставили под дворниками листочек с номером машины. Какие могут быть варианты наказаний и можно ли сказать что за рулём был другой человек?

Ответы юристов (11)

    Шишкин Алексей Юрьевич
    30%
    Шишкин Алексей Юрьевич 2 года назад

    Юрист, г. Харьков, 32 года опыта

    Постановление о привлечении вас к административной ответственности принимается в судебном порядке. Как правило суд проходит следующим образом, судья спрашивает согласны на минимальный штраф и вы говорите согласны. Штраф 850 грн. Все вопросы по возмещению ущерба потерпевшей стороне будете решать уже с ним. Это обычная практика. Права забирать не будут. Хотя, конечно по закону такой вариант возможен.

    Адвокат Евгений Александрович
    33.3%
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий день, Кирилл!

    Фактично маж місце два адміністративні правопорушення:

    1) за статтею 124 Кодексу України про адміністративні правопорушення - "Порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна" ;

    2) за статтею 122-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення - "Залишення місця дорожньо-транспортної пригоди".

    Так, за кожен з цих адміністративних правопорушень, суд може застосувати позбавлення права керування транспортним засобом, або не застосувати таку міру накладення адміністративного стягнення.

    Кодекс України про адміністративні правопорушення:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text

    "Стаття 124. Порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна

    Порушення учасниками дорожнього руху правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна, -

    тягне за собою накладення штрафу в розмірі п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення права керування транспортними засобами на строк від шести місяців до одного року.

    Примітка. Особа, цивільно-правова відповідальність якої застрахована, звільняється від адміністративної відповідальності за порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, за умови, що учасники дорожньо-транспортної пригоди скористалися правом спільно скласти повідомлення про цю пригоду відповідно до Закону України "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів".

    "Стаття 122-4. Залишення місця дорожньо-транспортної пригоди

    Залишення водіями транспортних засобів, іншими учасниками дорожнього руху на порушення встановлених правил місця дорожньо-транспортної пригоди, до якої вони причетні, -

    тягне за собою накладення штрафу в розмірі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення права керування транспортними засобами на строк від одного до двох років, або адміністративний арешт на строк від десяти до п'ятнадцяти діб".

    Спочатку рекомендую затянути розгляд справи в суді, що надасть право уникнути адміністративної відповідальності, в зв'язку з відсутністю строку накладення адміністративного стягнення (3 місяці з дати скоєння).

    Кодекс України про адміністративні правопорушення:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text

    "Стаття 38. Строки накладення адміністративного стягнення

    ... Якщо справи про адміністративні правопорушення відповідно до цього Кодексу чи інших законів підвідомчі суду (судді), стягнення може бути накладено не пізніш як через три місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні - не пізніш як через три місяці з дня його виявлення, крім справ про адміністративні правопорушення, зазначені у частинах третій - шостій цієї статті. ... ".

    Кодекс України про адміністративні правопорушення:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80732-10#Text

    "Стаття 247. Обставини, що виключають провадження в справі про адміністративне правопорушення

    Провадження в справі про адміністративне правопорушення не може бути розпочато, а розпочате підлягає закриттю за таких обставин:... 7) закінчення на момент розгляду справи про адміністративне правопорушення строків, передбачених статтею 38 цього Кодексу;... ".

    Це можливо зробити, шляхом подання однієї заяви до суду про те, що просите суд розглядати справу обов'язково з Вашою участю та постійно за три дні до судового засідання подавати поштою цінним листом з повідомленням до суду клопотання про відкладення розгляду справи, в зв'язку з хворобою, з прикладанням довідки з лікарні і на електронну адресу суду, через:

    https://id.court.gov.ua/

    https://court.gov.ua/sudova-vlada/sudy/

    Вказане треба робити, поки пройде три місяці з дати скоєння, суд вимушений буде закрити справу.

    Також, Ви можете потім доводити, що взагалі не Ви були за кермом, але треба для цього докази, свідки, відеореєстратор, інші докази тощо.

    Кодекс України про адміністративні правопорушення:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80732-10#Text

    "Стаття 251. Докази

    Доказами в справі про адміністративне правопорушення, є будь-які фактичні дані, на основі яких у визначеному законом порядку орган (посадова особа) встановлює наявність чи відсутність адміністративного правопорушення, винність даної особи в його вчиненні та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються протоколом про адміністративне правопорушення, поясненнями особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, потерпілих, свідків, висновком експерта, речовими доказами, показаннями технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, у тому числі тими, що використовуються особою, яка притягається до адміністративної відповідальності, або свідками, а також працюючими в автоматичному режимі, чи засобів фото- і кінозйомки, відеозапису, у тому числі тими, що використовуються особою, яка притягається до адміністративної відповідальності, або свідками, а також працюючими в автоматичному режимі або в режимі фотозйомки (відеозапису), які використовуються при нагляді за виконанням правил, норм і стандартів, що стосуються забезпечення безпеки дорожнього руху, безпеки на автомобільному транспорті та паркування транспортних засобів, актом огляду та тимчасового затримання транспортного засобу, протоколом про вилучення речей і документів, а також іншими документами... ".

    У разі наявності запитань звертайтеся.

    Всього доброго, успіхів Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Добрый день!

    Статья 122-4 КУоАП - Оставление места дорожно-транспортного происшествияОставление водителями транспортных средств, другими участниками дорожного движения в нарушение установленных правил места дорожно-транспортного происшествия, к которому они причастны, - влечет наложение штрафа в размере двухсот необлагаемых минимумов доходов граждан или лишение права управления транспортными средствами на срок от одного до двух лет, или административный арест на срок от десяти до пятнадцати суток.

    Дела о привлечение к административной ответственности по указанной статье рассматриваются судом (ст. 221 Кодекса об административных правонарушениях).

    Независимо от того, какие обстоятельства дела – главное, как они зафиксированы и какая имеется доказательная база оставления места ДТП. Конечно, эффективность защиты в данном случае зависит от того, насколько скоро Вы начали работу по делу. Добавлю, что любой адвокат Вам вряд ли поможет. Ведь как в каждом деле, тут также важна специализация. Опасность бездействия (затяжных неоправданных раздумий или надежды, что само пройдёт и прочее) по защите от обвинений по данной статье – очевидна. Прежде всего – дело в 99% случаев суд пытается рассмотреть не вызывая Вас в заседание. И не важно, что в протоколе по ст.122-4 полицейский укажет дату заседания сразу – она может и не понравиться судье, который дату переназначит. Если же Вас патрульные уверяют, что придёт вызов из суда – не обнадёживайте себя: в постановлении суда будет значиться что-то вроде: «Вызывали – не явился». Поэтому необходимо следить за поступлением дела в суд ежедневно. Защита в данной категории дел делится на минимизацию ответственности и доказывание невиновности. Первое – это когда уж никак не доказать отсутствие вины. Тут уже из всех зол наказания лучше получить минимальное – штраф 3400 грн.. Или хотите сказать, что лишение прав от одного до двух лет или арест от десяти до пятнадцати суток – лучше? Второе – это полное оправдание. То есть никакого наказания вообще. Благо дело, полиция составляет материалы дел весьма поверхностно. И это - мягко говоря. Что касается причин, которые толкают людей на такое нарушение – если говорить об умышленных случаях, то это, прежде всего, нежелание попасться пьяным за рулём. Вот, представьте, попали в ДТП, да ещё и с перегаром. Что делать? Сейчас же полиция приедет. А не уехать ка по-быстрому? Ведь за пьянку за рулём уж точно грозит лишение и огромный штраф. Но, увы, теперь за такой «фокус» можно получить ещё больший срок лишения прав. Либо пару недель на нарах.

    Но не стоит думать, что такое нарушение, как оставление места ДТП можно совершить только умышленно: ударил какую-то машину (или сбил кого-то), испугался и уехал, чтобы избежать наказания. Нет! Довольно часто данное нарушение допускается неумышленно. Например – чуть задели своим зеркалом зеркало стоящего автомобиля. Не заметили визуально, не услышали, так как в салоне громко играет музыка. А позже – в двери стучатся полицейские, говорят, что Вы скрылись с места ДТП и прочее.Другой случай, когда Вы с другим участником ДТП договорились обо всём на месте, либо составили «европротокол». И разъехались. Но он, будучи коварным – вернулся на место и вызвал полицию. Выходит, что на Вас оформят статью 122-4 КУпАП. Сюда же и когда Вы задели чей-то автомобиль на стоянке, но спешите. Оставили записку со своим номером телефона под дворником. А хозяин, когда вернулся - вызвал полицию.Так что я очень не советую тянуть с началом защиты по данной статье. И, тем более, обращаться за помощью к неквалифицированным юристам, или «вести» дело самостоятельно. Подумайте – стоит ли рисковать правами на пару лет или тюрьмой на 15 дней! Даже если Вы, как Вы думаете, скрылись с места ДТП успешно – когда найдут Вас, будет только хуже.

    Про другого человека даже не думайте, если суд установит, что Вы обманули, будет только хуже.

    Гончаренко Константин
    36.7%
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Здравствуйте.

    Совершение ДТП в результате нарушения правил дорожного движения влечет за собой административную и уголовную ответсвенность в случае установления виновного лица.

    Административная ответственность за ДТП наступает когда в результате ДТП не был причинен ущерб средней тяжести или тяжкие телесные повреждения или смерти лица (то есть отсутствуют последствия, необходимые для привлечения к уголовной ответственности) (ст.124 Кодекса Украины об административных правонарушениях).

    Уголовная ответственность за ДТП предусмотрена ст.286 Уголовного кодекса Украины. Преступлением является нарушение правил безопасности дорожного движения или эксплуатации транспорта лицами, управляющими транспортными средствами, только в случае, если такие действия повлекли: средней тяжести телесное повреждение потерпевшему; тяжелое телесное повреждение потерпевшему;смерть потерпевшего или нескольких пострадавших.

    Работники полиции должны составить следующие документы:

    протокол осмотра места происшествия;

    схема места аварии;

    объяснения участников происшествия и свидетелей (при их наличии);

    справка об участии в дорожно-транспортном происшествии (необходима для того, чтобы обратиться в страховую компанию)

    показания технических приборов (при их наличии);

    протокол осмотра на алкогольное опьянение.

    Затем эти документы направляются в суд.

    Инспектор составляет протокол на того водителя, который, по его мнению, нарушил правила. Однако, кто виноват в аварии решает только суд.

    Таким образом вина лица, участвовавшего в ДТП, зависит от характера правонарушения, степени тяжести и решения суда.

    Если водитель не согласен с действиями полиции, он может их обжаловать в судебном порядке. Если материалы переданы в суд, то для выбора тактики защиты необходимо знать все обстоятельства дела и видеть документы. Для защиты своих прав в суде можно воспользоваться помощью адвоката, который, после изучения материалов, выберет необходимый индивидуальный способ защиты для конкретной ситуации.

    ---

    1) - на протяжении какого срока приходит повестка в суд.

    (ЕСЛИ нарушитель не указал свои данные , материалы дела прийдут на адрес регистрации власника авто)

    Відповідно до пункту 7 Розділу 8 Інструкції з оформлення поліцейськими матеріалів про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані не в автоматичному режимі, затвердженої Наказом Міністерства внутрішніх справ України № 1395 від 07.11.2015 р. (далі – Інструкція № 1395), уповноважена особа підрозділу патрульної поліції під час розгляду матеріалів ДТП повинен(на) в найкоротший строк, але не більше одного місяця з дати вчинення ДТП, встановити всі обставини її скоєння, вжити інших заходів щодо об’єктивного визначення особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, передбачене статтею 124 КУпАП, скласти відносно такої особи протокол про адміністративне правопорушення та в п’ятиденний строк надіслати його до відповідного суду.

    Відповідно до статті 277 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - КУпПАП) справа про адміністративне правопорушення розглядається у п’ятнадцятиденний строк з дня одержання органом (посадовою особою), правомочним розглядати справу, протоколу про адміністративне правопорушення та інших матеріалів справи.

    Стаття 277-2. Повідомлення про розгляд справи (КУпАП)

    Повістка особі, яка притягається до адміністративної відповідальності, вручається не пізніш як за три доби до дня розгляду справи в суді, в якій зазначаються дата і місце розгляду справи.

    26.11.19 23:33

    2) - можно ли договориться о заочном слушании/в идеале всё подписать/оплатить без поездки с обл. центра в рай. центр

    Відповідно до ст. 268 КУпАП справа про адміністративне правопорушення розглядається в присутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. Під час відсутності цієї особи справу може бути розглянуто лише у випадках, коли є дані про своєчасне її сповіщення про місце і час розгляду справи і якщо від неї не надійшло клопотання про відкладення розгляду справи.

    При розгляді справ про адміністративні правопорушення, передбачені частиною першою статті 44, статтями 51, 146, 160, 172-4 - 172-9, 173, 173-2, частиною третьою статті 178, статтями 185, 185-1, статтями 185-7, 187 цього Кодексу, присутність особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, є обов’язковою. У разі ухилення від явки на виклик органу внутрішніх справ або судді районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду цю особу може бути органом внутрішніх справ (Національною поліцією) піддано приводу.

    Стаття 205. Наслідки неявки в судове засідання учасника справи (Кодекс адміністративного судочинства України - далі КАС УКраїни)

    1. Неявка у судове засідання будь-якого учасника справи, за умови що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

    2. Суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановленого цим Кодексом строку з таких підстав:

    1) неявка в судове засідання учасника справи, щодо якого немає відомостей про вручення йому повідомлення про дату, час і місце судового засідання.

    Враховуючи зазначене, присутність особи, яка притягається до адміністративної відповідальності за ст. 124 КУпАП (тобто ваша) НЕ є обов’язковою (ніякого клопотання до суду з проханням розглянути справу без вас - надсилати непотрібно). Справу або розглянуть без вашої участі, або відкладуть розгляд справи, якщо в суду не буде відомостей про вручення Вам повідомлення про дату, час і місце судового засідання (тобто про вручення повістки).

    26.11.19 23:34

    3) возможно ли присутствие родственников вместо меня(если да, то что для этого нужно)

    Як я вже написав - ваша участь у судовому засіданні по даній справ НЕ є обов'язковою. Родичі тим більше не зобов'язані бути там присутні. Однак, якщо вони забажають, то можуть приїхати та послухати, однак не представляти ваші інтереси (це може робити лише ваш адвокат).

    Адже, відповідно до ст. 10 КАС України розгляд справ в адміністративних судах проводиться відкрито, крім випадків, визначених цим Кодексом. Будь-яка особа має право бути присутньою у відкритому судовому засіданні. Від особи, яка бажає бути присутньою у судовому засіданні, забороняється вимагати будь-які документи, крім документа, що посвідчує особу. Особи, які бажають бути присутніми у судовому засіданні, допускаються до зали судового засідання до початку судового засідання та під час перерви.

    4) - какова вероятность того что вернут права(будет ли решение оплаты штрафа, повреждения минимальные - несколько царапин и трещины колпака на одном диске)

    - где нужно будет забирать права?(ДТП было в одном обл центре, нахожусь в другом, суд - в райцентре области где нахожусь)

    Стаття 124 КУпАП. Порушення учасниками дорожнього руху правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна, -

    тягне за собою накладення штрафу в розмірі двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення права керування транспортними засобами на строк від шести місяців до одного року.

    Якщо Ви до цього часу до не притягалися до адміністративної відповідальності за порушення ПДР України, ДТП було без людських жертв та серйозних пошкоджень транспортних засобів, ваша швидкість не була високою і після зіткнення з іншим автомобілем Ви відрузу зупинилися - то думаю суд накладе лише штраф, без позбавлення права керування транспортними засобами.

    Взагалі в таких справах при накладенні стягнення суд враховує характер вчиненого правопорушення, особу порушника, ступінь його вини, обставини, що пом`якшують і обтяжують відповідальність.

    Що стосується повернення вилученого посвідчення водія.

    Дане питання врегульоване постановою КМУ від 17 грудня 2008 року № 1086 "Про затвердження Порядку тимчасового вилучення посвідчення водія на транспортний засіб та його повернення" - https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/1086-2008-%D0%...

    Посвідчення водія тимчасово вилучається за наявності підстав вважати, що водієм вчинено правопорушення, передбачене Кодексом України про адміністративні правопорушення, за яке може бути накладено адміністративне стягнення у вигляді позбавлення права керування транспортним засобом (у вашому випадку - правопорушення за ст. 124 КУпАП).

    У разі вчинення правопорушення, за яке передбачено накладення адміністративного стягнення у вигляді позбавлення права керування транспортним засобом, складається протокол про адміністративне правопорушення у двох примірниках і тимчасово вилучається посвідчення водія, про що робиться запис у протоколі.

    До винесення судом постанови у справі про адміністративне правопорушення та набрання нею законної сили уповноважена особа видає водієві тимчасовий дозвіл на право керування транспортним засобом строком не більше ніж на три місяці з дати вилучення посвідчення.

    Тимчасово вилучене посвідчення повертається водієві:

    • за заявою водія у разі, коли суд не прийняв у тримісячний строк рішення про позбавлення водія права керування транспортним засобом або не розглянув у встановлений законом строк справу про адміністративне правопорушення;
    • після виконання водієм постанови суду про накладення адміністративного стягнення або подання до територіального органу Національної поліції копії постанови суду про закриття справи (крім випадків, коли справу про адміністративне правопорушення за тим самим фактом закрито у зв’язку з передачею матеріалів прокурору або органу досудового розслідування);
    • у разі винесення судом постанови про позбавлення водія права керування транспортним засобом (крім осіб, які отримали посвідчення водія вперше) після закінчення визначеного строку позбавлення права керування транспортним засобом, проходження в установленому порядку позачергового медичного огляду щодо придатності до керування транспортним засобом та успішного складення в територіальному органі з надання сервісних послуг МВС теоретичного і практичного іспиту для отримання права на керування транспортним засобом відповідної категорії.
    • Звертатися необхідно саме до того територіального органу поліції, який вилучив у Вас права (тобто за місцем настання ДТП).
    • У вашому примірнику протоколу повинно бути вказано точне місцезнаходження органу поліції.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Кирилл Клиент 2 года назад

    Хотел бы добавить некоторые нюансы. В суд вызвали владельца машины, и написали что нужно предъявить машину для осмотра. Прав у владельца нет, на машине он приехать не сможет. За рулём в той ситуации также был не он, соответственно, и он не знает кто именно был - на суде в таком случае можно просить доказательства для того чтобы понимать что была за ситуация и кто мог быть за рулём? Так как предоставление машины и техпаспорта третьим лицам это не нарушение закона и соответственно не проблемы владельца машины. Можно ли владельцу приехать без машины, и просто просить доказательств, без которых принятия решения не может быть?

    И ещё хотел бы уточнить что будет если подобное дело будет оформлено на человека у которого временные права (на 2 года)? Нужно ли будет пересдавать экзамен, или же в таком случае могут вообще лишить прав сразу, из-за того что они временные? И может ли дело быть закрыто без присутствия того кто действительно был за рулём, а только с владельцем машины?

    Спасибо

    • Гончаренко Константин
      Гончаренко Константин 2 года назад

      Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

      Суд може взагалі пройти без присутності сторін, але повідомлені вони будуть поштою. Вам як власнику авто необхідно прибути, адже авто належить Вам та ви за нього несете відповідальність , якщо кермувальник сам не надасть пояснення де вкаже , що саме він вчинив ДТП.

      Вам необхідно прибути на засідання та надати клопотання письмово суду де просити суд витребувати необхідні докази які мають значення для справи, так як ви не можете доставити авто з об єктивних причин , також за ініціативи суду може бути призначена технічна експертиза авто для встановлення обставин , суд винесе ухвалу і ваше авто транспортують на єкспертне дослідження.

      Якщо особа , що перебувала за кермом не прибуде , а це ймовірно так і станеться , вам необхідно надати суду пояснення , що не ви перебували в той час за кермом і взагалі всі обставини, залучити докази , свідків , камери записи , все , що доведе , що вас там не було і не могло бути так як прав не існує для керування.

      то всі матеріали яких не вистачає , але вони матимуть значення для справи колегія суду може витребувати їх у встановленому порядку.

      Стаття 80. КАСУ Витребування доказів

      1. Учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 79 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

      2. У клопотанні про витребування доказів повинно бути зазначено:

      1) який доказ витребовується;

      2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати;

      3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа;

      4) заходи, яких особа, що подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів, та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

      3. Про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

      4. Суд може витребувати докази також до подання позову в порядку, встановленому статтями 114-117 цього Кодексу.

      5. Суд може уповноважити на одержання таких доказів заінтересовану особу.

      6. Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

      7. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов’язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п’яти днів з дня вручення ухвали.

      8. У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

      9. У разі неподання суб’єктом владних повноважень витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з’ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами, а у разі неподання доказів позивачем - також залишити позовну заяву без розгляду.

      Якщо буде доведено , що особа яка вчинила пригоду є винуватою, тимчасові права будуть вилучені , на строк який вирішить суд.

      це вирішує суд.

      винну сторону викличуть у разі неявки, можуть подати у розшук, Вам треба в поясненнях вказати , що ця особа є ключовою для вирішення справи об єктивно та по суті , нехай суд вживає заходів з розшуку .

      Вам головне подавати пояснення , аби справу не вирішили проти вас. Судові витрати будуть стягнуті з відповідача у разі доведення.

      ПО СПРАВІ необхідно залучати як управління поліції - інспектора який складав так і особу, що була за кермом.

      якщо права вилучать за рішенням суду треба буде перездавати іспити з керування тій особі у якої вони були, проте в вашому випадку ще треба довести, що особа саме та перебувала у вашому авто за кермом.

      справа не буде швидкою нажаль , вам головне перебувати в контакті з судом.

      Заяви до суду подаються безкоштовно , проте поштові витрати на їх пересилання залишаються на Вас.

      З повагою,

      Костянтин Гончаренко

    • Гончаренко Константин
      Гончаренко Константин 2 года назад

      Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

      Рекомендую звернутися за допомогою до регіонального адвоката системи надання безоплатної вторинної правової допомоги для оперативного напрацювання правової позиції по кримінальній справі та здійснення представництва неповнолітньої особи( дитини)

      Це такі види правових послуг :0 800 213 103

      • 1) особи, які перебувають під юрисдикцією України, якщо їхній середньомісячний дохід не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму, розрахованого та затвердженого відповідно до закону для осіб, які належать до основних соціальних і демографічних груп населення, а також особи з інвалідністю, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб – на всі види правових послуг, передбачених частиною другою статті 13 цього Закону;захист;
      • здійснення представництва інтересів осіб у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;
      • складення документів процесуального характеру.

      Право на безоплатну вторинну правову допомогу мають категорії осіб, які визначені Законом України «Про безоплатну правову допомогу» та іншими законами України.

      Право на безоплатну вторинну правову допомогу згідно з цим Законом та іншими законами України мають такі категорії осіб:

      2) діти, у тому числі діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій чи збройного конфлікту;

      2-1) внутрішньо переміщені особи;

      2-2) громадяни України, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб;

      3) особи, до яких застосовано адміністративне затримання;

      4) особи, до яких застосовано адміністративний арешт;

      5) особи, які відповідно до положень кримінального процесуального законодавства вважаються затриманими;

      6) особи, стосовно яких обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою;

      7) особи, у кримінальних провадженнях стосовно яких відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України захисник залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії, а також особи, засуджені до покарання у вигляді позбавлення волі, тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців або обмеження волі;

      8) особи, на яких поширюється дія Закону України “Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту”;

      9) ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, особи, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, особи, які належать до числа жертв нацистських переслідувань;

      9-1) особи, які перебувають під юрисдикцією України і звернулися для отримання статусу особи, на яку поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”;

      10) особи, щодо яких суд розглядає справу про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи;

      11) особи, щодо яких суд розглядає справу про надання психіатричної допомоги в примусовому порядку;

      12) особи, реабілітовані відповідно до законодавства України;

      13) особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі;

      2. Право на безоплатну вторинну правову допомогу мають громадяни держав, з якими Україна уклала відповідні міжнародні договори про правову допомогу, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, а також іноземці та особи без громадянства відповідно до міжнародних договорів, учасником яких є Україна, якщо такі договори зобов’язують держав-учасниць надавати певним категоріям осіб безоплатну правову допомогу.

      3. Суб’єкти права на безоплатну вторинну правову допомогу, визначені пунктами 1, 2-1, 2-2, 8, 9, 12, 13 частини першої цієї статті, мають право на отримання такої допомоги не більше шести разів протягом бюджетного року та не більше ніж за шістьома дорученнями/наказами про надання безоплатної вторинної правової допомоги, виданими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги, одночасно.

      Належність до однієї із перелічених категорій осіб слід підтвердити відповідними документами.

      Безкоштовно адвокат має прибути у термін 3 -х годин з моменту затримання та повідомлення на гарячу лінію

      З повагою,

      Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Кирилл!

    "За рулём в той ситуации также был не он, соответственно, и он не знает кто именно был - на суде в таком случае можно просить доказательства для того чтобы понимать что была за ситуация и кто мог быть за рулём? Так как предоставление машины и техпаспорта третьим лицам это не нарушение закона и соответственно не проблемы владельца машины. Можно ли владельцу приехать без машины, и просто просить доказательств, без которых принятия решения не может быть"?

    - Можно подать ходатайство об этом.

    Сказать что у него нет права на управление транспортным средством, предоставить копии доверенности кому он передал (продал) автомобиль.

    Также, необходимо подать ходатайство о вызове в суд для допроса свидетелей, которые могут это подтвердить.

    "И ещё хотел бы уточнить что будет если подобное дело будет оформлено на человека у которого временные права (на 2 года). Нужно ли будет пересдавать экзамен, или же в таком случае могут вообще лишить прав сразу, из-за того что они временные"?

    - То, что временные - это не влияет, все одно это документ, который подтверждает право управления транспортным средством.

    Если дело будет закрыто, то экзамен не нужно сдавать и получать права.

    Если лишат права управления транспортным средством, то нужно будет сдавать экзамен.

    Из-за того, что права временные - не лишат.

    "И может ли дело быть закрыто без присутствия того кто действительно был за рулём, а только с владельцем машины?

    - Может, все зависит от суда и наявных доказательств.

    Тем более по делу он не проходит, а материалы составлены в отношении собственника.

    По срокам наложения административного взыскания может быть закрыто без этого лица (3 месяца с даты совершения).

    Всего доброго!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Хотел бы добавить некоторые нюансы. В суд вызвали владельца машины, и написали что нужно предъявить машину для осмотра. Прав у владельца нет, на машине он приехать не сможет. За рулём в той ситуации также был не он, соответственно, и он не знает кто именно был - на суде в таком случае можно просить доказательства для того чтобы понимать что была за ситуация и кто мог быть за рулём? Так как предоставление машины и техпаспорта третьим лицам это не нарушение закона и соответственно не проблемы владельца машины. Можно ли владельцу приехать без машины, и просто просить доказательств, без которых принятия

    Ххххххххх

    Наймите адвоката, который специализируется по делам связанным с ДТП.

    Только он поможет разобраться во всех нюансах.

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 15 лет опыта

    Добрый день, Кирилл!

    Оставление места ДТП - это административная ответственность. Но важно понимать, что именно указали в протоколах про админ.нарушения, которые переданы в суд и что есть из доказательных документов, в том числе свидетельские показание.

    Тоесть важно познакомитьсяс материалами дела.

    Набирайте.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Відповідно до п. 3 Порядку тимчасового вилучення посвідчення водія на транспортний засіб та його повернення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 грудня 2008 року № 1086, єдиною підставою для тимчасового вилучення посвідчення водія є вчинення адміністративного правопорушення, за яке може бути накладено адміністративне стягнення у вигляді позбавлення права керування транспортним засобом. Отже, якщо особа не є винною у скоєнні такого правопорушення, тобто фактично є потерпілою особою, то вилучати у неї посвідчення водія поліцейський не має права.

    Такі само положення містить і відомча інструкція з оформлення поліцейськими матеріалів про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані не в автоматичному режимі, яку затверджено наказом МВС України від 07 листопада 2015 року № 1395.

    Більше того, відповідно до п. 4 цієї інструкції поліцейський в протоколі має зазначити статтю Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), за якою складено протокол, санкція якої передбачає накладення адміністративного стягнення у вигляді позбавлення права керування транспортним засобом.

    Таким чином, якщо учасник ДТП не є винним у його скоєнні або в результаті ДТП завдано шкоду лише власному автомобілю (не постраждали люди та не було пошкоджено інші матеріальні об’єкти, а водій був тверезий), то підстав для вилучення посвідчення на право керування транспортним засобом немає. До того ж тимчасове вилучення посвідчення є правом поліцейського, а не його обов’язком.

    Як здійснюються вилучення посвідчення водія та його повернення:

    Про тимчасове вилучення посвідчення водія поліцейський має зробити запис у протоколі про адміністративне правопорушення.

    Посвідчення водія вилучається до набрання чинності постановою суду у справі про адміністративне правопорушення.

    Вилучене посвідчення водія протягом трьох діб передається на зберігання до відповідного територіального органу МВС (Нацполіції). А у разі вчинення особою, якій уже видано тимчасовий дозвіл на право керування транспортним засобом, повторного адміністративного правопорушення, за яке передбачено позбавлення такого права, новий дозвіл їй видається лише після закінчення строку дії попереднього, але на строк не більш як три місяці з дати вчинення такого правопорушення.

    Тимчасово вилучене посвідчення повертається водієві:

    — за заявою водія до територіального органу Національної поліції України у разі, коли суд не прийняв у тримісячний строк рішення про позбавлення водія права керування транспортним засобом або не розглянув у встановлений законом строк справу про адміністративне правопорушення;

    — після виконання водієм постанови суду про накладення адміністративного стягнення або подання до територіального органу Національної поліції копії постанови суду про закриття справи (крім випадків, коли справу про адміністративне правопорушення за тим самим фактом закрито у зв’язку з передачею матеріалів прокурору або органу досудового розслідування).

    У разі винесення судом постанови про позбавлення водія права керування транспортним засобом (крім осіб, які отримали посвідчення водія вперше) після закінчення визначеного строку позбавлення права керування транспортним засобом, проходження в установленому порядку позачергового медичного огляду щодо придатності до керування транспортним засобом та успішного складення в територіальному органі з надання сервісних послуг МВС теоретичного і практичного іспиту для отримання права на керування транспортним засобом відповідної категорії.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України