Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Исполнительное производство, 18 января 2022, вопрос №54656 200₴

Постанова суду 13.10.21, отримано поштою 14.12.21, оплачена 16.12.21, але виконавче провадження відкрито 17.01.22

Добрий день
Отримала постанову про накладення штрафу за порушення ПДР, оскаржувала в суді, відмовлено. Постанова суду від 13.10.21, отримано укрпоштою ( рекомендований лист) 14.12.21, оплачено 16.12.21. Сьогодні в Дії бачу відкриття виконавчого провадження і постанову про арешт майна датою 17.01.22. Які мої наступні дії?

Ответы юристов (10)

    __________ ___________ ______________

    Добрый день!

    По Вашему вопросу.

    Находите на сайте исполнительных производств свое (если его не видно в приложении) https://asvpweb.minjust.gov.ua/#/search-debtors

    Связываетесь с исполнительной службой, может быть исход в телефонном разговоре в последствии которого закроют.

    Более правильный и надежный способ это написать заявлении о закрытии исполнительного производства без оплаты исполнительного сбора (так как оплачено до открытия) и приложением оплат штрафов.

    Руденко Артем Олександрович

    Доброго дня!

    Напевно стався певний технічний збій, таке трапляється досить часто, особливо за постановами про порушення ПДР.

    Зберегли документ, який підтверджує оплату штрафу?

    З моменту винесення постанови та до моменту подання позовної заяви який строк минув?

    Мєньков Андрій Васильович

    Доброго дня Наталія! Вам необхідно звернутися до державного або приватного виконавця, який відкрив виконавче провадження з доказами оплати штрафу. Після чого він винесе постанову про закриття виконавчого провадження та зніме арешт з майна. У разі необгрунтованої відмови можете оскаржити її до начальника відділу або одразу до суду.

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий день, Наталія!

    Може бути таке, що Ви не направили до поліції квитанцію про оплату штрафу, відповідно державний виконавець не отримав з поліції або вони не передали відомості про підтвердження щодо оплати Вами суми штрафу.

    Вам треба звернутися до державної виконавчої служби за місцем виконання, подати заяву, разом з копією квитанції щодо оплати штрафу, оплатити виконавчий збір, після чого виконавче провадження буде закінчено.

    У разі закінчення виконавчого провадження (крім закінчення виконавчого провадження за судовим рішенням, винесеним у порядку забезпечення позову чи вжиття запобіжних заходів, а також, крім випадків нестягнення виконавчого збору або витрат виконавчого провадження, нестягнення основної винагороди приватним виконавцем), повернення виконавчого документа до суду, який його видав, арешт, накладений на майно (кошти) боржника, знімається, відомості про боржника виключаються з Єдиного реєстру боржників, скасовуються інші вжиті виконавцем заходи щодо виконання рішення, а також проводяться інші необхідні дії у зв’язку із закінченням виконавчого провадження (ст. 40 ЗУ «Про виконавче провадження»).

    Всього доброго!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня, Наталіє!

    Все просто. Потрібно перевірити інформацію щодо себе в Реєстрі боржників: https://erb.minjust.gov.ua/

    Там з'ясувати яким виконавцем було відкрито виконавче провадження і зв'язувати із цим ним.

    Якщо є можливість, завітати на очну зустріч та подати заяву про закриття виконавчого провадження на підставі раніше сплаченого Вами штрафу. Обов'язково роздрукуйте квитанцію

    Успіхів!

    Карпенко Андрей Владимирович

    Добрый день!

    В случае окончания исполнительного производства арест, наложенный на имущество должника, снимается, отменяются другие принятые исполнителем меры принудительного исполнения решения, а также осуществляются другие действия, необходимые в связи с завершением исполнительного производства.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0489-12#Te

    В соответствии с Инструкцией по организации принудительного исполнения решений в постановлении об окончании исполнительного производства, возврате исполнительного документа взыскателю или возврате исполнительного документа в суд или другой орган, который его выдал, исполнитель указывает основание для этого со ссылкой на соответствующую норму Закона, результаты исполнения, а также последствия завершения соответствующего исполнительного производства (снятие ареста и т. п.).

    Копии постановления исполнителя о снятии ареста с имущества направляются не позже следующего рабочего дня после его вынесения сторонам и соответствующему органу (учреждению) для снятия ареста.

    Процедура снятия ареста со счета в Украине следующая:

    1. Отправить квитанцию исполнителю и спросить у него, когда производство будет закрыто.В случае необходимости на следующий день снова напомнить о себе.
    2. Убедиться, что исполнитель направил в банк информацию о необходимости разблокирования счета.
    3. В случае если прошло два рабочих дня, а счет не разблокирован — позвонить в банк на горячую линию и спросить, пришло ли письмо о разблокировке.
    4. Если нет — опять звонить исполнителю и просить прислать письмо еще раз. Далее банк передаст эту информацию в исполнительную службу, которая закроет производство об аресте.

    Если банк является участником Автоматизированной системы исполнительного производства (АСИП), то арест снимут в срок от 15 минут до нескольких дней. В противном случае — арест могут снять в течение нескольких недель.

    Рекомендация:

    - потребуйте у исполнителя направить в банк информацию о необходимости разблокирования счета;

    - в случае игнорирования Ваших требований, жалуйтесь на действия исполнителя.

    Гончаренко Константин

    Добрый день!

    Рекомендую Вам подать:

    - заявление в адрес частного исполнителя на офис и в орган ДВС с приложением копий всех квитанций об оплате суммы долга судебных издержок, инфляции и пени для получения официального ответа о том, что у Вас отсутствует какая-либо сумма задолженности перед бюджетом по штрафам , отправив его ценным письмом с уведомлением и описью вложения; ( требование выдать постановление о закрытии производства и исключении вас и из реестра должников)

    -также, направить заявление в адрес суда для присоединения к делу копий всех квитанций об оплате суммы долга судебных издержок, инфляции и пени, отправив его ценным письмом с уведомлением и описью вложения.

    Сумма долга, судебных издержок, инфляции и пени погашены, поэтому нет оснований для обращения со стороны третьих лиц в исполнительную службу, для проведения принудительного взыскания суммы всей задолженности.

    если же исполнитель откажет , необходимо обжаловать его письменный ответ в суде.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Савченко Олександр
    100%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Наталія!

    Згідно з п. 3 ч. 1 ст. 288, ст. 289 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - КупАП), постанову іншого органу (посадової особи) про накладення адміністративного стягнення, постанову по справі про адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксоване в автоматичному режимі, може бути оскаржено у вищестоящий орган (вищестоящій посадовій особі) або в районний, районний у місті, міський чи міськрайонний суд, у порядку, визначеному Кодексом адміністративного судочинства України, з особливостями, встановленими цим Кодексом.

    Скаргу на постанову по справі про адміністративне правопорушення може бути подано протягом десяти днів з дня винесення постанови, а щодо постанов по справі про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, у тому числі зафіксовані в автоматичному режимі, - протягом десяти днів з дня вручення такої постанови. В разі пропуску зазначеного строку з поважних причин цей строк за заявою особи, щодо якої винесено постанову, може бути поновлено органом (посадовою особою), правомочним розглядати скаргу.

    Відповідно до статті 299 КУпАП, яка визначає порядок звернення постанови до виконання, постанова про накладення адміністративного стягнення підлягає виконанню з моменту її винесення, якщо інше не встановлено цим Кодексом та іншими законами України.

    При оскарженні постанови про накладення адміністративного стягнення постанова підлягає виконанню після залишення скарги без задоволення, за винятком постанов про застосування заходу стягнення у вигляді попередження, а також у випадках накладення штрафу, що стягується на місці вчинення адміністративного правопорушення.

    Постанова про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу, крім постанов про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу за правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху, у тому числі зафіксовані в автоматичному режимі, та про порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксовані в режимі фотозйомки (відеозапису), підлягає примусовому виконанню після закінчення строку, установленого частиною першою статті 307 цього Кодексу.

    В свою чергу, згідно зі статтями 307, 308 КУпАП, штраф має бути сплачений порушником не пізніш як через п`ятнадцять днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу, крім випадків, передбачених статтею 300-1 цього Кодексу, а в разі оскарження такої постанови - не пізніш як через п`ятнадцять днів з дня повідомлення про залишення скарги без задоволення.

    У разі несплати правопорушником штрафу у строк, встановлений частиною першою статті 307 цього Кодексу, постанова про накладення штрафу надсилається для примусового виконання до органу державної виконавчої служби за місцем проживання порушника, роботи або за місцезнаходженням його майна в порядку, встановленому законом. У порядку примусового виконання постанови про стягнення штрафу за вчинення адміністративного правопорушення з правопорушника стягується подвійний розмір штрафу, визначеного у відповідній статті цього Кодексу та зазначеного у постанові про стягнення штрафу.

    Отже, системний аналіз наведених правових норм дає підстави стверджувати, що оскарження особою постанови про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу зупиняє її примусове виконання до розгляду відповідної скарги, однак є випадки коли це правило не працює і вони пов’язані фактично з бездіяльністю або стягувача (який не перевірив чи йде процедура судового оскарження спірної постанови) чи навіть суду, який «з величезною завантаженістю» відкриває провадження заднім числом, але після спливу декількох місяців….

    Все вищевикладене призводить до того, що незважаючи на те, що «боржник» фактично виконав всі вимоги діючого законодавства та оскаржує постанову про накладення адміністративного стягнення до суду, однак у зв’язку із бездіяльністю або адміністративного відділу поліції або безвідповідального відношення суду, «правопорушнику» ще необхідно оскаржувати постанову про відкриття виконавчого провадження щодо примусового виконання рішення до адміністративного суду та сплачувати судовий збір (який, як правило, перевищує суму штрафу у декілька разів) або терпіти наслідки відкритого виконавчого провадження, а це заборони та обмеження встановлені Законом.

    ВИСНОВОК: «Боржник», «правопорушник» повинен пам’ятати, якщо постанова поліції буде оскаржена в судовому порядку то, як наслідок, перебіг строку для її добровільного виконання буде зупинено в силу вимог статті 307 КУпАП України, а відтак відкриття виконавчого провадження при процедурі оскарження постанови поліції, як і встановлення будь-яких обмежень в силу Закону України «Про виконавче провадження», є неправомірним.

    Вищевикладене узгоджується з правовою позицією Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду викладеною в постанові від 27.03.2019 р. у справі № 826/15117/17 провадження № К/9901/52767/18 (ЄДРСРУ № 80805719).

    Таким чином, для уникнення вищевказаного рекомендовано:

    • Письмово повідомляти орган поліції про оскарження спірної постанови в судовому порядку;
    • Контролювати процес відкриття судового провадження по справі (писати заяви, скарги, дзвонити секретарю, помічнику і т.і.);
    • Пересвідчитись у виконавчій службі на предмет відкриття виконавчого провадження та/або перевірити себе в реєстрі боржників і … оскаржити постанову про відкриття виконавчого провадження до адміністративного суду.

    Скоріш за все у вашому випадку постанова про накладення штрафу за порушення ПДР була передана до виконавчої служби. Для того, щоб виконавче провадження було закрито, а всі арешти і заборони були зняті, Вам потрібно надіслати виконавцю заяву про закриття виконавчого провадження, до якої додати копії постанови суду та квитанції про оплату штрафу.

    ЗРАЗОК такої заяви - за посиланням https://yurotdel.com.ua/zayava/zrazok_zaiavu_pro_z...

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото (при зверненні вказуйте свою e-пошту).

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Костромина Виктория

    обратитесь в исп службу с заявлением и приложите квитанцию

    нужна детальная консультация - обращайтесь через сайт Или найдите мои контакты - проконсультирую и при необходимости подготовлю документы С уважением Виктория Костромина

    Крикун Сергій  Павлович

    "ПОЛОЖЕННЯ про автоматизовану систему виконавчого провадження" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1126-16#n16):

    "VІI. Доступ до Системи та отримання інформації із Системи...

    2. Доступ до інформації Системи сторонам виконавчого провадження забезпечується з використанням:

    1) засобів електронної ідентифікації з високим рівнем довіри через:

    вебпортал Міністерства юстиції України;

    Єдиний державний вебпортал електронних послуг в порядку, визначеному договором, укладеним між держателем Системи та держателем Єдиного державного вебпорталу електронних послуг;

    2) ідентифікатора для доступу до інформації про виконавче провадження, який зазначається в довідці про реєстрацію виконавчого документа та постанові про відкриття виконавчого провадження, через офіційний вебсайт Міністерства юстиції України.

    Система забезпечує:

    можливість формування сторонами виконавчого провадження узагальненої інформації про рішення (виконавчі дії), прийняті (вчинені) виконавцем, із зазначенням дати їх прийняття (вчинення) та з можливістю роздрукування такої інформації;

    доступ сторонам виконавчого провадження до документів виконавчого провадження.

    Можливість онлайн-сплати заборгованості за виконавчим провадженням забезпечується з використанням:

    платіжних систем під час доступу сторін виконавчого провадження до інформації Системи відповідно до цього пункту;

    платіжних застосунків, що взаємодіють із Системою за допомогою прикладного програмного інтерфейсу на умовах, визначених адміністратором Системи у відповідному договорі.

    Під час формування запиту на онлайн-сплату відображається загальна заборгованість за виконавчим провадженням з урахуванням стягнення виконавчого збору, витрат виконавчого провадження, штрафів, накладених на боржника за виконавчим провадженням, основної винагороди приватного виконавця.

    Інформація Системи в обсязі, передбаченому цим пунктом, може надаватись стороні виконавчого провадження також з використанням сервісної послуги у формі прикладного програмного інтерфейсу Системи. Умови, порядок справляння та розмір плати за надання сервісної послуги визначаються у договорі, укладеному з адміністратором Системи.".

    Сайт Автоматизованої системи виконавчого провадження (АСВП)- https://asvpweb.minjust.gov.ua/#/search-debtors

    Можливо, Ваша оплата штрафу перерахована за хибними реквізитами або відомості про оплату не отримані в порядку АСВП - необхідно зайти до АСВП та переконатись про наявність відомості про оплату штрафу.

    Закон України "Про виконавче провадження" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1404-19#Text):

    "Стаття 59. Зняття арешту з майна...

    4. Підставами для зняття виконавцем арешту з усього майна (коштів) боржника або його частини є:...

    2) надходження на рахунок органу державної виконавчої служби, рахунок приватного виконавця суми коштів, стягнених з боржника (у тому числі від реалізації майна боржника), необхідної для задоволення вимог усіх стягувачів, стягнення виконавчого збору, витрат виконавчого провадження та штрафів, накладених на боржника;...

    5. У всіх інших випадках арешт може бути знятий за рішенням суду...";

    "Стаття 39. Закінчення виконавчого провадження

    1. Виконавче провадження підлягає закінченню у разі:...

    9) фактичного виконання в повному обсязі рішення згідно з виконавчим документом;..";

    "Стаття 74. Оскарження рішень, дій або бездіяльності виконавців та посадових осіб органів державної виконавчої служби

    1. Рішення, дії чи бездіяльність виконавця та посадових осіб органів державної виконавчої служби щодо виконання судового рішення можуть бути оскаржені сторонами, іншими учасниками та особами до суду, який видав виконавчий документ, у порядку, передбаченому законом...

    3. Рішення, дії або бездіяльність державного виконавця також можуть бути оскаржені стягувачем та іншими учасниками виконавчого провадження (крім боржника) до начальника відділу, якому безпосередньо підпорядкований державний виконавець...

    Якщо за даними АСВП штраф сплачений, слід подати до виконавця заяву (під реєстрацію її вручення на Вашому екземплярі у відділі ДВС) про зняття арешту та закінчення виконавчого провадження. Якщо за даними АСВП штраф не сплачений - подати до суду скаргу на дій виконавця щодо фактичної сплати штрафу та зняття арешту з майна.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України