Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Спадщина, 23 січня 2022, питання №54933

Чи можливе успадкування

Доброго дня. Чи можливе успадкування майна у випадку, якщо я відвідувала свою бабусю раз на рік у зв'язку з тим, що хворію на рак. Вона викликала соціального працівника, який за нею зараз доглядає. Бабуся стверджує, що в неї нема внуків, але я існую за документами.Цікаво, чи має вона право переписати майно на соціального працівника?Які в мене права на успадкування?

Відповіді юристів (3)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Дубовенко Володимир Володимирович 2 роки тому

    Юрист, м. Миколаїв, 5 років досвіду

    Вітаю!

    Відповідно до абзацу 2 частини 3 1224 ЦК України не мають права на спадкування за законом батьки (усиновлювачі) та повнолітні діти (усиновлені), а також інші особи, які ухилялися від виконання обов'язку щодо утримання спадкодавця, якщо ця обставина встановлена судом.

    Безпорадним слід розуміти стан особи, зумовлений похилим віком, тяжкою хворобою або каліцтвом, коли вона не може самостійно забезпечити умови свого життя, потребує стороннього догляду, допомоги та піклування.Ухилення особи від надання допомоги спадкодавцеві, який потребував допомоги, полягає в її умисних діях чи бездіяльності, спрямованих на уникнення від обов’язку забезпечити підтримку та допомогу спадкодавцю, тобто ухилення, пов’язане з поведінкою особи, яка усвідомлювала свій обов’язок, мала можливість його виконувати, але не вчиняла необхідних дій.Суд при вирішенні справи про усунення особи від права на спадкування повинен установити як факт ухилення особи від надання спадкодавцеві допомоги, так і факт перебування спадкодавця в безпорадному стані через похилий вік, тяжку хворобу або каліцтво та потребу спадкодавця в допомозі цієї особи. Ухилення особи від надання допомоги спадкодавцеві, який потребує допомоги, полягає в умисних діях чи бездіяльності особи, спрямованих на ухилення від обов'язку забезпечити підтримку та допомогу спадкодавцю, тобто ухилення має бути пов'язане з винною поведінкою особи, яка усвідомлювала свій обов'язок, мала можливість його виконувати, але не вчиняла таких дій.Таким чином, для задоволення позовних вимог у справах про усунення від права на спадкування відповідно ч. 5 ст. 1224 ЦК України має значення сукупність обставин:

    • ухилення особи від надання спадкодавцеві допомоги при можливості її надання (ухилення полягає в умисних діях чи бездіяльності особи, спрямованих на ухилення від обов’язку забезпечити підтримку та допомогу спадкодавцю, тобто ухилення, пов’язане з винною поведінкою особи, яка усвідомлювала свій обов’язок, мала можливість його виконувати, але не вчиняла необхідних дій);
    • перебування спадкодавця в безпорадному стані (безпорадним слід розуміти стан особи, зумовлений похилим віком, тяжкою хворобою або каліцтвом, коли вона не може самостійно забезпечити умови свого життя, потребує стороннього догляду, допомоги та піклування);
    • потреба спадкодавця в допомозі саме цієї особи.

    Тобто, просто виклик соціальних працівників не є сам по собі причиною для позбавлення права на спадкування, адже слід встановити обставини, що вказані вище. Крім того, позбавили права на спадкування може лише суд.

    Проте, кожна особа має право скласти заповіт. Заповідач може призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин, а також інших учасників цивільних відносин. Тому, якщо ваша бабуся складе заповіт на іншу особу (це може бути й працівник соціальної служби), то, на жаль, Ви нічого не успадкуєте (або не все майно, а частину, якщо заповіт стосуватиметься частини майна). Або доведеться визнавати заповіту недійсним, що достатньо важко зробити.

    Танача Юлія  Антонівна
    Танача Юлія Антонівна 2 роки тому

    Адвокат, 17 років досвіду

    Доброго дня!

    Виклик соціального працівника на можливість успадкування не впливає.

    Кількість відвідувань бабусі на рік також.

    Головне - не вчиняти кримінально -караних діянь щодо неї і, по можливості, піклуватися про неї за життя. Бо жива бабуся - це ж не про майно і спадщину, а рідна людина.

    Успіхів Вам!

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 2 роки тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Добрий вечір. Соціальний працівник може схилити Вашу бабусю до підписання нею договору довічного утримання (догляду). За ним її майно би відчужувалось на користь організації, в якій працює соціальний працівник.

    Ви можете звертатись до мене для надання додаткових юридичних послуг з цього чи інших запитань. Я можу, зокрема, надати Вам детальну правову консультацію з даного питання. Я здобув досить великий досвід правової роботи з таких питань.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України