Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Исполнительное производство, 07 февраля 2022, вопрос №55740 150₴

после закрытия исполнительного производства вычислить 20% с зарплатой

после закрытия исполнительного производства вычислить 20% с зарплатой и пенсии
Письмо не дошло ещё до пенсионного фонда и до работы
Что делать?

Ответы юристов (6)

    Адвокат Евгений Александрович
    26.7%
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий вечір, Сергій!

    У разі закінчення виконавчого провадження (крім закінчення виконавчого провадження за судовим рішенням, винесеним у порядку забезпечення позову чи вжиття запобіжних заходів, а також, крім випадків нестягнення виконавчого збору або витрат виконавчого провадження, нестягнення основної винагороди приватним виконавцем), повернення виконавчого документа до суду, який його видав, арешт, накладений на майно (кошти) боржника, знімається, відомості про боржника виключаються з Єдиного реєстру боржників, скасовуються інші вжиті виконавцем заходи щодо виконання рішення, а також проводяться інші необхідні дії у зв’язку із закінченням виконавчого провадження (ст. 40 ЗУ «Про виконавче провадження»)

    При цьому, якщо виконавчий збір не стягнуто, державний виконавець не пізніше наступного робочого дня з дня повернення виконавчого документа (закінчення виконавчого провадження) виносить постанову про стягнення виконавчого збору, яку виконує в порядку, встановленому цим Законом (ст.40 Закону України "Про виконавче провадження").

    В свою чергу, виконавчий збір не стягується, а стягнутий виконавчий збір підлягає поверненню у разі закінчення виконавчого провадження у зв’язку із скасуванням рішення, що підлягало виконанню, або визнання судом виконавчого документа таким, що не підлягає виконанню (ч.7 ст. 27 Закону України "Про виконавче провадження").

    Постанова державного виконавця може бути оскаржена до суду, який видав виконавчий документ, до відповідного адміністративного суду в порядку, передбаченому законом, до начальника відділу, якому безпосередньо підпорядкований державний виконавець (ст. 74 Закону України "Про виконавче провадження").

    Начальник відділу, якому безпосередньо підпорядкований державний виконавець, при здійсненні контролю за рішеннями, діями державного виконавця під час виконання рішень має право у разі, якщо вони суперечать вимогам закону, своєю постановою скасувати постанову або інший процесуальний документ (або їх частину), винесені у виконавчому провадженні державним виконавцем, зобов’язати державного виконавця провести виконавчі дії в порядку, встановленому Законом України "Про виконавче провадження" (ст. 74 Закону України "Про виконавче провадження").

    Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    слід сказати, що наразі існує два способи захисту порушеного права особи, яка мала статус боржника у виконавчому провадженні, а після його закінчення арешт з її майна не знято. Перший — звернутись зі скаргою на дії (бездіяльність) державного виконавця до суду, який видав виконавчий документ. Другий — звернутись до адміністративного суду з позовною заявою про зобов'язання вчинити дії з вимогою зобов'язати відповідний орган Державної виконавчої служби зняти арешт з майна. Крім того, слід відрізняти особу, яка мала статус боржника у виконавчому провадженні, від особи, відмінної від боржника, на майно якої накладено арешт у виконавчому провадженні. Такій особі слід звертатись до цивільного суду з позовною заявою про визнання права власності та зняття арешту з майна.

    У зв'язку з цим спробую сформулювати алгоритм дій, якого має дотримуватись боржник, на майно (кошти) якого накладено арешт у межах виконавчого провадження, який не знято після його закінчення:

    1. Необхідно звернутись із запитом до Державної виконавчої служби стосовно надання інформації щодо наявності відкритих або закінчених виконавчих проваджень.

    2. На підставі отриманої інформації скласти клопотання до державного виконавця або керівника відділу Державної виконавчої служби з вимогою зняти існуючі поза межами будь-якого виконавчого провадження арешти, накладені на майно (кошти).

    3. У межах 10‑денного строку з моменту отримання Державною виконавчою службою вказаного клопотання звернутись до суду, який видав виконавчий документ, зі скаргою на дії (бездіяльність) державного виконавця та просити зобов'язати державного виконавця зняти арешт з майна.

    Про ефективність вказаної послідовності дій свідчить судова практика. Так, у постанові від 20.06.2018 р. Верховного Суду у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду у справі №210/1072/15‑ц йде мова про боржника, який звернувся до суду зі скаргою на бездіяльність державного виконавця, в результаті чого останнього зобов'язано провести виконавчі дії по зняттю арештів з нерухомого майна та грошових коштів.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Добрый вечер!

    В случае окончания исполнительного производства арест, наложенный на имущество должника, снимается, отменяются другие принятые исполнителем меры принудительного исполнения решения, а также осуществляются другие действия, необходимые в связи с завершением исполнительного производства.

    В соответствии с Инструкцией по организации принудительного исполнения решений в постановлении об окончании исполнительного производства, возврате исполнительного документа взыскателю или возврате исполнительного документа в суд или другой орган, который его выдал, исполнитель указывает основание для этого со ссылкой на соответствующую норму Закона, результаты исполнения, а также последствия завершения соответствующего исполнительного производства (снятие ареста и т. п.).

    Копии постановления исполнителя о снятии ареста с имущества направляются не позже следующего рабочего дня после его вынесения сторонам и соответствующему органу (учреждению) для снятия ареста.

    Процедура снятия ареста со счета в Украине следующая:

    1. Отправить квитанцию исполнителю и спросить у него, когда производство будет закрыто.В случае необходимости на следующий день снова напомнить о себе.
    2. Убедиться, что исполнитель направил в банк информацию о необходимости разблокирования счета.
    3. В случае если прошло два рабочих дня, а счет не разблокирован — позвонить в банк на горячую линию и спросить, пришло ли письмо о разблокировке.
    4. Если нет — опять звонить исполнителю и просить прислать письмо еще раз. Далее банк передаст эту информацию в исполнительную службу, которая закроет производство об аресте.

    Если банк является участником Автоматизированной системы исполнительного производства (АСИП), то арест снимут в срок от 15 минут до нескольких дней. В противном случае — арест могут снять в течение нескольких недель.

    Рекомендация:

    - потребуйте у частного исполнителя направить в банк информацию о необходимости разблокирования счета;

    - в случае игнорирования Ваших требований, жалуйтесь на действия частного исполнителя.

    Порядок оскарження рішень, дій або бездіяльності виконавців та посадових осіб органів державної виконавчої служби визначений статтею 74 Закону України «Про виконавче провадження».

    Пуха Наталія ТендерОк
    26.7%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Заходами примусового виконання рішення суду, в тому числі є звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію, інший дохід боржника. Утримання з таких виплат здійснюється у разі відсутності у боржника коштів на рахунках у банках чи інших фінансових установах, відсутності чи недостатності майна боржника для покриття в повному обсязі сумм, які підлягають стягненню, а також у разі виконання рішень про стягнення періодичних платежів.

    Законодавством визначено, що розмір відрахувань із таких доходів боржника вираховується із суми, що залишається після утримання податків, зборів та єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

    Відповідно, із заробітної плати боржника може бути утримано за виконавчими документами до погашення у повному обсязі заборгованості:

    - у разі стягнення аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю особи, у зв'язку із втратою годувальника, майнової та/або моральної шкоди, завданої кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням, - 50 %.

    - за іншими видами стягнень, якщо інше не передбачено законом, - 20 %.

    З пенсії може бути відраховано:

    - не більш як 50 % її розміру на утримання членів сім'ї (аліменти), на відшкодування збитків від розкрадання майна підприємств, установ і організацій, на відшкодування пенсіонером шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, а також у зв'язку зі смертю потерпілого, на повернення переплачених сум заробітної плати в передбачених законом випадках;

    - за іншими видами стягнень може бути відраховано не більш як 20 % пенсії.

    Загальний розмір усіх відрахувань під час кожної виплати заробітної плати та інших доходів боржника не може перевищувати 50 % заробітної плати, що має бути виплачена працівнику, у тому числі у разі відрахування за кількома виконавчими документами.

    Це обмеження не поширюється на відрахування із заробітної плати у разі відбування боржником покарання у виді виправних робіт і стягнення аліментів на неповнолітніх дітей. У таких випадках розмір відрахувань із заробітної плати не може перевищувати 70 %.

    Успіхів

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 15 лет опыта

    Добрый день, Сергей!

    Письмо от исполнителя не дошло до ПФУ и работодателя?

    Но при этом вы уже закрыли производство?

    Как вариант вы можете взять у исполнителя документ и доставить его лично, не через почту.

    Набирайте, если будут вопросы.

    Савченко Олександр
    26.7%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня, Сергій!

    Ви можете через автоматизовану систему виконавчого провадження (АСВП) отримати інформацію про стан виконавчого провадження (тобто, про його закриття) та передати її вашому роботодавцю/в територіальний орган ПФУ.

    ПОЛОЖЕННЯ про автоматизовану систему виконавчого провадження (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1126-16#n16):

    І. Загальні положення..

    4. Користувачами системи є:

    сторони виконавчого провадження.

    VІI. Доступ до Системи та отримання інформації із Системи...

    2. Доступ до інформації Системи сторонам виконавчого провадження забезпечується з використанням:

    1) засобів електронної ідентифікації з високим рівнем довіри через:

    вебпортал Міністерства юстиції України;

    Єдиний державний вебпортал електронних послуг в порядку, визначеному договором, укладеним між держателем Системи та держателем Єдиного державного вебпорталу електронних послуг;

    2) ідентифікатора для доступу до інформації про виконавче провадження, який зазначається в довідці про реєстрацію виконавчого документа та постанові про відкриття виконавчого провадження, через офіційний вебсайт Міністерства юстиції України.

    Система забезпечує:

    можливість формування сторонами виконавчого провадження узагальненої інформації про рішення (виконавчі дії), прийняті (вчинені) виконавцем, із зазначенням дати їх прийняття (вчинення) та з можливістю роздрукування такої інформації;

    доступ сторонам виконавчого провадження до документів виконавчого провадження.

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото (при зверненні вказуйте свою e-пошту).

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України