Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 08 февраля 2022, вопрос №55797

Як забрати трудову книжку в колишнього роботодавця?

Доброго дня, вперше працювала офіційно, при прийомі на роботу ні трудову книжку не взяли, мотивуючи це тим що після звільнення прийдеш - підпишемо, ні заяву я не писала. Через місяць вирішила звільнитися. Документи на прийом на роботу і звільнення писала уже після даного. Коли залишала книжку, мені сказали що директор, який підпише її і документи, поки що відсутній, коли буде - неясно. І от уже місяць я чекаю підпис в книжці. На мої смс та дзвінки з проханням повернути книжку як можна скоріше ( не можу влаштуватися на роботу без неї) адміністратор відповідає або повним ігноруванням або фразами що вона нічого зробити не може, от буде директор тоді і повідомить мене. Що можна зробити в такому випадку? Куди звернутися?

Ответы юристов (2)

    Дубовенко Володимир Володимирович

    Вітаю!

    ВІдповідно до Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників власник або уповноважений ним орган зобов'язаний видати працівнику його трудову книжку в день звільнення з внесеним до неї записом про звільнення. При затримці видачі трудової книжки з вини власника або уповноваженого ним органу працівникові сплачується середній заробіток за весь час вимушеного прогулу. Днем звільнення в такому разі вважається день видачі трудової книжки. Про новий день звільнення видається наказ і вноситься запис до трудової книжки працівника. Раніше внесений запис про день звільнення визнається недійсним у порядку, встановленому пунктом 2.10 цієї Інструкції. Якщо працівник відсутній на роботі в день звільнення, то власник або уповноважений ним орган в цей день надсилає йому поштове повідомлення із вказівкою про необхідність отримання трудової книжки. Пересилання трудової книжки поштою з доставкою на зазначену адресу допускається тільки за письмовою згодою працівника.

    Пропоную, як варіант, звернутися до колишнього роботодавця з письмовою заявою про видачу трудової книжки, в якій, наводячи положення чинного трудового законодавства України, вимагати видачі трудової книжки. Доцільно вказати в заяві ваші подальші дії у разі неотримання трудової - звернення до Держпраці, а також до суду з метою виплати середнього заробітку за час вимушеного прогулу (оскільки весь цей час Ви не могли працевлаштуватися). Якщо зверненя не допоможе, то слід писати заяву про порушення трудового законодавства до Держпраці та звертатись до суду.

    Якщо у Вас залишились питання або необхідна допомога у складенні заяви звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Горшовенко Андрей Владимирович

    В вашем случае есть два действенных механизма восстановления нарушенных трудовых прав работника: это досудебный порядок, путем обращения в инспекцию Гоструда для проведении проверки соблюдения работодателем действующего трудового законодательства и обращение в суд, с исковым заявлением. Но лучше сделать одновременно и жалобу и иск.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України