Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 14 марта 2022, вопрос №58343 150₴

можно ли оформить чернобыльский отпуск в последний день увольнения по статье 40п.1

можно ли оформить чернобыльский отпуск в последний день увольнения по статье 40п.1,т.е. если увольнение по "сокращению" приходиться на 25 марта ,можно ли оформить чернобыльский отпуск с 24 марта,законно ли это.

Ответы юристов (5)

    Мєньков Андрій Васильович
    26.7%

    Добрый день Владимир. Законодательство предусматривает возможность получить отпуск при увольнении (ст. 3 Закона Украины "Об отпусках". Работодатель не может отказать в данном случае и не предоставить работнику отпуск. Отказ будет незаконным. Предоставление отпуска в данном случае не повлияет на сроки предупреждения работника о сокращении. Днем увольнения работника будет последний день отпуска.

    Савченко Олександр
    40%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня!

    можно ли оформить чернобыльский отпуск в последний день увольнения по статье 40п.1 - так, пишіть заяву про надання відпустки.

    Відпустки особам, які віднесені до категорій 1, 2 і 3, надаються згідно із Законом № 796. Для «чорнобильців» 4-ї категорії пільги та компенсації наприкінці 2014 р. були скасовані Законом України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо реформи міжбюджетних відносин» від 28.12.2014 р. № 79-VIII.

    Наголосимо, що обмеження тривалості відпусток (не більше 59 календарних днів), передбачене ч. 3 ст. 10 Закону про відпустки, не поширюється на вищевказані відпустки, а отже, додаткова «чорнобильська» відпустка тривалістю 14 робочих (16 календарних) днів надається працівникам незалежно від тривалості щорічної. Це може стосуватися працівників навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічних, науково-педагогічних, наукових працівників.

    На відміну від щорічних відпусток, для отримання права на додаткову відпустку особам, віднесеним до категорій 1–3, не потрібно відпрацьовувати мінімальний період. Крім того, ці відпустки надаються незалежно від тривалості роботи на підприємстві, а роботодавець зобов’язаний забезпечити право на отримання такої відпустки протягом календарного, а не робочого року.

    Такі відпустки не підлягають продовженню на святкові (неробочі) дні під час визначення їх тривалості або в разі тимчасової непрацездатності працівника. Також не передбачено поділу їх на частини та отримання грошової компенсації замість їх використання (в т. ч. у разі смерті працівника-«чорнобильця»).

    Перенесення цих відпусток на наступний рік також не допускається. Тобто із закінченням календарного року право на них за рік, що завершився, працівники втрачають. Зауважимо також, що в разі звільнення працівник може навіть в останній день роботи використати своє право на одержання додаткової відпустки. В такому разі датою звільнення буде останній день відпустки.

    Закон України "Про відпустки" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/504/96-%D0%B2%...):

    Стаття 3. Право на відпустки у разі звільнення

    За бажанням працівника у разі його звільнення (крім звільнення за порушення трудової дисципліни) йому має бути надано невикористану відпустку з наступним звільненням. Датою звільнення в цьому разі є останній день відпустки.

    У разі звільнення працівника у зв'язку із закінченням строку трудового договору невикористана відпустка може за його бажанням надаватися й тоді, коли час відпустки повністю або частково перевищує строк трудового договору. У цьому випадку чинність трудового договору продовжується до закінчення відпустки.

    ВСЬОГО ДОБРОГО!

    Адвокат Евгений Александрович
    33.3%
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий день, Володимир!

    "можно ли оформить чернобыльский отпуск в последний день увольнения по статье 40 п.1, т.е. если увольнение по "сокращению" приходиться на 25 марта, можно ли оформить чернобыльский отпуск с 24 марта, законно ли это"?

    - Маєте право.

    Так, статтею 3 Закону України «Про відпустки» передбачено, що за бажанням працівника у разі його звільнення (крім звільнення за порушення трудової дисципліни) йому має бути надано невикористану відпустку з наступним звільненням.

    Статтею 3 Закону України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 р. № 504/96-ВР (далі — Закон «Про відпустки») передбачено, що за бажанням працівника у разі його звільнення (крім звільнення за порушення трудової дисципліни), йому має бути надано невикористану відпустку з наступним звільненням. Датою звільнення при цьому є останній день відпустки.

    Цією ж статтею передбачено, що в разі звільнення працівника у зв’язку із закінченням строку трудового договору невикористана відпустка може надаватися і тоді, коли час відпустки повністю або частково перевищує строк трудового договору. У цьому випадку дія трудового договору продовжується до закінчення відпустки.

    Застосовуючи статтю 3 Закону «Про відпустки», слід дотримуватися вимог статей 38 і 80 КЗпП.

    Зокрема:

    • працівник одночасно із заявою про звільнення за власним бажанням подає заяву про надання йому невикористаної відпустки або її частини;
    • останній день відпустки вважатиметься днем звільнення і тоді, коли цей день буде за межами встановленого в статті 38 КЗпП двотижневого терміну попередження про звільнення;
    • відповідно до статті 11 Закону «Про відпустки» у разі тимчасової непрацездатності відпустка повинна бути продовжена на кількість календарних днів невикористаної відпустки, протягом яких працівник був непрацездатний (при цьому звільнення має бути проведене в уточнений останній день невикористаної частини відпустки на підставі заяви працівника про надання відпустки, що не втрачає дії);
    • право повернутися на роботу і відкликати заяву про звільнення (ст. 38 КЗпП) працівник має тільки протягом двотижневого терміну попередження (при цьому роботодавець може задовольнити бажання працівника за умови, що на його робоче місце не був запрошений інший працівник і керівникові підприємства, на якому інший працівник працює, не був направлений відповідний лист-клопотання або лист-запрошення (п. 12 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 6 листопада 1992 р. № 9);
    • у разі звільнення працівника допускається видача йому трудової книжки і проведення з ним розрахунку не в день звільнення (останній день відпустки), зазначений у трудовій книжці, а в останній день роботи перед відпусткою (з урахуванням п. 11 коментарів до ст. 38 та п. 11 коментарів до ст. 80 КЗпП «Науково-практичного коментаря до законодавства України про працю»), при цьому працівник має право влаштуватися на роботу за сумісництвом. Надання невикористаної частини відпустки з наступним звільненням дає можливість працівникові скористатися правами, передбаченими законодавством, оскільки час відпустки включається:
      • у стаж роботи, що дає право на трудову пенсію;
      • у страховий стаж, тривалість якого впливає на розмір допомоги із соціального страхування;
      • у стаж роботи, що дає право на одержання щорічних основної і додаткової відпусток.
      Відповідно до ст. 47 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) власник або уповноважений ним орган зобов’язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені у ст. 116 КЗпП.При звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, проводиться в день звільнення. Якщо працівник у день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.У разі спору про розмір сум, належних працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган в будь-якому випадку повинен в зазначений у цій статті строк виплатити не оспорювану ним суму.У разі звільнення працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу він зобов’язаний також у день звільнення видати йому копію наказу про звільнення з роботи. В інших випадках звільнення копія наказу видається на вимогу працівника.В разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в ст. 116 КЗпП, при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

    Всего доброго!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Маєте право згідно ЗУ Про відпустки, подайте заяву , відмовити не можуть , інакше порушення та перевірка Держпраці

    Кожна особа, яка працює на підприємстві будь-якої форми власності або у фізичної особи, має право на щорічну відпустку. Відповідно до положень КЗпП та ЗУ Про відпустки в Україні

    Ненадання працівнику щорічних відпусток є порушенням законодавства про працю, за що передбачена:

    • фінансова відповідальність – накладається на роботодавця (підприємство або підприємця) у вигляді штрафу в розмірі 1 МЗП (у 2022 році МЗП становить 6500 грн.);
    • адміністративна відповідальність – накладається на посадових осіб підприємства або на роботодавця-підприємця у вигляді штрафу в розмірі від 30 до 100 НМДГ .(510 -1700 грн)

    Якщо на прохання працівника щорічну відпустку поділено на частини і він використав не всі з них, невикористану частину (невикористані частини) відпустки має бути надано працівнику, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка.

    Отже, законодавством передбачено, що кожного року працівник повинен відпочивати від роботи, тобто, йти у відпустку. Однак на практиці це правило не завжди виконується, в результаті чого в окремих працівників накопичуються відпустки за два, три або більше років.

    Щодо Невикористаних відпусток - днів:

    Законодавством не передбачено терміну давності, після якого працівник може втратити право на використання відпустки за минулі робочі роки. Немає також заборони надавати в майбутньому щорічну відпустку, невикористану в поточному році. Це означає, що відпустки, не використані в минулих роках, не «зникають». Тому, за наявності невикористаних відпусток, наприклад спочатку надають їх, а вже потім – дні відпустки за поточний робочий рік. Це правило нормативно не закріплене: воно склалося на практиці, але така рекомендація міститься і в листі Мінсоцполітики від 24.12.2013 р. № 152/13/82-13.

    Види відпусток, які накопичуються:

    Відповідно до ч. 1 ст. 24 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР (далі – Закон №504) в разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі невикористані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину-особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А групи І. Це означає, що накопичувати, а потім використати або отримати компенсацію можна тільки за щорічні відпустки та додаткову соціальну відпустку на дітей.

    До таких належать наступні відпустки:

    • щорічна основна відпустка;
    • щорічна додаткова відпустка за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці;
    • щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці;
    • інші щорічні додаткові відпустки, передбачені законодавством;
    • додаткова соціальна відпустка працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину-особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А групи І.

    Для відпусток за минулі роки не застосовується обмеження їх тривалості

    Якщо працівник подає заяву про надання йому підряд декількох відпусток, невикористаних протягом минулих років, підстав не надавати йому одразу усі невикористані відпустки, немає. Роботодавець може обмежити їх тривалість лише у зв'язку з тим, що відсутність працівника протягом такого часу може негативно вплинути на виробничий процес.

    Кадрова служба має вести облік невикористаних відпусток

    Роботодавець зобов’язаний вести облік відпусток, які надаються працівникам. Під цим слід розуміти, що стосовно кожного працівника має бути відображена інформація про кількість належних йому днів щорічної відпустки (та інших відпусток) за певний робочий рік, а також про їх фактичне використання. Завдяки такому обліку, на будь-яку дату відомо, у кого з працівників є невикористані відпустки та за які робочі роки.

    Відпустки за минулі роки слід вносити до графіка відпусток

    Усі невикористані відпустки мають бути внесені до графіка відпусток на поточний рік. Тобто, у зазначеному графіку щодо кожного працівника має бути інформація про належні йому відпустки як за поточний рік, так і за минулі робочі роки.

    Відпустка за минулі роки оформлюється так само, як і відпустка за поточний рік

    Порядок надання відпустки за минулі роки такий самий, як і поточних відпусток. Нагадуємо, що для відпусток за минулі роки діє правило поділу на частини, встановлене ч. 1 ст. 12 Закону № 504 – основна безперервна частина щорічної відпустки за кожний робочий рік має становити не менше 14 календарних днів.

    Середня зарплата розраховується за останні 12 календарних місяців

    Середня заробітна плата для розрахунку відпускних визначається, виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців, які передують місяцю виходу у відпустку. Це правило розрахунку середньої зарплати діє і для розрахунку відпускних за минулі роки.

    Заміна грошовою компенсацією

    Законодавством передбачена за бажанням працівника заміна частини щорічної відпустки грошовою компенсацією (ч. 4 ст. 24 Закону № 504). Разом з цим, тривалість наданої працівнику щорічної та додаткових відпусток не має бути меншою ніж 24 календарних дні. Тому, компенсація можлива лише в межах робочого року та після його закінчення за умови, якщо працівник використав 24 календарних днів щорічної основної та додаткових відпусток за цей робочий рік. Якщо ж у працівника є невикористані щорічні основні відпустки тривалістю 24 календарні дні кожна, то компенсації він отримати не зможе. Також зверніть увагу, що окремій категорії працівників – особам віком до 18 років – заміна всіх видів відпусток грошовою компенсацією не допускається.

    У разі звільнення – виплачується грошова компенсація:

    Якщо працівник звільняється і має невикористані відпустки за минулі роки чи поточний рік, але не хоче їх брати, підприємство виплачує йому грошову компенсацію за всі дні цих відпусток. Сума компенсації розраховується аналогічно відпускним: для розрахунку середньої зарплати також враховуються виплати за останні 12 календарних місяців перед звільненням. Сума компенсації обчислюється як добуток середньоденного заробітку та кількості календарних днів невикористаних відпусток.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Ви можете здійснити оплатуюристу, натиснувши "галочку зеленого кольору під фото обраного юриста", з залишенням відзиву, а також додатково: у разі наявності можливості у графі: "Віддячити".

    Під час воєнного стану це дуже актуально.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Якщо працівник, який звільняється, має невикористану відпустку, то він може: отримати компенсацію за дні відпустки під час остаточного розрахунку; спочатку піти у відпустку, а потім звільнитися (ч. 1 ст. 3 Закону “Про відпустки” від 15.11.1996 № 504/96 (далі — Закон про відпустки). В останньому випадку датою звільнення буде останній день відпустки. Навіть якщо працівник звільняється у зв’язку із закінченням строку трудового договору, то його чинність продовжується до закінчення відпустки (ч. 2 ст. 3 Закону про відпустки). Виняток – звільнення працівника через порушення трудової дисципліни (ст. 147 КЗпП). Такі працівники не мають права отримувати відпустку перед звільненням. Увага: звільнення за порушення трудової дисципліни проводиться без надання відпустки перед звільненням. Зверніть увагу, що законодавством заборонено звільняти працівника під час його відпустки лише в разі розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця

    Роботодавець не вправі відмовити працівнику у наданні відпустки з наступним звільненням, мотивуючи тим, що графіком відпусток передбачено надання відпустки в інший період.

    Успіхів


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України