Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Нотариат, 30 марта 2022, вопрос №60378 150₴

Правильно ли оформили доверенность?

Добрый день всем. В нашей семье есть ребенок-инвалид, это дает нам право с женой выехать за границу во время войны. Мы решили этим правом воспользоваться. А перед этим оформить доверенность на мою тещу, чтобы она могла распоряжаться имуществом жены пока нас не будет (вплоть до продажи квартиры). Жена оформила генеральную(так как имущество ее), а мне нужно написать доверенность на то, что я разрешаю ей выписывать и прописывать несовершеннолетнего ребенка по ее усмотрению. Я даю согласие, но меня смущает последний абзац в этой доверенности. Мне он показался не обязательным.
Помогите разобраться, вижу подвох. Спасибо
Доверенность еще не подписана!

Ответы юристов (13)

    Рибінцев Сергій Сергійович
    33.3%

    Добрый день, Антон!

    Если вы выезжаете вместе с женой и проживать за пределами страны будете вместе с женой, тогда последний абзац не относится к случаю с жильем.

    Да и в цеом характер заявления не на управления жильем.

    Если квартира жены, и куплена в период брака, она совместная собственность супругов. От вас согласие на распоряжение совместной собственностью на тещу.

    Ваше описание расходится с текстом документа.

    Набирайте.

    • Антон Клиент 2 года назад

      Спасибо за ответ. Квартира куплена до брака, я в ней даже не прописан

      • Адвокат Евгений Александрович

        Здравствуйте, Антон!

        СЕЙЧАС РЕБЕНКА МОГУТ ЗАРЕГИСТРИРОВАТЬ ЛИБО СНЯТЬ С РЕГИСТРАЦИИ ТОЛЬКО ЕГО РОДИТЕЛИ ИЛИ СОБСТВЕННИК КВАРТИРЫ ЕСЛИ ОН К ТАКИМ НЕ ОТНОСИТСЯ, ПОЭТОМУ НЕТ СМЫСЛА В ДОВЕРЕННОСТИ, ОБ ЭТОМ ЗДЕСЬ.

        ЗАКОН УКРАЇНИ

        Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні:

        Про надання публічних (елект... | від 05.11.2021 № 1871-IX (rada.gov.ua)

        "Цей Закон регулює відносини у сфері надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання (перебування) фізичних осіб в Україні, встановлює порядок надання таких послуг та порядок внесення, обробки, обміну відповідними відомостями в електронних реєстрах, базах даних для надання таких послуг.

        Розділ IЗАГАЛЬНІ ЗАСАДИ

        Стаття 1. Сфера дії Закону

        1. Дія цього Закону поширюється на громадян України, а також на іноземців та осіб без громадянства, які на законних підставах перебувають на території України, відповідно до їхніх прав та свобод, передбачених Конституцією України, законами чи міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

        2. Дія цього Закону не поширюється на відносини, пов’язані з виникненням, переходом та припиненням права власності на житло та права користування житлом.

        3. Декларування місця проживання, реєстрація місця проживання (перебування) особи не є підставою для набуття такою особою права володіння, користування чи розпорядження житлом (у тому числі не є підставою для вселення чи визнання за особою права на проживання та/або права користування житлом), про проживання в якому особа повідомила...

        "Стаття 18. Зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування)

        1. Зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) у разі звернення до органу реєстрації або через центр надання адміністративних послуг за місцем задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) здійснюється:

        1) за заявою про зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування), поданою у паперовій формі такою особою, її законним представником або представником;

        2) за заявою власника житла приватної форми власності, поданої у паперовій формі, стосовно повнолітньої особи, місце проживання (перебування) якої зареєстровано або задекларовано в житлі, що належить власнику на підставі права власності. У разі подання власником житла заяви про зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) батьків або інших законних представників дитини чи одного з них така дитина підлягає зняттю із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) разом із її батьками або іншими законними представниками чи одним із них.

        2. Зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) дитини не здійснюється за заявою власника житла, якщо власником такого житла є один із батьків або інших законних представників дитини.

        3. Зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) особи за заявою співвласника житла в порядку, передбаченому пунктом 2 частини першої цієї статті, здійснюється за згодою іншого співвласника житла, яка надається особисто або через представника.

        4. Разом із заявою про зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування), що подається у паперовій формі, така особа подає паспортний документ особи, а також у випадках та порядку, встановлених Кабінетом Міністрів України, - військово-обліковий документ (для громадян України, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку). Стосовно дитини віком до 14 років подається також свідоцтво про народження.

        5. У разі подання заяви про зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) у паперовій формі представником такої особи додатково подаються:

        1) документ, що посвідчує особу представника;

        2) документ, що підтверджує повноваження особи як представника (законного представника).

        6. Подання заяви про зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) дитини віком до 14 років або особи, визнаної судом обмежено дієздатною або недієздатною, здійснюється одним із батьків або інших законних представників такої особи за згодою іншого з батьків чи законних представників.

        7. Зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) дитини віком від 14 до 18 років здійснюється за згодою її батьків або інших законних представників чи одного з них, крім випадку, передбаченого статтею 15 цього Закону.

        8. Заява, передбачена пунктом 1 частини першої цієї статті, може подаватися в електронній формі засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. До заяви, що подається в електронній формі, документи не додаються.

        9. Іноземець, особа без громадянства подає до органу реєстрації заяву про зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) у зв’язку з припиненням підстав перебування на території України. До заяви додається паспортний документ особи або довідка про звернення за захистом в Україні, у тому числі строк дії яких закінчився.

        10. Зняття з реєстрації місця проживання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб, стосовно яких встановлено опіку та піклування, здійснюється за погодженням з органами опіки та піклування.

        11. У разі усиновлення дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, якщо при цьому змінюється прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності) дитини, зняття з реєстрації місця проживання таких дітей здійснюється за заявою органу опіки та піклування за попереднім прізвищем, власним ім’ям, по батькові (за наявності) дитини.

        12. Зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) співвласника житла за заявою іншого співвласника цього житла не здійснюється.

        13. Орган реєстрації приймає рішення про відмову у знятті із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) особи, якщо:

        1) особа подала не в повному обсязі передбачені цим Законом документи (відомості) або документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, є недійсним;

        2) відомості реєстру територіальної громади не відповідають відомостям у поданих особою документах або відомостях;

        3) за зняттям із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) звернулася дитина віком до 14 років або особа, не уповноважена на подання документів".

        "Стаття 15. Особливості декларування та реєстрації місця проживання особи, яка є здобувачем освіти

        1. Особа, яка є здобувачем освіти і проживає в гуртожитку, що належить до сфери управління закладу освіти, декларує своє місце проживання в такому гуртожитку у порядку, визначеному статтею 8 цього Закону.

        2. Особа, яка є здобувачем освіти і проживає в гуртожитку, що належить до сфери управління закладу освіти, реєструє своє місце проживання в такому гуртожитку у порядку, визначеному статтею 9 цього Закону.

        3. Під час подання декларації про місце проживання в гуртожитку закладу освіти згода уповноваженої особи житла засвідчується її електронним підписом, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису відповідно до Закону України "Про особливості надання публічних (електронних публічних) послуг".

        4. Під час декларування або реєстрації особою, яка є здобувачем освіти, місця проживання в гуртожитку, що належить до сфери управління закладу освіти, згода батьків або інших законних представників дитини віком від 14 до 18 років не вимагається".

        Всього доброго!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%

    Здравстувуйте, Антон!

    Действительно, пункт по поводу "нагляду" выглядит странно - по-крайней мере, в этой конкретной доверенности. Он не имеет никакого отношения к снятию с регистрации. Возможно, имелось в виду, что ребенка, так как девочка несовершеннолетняя, не выгоняют просто на улицу, и она будет с матерью по месту ее жительства за границей? Об этом необходимо спросить у нотариуса, что конкретно имеется в виду под этим пунктом.

    В любом случае Вы вправе определиться, в каком виде Вы согласны подписывать эту доверенность.

    • Антон Клиент 2 года назад

      Спасибо за ответ

    Промський Євгеній Сергійович
    33.3%

    Здравствуйте!

    Для вашей ситуации этот абзац действительно не обязателен!

    Если квартира была куплена в браке, то она является общим имуществом супругов, а значит без вашего согласия не может быть продано.

    Сімейний кодекс України

    Стаття 65. Право подружжя на розпоряджання майном, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя

    3. Для укладення одним із подружжя договорів, які потребують нотаріального посвідчення і (або) державної реєстрації, а також договорів стосовно цінного майна, згода другого з подружжя має бути подана письмово.

    Згода на укладення договору, який потребує нотаріального посвідчення і (або) державної реєстрації, має бути нотаріально засвідчена.

    Таким образом, для продажи общей с женой квартиры от вас нужно нотариальное согласие на продажу. Так же нужно и согласие на "выписку" общего ребенка для продажи. Оговорка по уходу за ребенком для этих целей НЕ НУЖНА.

    Если остались вопросы - обращайтесь! Буду рад помочь.

    • Антон Клиент 2 года назад

      Спасибо за ответ. Квартира куплена до брака, я в ней даже не прописан

      • Промський Євгеній Сергійович

        Обращайтесь, надеюсь, чем-то помог. Если квартира на супруге, тогда ваше согласие на ее продажу не является необходимым.

      • Адвокат Евгений Александрович

        Здравствуйте, Антон!

        СЕЙЧАС РЕБЕНКА МОГУТ ЗАРЕГИСТРИРОВАТЬ ЛИБО СНЯТЬ С РЕГИСТРАЦИИ ТОЛЬКО ЕГО РОДИТЕЛИ ИЛИ СОБСТВЕННИК КВАРТИРЫ ЕСЛИ ОН К ТАКИМ НЕ ОТНОСИТСЯ, ПОЭТОМУ НЕТ СМЫСЛА В ДОВЕРЕННОСТИ, ОБ ЭТОМ ЗДЕСЬ.

        ЗАКОН УКРАЇНИ

        Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні:

        Про надання публічних (елект... | від 05.11.2021 № 1871-IX (rada.gov.ua)

        "Цей Закон регулює відносини у сфері надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання (перебування) фізичних осіб в Україні, встановлює порядок надання таких послуг та порядок внесення, обробки, обміну відповідними відомостями в електронних реєстрах, базах даних для надання таких послуг.

        Розділ IЗАГАЛЬНІ ЗАСАДИ

        Стаття 1. Сфера дії Закону

        1. Дія цього Закону поширюється на громадян України, а також на іноземців та осіб без громадянства, які на законних підставах перебувають на території України, відповідно до їхніх прав та свобод, передбачених Конституцією України, законами чи міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

        2. Дія цього Закону не поширюється на відносини, пов’язані з виникненням, переходом та припиненням права власності на житло та права користування житлом.

        3. Декларування місця проживання, реєстрація місця проживання (перебування) особи не є підставою для набуття такою особою права володіння, користування чи розпорядження житлом (у тому числі не є підставою для вселення чи визнання за особою права на проживання та/або права користування житлом), про проживання в якому особа повідомила...

        "Стаття 18. Зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування)

        1. Зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) у разі звернення до органу реєстрації або через центр надання адміністративних послуг за місцем задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) здійснюється:

        1) за заявою про зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування), поданою у паперовій формі такою особою, її законним представником або представником;

        2) за заявою власника житла приватної форми власності, поданої у паперовій формі, стосовно повнолітньої особи, місце проживання (перебування) якої зареєстровано або задекларовано в житлі, що належить власнику на підставі права власності. У разі подання власником житла заяви про зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) батьків або інших законних представників дитини чи одного з них така дитина підлягає зняттю із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) разом із її батьками або іншими законними представниками чи одним із них.

        2. Зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) дитини не здійснюється за заявою власника житла, якщо власником такого житла є один із батьків або інших законних представників дитини.

        3. Зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) особи за заявою співвласника житла в порядку, передбаченому пунктом 2 частини першої цієї статті, здійснюється за згодою іншого співвласника житла, яка надається особисто або через представника.

        4. Разом із заявою про зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування), що подається у паперовій формі, така особа подає паспортний документ особи, а також у випадках та порядку, встановлених Кабінетом Міністрів України, - військово-обліковий документ (для громадян України, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку). Стосовно дитини віком до 14 років подається також свідоцтво про народження.

        5. У разі подання заяви про зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) у паперовій формі представником такої особи додатково подаються:

        1) документ, що посвідчує особу представника;

        2) документ, що підтверджує повноваження особи як представника (законного представника).

        6. Подання заяви про зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) дитини віком до 14 років або особи, визнаної судом обмежено дієздатною або недієздатною, здійснюється одним із батьків або інших законних представників такої особи за згодою іншого з батьків чи законних представників.

        7. Зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) дитини віком від 14 до 18 років здійснюється за згодою її батьків або інших законних представників чи одного з них, крім випадку, передбаченого статтею 15 цього Закону.

        8. Заява, передбачена пунктом 1 частини першої цієї статті, може подаватися в електронній формі засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. До заяви, що подається в електронній формі, документи не додаються.

        9. Іноземець, особа без громадянства подає до органу реєстрації заяву про зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) у зв’язку з припиненням підстав перебування на території України. До заяви додається паспортний документ особи або довідка про звернення за захистом в Україні, у тому числі строк дії яких закінчився.

        10. Зняття з реєстрації місця проживання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб, стосовно яких встановлено опіку та піклування, здійснюється за погодженням з органами опіки та піклування.

        11. У разі усиновлення дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, якщо при цьому змінюється прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності) дитини, зняття з реєстрації місця проживання таких дітей здійснюється за заявою органу опіки та піклування за попереднім прізвищем, власним ім’ям, по батькові (за наявності) дитини.

        12. Зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) співвласника житла за заявою іншого співвласника цього житла не здійснюється.

        13. Орган реєстрації приймає рішення про відмову у знятті із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) особи, якщо:

        1) особа подала не в повному обсязі передбачені цим Законом документи (відомості) або документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, є недійсним;

        2) відомості реєстру територіальної громади не відповідають відомостям у поданих особою документах або відомостях;

        3) за зняттям із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) звернулася дитина віком до 14 років або особа, не уповноважена на подання документів".

        "Стаття 15. Особливості декларування та реєстрації місця проживання особи, яка є здобувачем освіти

        1. Особа, яка є здобувачем освіти і проживає в гуртожитку, що належить до сфери управління закладу освіти, декларує своє місце проживання в такому гуртожитку у порядку, визначеному статтею 8 цього Закону.

        2. Особа, яка є здобувачем освіти і проживає в гуртожитку, що належить до сфери управління закладу освіти, реєструє своє місце проживання в такому гуртожитку у порядку, визначеному статтею 9 цього Закону.

        3. Під час подання декларації про місце проживання в гуртожитку закладу освіти згода уповноваженої особи житла засвідчується її електронним підписом, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису відповідно до Закону України "Про особливості надання публічних (електронних публічних) послуг".

        4. Під час декларування або реєстрації особою, яка є здобувачем освіти, місця проживання в гуртожитку, що належить до сфери управління закладу освіти, згода батьків або інших законних представників дитини віком від 14 до 18 років не вимагається".

        Всього доброго!

    Костюк Любовь Тарасовна

    Доброго дня, в такому вигляді не раджу підписувати цю заяву.

    Антон Клиент 2 года назад

    Спасибо за ответ!

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Так як вказана жінка є мамою дитини, вона і так зобов язана доглядат свою дитину разом з батьком де б ви не проживали , тому нагляд і весь абзац , щодо матері зайвий.

    Трактування " даю згоду громадянці ПІБ , РІК народження на вчинення дій з зняття з реєстрації мене та зареєстрованих осіб у разі переїзду на постійне місце проживання закордон, що підтверджується відповідними документами, у тому числі укладення договорів купівлі-продажу чи дарування квартири за вказаною адресою на користь третіх осіб.

    Доручаю стежити за збереженням майна , що є моєю приватною власністю , а також проводити оплату поточних рахунків з комунальних послуг, про , що інформувати мене електронними засобами зв язку.

    Під час процедур зняття з реєстрації самостійно взаємодіяти з органами державної реєстрації та органами МС.

    Якщо дитина зареєстрована в квартирі необхідно погодити зняття з реєстрації в органі опіки .

    У разі укладання угод з відчуження майна, отримані кошти доручаю зарахувати на рахунок № 000 у банку НАЗВА.

    Це має виглядати приблизно так , аби ваша родичка не забажала зняти вас з реєстрації відразу та розпоряджатися квартирою на власний розсуд мають бути запобіжники , аби ви не втратили контроль над майном дружини.

    І права дитини були дотримані . ОСТАТОЧНИЙ Текст погодьте у нотаріуса чи консула, який уповноважений надавати нотаріальні послуги.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    ---

    Ви можете здійснити оплату юристу, натиснувши "галочку зеленого кольору під фото обраного юриста", з залишенням відзиву, а також додатково: у разі наявності можливості у графі: "Віддячити".

    Під час воєнного стану це дуже актуально.

    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте, Антон!

    СЕЙЧАС РЕБЕНКА МОГУТ ЗАРЕГИСТРИРОВАТЬ ЛИБО СНЯТЬ С РЕГИСТРАЦИИ ТОЛЬКО ЕГО РОДИТЕЛИ ИЛИ СОБСТВЕННИК КВАРТИРЫ ЕСЛИ ОН К ТАКИМ НЕ ОТНОСИТСЯ, ПОЭТОМУ НЕТ СМЫСЛА В ДОВЕРЕННОСТИ, ОБ ЭТОМ ЗДЕСЬ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні:

    Про надання публічних (елект... | від 05.11.2021 № 1871-IX (rada.gov.ua)

    "Цей Закон регулює відносини у сфері надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання (перебування) фізичних осіб в Україні, встановлює порядок надання таких послуг та порядок внесення, обробки, обміну відповідними відомостями в електронних реєстрах, базах даних для надання таких послуг.

    Розділ IЗАГАЛЬНІ ЗАСАДИ

    Стаття 1. Сфера дії Закону

    1. Дія цього Закону поширюється на громадян України, а також на іноземців та осіб без громадянства, які на законних підставах перебувають на території України, відповідно до їхніх прав та свобод, передбачених Конституцією України, законами чи міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

    2. Дія цього Закону не поширюється на відносини, пов’язані з виникненням, переходом та припиненням права власності на житло та права користування житлом.

    3. Декларування місця проживання, реєстрація місця проживання (перебування) особи не є підставою для набуття такою особою права володіння, користування чи розпорядження житлом (у тому числі не є підставою для вселення чи визнання за особою права на проживання та/або права користування житлом), про проживання в якому особа повідомила...

    "Стаття 18. Зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування)

    1. Зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) у разі звернення до органу реєстрації або через центр надання адміністративних послуг за місцем задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) здійснюється:

    1) за заявою про зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування), поданою у паперовій формі такою особою, її законним представником або представником;

    2) за заявою власника житла приватної форми власності, поданої у паперовій формі, стосовно повнолітньої особи, місце проживання (перебування) якої зареєстровано або задекларовано в житлі, що належить власнику на підставі права власності. У разі подання власником житла заяви про зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) батьків або інших законних представників дитини чи одного з них така дитина підлягає зняттю із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) разом із її батьками або іншими законними представниками чи одним із них.

    2. Зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) дитини не здійснюється за заявою власника житла, якщо власником такого житла є один із батьків або інших законних представників дитини.

    3. Зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) особи за заявою співвласника житла в порядку, передбаченому пунктом 2 частини першої цієї статті, здійснюється за згодою іншого співвласника житла, яка надається особисто або через представника.

    4. Разом із заявою про зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування), що подається у паперовій формі, така особа подає паспортний документ особи, а також у випадках та порядку, встановлених Кабінетом Міністрів України, - військово-обліковий документ (для громадян України, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку). Стосовно дитини віком до 14 років подається також свідоцтво про народження.

    5. У разі подання заяви про зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) у паперовій формі представником такої особи додатково подаються:

    1) документ, що посвідчує особу представника;

    2) документ, що підтверджує повноваження особи як представника (законного представника).

    6. Подання заяви про зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) дитини віком до 14 років або особи, визнаної судом обмежено дієздатною або недієздатною, здійснюється одним із батьків або інших законних представників такої особи за згодою іншого з батьків чи законних представників.

    7. Зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) дитини віком від 14 до 18 років здійснюється за згодою її батьків або інших законних представників чи одного з них, крім випадку, передбаченого статтею 15 цього Закону.

    8. Заява, передбачена пунктом 1 частини першої цієї статті, може подаватися в електронній формі засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. До заяви, що подається в електронній формі, документи не додаються.

    9. Іноземець, особа без громадянства подає до органу реєстрації заяву про зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) у зв’язку з припиненням підстав перебування на території України. До заяви додається паспортний документ особи або довідка про звернення за захистом в Україні, у тому числі строк дії яких закінчився.

    10. Зняття з реєстрації місця проживання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб, стосовно яких встановлено опіку та піклування, здійснюється за погодженням з органами опіки та піклування.

    11. У разі усиновлення дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, якщо при цьому змінюється прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності) дитини, зняття з реєстрації місця проживання таких дітей здійснюється за заявою органу опіки та піклування за попереднім прізвищем, власним ім’ям, по батькові (за наявності) дитини.

    12. Зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) співвласника житла за заявою іншого співвласника цього житла не здійснюється.

    13. Орган реєстрації приймає рішення про відмову у знятті із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) особи, якщо:

    1) особа подала не в повному обсязі передбачені цим Законом документи (відомості) або документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, є недійсним;

    2) відомості реєстру територіальної громади не відповідають відомостям у поданих особою документах або відомостях;

    3) за зняттям із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) звернулася дитина віком до 14 років або особа, не уповноважена на подання документів".

    "Стаття 15. Особливості декларування та реєстрації місця проживання особи, яка є здобувачем освіти

    1. Особа, яка є здобувачем освіти і проживає в гуртожитку, що належить до сфери управління закладу освіти, декларує своє місце проживання в такому гуртожитку у порядку, визначеному статтею 8 цього Закону.

    2. Особа, яка є здобувачем освіти і проживає в гуртожитку, що належить до сфери управління закладу освіти, реєструє своє місце проживання в такому гуртожитку у порядку, визначеному статтею 9 цього Закону.

    3. Під час подання декларації про місце проживання в гуртожитку закладу освіти згода уповноваженої особи житла засвідчується її електронним підписом, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису відповідно до Закону України "Про особливості надання публічних (електронних публічних) послуг".

    4. Під час декларування або реєстрації особою, яка є здобувачем освіти, місця проживання в гуртожитку, що належить до сфери управління закладу освіти, згода батьків або інших законних представників дитини віком від 14 до 18 років не вимагається".

    Всього доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України