Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

ИТ, телекоммуникации, 19 апреля 2022, вопрос №62336 250₴

Документ NDA (умови та відповідальність)

Доброго дня!
Я веб розробник, працюю сам на себе, знайшов нових клієнтів за кордоном. Вони пропонують підписати NDA. Такі документи я вже колись підписував раніше, але там не було вказано суми компенсації, а тут є (і вона досить велика).

Наводжу приклад з того документу:

2. Obligation of diligance
The developer executes the task that is assigned to him with delligenece and care, and defends the legitimate interests of the Company.


3. Non-Disclosure Agreeement
The developer is tied by professional secrecy, no matter who they interact with, and for an unlimited period of time, regarding all affairs that he is entrusted with on duty. The developer is not allowed to share names, results, screenshots, costs, budgets, features or identity of the Company or its members without writter approval by the Company. A complete Non-disclosure is in place for any and all elements discussed during the Developer's involvement with the Company and applies to information that they access during that time, including https://prnt.sc/rPuhO-HkCKel.

In the case of a violation of sections 2 and/or 3 by the Developer, the Company reserves the right to initiate leagal proceeding against the Developer, who will agree to compensate the Company $(сума компенсації), for any breach occurred.

Уточнення: я і так не збираюсь нічого розголошувати. Просто не хочу, щоб цей документ потім якось використали проти мене, і я не порушив нічого ненавмисно.

Тому наскільки правомірним є такі запити в документах NDA, чи варто просити про якісь зміни в ньому?
Пункт 2 досить розмитий, як може трактуватись моя "дбайливість і турбота" в ході розробки, та чи не можна на цьому питанні маніпулювати?
До якої відповідальності мене можуть притягнути, та у яких випадках?

Дякую!

Ответы юристов (22)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю!

    Як правильно, подібні речі дуже часто прописуються в угодах про нерозголошення та угодах про неконкуренцію, тому нічого страшного тут немає.

    Зустрічались угоди, де побідні речі прописувались таким чином, що сторона зобов'язувалась нерозголошувати відомості, уникати конкуренції і так далі протягом, наприклад, 3 років після припинення дії nda.

    МАЄТЕ ПРАВО ЗАЗНАЧИТИ ТАКУ СВОЮ ПРОПОЗИЦІЮ!

    • Андрій Клиент 2 года назад

      Доброго дня, і дякую за вашу відповідь!

      Мене цікавить зараз більше не саме нерозголошення, а пункт 2, який я навів вище.

      2. Obligation of diliganceThe developer executes the task that is assigned to him with delligenece and care, and defends the legitimate interests of the Company.

      Українською:

      2. Обов'язок старанності

      Розробник сумлінно і дбайливо виконує поставлене перед ним завдання, захищає законні інтереси Компанії.

      Як на мене, це дещо розмиті терміни та вимоги. Як вимірюватиметься моє старання?

      Хіба не в моїх інтересах робити все чітко і в час, бо якщо я не буду, то не отримаю коштів від роботодавця?

      Як вони потім будуть доводити, вимагаючи компенсацію, що я працював не дбайливо?

      Як на мене, це залишає деякий простір для маніпуляцій.

      Я спитав, чи можемо ми прибрати цей пункт, або чи можна, щоб за нього не було компенсації, мені відповіли відмовою.

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        в цьому пункті немає нічого страшного для Вас!

        Навпаки я скажу це на Вашу користь, коли договір містить певні розмитості і поняття, які дуже складно перевести в матеріальну площину.

        "Дбайливість" і "сумлінність" саме такими поняттями і є.

        Тому можете бути спокійним!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Добрий день, Андрію!

    В процесі розробки non-disclosure agreement потрібно звернути увагу на наступні особливості:

    Інформація, яка буде вважатися конфіденційною.

    В угоді про нерозголошення конфіденційної інформації, сторони можуть передбачити перелік інформації, яка вважається конфіденційною, однак, разом, з тим, сторони завжди матимуть право передбачити і ту інформацію, яка не буде вважатися конфіденційною, за певних обставин.

    Мова йде про інформацію, яка є публічно або ж про інформацію, яка стала відомою іншій стороні ще до підписання NDA. Також є ситуації, коли сторони, для уникнення додаткових непорозумінь в процесі здійснення бізнесу, самостійно визначають та затверджують перелік інформації, яка не буде вважатися конфіденційною за будь-яких обставин, з можливістю доповнення такого списку в майбутньому, за умови двостороннього погодження. Ваше завдання це запропонувати у контракті.

    Наприклад. Інформація з Єдиного Державного Реєстру України про бенефіціарів та учасників компанії не може вважатися конфіденційною і може використовуватися іншою стороною для своїх власних цілей, в тому числі і для передачі такої інформації третім особам.

    Відповідальність за порушення режиму конфіденційності. Розглядаючи питання відповідальності, потрібно брати до уваги два аспекти: комерційний та трудовий:

    • Відповідальність в рамках комерційних відносин визначається сторонами безпосередньо в NDA та може стосуватися накладення штрафних санкцій та/або відшкодування завданих збитків на винувату сторону. При цьому, сторона, яка постраждала, тобто компанія, може розраховувати і на відшкодування непрямих збитків, так як порушення конфіденційної інформації може вплинути на репутацію компанії, що в свою чергу, тягне за собою зниження кількості потенційних клієнтів та партнерів.
    • Відповідальність в рамках трудових відносин завжди буде супроводжуватися дисциплінарною відповідальністю. І хоча комерційних штрафів в рамках трудового договору та NDA передбачатися не може, компанія-роботодавець все ж може змусити працівника, через суд, відшкодувати понесені збитки, які стали результатом порушення режиму конфіденційності. Разом з тим, компанія має право звернутися до правоохоронних органів, у зв’язку з порушенням її комерційної таємниці. Результатом подібного роду звернення та відповідного провадження, може бути притягнення працівника до кримінальної відповідальності.

    В будь-якому разі, компанія має право в контракті NDA передбачати компенсації, а Ви, відповідно, вносити в це власні коррективи. Важливо, щоби Ви чітко уявляли собі межі вимог компанії, тобто, що вони собі розуміють під конфеденційністю, і чи здатні Ви виконати їх вимоги. Все повинно бути прописано дуже прозоро!

    • Андрій Клиент 2 года назад

      Доброго дня, і дякую за вашу відповідь!

      Мене цікавить зараз більше не саме нерозголошення, а пункт 2, який я навів вище.

      2. Obligation of diliganceThe developer executes the task that is assigned to him with delligenece and care, and defends the legitimate interests of the Company.

      Українською:

      2. Обов'язок старанності

      Розробник сумлінно і дбайливо виконує поставлене перед ним завдання, захищає законні інтереси Компанії.

      Як на мене, це дещо розмиті терміни та вимоги. Як вимірюватиметься моє старання?

      Хіба не в моїх інтересах робити все чітко і в час, бо якщо я не буду, то не отримаю коштів від роботодавця?

      Як вони потім будуть доводити, вимагаючи компенсацію, що я працював не дбайливо?

      Як на мене, це залишає деякий простір для маніпуляцій.

      Я спитав, чи можемо ми прибрати цей пункт, або чи можна, щоб за нього не було компенсації, мені відповіли відмовою.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Андріє!

        Це стандартний допис, який можна знайти в будь-якому контракті. Тобто ці вимоги "декоративні" і не накладають на Вас ніяких додаткових обов'язків. Самі по собі, без доведених компанієй конкретних вчинків з Вашої сторони вони також не дають компанії право Вас звільнити чи вимагати від Вас компенсації.

      • Адвокат Евгений Александрович

        Андрій!

        Тому що вони принципово не хочуть змінювати форму свого передбаченого у компанії договору, так як це треба погоджувати з керівництвом, власниками тощо.

        Не звертайте уваги, це загальні риси визначенності, для краси мови і формулювання договору та не більше.

        Якщо Ви бажаєте з ними працювати, то при наданні завдання, його виконанні повинен бути складений Акт про прийняття, виконання робіт, де можливо зазначити про те, що сумлінно і дбайливо роботу виконав, захищаючи інтереси компанії та відповідно що робота виконана, претензій до Вас не мають.

        Наврядчи, не турбуйтеся, це нічим Вам не загрожує і не містить будь-яких "підводних каменів", а є лише загальними рисами визначенності, для краси мови і формулювання договору та не більше.

        Вони ніяк не доведуть не дотримання Вами з цього приводу умов, так як законами, у тому числі міжнародними, не передбачено критерії оцінки "дбайливості", як і "сумлінності", а має значення юридичний факт: "виконано" чи "не виконано" певну роботу, послугу тощо.

        Всього доброго!

    Промський Євгеній Сергійович

    Вітаю!

    Такий договорі та формулювання, які у ньому вказані, є типовими.

    Вважаю за необхідне додати застереження про те, що інформація, яка є у відкритому доступі (на веб-сайті компанії тощо) НЕ МОЖЕ ВВАЖАТИСЬ КОНФІДЕНЦІЙНОЮ.

    Також слід додати порядок дій з конфіденційною інформацією (доступу до неї, обміну і т.д.)

    що треба пам’ятати при укладенні NDA:

    • NDA у цивільно-правових (господарських) відносинах не заборонені чинним законодавством та активно застосовуються.
    • В угодах про нерозголошення (NDA) необхідно розмежовувати відомості, що належать до комерційної таємниці та конфіденційної інформації (або просто відносити всі такого роду відомості до комерційної таємниці, яка підлягає посиленій правовій охороні порівняно з конфіденційною інформацією).
    • При наявності судового спору повинні окремо доводитись як належність інформації до комерційної таємниці, так і несанкціоновані доступ до неї, використання, розповсюдження такої інформації, а також завдана такими діями шкода і причинно-наслідковий зв’язок між вчиненими діями та її настанням.
    • Доводитись вказані елементи мають сукупністю різних засобів доказування (електронне листування, висновки комп’ютерно-технічних експертиз, речові докази у вигляді електронного носія зі скопійованою на нього інформацією, показання свідків), адже для цього може виявитись недостатньо простого твердження володільця інформації, а також документів, що є результатом виключно його односторонніх дій, таких як доповідні записки, службові розслідування тощо.
    • Слід пам’ятати, що без спеціального застереження про те в умовах NDA не може розцінюватись як неправомірно розповсюджена інформація, яка була розміщена у відкритому доступі самим володільцем (наприклад, на веб-сайтах) – у такому випадку активні гіперпосилання на них за висновками судів не містять ознак таких дій

    Слід зазначити, що для стягнення вказаної в угоді суми компанії слід довести порушення вами угоди, що є досить складно та про що свідчить судова практика.

    Так, у справі № 752/5775/16-ц (рішення Голосіївського районного суду м. Києва від 13.06.2017, залишене без змін ухвалою Апеляційного суду м. Києва від 04.10.2017 та постановою Верховного Суду від 28.02.2019) за позовом ТОВ до свого працівника про стягнення компенсації за порушення угоди про нерозповсюдження відомостей, які становлять комерційну таємницю та конфіденційну інформацію, укладеної під час прийняття на роботу, суди виходили з недоведеності та необґрунтованості позовних вимог, посилаючись на такі висновки:

    • сам по собі факт входження Відповідачем до корпоративної системи Позивача зі свого особистого комп’ютера за допомогою власного паролю, що не було заборонено Позивачем, не може свідчити про незаконне використання Відповідачем конкретної комерційної таємниці про будь-які порушення прав позивача;
    • відомості, зазначені у доповідній записці фахівця з інформаційних технологій Позивача та висновку службового розслідування, проведеного Позивачем, мають характер припущень;
    • Позивачем не доведено характеру і змісту інформації, до якої мав доступ Відповідач, а саме, чи віднесена вона до комерційної таємниці, що підлягає окремій від конфіденційної інформації правовій охороні, з огляду на положення ст.ст. 420, 862 Цивільного кодексу України, ст.7 Закону України «Про доступ до публічної інформації»;
    • Позивачем не доведено фактів незаконного (несанкціонованого) отримання, використання та розповсюдження інформації Відповідачем, а так само шкоди від таких дій.

    В іншій справі № 910/2006/20 (рішення Господарського суду м. Києва від 24.06.2020, залишене без змін постановою Північного апеляційного господарського суду від 08.12.2020) юридична особа-нерезидент звернулась до суду з позовом до ФОП про зобов’язання усунути порушення умов щодо конфіденційності, передбачених укладеним між ними договором на розробку програмного забезпечення, шляхом видалення з веб-сайту розміщеної відповідачем без згоди позивача інформації про створення ним (відповідачем) обумовлених договором програмних продуктів із зазначенням найменувань останніх.

    По цій справі суди звернули увагу на правове визначення та зміст категорії «конфіденційна інформація», під якою слід розуміти дані, доступ до яких обмежено фізичною або юридичною особою, та яка може поширюватися у визначеному ними порядку за їхнім бажанням відповідно до передбачених ними умов, а отже, не можна вважати конфіденційною інформацію, що знаходиться у відкритому доступі для необмеженого кола осіб. Отже, за висновками судів, розголошення вказаної інформації відповідачем не порушило прав та законних інтересів Позивача.

    Подібні до описаних висновки суду містяться також у справі № 922/4148/19 (рішення Господарського суду Харківської області від 28.05.2020).

    Існує і позитивна для позивачів судова практика з даного питання. Як приклад, наведемо справу № 757/17647/19-ц (рішення Печерського районного суду м. Києва від 20.05.2020).

    Також зазначимо про цікаву справу № 907/258/18 (постанова Західного апеляційного господарського суду від 28.02.2019), в якій суд сформулював висновок, за яким договір про нерозголошення конфіденційної інформації (NDA) продовжує свою дію і після припинення основного договору.

    Щодо відповідальності

    Згідно з ч.3 ст.162 ГК України, особа, яка протиправно використовує комерційну інформацію, що належить суб’єкту господарювання, зобов’язана відшкодувати завдані йому такими діями збитки відповідно до закону. Особа, яка самостійно і добросовісно одержала інформацію, що є комерційною таємницею, має право використовувати цю інформацію на свій розсуд.

    При цьому, неправомірне збирання, розголошення та використання комерційної таємниці визначені законодавцем як один з різновидів недобросовісної конкуренції (ч.2 ст.32 ГК України, ч.2 ст.1, глава 4 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції» – далі Закону № 236/96-ВР).

    Зміст таких дій розкривається у відповідних положенням ГК України та зазначеного Закону, а саме:

    • неправомірним збиранням відомостей, що становлять комерційну таємницю, вважається добування протиправним способом зазначених відомостей, якщо це завдало чи могло завдати шкоди суб’єкту господарювання (ч.2 ст.36 ГК, ст.16 Закону № 236/96-ВР);
    • розголошенням комерційної таємниці є ознайомлення іншої особи без згоди уповноваженої на те особи з відповідними відомостями особою, якій вони були довірені у встановленому порядку або стали відомі у зв’язку з виконанням службових обов’язків, якщо це завдало чи могло завдати шкоди суб’єкту господарювання (ч.3 ст.36 ГК, ст.17 Закону № 236/96-ВР);
    • схилянням до розголошення комерційної таємниці є спонукання до розкриття цих відомостей особи, якій останні були довірені у встановленому порядку або стали відомі у зв’язку з виконанням службових обов’язків, якщо це завдало чи могло завдати шкоди суб’єкту господарювання (ч.4 ст.36 ГК, ст.18 Закону № 236/96-ВР);
    • неправомірним використанням комерційної таємниці є впровадження у виробництво або врахування під час планування чи здійснення підприємницької діяльності без дозволу уповноваженої на те особи неправомірно здобутих відомостей, що становлять комерційну таємницю (ч.5 ст.36 ГК, ст.19 Закону № 236/96-ВР).

    При цьому, ч.6 ст.36 ГК України визначено, що за неправомірне збирання, розголошення або використання відомостей, які є комерційною таємницею, винні особи несуть відповідальність, встановлену законом.

    У свою чергу, статтею 24 Закону № 236/96-ВР передбачено право особи, якій завдано шкоду внаслідок вчинення дій, визначених цим Законом як недобросовісна конкуренція (тобто у т.ч. – незаконних дій з комерційною таємницею), звернутися до суду із позовом про її відшкодування.

    Крім того, за неправомірні дії з інформацією, що містить комерційну таємницю, передбачено адміністративну (ч.3 ст.164-3 КУпАП) та кримінальну (ст.231 КК України) відповідальність.

    Як тільки виникнуть питання - звертайтесь! Буду радий допомогти.

    • Андрій Клиент 2 года назад

      Доброго дня, і дякую за вашу відповідь!

      Мене цікавить зараз більше не саме нерозголошення, а пункт 2, який я навів вище.

      2. Obligation of diliganceThe developer executes the task that is assigned to him with delligenece and care, and defends the legitimate interests of the Company.

      Українською:

      2. Обов'язок старанності

      Розробник сумлінно і дбайливо виконує поставлене перед ним завдання, захищає законні інтереси Компанії.

      Як на мене, це дещо розмиті терміни та вимоги. Як вимірюватиметься моє старання?

      Хіба не в моїх інтересах робити все чітко і в час, бо якщо я не буду, то не отримаю коштів від роботодавця?

      Як вони потім будуть доводити, вимагаючи компенсацію, що я працював не дбайливо?

      Як на мене, це залишає деякий простір для маніпуляцій.

      • Промський Євгеній Сергійович
        100%

        Очевидно, такі формулювання залишають простір для маніпуляцій.

        Запропонуйте включити до договору Пункти щодо КРІ:

        - терміни виконання замовлення та/або його частин.

        - випадки, коли такі терміни можуть бути продовжені (зміна умов завдання, форс-мажорні обставини).

        - випадки, коли відповідальність за порушення строків виключається і т.д.

        Окремо зазначаю, що ці формулювання так само розмиті і для компанії. Як вони можуть довести, що ви недбайливо чи несумлінно виконали роботу - питання риторичне. Окрім того, їм це потрібно довести перед судом, який буде оцінювати ВИКЛЮЧНО докази.

        Тому для вас ці пункти не є критичими або такими, що несуть суттєві ризики.

        Як тільки виникнуть питання - звертайтесь! Буду радий допомогти.

    • Андрій Клиент 2 года назад

      Я спитав, чи можемо ми прибрати цей пункт, або чи можна, щоб за нього не було компенсації, мені відповіли відмовою.

      • Промський Євгеній Сергійович

        Запропонуйте включити пункти, що я вказав у відповіді на Ваш попередній коментар.

        Не слід переоцінювати юридичну силу саме цих пунктів, довести такі умови як дбайливість чи сумлінність без їх тлумачення у самому договорі - надзвичайно складно. Ви це так само можете використати на свою користь.

        Якщо ви виконали своє завдання у строк та без порушень ТЗ - значить ви це здйснили дбайливо та сумлінно.

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий вечір, Андрій!

    "Уточнення: я і так не збираюсь нічого розголошувати. Просто не хочу, щоб цей документ потім якось використали проти мене, і я не порушив нічого ненавмисно. Тому наскільки правомірним є такі запити в документах NDA, чи варто просити про якісь зміни в ньому"?

    Non-disclosure agreement (NDA) — договір про конфіденційність або про нерозголошення конфіденційної інформації, комерційної таємниці, яка стала відома в процесі співпраці між контрагентами. Це один з найпоширеніших «технічних» договорів у сфері ІТ: він укладається між бізнес-партнерами, між стартаперами та інвесторами, між замовником і розробником, між ІТ-компанією і юридичними консультантами.

    NDA повинен обов’язково визначати:

    • яка інформація буде розглядатися як конфіденційна (програмні коди, бази даних, технології, дизайн, бізнес-ідеї, зміст домовленостей, клієнти, партнери тощо). Перелік повинен бути повним, конкретним і однозначним;
    • способи передачі конфіденційної інформації;
    • що є неправомірним розголошенням конфіденційної інформації, тобто дозволені способи її поширення (письмово, усно, шляхом відправки на електронну адресу, завантаження на хмару і т.п.);
    • допустимі випадки розкриття інформації;
    • заходи щодо захисту даних, яких потрібно вживати (зберігати інформацію певним чином, не використовувати певні ресурси);
    • строк дії NDA (зазвичай 2, 5 або 10 років, причому обов’язок не розголошувати конфіденційну інформацію зберігається як під час дії основного договору, так і деякий час після закінчення строку його дії);
    • відповідальність за розголошення (як правило, штраф, відшкодування вартості втраченої інформації, втраченої вигоди). Щоб уникнути необхідності доводити суму збитків, санкції за розголошення слід передбачити в твердій сумі.

    Non-compete agreement (NCA) – договір про «уникнення конкуренції». Він виконує декілька функцій:

    • захищає замовника/роботодавця від можливої конкуренції з боку підрядника/працівника, який після завершення співпраці вирішить створити бізнес в тій самій сфері або на тій самій території, працювати на прямого конкурента;
    • запобігає витоку унікальних знань, навичок, ідей, технологій замовника/роботодавця, контактів клієнтів, бізнес-практики;
    • допомагає замовнику/роботодавцю втримати кваліфікованих фахівців;
    • має «психологічний вплив» на працівника/підрядника.

    Підписання NCA є нормальною практикою для багатьох країн Європи (Німеччина, Нідерланди, Франція та ін.) та США (крім деяких штатів). В такому разі NCA підпорядковується праву іноземної держави і захищає в першу чергу інтереси замовника.

    - НЕ ПОВИННІ ВИКОРИСТАТИ.

    ЦЕ ЇХ ПРАВО, ПРИ ЦЬОМУ, ВИ МАЄТЕ ПРАВО ЗАПРОПОНУВАТИ ВНЕСТИ ЗМІНИ.

    "До якої відповідальності мене можуть притягнути, та у яких випадках"?

    - ЛИШЕ У РАЗІ НЕВИКОНАННЯ УМОВ, ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ, НЕ КРИМІНАЛЬНА І ТО ЛИШЕ ПРИ НАЯВНОСТІ ДОКАЗІВ, ЯКА ДОВОДИТЬСЯ У СУДОВОМУ ПОРЯДКУ.

    Всього доброго!

    • Андрій Клиент 2 года назад

      Доброго дня, і дякую за вашу відповідь!

      Мене цікавить зараз більше не саме нерозголошення, а пункт 2, який я навів вище.

      2. Obligation of diliganceThe developer executes the task that is assigned to him with delligenece and care, and defends the legitimate interests of the Company.

      Українською:

      2. Обов'язок старанності

      Розробник сумлінно і дбайливо виконує поставлене перед ним завдання, захищає законні інтереси Компанії.

      Як на мене, це дещо розмиті терміни та вимоги. Як вимірюватиметься моє старання?

      Хіба не в моїх інтересах робити все чітко і в час, бо якщо я не буду, то не отримаю коштів від роботодавця?

      Як вони потім будуть доводити, вимагаючи компенсацію, що я працював не дбайливо?

      Як на мене, це залишає деякий простір для маніпуляцій.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Андріє!

        Це стандартний допис, який можна знайти в будь-якому контракті. Тобто ці вимоги "декоративні" і не накладають на Вас ніяких додаткових обов'язків. Самі по собі, без доведених компанієй конкретних вчинків з Вашої сторони вони також не дають компанії право Вас звільнити чи вимагати від Вас компенсації.

      • Адвокат Евгений Александрович

        Андрій!

        Будь ласка!

        "2. Обов'язок старанності

        Розробник сумлінно і дбайливо виконує поставлене перед ним завдання, захищає законні інтереси Компанії. Як на мене, це дещо розмиті терміни та вимоги. Як вимірюватиметься моє старання"?

        - Не звертайте уваги, це загальні риси визначенності, для краси мови і формулювання договору та не більше.

        При наданні завдання, його виконанні повинен бути складений Акт про прийняття, виконання робіт, де можливо зазначити про те, що сумлінно і дбайливо роботу виконав, захищаючи інтереси компанії та відповідно що робота виконана, претензій до Вас не мають.

        "Хіба не в моїх інтересах робити все чітко і в час, бо якщо я не буду, то не отримаю коштів від роботодавця"?

        - Ви праві, так воно і є.

        При цьому, це нічим Вам не загрожує і не містить будь-яких "підводних каменів", а є лише загальними рисами визначенності, для краси мови і формулювання договору та не більше.

        "Як вони потім будуть доводити, вимагаючи компенсацію, що я працював не дбайливо"?

        - Ніяк не доведуть, законами, у тому числі міжнародними, не передбачено критерії оцінки "дбайливості", як і "сумлінності", а має значення юридичний факт: "виконано" чи "не виконано" певну роботу, послугу тощо.

        "Як на мене, це залишає деякий простір для маніпуляцій"?

        - Наврядчи, не турбуйтеся, як я вище зазначив про те, що це нічим Вам не загрожує і не містить будь-яких "підводних каменів", а є лише загальними рисами визначенності, для краси мови і формулювання договору та не більше.

    • Андрій Клиент 2 года назад

      Я спитав, чи можемо ми прибрати цей пункт, або чи можна, щоб за нього не було компенсації, мені відповіли відмовою.

      • Адвокат Евгений Александрович

        Андрій!

        Тому що вони принципово не хочуть змінювати форму свого передбаченого у компанії договору, так як це треба погоджувати з керівництвом, власниками тощо.

        Не звертайте уваги, це загальні риси визначенності, для краси мови і формулювання договору та не більше.

        Якщо Ви бажаєте з ними працювати, то при наданні завдання, його виконанні повинен бути складений Акт про прийняття, виконання робіт, де можливо зазначити про те, що сумлінно і дбайливо роботу виконав, захищаючи інтереси компанії та відповідно що робота виконана, претензій до Вас не мають.

        Наврядчи, не турбуйтеся, це нічим Вам не загрожує і не містить будь-яких "підводних каменів", а є лише загальними рисами визначенності, для краси мови і формулювання договору та не більше.

        Вони ніяк не доведуть не дотримання Вами з цього приводу умов, так як законами, у тому числі міжнародними, не передбачено критерії оцінки "дбайливості", як і "сумлінності", а має значення юридичний факт: "виконано" чи "не виконано" певну роботу, послугу тощо.

        Всього доброго!

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Андрії!

        Якщо компанія не буде принципово захищати цей пункт, то можете прибрати.

        З інщого боку, для них це теж може виглядати не зовсім корректно: типу "як, ця людина відмовляється сумлінно і дбайливо виконувати поставлене перед нею завдання та захищати законні інтереси Компанії?!" Повторюю, це типовий пункт більшості захіідних контрактів. Я чомусь передбачаю, що вони будуть щиро здивовані Вашою пропозицією його прибрати. Можливо навіть Вас не зрозуміють.

    Адвокат Евгений Александрович

    Андрій!

    Будь ласка!

    "2. Обов'язок старанності

    Розробник сумлінно і дбайливо виконує поставлене перед ним завдання, захищає законні інтереси Компанії. Як на мене, це дещо розмиті терміни та вимоги. Як вимірюватиметься моє старання"?

    - Не звертайте уваги, це загальні риси визначенності, для краси мови і формулювання договору та не більше.

    При наданні завдання, його виконанні повинен бути складений Акт про прийняття, виконання робіт, де можливо зазначити про те, що сумлінно і дбайливо роботу виконав, захищаючи інтереси компанії та відповідно що робота виконана, претензій до Вас не мають.

    "Хіба не в моїх інтересах робити все чітко і в час, бо якщо я не буду, то не отримаю коштів від роботодавця"?

    - Ви праві, так воно і є.

    При цьому, це нічим Вам не загрожує і не містить будь-яких "підводних каменів", а є лише загальними рисами визначенності, для краси мови і формулювання договору та не більше.

    "Як вони потім будуть доводити, вимагаючи компенсацію, що я працював не дбайливо"?

    - Ніяк не доведуть, законами, у тому числі міжнародними, не передбачено критерії оцінки "дбайливості", як і "сумлінності", а має значення юридичний факт: "виконано" чи "не виконано" певну роботу, послугу тощо.

    "Як на мене, це залишає деякий простір для маніпуляцій"?

    - Наврядчи, не турбуйтеся, як я вище зазначив про те, що це нічим Вам не загрожує і не містить будь-яких "підводних каменів", а є лише загальними рисами визначенності, для краси мови і формулювання договору та не більше.

    Карпенко Андрей Владимирович

    Здравствуйте!

    1.

    Соглашение о неразглашении или NDA (non-disclosure agreement) заключается между двумя сторонами, которые во время своего сотрудничества планируют обмениваться информацией. Задача соглашения — защитить эту информацию от третьих лиц.

    В законах, действительно, защищены и коммерческая тайна (ст. 36 Хозяйственного кодекса Украины, ст. 505 Гражданского кодекса Украины), и конфиденциальность информации (ст. 862 ГКУ). Но там не написано, как нужно себя вести с информацией. Эти правила устанавливает NDA.

    Как правило, NDA заключается на время сотрудничества и 2-3 года после. Под влиянием массовой культуры многие думают, что запрет на разглашение действует пожизненно, но это не так. Ни один суд не признает правомочным соглашение с такими условиями. Это слишком сильное и неоправданное ограничение.

    Работник, подписывая NDA, торжественно обещает не участвовать в течение одного года (или сколько угодно — как заблагорассудится работодателю) после прекращения действия Договора, в бизнесе, который в любом виде может конкурировать или конфликтовать с текущим бизнесом компании.

    В Украине такой пункт в NDA будет недействительным, ведь содержание этого пункта будет противоречить ст. 43 Конституции, ст. 2 Кодекса законов о труде, согласно которым каждый имеет право на труд. А в соответствии с ч. 1 ст. 203 Гражданского кодекса, содержание сделки не может противоречить этому Кодексу, другим актам гражданского законодательства, а также интересам государства и общества, его моральным принципам. Поэтому не бойтесь подписывать NDA с таким пунктом — если Договор по украинскому праву, то Вам ничего не угрожает.

    Чем вообще в Украине регулируется NDA?

    Что защищает NDA? — Коммерческую тайну.

    Регулируется положениями Гражданского кодекса, которые определяют права интеллектуальной собственности на коммерческую тайну (статьи 505-508).

    От чего защищает NDA? — От недобросовестной конкуренции.

    Регулируется также положениями закона «О защите от недобросовестной конкуренции», в которых законодатель нам рассказывает, что такое разглашение коммерческой тайны и неправомерное ее использования.

    Даже при нарушении действующих обязательств относительно неразглашения конфиденциальной информации привлечение нарушителя к ответственности также является непростой задачей. Все начинается с обращения с претензией и требованием о выплате штрафа, установленного NDA. В лучшем случае раскрывающая сторона столкнется с затянувшейся перепиской по претензии, в худшем – с молчанием. Получив же неудовлетворительный результат претензионного процесса, придется обращаться в суд, который потребует очень четких и веских доказательств нарушения контрагентом/работником положений NDA или доказательств полученного ущерба раскрывающей стороны. По статистике рассмотрения указанных споров вероятность позитивного исхода судебного рассмотрения – ниже среднего.

    В основном именно поэтому подписанты NDA довольно легко соглашаются на все условия.

    Здесь обратимся к Закону Украины "Об информации", ст. 21 которого относит конфиденциальную информацию к информации с ограниченным доступом и определяет ее как "информацию о физическом лице, а также информацию, доступ к которой ограничен физическим или юридическим лицом, кроме субъектов властных полномочий". Здесь сделаем акцент на "ограничении доступа к информации". Речь идет о том, что одного только NDA с перечнем информации, относящейся к конфиденциальной, может быть не достаточно, если суд захочет разобраться, был ли вообще установлен режим работы с конфиденциальной информацией на предприятии (порядок отнесения информации к конфиденциальной, порядок предоставления доступа к ней, назначение ответственных за соблюдение режимности информации лиц и т. п.).

    На основании этого договора привлечь Вас к материальной ответственности практически невозможно.

    Коммерческой тайной могут быть сведения технического, организационного, коммерческого, производственного и другого характера, за исключением тех, которые в соответствии с законом не могут быть отнесены к коммерческой тайне.

    Состав и объем сведений, составляющих коммерческую тайну предприятия, определяет его руководитель с учетом постановления Кабинета Министров Украины «О перечне сведений, не представляющих коммерческую тайну» от 9 августа 1993 года № 611.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/611-93-%D0%BF#Text

    К сведениям, составляющим коммерческую тайну, могут относиться:

    • незапатентованные научно-технические разработки;
    • базы данных и другие компьютерные программы, созданные предприятием;
    • все виды «ноу-хау»;
    • технические проекты;
    • промышленные образцы;
    • незапатентованные товарные знаки;
    • условия контрактов;
    • данные о поставщиках и покупателях;
    • информация о переговорах;
    • маркетинговые исследования;
    • данные о расчете отпускных цен, размерах скидок и т. д.

    Если честно, суды к NDA еще не привыкли. В отличие от того же АМКУ, который занимается расследованием, в суде ситуация сложнее. Там истцу нужно самому доказать, что это, действительно, была конфиденциальная информация и что она была передана третьим лицам. И поскольку дела по соглашениям о неразглашении и коммерческой тайне — редкость, практики у судей немного. В 2020 году в Верховном суде было всего одно такое решение.

    90% споров по NDA не доходят до суда. Чаще всего они разрешаются по соглашению сторон. Зарубежные компании могут в самом соглашении предложить украинской стороне решать спор по законодательству любой другой страны или арбитража (третейского суда). Внутриукраинские споры всегда решаются в Украине. Вообще причин доводить спор до суда обычно нет ни у кого. Бывают, конечно, принципиальные споры, где речь уже идет не об ущербе, а о взаимных обидах. Тут договориться сложно.

    Кстати, часто бывшие сотрудники любят вымещать обиду на работодателей, публикуя защищенную NDA информацию в сети. Если у вас есть действующее соглашение о неразглашении, становится гораздо легче убедить администраторов сайта удалить эти публикации.

    2.

    наиболее популярные и одновременно наиболее кабальные пункты, которые встречаются в Договорах о неразглашении, а также расскажем Вам о тех положениях, которые в Украине вообще не действуют, потому что в Украине они не могут действовать никогда.

    Весь Ваш код — теперь наш

    В основном айтишные продуктовые и аутсорсные компании — нерезиденты Украины и своим работникам предлагают подписывать NDA (Non-disclosure agreement), составленные согласно с правом страны, в которой эти компании зарегистрированы. Учитывая это, в Договорах о неразглашении могут быть положения не просто нетипичные для украинского права, а которые вообще недействительны, то есть такие, что в Украине воплощены не могут быть вообще. О них расскажем позже.

    Итак, что чаще всего пишут в NDA?

    «The general purposes of this Agreement are to cause all ideas and all inventions and other creations developed by the Employee while engaged by the Employer to be the sole and exclusive property of the Employer».

    То есть все, что Вы создадите или даже просто придумаете и запишете на огрызке бумаги во время работы на Вашу компанию, будет принадлежать только этой компании, и отнюдь не Вам. Термин «изобретения» (inventions) в договорах о неразглашении употребляют не в первоначальном значении, а обычно приводят отдельный перечень всего, что можно считать изобретением. То есть все идеи, «улучшение», открытия, дизайн, техники, формулы, объектный и исходный код — то есть все.

    Даже три строки кода, которые все равно никуда не прикрутят, будут принадлежать работодателю. Что интересно, обычно пишут, что изобретения будут принадлежать компании независимо от того, созданы они самостоятельно или вместе с кем-то.

    Поэтому имейте в виду, когда кто-то предложит принять участие в интересном проекте, Вы рискуете, если юристы IT компании как-то об этом узнают. И, конечно, очень распространенный пункт: «Компании принадлежат все изобретения, даже те, которые созданы не на рабочем компьютере». Помните, как было в Silicon Valley с главным героем Ричардом? Он отдал свой домашний компьютер в ремонт, а на рабочем немного протестировал свою прогу. И поэтому его гениальный способ сжатия данных суд едва не признал собственностью бывшего работодателя, так как рабочее оборудование привлекалось к созданию программы (даже если на тот момент все уже прекрасно работало).

    «The Employee hereby assigns to the Employer, and agrees to assign to the Employer in the future, all the Employee’s Ownership Interest in any and all such Intellectual Property, whenever any such property is created.»

    То есть работник передает и в будущем соглашается передавать свою долю в любой интеллектуальной собственности, которая будет им создана. В этом пункте обычно пишут, что работник должен всячески способствовать работодателю в приобретении им такой интеллектуальной собственности. И что самое интересное — даже после прекращения действия Договора.

    Но в то же время после такого пунктика часто вставляют раздел под названием «Power of attorney», что означает «Доверенность». В нем предусматривают, что в случае, если работодатель после того, «как он приложил достаточных усилий», не сможет получить Вашу подпись для оформления прав интеллектуальной собственности на себя, то вы ему автоматически даете доверенность на совершение действий от Вашего имени для оформления всех необходимых прав, в том числе и ставить подписи от Вашего имени.

    Будет ли действовать такой пункт-доверенность в Украине?

    Для этого смотрим статьи в Гражданском кодексе (далее — ГК), которые устанавливают требования к доверенности. В соответствии со ст. 244 ГК, доверенностью является письменный документ, выдаваемый одним лицом другому лицу для представительства перед третьими лицами.

    Доверенность в виде пунктика в NDA — вполне письменный документ, следовательно, с этим требованием все в порядке. Однако в соответствии с ч. 1 ст. 245 ГК форма доверенности должна соответствовать форме, в которой согласно закону должна совершаться сделка.

    Поэтому, если работодатель захочет совершить от вашего имени действия, которые, например, потребуют нотариального удостоверения (например, продать квартиру), а сама доверенность в виде пунктика в NDA нотариально не удостоверена — то она не будет соответствовать форме сделки, и даже если ее совершат, она будет недействительна (так у работодателя не было полномочий ее совершать, что является основанием для недействительности).

    Вы обещаете не работать на конкурентов?

    Такой раздел звучит как «Promise not to compete» и касается того, что работник, подписывая NDA, торжественно обещает не участвовать в течение одного года (или сколько угодно — как заблагорассудится работодателю) после прекращения действия Договора, в бизнесе, который в любом виде может конкурировать или конфликтовать с текущим бизнесом компании. Вернемся снова к Silicon Valley.

    Помните, как в одной из последних серий второго сезона суд установил, что в NDA, который главный герой Ричард подписал с компанией Hool, в которой раньше работал, было положение об обязанности не конкурировать с бизнесом Hooli. Следовательно, суд признал, что такое положение по праву штата Калифорнии является «unenforceable», то есть таким, что не может быть воплощено в жизнь (в действие, если дословно), поскольку каждый имеет право на выбор деятельности, право на труд etc.

    В Украине такой пункт в NDA будет недействительным, ведь содержание этого пункта будет противоречить ст. 43 Конституции, ст. 2 Кодекса законов о труде, согласно которым каждый имеет право на труд. А в соответствии с ч. 1 ст. 203 Гражданского кодекса, содержание сделки не может противоречить этому Кодексу, другим актам гражданского законодательства, а также интересам государства и общества, его моральным принципам. Поэтому не бойтесь подписывать NDA с таким пунктом — если Договор по украинскому праву, то Вам ничего не угрожает.

    Чем вообще в Украине регулируется NDA?

    Что защищает NDA? — Коммерческую тайну. Поэтому регулируется положениями Гражданского кодекса, которые определяют права интеллектуальной собственности на коммерческую тайну (статьи 505-508). От чего защищает NDA? — От недобросовестной конкуренции. Регулируется также положениями закона «О защите от недобросовестной конкуренции», в которых законодатель нам рассказывает, что такое разглашение коммерческой тайны и неправомерное ее использования.

    Адвокат Евгений Александрович

    Андрій!

    "Я спитав, чи можемо ми прибрати цей пункт, або чи можна, щоб за нього не було компенсації, мені відповіли відмовою"?

    Тому що вони принципово не хочуть змінювати форму свого передбаченого у компанії договору, так як це треба погоджувати з керівництвом, власниками тощо.

    Не звертайте уваги, це загальні риси визначенності, для краси мови і формулювання договору та не більше.

    Якщо Ви бажаєте з ними працювати, то при наданні завдання, його виконанні повинен бути складений Акт про прийняття, виконання робіт, де можливо зазначити про те, що сумлінно і дбайливо роботу виконав, захищаючи інтереси компанії та відповідно що робота виконана, претензій до Вас не мають.

    Наврядчи, не турбуйтеся, це нічим Вам не загрожує і не містить будь-яких "підводних каменів", а є лише загальними рисами визначенності, для краси мови і формулювання договору та не більше.

    Вони ніяк не доведуть не дотримання Вами з цього приводу умов, так як законами, у тому числі міжнародними, не передбачено критерії оцінки "дбайливості", як і "сумлінності", а має значення юридичний факт: "виконано" чи "не виконано" певну роботу, послугу тощо.

    Всього доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України