Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Спадщина, 05 травня 2022, питання №63640

получение наследства в военное время

Здравствуйте. Такая ситуация, осталась в наследство квартира по завещанию, в срок подали заявку на наследство, 6 месяцев со дня смерти истекало 24 февраля. Понятное дело, что вступить в собственность уже не успели. Сейчас вроде должны открыться реестры, но сейчас читаю, что даже с открытыми реестрами получить наследство во время военного времени нельзя и возможность оформить квартиру появится не раньше, чем закончится военное положение. Так ли это?

Відповіді юристів (3)

    Промський Євгеній Сергійович
    Промський Євгеній Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 4 роки досвіду

    Добрый день.

    У зв'язку з запровадженням воєнного стану в Україні 24 лютого 2022 року, постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» термін для прийняття спадщини зупиняється.

    Якщо спадщина відкрилася до початку введення воєнного стану на території Ураїни і на момент його запровадження термін прийняття спадщини не сплив, то строк для прийняття спадщини зупиняється. Відлік часу буде продовжено після припинення воєнного стану.

    Військовий стан було запроваджено 24 лютого, тобто, якщо у вас останнім днем було 23 лютого,тоді вам потрібно дочекатись відкриття реєстрів.

    Якщо ж останнім днем було 24 лютого, тоді є питання.

    Краще уточнити у Вашого нотаріуса, як він трактуватиме вищевказану статтю, оскільки від нього залежить видача свідоцтва про право на спадщину.

    Якщо залишились додаткові питання - звертайтесь! Буду радий допомогти.

    Ольга Клієнт 2 роки тому

    Мой нотариус ничего не объясняет, к сожалению,заняла позицию "незвоните мне пока война не закончится". Если я верно понимаю, то сменить нотариуса я уже не могу и могу продолжать только с тем, у кого я подавала на наследство.

    Последний день был именно 24 февраля. Значит шансов оформить недвижимость при открытии реестров нет.

    Спасибо

    • Промський Євгеній Сергійович
      Промський Євгеній Сергійович 2 роки тому

      Адвокат, м. Київ, 4 роки досвіду

      К сожалению, поменять нотариуса вы не сможете, если наследство заводилось в частной конторе.

      Если контора государственная, то делом может заниматься любой нотариус этой конторы.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України