Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Нотариат, 09 мая 2022, вопрос №63927 600₴

Чи може людина будучи в національному розшуку в України видати нотаріальне доручення?

1. Тобто важливо знати чи нотаріуси провіряють по розшуковій базі МВС людину яка видає доручення. Не той факт чи документ в розшуку (бо документ справжній) а саме чи людина в розшуку.
2. Чи може така людина (людина в розшуку в Україні) виготовити доручення в посольстві України закордоном?

Ответы юристов (13)

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий вечір, Ольга!

    ПІДСТАВИ ДЛЯ ТУРБУВАННЯ З ЮРИДИЧНОЇ СТОРОНИ ВІДСУТНІ.

    "1. Тобто важливо знати чи нотаріуси провіряють по розшуковій базі МВС людину яка видає доручення. Не той факт чи документ в розшуку (бо документ справжній) а саме чи людина в розшуку"?

    - НЕ ПЕРВІРЯЄ, ТАК ЯК НЕ МАЄ ТАКОГО ОБОВ"ЯЗКУ ТА ПОВНОВАЖЕНЬ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про нотаріат

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 39, ст.383):

    Про нотаріат | від 02.09.1993 № 3425-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 3. Нотаріус

    Нотаріус - це уповноважена державою фізична особа, яка здійснює нотаріальну діяльність у державній нотаріальній конторі, державному нотаріальному архіві або незалежну професійну нотаріальну діяльність, зокрема посвідчує права, а також факти, що мають юридичне значення, та вчиняє інші нотаріальні дії, передбачені законом, з метою надання їм юридичної вірогідності.

    Нотаріусом може бути громадянин України, якому присуджено ступінь вищої юридичної освіти не нижче магістра, який володіє державною мовою відповідно до рівня, визначеного Законом України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", має стаж роботи у сфері права не менш як шість років, з них помічником нотаріуса або консультантом державної нотаріальної контори - не менш як три роки, склав кваліфікаційний іспит і отримав свідоцтво про право на зайняття нотаріальною діяльністю. Не може бути нотаріусом особа, яка має судимість за вчинення злочину, якщо така судимість не погашена або не знята у встановленому законом порядку (крім реабілітованої особи), особа, дієздатність якої обмежена, або особа, визнана недієздатною.

    Нотаріусу забороняється використовувати свої повноваження з метою одержання неправомірної вигоди або прийняття обіцянки чи пропозиції такої вигоди для себе чи інших осіб.

    Нотаріус не може займатися підприємницькою, адвокатською діяльністю, бути засновником адвокатських об’єднань, перебувати на державній службі або службі в органах місцевого самоврядування, у штаті інших юридичних осіб, а також виконувати іншу оплачувану роботу, крім виконання функції медіатора, викладацької, наукової і творчої діяльності, а також діяльності у професійному самоврядуванні нотаріусів.

    Реєстраційна справа приватного нотаріуса зберігається і ведеться відповідним територіальним органом Міністерства юстиції України".

    "Стаття 4. Права нотаріуса

    Нотаріус має право:

    витребовувати від фізичних та юридичних осіб відомості та документи, необхідні для вчинення нотаріальних дій;

    одержувати плату за надання додаткових послуг правового та технічного характеру, які не пов’язані із вчинюваними нотаріальними діями, плату за вчинення інших дій, покладених на них відповідно до закону, а також за вчинення приватними нотаріусами нотаріальних дій;

    складати проекти документів, виготовляти копії документів та виписки з них, а також давати роз’яснення з питань вчинення нотаріальних дій і консультації правового характеру. Чинним законодавством нотаріусу можуть бути надані й інші права".

    "Стаття 43. Установлення особи, яка звернулася за вчиненням нотаріальної дії

    Не допускається вчинення нотаріальної дії у разі відсутності осіб - її учасників або їх уповноважених представників.

    При вчиненні нотаріальної дії нотаріуси, посадові особи, які вчиняють нотаріальні дії, встановлюють особу учасників цивільних відносин, які звернулися за вчиненням нотаріальної дії.

    Встановлення особи здійснюється за паспортом громадянина України або за іншими документами, які унеможливлюють виникнення будь-яких сумнівів щодо особи громадянина, який звернувся за вчиненням нотаріальної дії (паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний чи службовий паспорт, посвідчення особи моряка, посвідчення члена екіпажу, посвідка на проживання особи, яка мешкає в Україні, національний паспорт іноземця або документ, що його замінює, посвідчення особи з інвалідністю чи учасника Другої світової війни, посвідчення, видане за місцем роботи фізичної особи). Посвідчення водія, особи моряка, особи з інвалідністю чи учасника Другої світової війни, посвідчення, видане за місцем роботи фізичної особи, не можуть бути використані громадянином України для встановлення його особи під час укладення правочинів".

    МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    22.02.2012 № 296/5

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України22 лютого 2012 р.за № 282/20595

    Про затвердження Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України:

    Про затвердження Порядку вчине... | від 22.02.2012 № 296/5 (rada.gov.ua)

    ЗАТВЕРДЖЕНОНаказ Міністерстваюстиції України22.02.2012 № 296/5

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України22 лютого 2012 р.за № 282/20595

    ПОРЯДОКвчинення нотаріальних дій нотаріусами України

    Глава 3. Установлення особи, яка звернулась за вчиненням нотаріальної дії

    І. Загальні положення

    Глава 1. Місце вчинення нотаріальної дії

    "1. Нотаріальні дії можуть вчинюватися будь-яким нотаріусом на всій території України, за винятком обмежень у праві вчинення нотаріальних дій, установлених статтями 9, 53, 55, 60, 66, 72, 73, 94 Закону України „Про нотаріат” (далі - Закон) та іншими актами законодавства України...".

    "Глава 3. Установлення особи, яка звернулась за вчиненням нотаріальної дії

    1. При вчиненні нотаріальної дії нотаріус установлює особу, що звернулась за вчиненням нотаріальної дії.

    2. Встановлення особи здійснюється нотаріусом за документами, передбаченими Законом. ..."

    "2. Чи може така людина (людина в розшуку в Україні) виготовити доручення в посольстві України закордоном"?

    - ОБОВ"ЯЗКУ НЕ МАЄ.

    Порядок вчинення нотаріальних дій консулом визначається статтею 38 Закону про Нотаріат України, статтею 44 Консульського Статуту України, Положенням про порядок учинення нотаріальних дій в дипломатичних представництвах та консульських установах України та іншими актами законодавства України.

    Нотаріальне діловодство в дипломатичних та консульських установах України за кордоном ведеться виключно українською мовою.

    Нотаріальне посвідчення документів проводиться в приміщенні консульського відділу у години прийому відвідувачів.

    В Генеральному консульстві здійснюються наступні нотаріальні дії: Посвідчення довіреності, засвідчення підпису на документах, у тому числі підпису перекладача.

    Важлива інформація щодо нотаріальних дій:

    • Вчинення нотаріальних дій може бути відкладене при необхідності витребування додаткових відомостей чи документів або направлення документів на експертизу, а також на інших підставах, передбачених законодавством України. У цьому випадку необхідно повторно здійснити попередній запис на прийом і призначити нову дату вчинення нотаріальної дії.
    • Нотаріально посвідчувані доручення, заяви та інші документи підписуються заявником особисто в присутності консула, який вчинює нотаріальні дії.
    • Якщо доручення, заяву чи інший документ підписано за відсутності консула, то особа, яка підписала такий документ, повинна особисто підтвердити, що документ підписаний нею.
    • Якщо вчинення нотаріальної дії суперечить законодавству України, консул відмовляє у вчиненні такої дії. Консул не приймає для вчинення нотаріальних дій документи, якщо вони не відповідають вимогам законодавства України, або можуть за своїм змістом завдати шкоди інтересам України, або містять відомості, що порочать честь і гідність громадян.
    • Не приймаються для вчинення нотаріальних дій документи, що мають підчистки або дописки, закреслені слова чи інші незастережені виправлення, а також документи, написані олівцем або чорнилами, що зникають.

    При вчиненні нотаріальних дій консул встановлює особу заявника.

    Встановлення особи громадянина України здійснюється за чинним паспортом громадянина України для виїзду за кордон.

    Встановлення особи іноземця здійснюється за паспортним документом, оформленим відповідними органами держави громадянства. При цьому обов’язковим є надання нотаріально засвідченої копії такого документа з проставленим на ній штампом «Апостиль» та перекладом на українську мову, що також посвідчується штампом «Апостиль».

    Правоздатність юридичної особи (установа, підприємство, організація) установлюється на основі установчих документів (статуту, установчого договору, для некомерційних організацій - загального положення), документів про реєстрацію. Консул також перевіряє повноваження представника юридичної особи на основі:

    — Наявності в нього службового посвідчення з фотокарткою, яке містить вказівку на те, що він є представником юридичної особи;

    — Нотаріально засвідчених виписок із протоколів про призначення посадових осіб, що мають повноваження підписувати документ від імені даної юридичної особи;

    — Доручення на здійснення відповідної юридичної дії.

    Допущення помилки у документах, що подаються до консульства для посвідчення, майже завжди призводить до неможливості їх подальшого використання і, як наслідок, - необхідності оформлення нового документа та повторної сплати консульського збору.

    У цьому зв'язку Генеральне консульство рекомендує:

    • проект документа, що подається для посвідчення, попередньо узгоджувати з нотаріусом в Україні (іноді заявники, що звертаються до Генконсульства за оформленням довіреності або заяви для подальшого використання їх в Україні, хибно розуміють роз'яснення нотаріуса та оформлюють у консульстві документ, який не задовольняє вимог нотаріальної контори);
    • перед підписанням оформленого документа дуже уважно та ретельно прочитати текст доручення чи заяви, та у разі виявлення неточностей, розбіжностей, помилок чи необхідності доповнень – виправити/доповнити документ і подати консулу для доопрацювання.

    УВАГА! Своїм особистим підписом заявник підтверджує, що в тексті все правильно і документ відповідає його волі. Варто бути максимально уважними!

    Після підпису заявником нотаріального документа та його засвідчення консулом, внесення жодних змін, уточнень чи доповнень не вбачається можливим. У разі їх виявлення після посвідчення консулом - Ви будете змушені оформити новий документ та повторно сплатити консульський збір.

    Відповідальність за правильне зазначення персональних даних в нотаріальному документі несе заявник.

    ДОВІРИТЕЛЬ ВІДПРАВЛЯЄ ДОВІРЕНІЙ ОСОБІ В УКРАЇНУ ОРИГІНАЛИ ОФОРМЛЕНИХ В КОНСУЛЬСТВІ ДОВІРЕНОСТІ ТА ЗАЯВИ НА ВНЕСЕННЯ ДОВІРЕНОСТІ ДО ЄДИНОГО РЕЄСТРУ ДОВІРЕНОСТЕЙ.

    ДОВІРЕНА ОСОБА ПЕРЕД ТИМ, ЯК ВИКОРИСТОВУВАТИ ДОВІРЕНІСТЬ, МАЄ ЗАРЕСТРУВАТИ ЇЇ У БУДЬ-ЯКОГО НОТАРІУСА В УКРАЇНІ. ПІСЛЯ РЕЄСТРАЦІЇ ДОВІРЕНА ОСОБА МОЖЕ ПРИСТУПАТИ ДО ВИКОНАННЯ.

    При наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Всього доброго!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Добрий день, Ольга!

    Нотаріальна довіреність та розшук людини - поняття аж ніяк не пов'язані. Питання, які Ви поставили регулюютьмся наказом Міністерства юстициї України.

    МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ 22 лютого 2012 р. видало наказ за N 282/20595 Про затвердження Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України

    Згідно нього:

    "Глава 3. Установлення особи, яка звернулась за вчиненням нотаріальної дії

    1. При вчиненні нотаріальної дії нотаріус установлює особу, що звернулась за вчиненням нотаріальної дії.

    2. Встановлення особи здійснюється нотаріусом за документами, передбаченими Законом.

    (пункт 2 глави 3 розділу І із змінами, внесеними згідно знаказом Міністерства юстиції України від 26.12.2012 р. N 1951/5)

    3. Іноземний громадянин, особа без громадянства чи особа, яка має статус біженця, які звертаються за учиненням нотаріальних дій, установлюються нотаріусом на підставі документів, передбачених законодавством України.

    4. Посвідчення водія, особи моряка, особи з інвалідністю чи учасника війни, посвідчення, видане за місцем роботи фізичної особи, не можуть бути прийняті нотаріусом для встановлення його особи під час посвідчення правочинів.

    (пункт 4 глави 3 розділу І із змінами, внесеними згідно з наказами Міністерства юстиції України від 26.12.2012 р. N 1951/5,від 24.12.2019 р. N 4194/5)

    5. Особа віком до 14 років встановлюється за свідоцтвом про народження за умови підтвердження батьками (одним із батьків) того, що ця особа є їх дитиною.

    (абзац перший пункту 5 глави 3 розділу І у редакції наказу Міністерства юстиції України від 26.12.2012 р. N 1951/5,із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства юстиції України від 27.08.2018 р. N 2785/5)

    При укладенні правочину неповнолітньою особою нотаріусом витребовується заява батьків (одного з них - у разі документально підтвердженої смерті, позбавлення батьківських прав або права опіки другого з батьків, а також у разі коли запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень проводився за прізвищем та громадянством матері, а ім'я та по батькові батька дитини були записані за її вказівкою чи взагалі відсутні у свідоцтві про народження відомості про батька) про згоду на вчинення правочину неповнолітнім. Текст зазначеної заяви може розміщуватися у тексті самого правочину перед підписом неповнолітнього, якщо батьки (або один із них) присутні при укладенні такою особою правочину.

    (абзац другий пункту 5 глави 3 розділу І із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства юстиції України від 26.12.2012 р. N 1951/5)

    У разі викладення заяви окремо від тексту правочину підпис(и) на такій заяві повинен(ні) бути засвідчений(і) нотаріально.

    6. У разі якщо за фізичну особу, яка внаслідок фізичної вади або хвороби не може власноручно підписати правочин і заяву або інший документ підписує інша фізична особа, нотаріус установлює особу громадянина, що бере участь у нотаріальній дії, і особу громадянина, який підписався за нього.

    7. При вчиненні нотаріальної дії нотаріус перевіряє факт застосовування санкцій, передбачених статтею 4 Закону України "Про санкції", рішення про застосування яких прийняте Радою національної безпеки і оборони України та введено в дію указом Президента України, до фізичних або юридичних осіб, що звернулися за вчиненням нотаріальної дії.

    У разі звернення за вчиненням нотаріальної дії представника фізичної або юридичної особи перевірка факту застосування санкцій, передбачених статтею 4 Закону України "Про санкції", здійснюється щодо фізичної або юридичної особи, в інтересах якої діє такий представник.

    Перевірка факту застосування санкцій здійснюється за відомостями, що містяться у рішеннях Ради національної безпеки і оборони України, введених в дію Указами Президента України.

    (абзац третій пункту 7 глави 3 розділу І у редакції наказу Міністерства юстиції України від 24.03.2017 р. N 957/5)

    У разі встановлення факту застосування санкцій, передбачених статтею 4 Закону України "Про санкції", до фізичних або юридичних осіб, що звернулися за вчиненням нотаріальної дії, нотаріус відмовляє у вчиненні такої нотаріальної дії відповідно до статті 49 Закону України "Про нотаріат".

    (главу 3 розділу І доповнено пунктом 7 згідно з наказом Міністерства юстиції України від 27.01.2016 р. N 235/5)...

    Глава 4. Визначення обсягу цивільної дієздатності фізичної особи, перевірка повноважень представника фізичної особи

    1. Дієздатність громадянина, що звернувся за вчиненням нотаріальної дії, перевіряється нотаріусом на підставі наданих документів, передбачених статтею 43 Закону, що підтверджують його вік, а також на підставі переконаності нотаріуса в результаті проведеної розмови та роз'яснення наслідків вчинення нотаріальної дії у здатності цієї особи усвідомлювати значення цієї нотаріальної дії, її наслідків та змісту роз'яснень нотаріуса, а також відповідності волі і волевиявлення особи щодо вчинення нотаріальної дії.

    2. Пункт 2 глави 4 розділу І виключено

    (згідно з наказом Міністерстваюстиції України від 26.12.2012 р. N 1951/5,у зв'язку з цим пункти 3 - 5 вважати відповідно пунктами 2 - 4)

    2. У разі наявності сумнівів щодо обсягу цивільної дієздатності фізичної особи, яка звернулася за вчиненням нотаріальної дії, нотаріус зобов'язаний звернутися до органу опіки та піклування за місцем проживання відповідної фізичної особи для встановлення факту відсутності опіки або піклування над такою фізичною особою.

    3. У разі перевірки цивільної дієздатності фізичної особи, яка не досягла 18 років, але може бути визнана такою, що має повну цивільну дієздатність у зв'язку з укладенням такою особою шлюбу, нотаріус витребовує свідоцтво про шлюб щодо факту реєстрації шлюбу особи, яка не досягла повноліття.

    У разі перевірки цивільної дієздатності фізичної особи, яка не досягла 18 років і є матір'ю або батьком дитини, нотаріус витребовує свідоцтво про народження дитини, в якому неповнолітня особа записана матір'ю або батьком, та рішення органу опіки та піклування про надання такій особі повної цивільної дієздатності, а у разі відсутності такого рішення нотаріус витребовує відповідне рішення суду.

    У разі перевірки цивільної дієздатності фізичної особи, яка досягла 16 років і займається підприємницькою діяльністю, нотаріус отримує відомості з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань в електронній формі шляхом безпосереднього доступу до нього.

    (абзац третій пункту 3 глави 4 розділу І у редакції наказу Міністерства юстиції України від 31.03.2015 р. N 466/5, із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства юстиції України від 27.01.2016 р. N 235/5)

    У разі перевірки цивільної дієздатності фізичної особи, яка досягла 16 років і працює за трудовим договором, нотаріус витребовує довідку з місця роботи такої особи та рішення органу опіки та піклування про надання такій особі повної цивільної дієздатності, а у разі відсутності такого рішення витребовує відповідне рішення суду.

    (пункт 3 глави 4 розділу І у редакції наказуМіністерства юстиції України від 26.12.2012 р. N 1951/5)

    4. Перевірка повноважень представників осіб за довіреністю або за законом здійснюється за довіреністю або документом, що підтверджує повноваження законного представника.

    Нотаріус при посвідченні правочинів, вчиненні інших нотаріальних дій за участю уповноваженого представника встановлює його особу відповідно до вимог статті 43 Закону, а також перевіряє його дієздатність та обсяг наданих йому повноважень.

    Дійсність нотаріально посвідченої довіреності перевіряється нотаріусом за Єдиним реєстром довіреностей, за винятком довіреностей, які посвідчено або видано за кордоном компетентними органами іноземних держав, за умови їх легалізації уповноваженими органами. Без легалізації такі довіреності приймаються нотаріусами у тих випадках, коли це передбачено законодавством України, міжнародними договорами, в яких бере участь Україна. За результатами перевірки дійсності довіреності (її дубліката) виготовляється витяг з Єдиного реєстру довіреностей, який додається до примірника правочину, що залишається у справах нотаріуса.

    (абзац третій пункту 4 глави 4 розділу І із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства юстиції України від 26.12.2012 р. N 1951/5)

    У разі наявності сумнівів щодо обсягу повноважень уповноваженого представника, а також його цивільної дієздатності нотаріус має право зробити запит до відповідної фізичної або юридичної особи, від імені якої діє представник...

    Глава 13. Відмова у вчиненні нотаріальної дії

    1. Нотаріус відмовляє у вчиненні нотаріальної дії у випадках, передбачених Законом.

    2. Нотаріуси не приймають для вчинення нотаріальних дій документи, якщо вони не відповідають вимогам, встановленим у статті 47 Закону, або містять відомості, передбачені частиною третьою статті 47 зазначеного Закону.

    3. Нотаріус на вимогу особи, якій відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, зобов'язаний викласти причини відмови в письмовій формі і роз'яснити порядок її оскарження. У цих випадках нотаріус протягом трьох робочих днів виносить постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії.

    У постанові про відмову зазначаються:

    дата винесення постанови;

    прізвище, ініціали нотаріуса, який виніс постанову, найменування та місцезнаходження державної нотаріальної контори або найменування нотаріального округу та адреса розташування робочого місця приватного нотаріуса;

    прізвище, ім'я, по батькові фізичної особи, яка звернулася за вчиненням нотаріальної дії, місце її проживання або найменування і місцезнаходження юридичної особи;

    про вчинення якої нотаріальної дії просила особа, що звернулася до нотаріуса (короткий зміст прохання);

    причини відмови у вчиненні нотаріальної дії з посиланням на чинне законодавство;

    порядок і строки оскарження відмови з посиланням на норми цивільного процесуального законодавства.

    4. Нотаріусу забороняється безпідставно відмовляти у вчиненні нотаріальної дії.

    Глава 14. Оскарження нотаріальної дії або відмови у вчиненні нотаріальної дії

    1. Нотаріальна дія або відмова у її вчиненні, нотаріальний акт оскаржуються до суду.

    2. Право на оскарження нотаріальної дії або відмови у її вчиненні, нотаріального акта має особа, прав та інтересів якої стосуються такі дії чи акти.

    Глава 15. Заходи, що вживаються нотаріусом при виявленні порушення законодавства

    1. У разі виявлення нотаріусом, що ним допущено помилку при вчиненні нотаріальної дії або що вчинена нотаріальна дія не відповідає законодавству, нотаріус зобов'язаний повідомити про це сторони (осіб), стосовно яких вчинено нотаріальну дію, для вжиття заходів щодо скасування зазначеної нотаріальної дії відповідно до законодавства.

    2. Якщо справжність поданого документа викликає сумнів, нотаріус вправі затримати цей документ і направити його до експертної установи (експерта) для проведення відповідної експертизи.

    ВИСНОВОК: перевірка особи, яка хоче оформити довіреність у нотаріуса, не входить в обов'язки останнього.

    Будуть питання, звертайтесь особисто, натиснувши кнопку звернутись

    Карпенко Андрей Владимирович

    Здравствуйте!

    Приведу порядок действий на примере Германии.

    Доверенность в консульстве в Германии
    1. Вы сами ищете или готовите текст доверенности. Вам никто с этим не поможет. В идеале найти нотариуса в Украине, который удаленно согласится с этим помочь. Либо попросить кого-то из друзей или родных зайти к нотариусу и скомпоновать нужный вам документ.
    2. Вы сами заботитесь о правильности дат, фамилий, мест и прочего. Консул возьмет с вас расписку, что вы не имеет претензий к его работе.
    3. Оплата консульского сбора на месте не возможна. Вам выдадут реквизиты, по которым можно оплатить либо в банке, что совсем не просто и дорого в Германии, либо со своего счета, но тогда нужно распечатать платеж и принести его в консульство. О том, что можно оплатить со счета вам никто не скажет. Многие мечутся в поисках банка и платят 15-20 евро за платеж просто по привычке. Сумму платежа лучше заранее уточнить в консульстве, причем личным визитом. По почте они отвечают, но обычно очень уклончиво и не быстрее чем через 2-3 дня.
    4. По опыту секретарь по нотариальным вопросам не сильно занят и большой очереди к нему нет.
    5. Текст доверенности нужно принести с собой на флешке. Тогда они быстро оформят его своим заглавием и концовкой, распечатают, дадут вам прочитать и если все хорошо, вы ее подпишете. После этого они подпишут сами и поставят печать. Читайте внимательно, консул может допустить ошибку. Если вы обнаружите это уже после того, как все сделано, придется заплатить за новую доверенность.
    6. ВАЖНО! Вместе с доверенностью вам также выдадут документ, давайте назовем его Акт, который по сути является описанием вашей доверенности и содержит много полезной информации о том где, как и кем она была выдана. Его нужно обязательно сохранить! ОН ОЧЕНЬ ВАЖЕН!
    7. Доверенность с печатью и подписью секретаря консульства, не работает, пока она не зарегистрирована в едином электронном государственном реестре доверенностей. В частных взаимоотношениях и некоторых государственных органах это может и не помешать. Но к примеру в банке, вашу доверенность обязательно проверят на предмет регистрации и если ее нет, для них она пустая бумажка хоть и с красивой печатью и подписью секретаря консульства. Для регистрации доверенности нужен визит к украинскому Нотариусу, который сделает это для вас только при наличии того самого Акта. Я писал в пункте 6. Без него он, скорее всего, также не сможет вам помочь и ваша доверенность не будет иметь юридической силы.

    ЕСЛИ НА ВАШЕ ИМУЩЕСТВО В УКРАИНЕ НАЛОЖЕН АРЕСТ, ТО УКРАИНСКИЙ НОТАРИУС ЭТО УВИДИТ И НИКАКИХ ДЕЙСТВИЙ ПРОИЗВЕСТИ С ИМУЩЕСТВОМ БУДЕТ НЕВОЗМОЖНО.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Ольга!

    Те саме підтверджує і Закон України Про Нотаріат, де у статті 43. Установлення особи, яка звернулася за вчиненням нотаріальної дії зазначається:

    "При вчиненні нотаріальної дії нотаріуси, посадові особи, які вчиняють нотаріальні дії, встановлюють особу учасників цивільних відносин, які звернулися за вчиненням нотаріальної дії.

    Встановлення особи здійснюється за паспортом громадянина України або за іншими документами, які унеможливлюють виникнення будь-яких сумнівів щодо особи громадянина, який звернувся за вчиненням нотаріальної дії (паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний чи службовий паспорт, посвідчення особи моряка, посвідчення члена екіпажу, посвідка на проживання особи, яка мешкає в Україні, національний паспорт іноземця або документ, що його замінює, посвідчення особи з інвалідністю чи учасника Другої світової війни, посвідчення, видане за місцем роботи фізичної особи). Посвідчення водія, особи моряка, особи з інвалідністю чи учасника Другої світової війни, посвідчення, видане за місцем роботи фізичної особи, не можуть бути використані громадянином України для встановлення його особи під час укладення правочинів".

    Бачимо, що і тут не передбачений обов'язок нотаріуса перевіряти клієнта по розшуковій базі. Лише стандартна перевірка персональних даних.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Ольга!

    Щодо довіренності в консульстві України. Так ця людина може оформити довіреність і в консульстві, але далеко не всі::

    Стаття 38. Нотаріальні дії, вчинювані консульськими установами України

    Консульські установи України вчиняють такі нотаріальні дії:

    1) посвідчують угоди (договори, заповіти, довіреності тощо), крім іпотечних договорів, угод про відчуження та заставу жилих будинків, квартир, дач, садових будинків, гаражів, земельних ділянок, іншого нерухомого майна, що знаходиться в Україні;{ Пункт 1 частини першої статті 38 в редакції Закону N 980-IV від 19.06.2003; із змінами, внесеними згідно із Законом N 5208-VI від 06.09.2012 }

    2) вживають заходів до охорони спадкового майна;

    3) видають свідоцтва про право на спадщину;

    4) видають свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя у разі смерті одного з подружжя;{ Пункт 4 частини першої статті 38 із змінами, внесеними згідно із Законом N 5208-VI від 06.09.2012 }

    5) засвідчують вірність копій документів і виписок з них;

    6) засвідчують справжність підпису на документах;

    7) засвідчують вірність перекладу документів з однієї мови на іншу;

    8) посвідчують факт, що громадянин є живим;

    9) посвідчують факт знаходження громадянина в певному місці;

    10) посвідчують тотожність громадянина з особою, зображеною на фотокартці;

    11) посвідчують час пред'явлення документів;

    12) приймають в депозит грошові суми і цінні папери;

    13) вчиняють виконавчі написи;

    14) приймають на зберігання документи;

    15) вчиняють морські протести;

    16) видають дублікати посвідчених ними документів.{ Частину першу статті 38 доповнено пунктом 16 згідно із Законом N 5208-VI від 06.09.2012 }Докладніше: https://kodeksy.com.ua/pro_notariat/statja-38.htm

    Промський Євгеній Сергійович

    Добрий день!

    1. Тобто важливо знати чи нотаріуси провіряють по розшуковій базі МВС людину яка видає доручення. Не той факт чи документ в розшуку (бо документ справжній) а саме чи людина в розшуку.

    Нотаріус таких дій не вчиняє, це не входить до його обов'язків та повноважень.

    Закон України "Про нотаріат" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3425-12#Text

    Стаття 43. Установлення особи, яка звернулася за вчиненням нотаріальної дії

    Не допускається вчинення нотаріальної дії у разі відсутності осіб - її учасників або їх уповноважених представників.

    При вчиненні нотаріальної дії нотаріуси, посадові особи, які вчиняють нотаріальні дії, встановлюють особу учасників цивільних відносин, які звернулися за вчиненням нотаріальної дії.

    {Частина друга статті 43 із змінами, внесеними згідно із Законом № 159-IX від 03.10.2019}

    Встановлення особи здійснюється за паспортом громадянина України або за іншими документами, які унеможливлюють виникнення будь-яких сумнівів щодо особи громадянина, який звернувся за вчиненням нотаріальної дії (паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний чи службовий паспорт, посвідчення особи моряка, посвідчення члена екіпажу, посвідка на проживання особи, яка мешкає в Україні, національний паспорт іноземця або документ, що його замінює, посвідчення особи з інвалідністю чи учасника Другої світової війни, посвідчення, видане за місцем роботи фізичної особи). Посвідчення водія, особи моряка, особи з інвалідністю чи учасника Другої світової війни, посвідчення, видане за місцем роботи фізичної особи, не можуть бути використані громадянином України для встановлення його особи під час укладення правочинів.

    Таким чином, нотаріус лише перевіряє, чи та особа до неї звернулась, документи якої пред'являються. Існує лише заборона вчинення нотаріальних дій щодо особи, на яку накладено санкції. Однак на практиці така перевірка продиться рідко.

    Порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0282-12#Text

    7. При вчиненні нотаріальної дії нотаріус перевіряє факт застосовування санкцій, передбачених статтею 4 Закону України «Про санкції», рішення про застосування яких прийняте Радою національної безпеки і оборони України та введено в дію указом Президента України, до фізичних або юридичних осіб, що звернулися за вчиненням нотаріальної дії.

    У разі звернення за вчиненням нотаріальної дії представника фізичної або юридичної особи перевірка факту застосування санкцій, передбачених статтею 4 Закону України «Про санкції», здійснюється щодо фізичної або юридичної особи, в інтересах якої діє такий представник.

    Перевірка факту застосування санкцій здійснюється за відомостями, що містяться у рішеннях Ради національної безпеки і оборони України, введених в дію Указами Президента України.

    {Абзац третій пункту 7 глави 3 розділу I в редакції Наказу Міністерства юстиції № 957/5 від 24.03.2017}

    У разі встановлення факту застосування санкцій, передбачених статтею 4 Закону України «Про санкції», до фізичних або юридичних осіб, що звернулися за вчиненням нотаріальної дії, нотаріус відмовляє у вчиненні такої нотаріальної дії відповідно до статті 49 Закону України «Про нотаріат».

    2. Чи може така людина (людина в розшуку в Україні) виготовити доручення в посольстві України закордоном?

    Ситуація аналогічно з нотаріусом.

    Положення про порядок учинення нотаріальних дій в дипломатичних представництвах та консульських установах України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1649-04#Text

    2.3. При вчиненні нотаріальних дій консул установлює особу учасників цивільних правовідносин, які особисто звернулися за вчиненням нотаріальних дій.

    Встановлення особи здійснюється за паспортом або іншими документами, які унеможливлюють будь-які сумніви щодо особи громадянина.

    Якщо довіреність буде виготовлятись у посольстві, то особа, на яку видана довіреність, має її внести до єдиного реєстру довіреностей через будь-якого нотаріуса України. Для цього довірена особа надає саму довіреність та заяву про внесення довіреності до реєстру (оформлюється у посольстві).

    Як тільки виникнуть питання - звертайтесь! Буду радий допомогти.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Ольга!

    Вам треба також знати, що в той самий час допускається оформлення довіреністі і в іноземного нотаріуса чи особи на те вповноваженої.

    Для використання довіреності в Україні, виданої за кордоном, необхідна її легалізація. 10 січня 2002 року Україна приєдналася до Гаазької Конвенції про скасування вимог легалізації іноземних офіційних документів і з цього часу процедура легалізації замінюється процедурою проставлення апостиля на офіційних документах.

    Але якщо країна, в якій видано довіреність, не приєдналася до Гаазької конвенції 1961 року, то обов’язково потрібна легалізація довіреності.

    Легалізувати іноземну довіреність в Україні можна тільки в тому випадку, якщо на довіреності вже стоїть печатка Міністерства Закордонних Справ країни, що видала документ. В такому випадку проставляється печатка МЗС України та печатка легалізації довіреності в Консульстві країни, де вона була видана.

    Якщо печатки легалізації МЗС іноземної держави немає, то і легалізація довіреності, виданої за кордоном неможлива – потрібно легалізувати довіреність за кордоном – там, де вона була видана.

    У разі уточнень можете свернутись до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись". Успіхів Вам!

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    У Вашому випадку краще буде оформити довіреність на представництво інтересів та передбачити конкретні функції представництва , які довірена особа, уповноважена буде виконувати та в чиїх конкретно інтересах(зазначити осіб конкретно).

    Нотаріальне Оформлення можливе будь-яким нотаріусом по Україні . чи консулом.

    Нотаріуси не мають повноважень та доступу до бази МВС та розшуку осіб, тому вони не перевіряють таку інформацію.

    Лише вчиняють нотаріальні дії за заявами громадян , та накладають обмеження у разі потреби за рішенням суду

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Десятник  Володимир  Олексійович

    Пост. КМУ № 480 від 19.04.2022 р. (п. 18) на підставі довіреності (тобто доручення) заборонено нотаріальне посвідчення договорів щодо відчуження нерухомого майна, цінних паперів, корпоративних прав, іпотеки, про задоволення вимог іпотекодержателя, встановлення довірчої власності на нерухоме майно (у тому числі договорів про внесення змін до таких договорів або їх розірвання (припинення), а також нотаріальне засвідчення справжності підпису на актах приймання-передачі частки (частини частки) у статутному (складеному) капіталі (статутному фонді) юридичної особи, які укладаються (підписуються) від імені фізичної особи — відчужувача (іпотекодавця, довірчого засновника).

    Крикун Сергій  Павлович

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 228. Правові наслідки вчинення правочину, який порушує публічний порядок, вчинений з метою, що суперечить інтересам держави і суспільства

    1. Правочин вважається таким, що порушує публічний порядок, якщо він був спрямований на порушення конституційних прав і свобод людини і громадянина, знищення, пошкодження майна фізичної або юридичної особи, держави, Автономної Республіки Крим, територіальної громади, незаконне заволодіння ним.

    2. Правочин, який порушує публічний порядок, є нікчемним...".

    Конституція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    "Стаття 41. Кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, ...

    Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності...

    Стаття 62. Особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду...".

    ---

    Доброго дня, Ольго!

    По-перше, щодо людини, яка перебуває у розшуку, то до набрання чинності вироком суду вона є невинуватою у вчинені злочину і не обмежена в правах порівняно із законослухняною людиною.

    По-друге, якщо у виданій людиною-довірителем довіреності йдеться, зокрема, про порушення конституційного права власності третьої особи, то така довіреність є нікчемною, не має юридичної сили і наслідків, окрім пов'язаних з нікчемністю (повернення майна). Закон обмежує дії людини незалежно від її стану та статусу.

    Рибінцев Сергій Сергійович

    Доброго дня, Ольга!

    1. Ні. Це не компетенція нотаріуса і вони це не перевіряють. Навіть доступу до бази з особам,. що в розшуку в них не має.

    2. Теоретично та практично так. Єдине, що у МВС є доступ до всіх баз, і з часом інформація про одне з місць знаходження стане відомою.

    Звертайтесь, якщо будуть питання.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    1. Тобто важливо знати чи нотаріуси провіряють по розшуковій базі МВС людину яка видає доручення. Не той факт чи документ в розшуку (бо документ справжній) а саме чи людина в розшуку?

    Інформацію про особу, що видає довіреність нотаріус по базі МВС не перевіряє, а лише перевіряє, документи, що встановлюють особу, що звернулась зв виготовленням довіреності. А саме:

    При вчиненні нотаріальної дії нотаріус установлює особу, що звернулась за вчиненням нотаріальної дії.

    Встановлення особи здійснюється нотаріусом за документами, передбаченими Законом. (пункт 2 глави 3 розділу І із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства юстиції України від 26.12.2012 р. N 1951/5)

    Іноземний громадянин, особа без громадянства чи особа, яка має статус біженця, які звертаються за учиненням нотаріальних дій, установлюються нотаріусом на підставі документів, передбачених законодавством України.

    У разі якщо за фізичну особу, яка внаслідок фізичної вади або хвороби не може власноручно підписати правочин і заяву або інший документ підписує інша фізична особа, нотаріус установлює особу громадянина, що бере участь у нотаріальній дії, і особу громадянина, який підписався за нього.

    При вчиненні нотаріальної дії нотаріус перевіряє факт застосовування санкцій, передбачених статтею 4 Закону України "Про санкції", рішення про застосування яких прийняте Радою національної безпеки і оборони України та введено в дію указом Президента України, до фізичних або юридичних осіб, що звернулися за вчиненням нотаріальної дії.

    У разі звернення за вчиненням нотаріальної дії представника фізичної або юридичної особи перевірка факту застосування санкцій, передбачених статтею 4 Закону України "Про санкції", здійснюється щодо фізичної або юридичної особи, в інтересах якої діє такий представник.

    Перевірка факту застосування санкцій здійснюється за відомостями, що містяться у рішеннях Ради національної безпеки і оборони України, введених в дію Указами Президента України. (абзац третій пункту 7 глави 3 розділу І у редакції наказу Міністерства юстиції України від 24.03.2017 р. N 957/5)

    У разі встановлення факту застосування санкцій, передбачених статтею 4 Закону України "Про санкції", до фізичних або юридичних осіб, що звернулися за вчиненням нотаріальної дії, нотаріус відмовляє у вчиненні такої нотаріальної дії відповідно до статті 49 Закону України "Про нотаріат". (главу 3 розділу І доповнено пунктом 7 згідно з наказом

    Міністерства юстиції України від 27.01.2016 р. N 235/5)

    Нотаріус також визначаєобсяг цивільної дієздатності фізичної особи, перевірка повноважень представника фізичної особи

    1. Дієздатність громадянина, що звернувся за вчиненням нотаріальної дії, перевіряється нотаріусом на підставі наданих документів, передбачених статтею 43 Закону, що підтверджують його вік, а також на підставі переконаності нотаріуса в результаті проведеної розмови та роз'яснення наслідків вчинення нотаріальної дії у здатності цієї особи усвідомлювати значення цієї нотаріальної дії, її наслідків та змісту роз'яснень нотаріуса, а також відповідності волі і волевиявлення особи щодо вчинення нотаріальної дії.

    2. У разі наявності сумнівів щодо обсягу цивільної дієздатності фізичної особи, яка звернулася за вчиненням нотаріальної дії, нотаріус зобов'язаний звернутися до органу опіки та піклування за місцем проживання відповідної фізичної особи для встановлення факту відсутності опіки або піклування над такою фізичною особою.

    3. У разі перевірки цивільної дієздатності фізичної особи, яка не досягла 18 років, але може бути визнана такою, що має повну цивільну дієздатність у зв'язку з укладенням такою особою шлюбу, нотаріус витребовує свідоцтво про шлюб щодо факту реєстрації шлюбу особи, яка не досягла повноліття.

    4. Перевірка повноважень представників осіб за довіреністю або за законом здійснюється за довіреністю або документом, що підтверджує повноваження законного представника.

    Нотаріус при посвідченні правочинів, вчиненні інших нотаріальних дій за участю уповноваженого представника встановлює його особу відповідно до вимог статті 43 Закону, а також перевіряє його дієздатність та обсяг наданих йому повноважень.

    Дійсність нотаріально посвідченої довіреності перевіряється нотаріусом за Єдиним реєстром довіреностей, за винятком довіреностей, які посвідчено або видано за кордоном компетентними органами іноземних держав, за умови їх легалізації уповноваженими органами. Без легалізації такі довіреності приймаються нотаріусами у тих випадках, коли це передбачено законодавством України, міжнародними договорами, в яких бере участь Україна. За результатами перевірки дійсності довіреності (її дубліката) виготовляється витяг з Єдиного реєстру довіреностей, який додається до примірника правочину, що залишається у справах нотаріуса.

    У разі наявності сумнівів щодо обсягу повноважень уповноваженого представника, а також його цивільної дієздатності нотаріус має право зробити запит до відповідної фізичної або юридичної особи, від імені якої діє представник.

    Але є інший нюанс нотаріус при видачі довіреності реєструє в реєстрі і от саме зазначений реєстр має ряд особливостей, а саме:

    Обов'язковій реєстрації у Єдиному реєстрі підлягають довіреності (у тому числі їх дублікати), посвідчені в нотаріальному порядку, та довіреності, прирівнювані до нотаріально посвідчених, а також відомості про припинення їх дії.

    В умовах воєнного або надзвичайного стану за відсутності доступу до Єдиного реєстру реєстрація довіреностей (у тому числі їх дублікатів), посвідчених в нотаріальному порядку, та довіреностей, прирівнюваних до нотаріально посвідчених, а також відомостей про припинення їх дії проводиться протягом п’яти робочих днів з дня відновлення такого доступу.

    Національне антикорупційне бюро України, Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, члени та уповноважені працівники секретаріату Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, державні реєстратори прав на нерухоме майно, державні реєстратори юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, які перебувають у трудових відносинах із суб’єктом державної реєстрації, Національне агентство з питань запобігання корупції, Національна поліція, територіальні органи з надання сервісних послуг Міністерства внутрішніх справ України мають прямий доступ до Єдиного реєстру в порядку, визначеному главою 6 Положення.

    2. Чи може така людина (людина в розшуку в Україні) виготовити доручення в посольстві України закордоном?

    Може це прискорить розшук особи, особливо якщо людина в міжнародному розшуку.

    Успіхів

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Ольга!

    1) Тобто важливо знати чи нотаріуси провіряють по розшуковій базі МВС людину яка видає доручення. - ні, нотаріуси не здійснюють таку перевірку (лише в реєстрах Мінюсту).

    Закон України "Про нотаріат" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3425-12/conv#n...):

    Стаття 46-1. Використання відомостей єдиних та державних реєстрів

    Нотаріус під час вчинення нотаріальних дій обов’язково використовує відомості єдиних та державних реєстрів шляхом безпосереднього доступу до них.

    Нотаріус під час вчинення нотаріальних дій обов’язково використовує відомості Єдиного державного демографічного реєстру, а також Державного реєстру актів цивільного стану громадян, Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, інших єдиних та державних реєстрів, що функціонують у системі Міністерства юстиції України.

    Нотаріус під час вчинення нотаріальних дій з нерухомим майном, об’єктом незавершеного будівництва обов’язково використовує також відомості Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Державного земельного кадастру, Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

    Інформація з єдиних та державних реєстрів, отримана нотаріусом під час вчинення нотаріальних дій, залишається у відповідній справі державної нотаріальної контори чи приватного нотаріуса.

    Користування єдиними та державними реєстрами здійснюється безпосередньо нотаріусом, який вчиняє відповідну нотаріальну дію.

    Стаття 43. Установлення особи, яка звернулася за вчиненням нотаріальної дії

    Не допускається вчинення нотаріальної дії у разі відсутності осіб - її учасників або їх уповноважених представників.

    При вчиненні нотаріальної дії нотаріуси, посадові особи, які вчиняють нотаріальні дії, встановлюють особу учасників цивільних відносин, які звернулися за вчиненням нотаріальної дії.

    Встановлення особи здійснюється за паспортом громадянина України або за іншими документами, які унеможливлюють виникнення будь-яких сумнівів щодо особи громадянина, який звернувся за вчиненням нотаріальної дії (паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний чи службовий паспорт, посвідчення особи моряка, посвідчення члена екіпажу, посвідка на проживання особи, яка мешкає в Україні, національний паспорт іноземця або документ, що його замінює, посвідчення особи з інвалідністю чи учасника Другої світової війни, посвідчення, видане за місцем роботи фізичної особи). Посвідчення водія, особи моряка, особи з інвалідністю чи учасника Другої світової війни, посвідчення, видане за місцем роботи фізичної особи, не можуть бути використані громадянином України для встановлення його особи під час укладення правочинів.

    Стаття 58. Посвідчення довіреностей. Припинення дії довіреностей

    Нотаріуси або посадові особи, які вчиняють нотаріальні дії, посвідчують довіреність, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами.

    Строк, на який може бути видана довіреність, визначається цивільним законодавством України.

    Довіреність, видана в порядку передоручення, підлягає нотаріальному посвідченню після подання основної довіреності, в якій застережено право на передоручення, або після надання доказів того, що представник за основною довіреністю примушений до цього обставинами для охорони інтересів особи, яка видала довіреність.

    Довіреність, видана в порядку передоручення, не може містити в собі більший обсяг прав, ніж їх передано за основною довіреністю. Строк дії довіреності, виданої в порядку передоручення, не може перевищувати строку основної довіреності, на підставі якої вона видана.

    Припинення дії довіреності провадиться в порядку, передбаченому законом.

    2) Чи може така людина (людина в розшуку в Україні) виготовити доручення в посольстві України закордоном? - так, може.

    Закон України "Про нотаріат" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3425-12/conv#n...):

    Стаття 38. Нотаріальні дії, вчинювані консульськими установами України

    Консульські установи України вчиняють такі нотаріальні дії:

    1) посвідчують правочини (договори, заповіти, довіреності тощо), крім іпотечних договорів, договорів про відчуження та заставу жилих будинків, квартир, дач, садових будинків, гаражів, земельних ділянок, іншого нерухомого майна, що знаходиться в Україні, а також крім договорів оренди, суборенди, емфітевзису земельних ділянок сільськогосподарського призначення;

    ПОЛОЖЕННЯ про порядок учинення нотаріальних дій в дипломатичних представництвах та консульських установах України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1649-04#Text):

    1.3. Консулами вчиняються такі види нотаріальних дій:

    1) посвідчуються правочини (договори, заповіти, довіреності та ін.), крім іпотечних договорів, договорів про відчуження та заставу житлових будинків, квартир, дач, садових будинків, гаражів, земельних ділянок, іншого нерухомого майна, що знаходиться в Україні;

    3.4. Посвідчення договорів доручення

    3.4.1. За договором доручення одна сторона (повірений) зобов'язується учинити від імені та за рахунок другої сторони (довірителя) певні юридичні дії. Правочин, учинений повіреним, створює, змінює, припиняє цивільні права та обов'язки довірителя.

    Договором доручення може бути встановлено виключне право повіреного на вчинення від імені та за рахунок довірителя всіх або частини юридичних дій, передбачених договором. У договорі можуть бути встановлені строк дії такого доручення та (або) територія, у межах якої є чинним виключне право повіреного, а також може бути встановлена плата за виконання повіреним обов'язків за договором доручення, якщо інше не встановлено законом.

    У договорі доручення або у довіреності мають бути чітко визначені юридичні дії, які належить вчинити повіреному. Повноваження, передані довірителем за такою довіреністю, не можуть виходити за межі повноважень, передбачених договором доручення.

    У договорі доручення на укладення договору дарування обов'язково вказується ім'я обдаровуваного. Якщо ця вимога не виконана, договір доручення є недійсним.

    3.4.2. Повірений повинен виконати дане йому доручення особисто. Він має право передати виконання доручення іншій особі (замісникові), якщо це передбачено договором доручення або якщо повірений був вимушений до цього обставинами, з метою охорони інтересів довірителя. Повірений, який передав виконання доручення замісникові, повинен негайно повідомити про це довірителя. У цьому разі повірений відповідає лише за вибір замісника.

    Якщо замісник повіреного був указаний у договорі доручення, повірений не відповідає за вибір замісника та за вчинені ним дії.

    Права та обов'язки повіреного і довірителя встановлені статтями 1006, 1007 Цивільного кодексу України.

    3.4.3. Договір доручення припиняється на загальних підставах припинення договору, а також у разі відмови довірителя або повіреного від договору; визнання довірителя або повіреного недієздатним, обмеження його цивільної дієздатності або визнання безвісно відсутнім; смерті довірителя або повіреного.

    3.5. Посвідчення довіреностей

    3.5.1. Довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами.

    3.5.2. Представництвом є правовідношення, в якому одна сторона (представник) зобов'язана або має право вчинити правочин від імені другої сторони, яку вона представляє.

    Представництво виникає на підставі договору, закону, акта юридичної особи та з інших підстав, установлених актами цивільного законодавства.

    Представництво, яке ґрунтується на договорі, може здійснюватися за довіреністю.

    3.5.3. Довіреності (їх дублікати) на право розпорядження майном, у тому числі транспортними засобами, а також довіреності, видані в порядку передоручення, їх скасування або припинення дії, підлягають обов'язковій реєстрації в Єдиному реєстрі доручень, посвідчених у нотаріальному порядку, через Міністерство закордонних справ України відповідно до вимог Положення про Єдиний реєстр доручень, посвідчених у нотаріальному порядку.

    Довіреність на вчинення правочину, який відповідно до його змісту може бути вчинений лише особисто довірителем, консулом не посвідчується.

    Довіреність на укладання договору дарування, у якій не встановлено імені обдаровуваного, є нікчемною.

    У тексті довіреності мають бути зазначені місце і дата її складання (підписання), прізвища, імена, по батькові (повне найменування юридичної особи), місце проживання (місцезнаходження юридичної особи) представника й особи, яку представляють, а в необхідних випадках і посаду, яку вони займають. У довіреностях на ім'я адвокатів зазначаються їх статус та членство в адвокатському об'єднанні (якщо адвокат є членом адвокатського об'єднання).

    3.5.4. Строк, на який може бути видана довіреність, визначається цивільним законодавством України. Якщо строк довіреності не встановлений, вона зберігає чинність до припинення її дії.

    Строк дії довіреності зазначається літерами.

    Довіреність, у якій не зазначена дата її посвідчення, є недійсною.

    Довіреність, призначена для вчинення дій за кордоном, яка не містить указівок про строк її дії, зберігає силу до її скасування особою, яка видала довіреність.

    3.5.5. При посвідченні довіреностей від імені юридичної особи консул дотримується правил, викладених у підпункті 3.1.6 цього Положення.

    3.5.6. Довіреності від імені малолітніх, неповнолітніх, а також осіб, визнаних у судовому порядку недієздатними або обмежено дієздатними, посвідчуються з дотриманням вимог підпункту 3.1.3 цього Положення.

    3.5.7. При посвідченні довіреності на ведення справи в суді консул роз'яснює довірителю, що вповноважена особа (представник) управі вчиняти від його імені усі процесуальні дії. Обмеження повноважень представника щодо вчинення конкретних процесуальних дій мають бути обумовлені в довіреності.

    3.5.8. Повноваження за нотаріально посвідченими довіреностями можуть бути передані телеграфом.

    Телеграма-довіреність складається з тексту довіреності та посвідчувального напису з розшифруванням підпису консула і його печатки.

    3.5.9. Представник зобов'язаний вчиняти правочин за наданими йому повноваженнями особисто. Він може передати свої повноваження частково або в повному обсязі іншій особі в разі, якщо це встановлено договором між особою, яку представляють, і представником або законом, або якщо представник був вимушений до цього з метою охорони інтересів особи, яку він представляє.

    Довіреність, видана в порядку передоручення, посвідчується нотаріально після подання відповідного договору або законодавчого акта, який підтверджує право на передовіру.

    При посвідченні довіреності в порядку передоручення консул роз'яснює представнику довірителя вимоги статті 240 Цивільного кодексу України, про що зазначається в тексті довіреності.

    У довіреності, виданій у порядку передоручення, не допускається передача повіреній особі права на передоручення.

    Довіреність, видана в порядку передоручення, не може містити в собі більше прав, ніж їх передано за основною довіреністю.

    Строк дії довіреності, виданої за передорученням, не може перевищувати строку дії, указаного в документі, на підставі якого вона видана.

    У довіреності, виданій у порядку передоручення, мають бути вказані дата і місце посвідчення договору, прізвище, ім'я, по батькові і місце проживання сторін, у необхідних випадках їх службове становище або реквізити законодавчого акта, на підтвердження якого видано довіреність у порядку передоручення.

    На договорі, на підставі якого видано довіреність в порядку передоручення, робиться відмітка про передоручення. Копія відповідного договору додається до примірника довіреності, що залишається в дипломатичному представництві чи консульській установі України.

    3.5.10. Особа, яка видала довіреність, за винятком безвідкличної, згідно із статтею 10 Закону України "Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю" може в будь-який час скасувати довіреність або передоручення.

    Консул при одержанні заяви про скасування довіреності або передоручення робить про це відмітку на примірнику довіреності, що зберігається у справах консула і відмітку в реєстрі для реєстрації нотаріальних дій.

    Якщо особа, яка видала довіреність, подасть примірник довіреності, що є у неї, то напис про скасування довіреності або передоручення робиться і на цьому примірнику, після чого він разом із заявою додається до примірника, що зберігається у справах консула.

    Повідомлення особи, яка видала довіреність, представника, а також відомих їй третіх осіб, для представництва перед якими була видана довіреність, про скасування довіреності може бути оформлено консулом за правилами підпункту 3.15.10 цього Положення шляхом передавання відповідної заяви.

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України