Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 13 мая 2022, вопрос №64216

Если я напишу завещание на сестру и жила пять лет с братом, то он будет наследником?

Здравствуйте.
Я знаю, что мой брат наследник второй очереди в случае моей смерти. Но, если мы пять лет живем вместе в одной квартире, тогда это что-то меняет? Может ли быть так, что, если люди живут вместе с одной квартире пять лет, тогда они становятся наследниками первой очереди? Напишите, пожалуйста, ответ на такой вопрос: если я напишу завещание на двоюродную сестру, а у меня есть мама 69 лет пенсионерка не инвалид и брат родной. Тогда в случае моей смерти мама и брат получат какую-то часть наследства, если я буду с ними жить пять лет вместе?

Ответы юристов (1)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю!

    Пояснюю наступним чином:

    Якщо Ви залишите заповіт на двоюрідну сестру, то спадкоємцями будуть:

    1. Двоюрідні сестра в силу вимог заповіту.

    2. Мама в силу вимог статті 1241 Цивільного кодексу України.

    Стаття 1241. Право на обов'язкову частку у спадщині

    1. Малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов'язкова частка).

    Розмір обов'язкової частки у спадщині може бути зменшений судом з урахуванням відносин між цими спадкоємцями та спадкодавцем, а також інших обставин, які мають істотне значення.

    {Офіційне тлумачення положення частини першої статті 1241 щодо права повнолітніх непрацездатних дітей спадкодавця на обов’язкову частку у спадщині див. в Рішенні Конституційного Суду № 1-рп/2014 від 11.02.2014}

    2. До обов'язкової частки у спадщині зараховується вартість речей звичайної домашньої обстановки та вжитку, вартість заповідального відказу, встановленого на користь особи, яка має право на обов'язкову частку, а також вартість інших речей та майнових прав, які перейшли до неї як до спадкоємця.

    3. Будь-які обмеження та обтяження, встановлені у заповіті для спадкоємця, який має право на обов'язкову частку у спадщині, дійсні лише щодо тієї частини спадщини, яка перевищує його обов'язкову частку.

    Брат у разі заповіту права на спадщину не матиме.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною. Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально, натиснувши кнопку «Звернутися»!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України