Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Уголовное право и процесс, 13 мая 2022, вопрос №64233 250₴

Вручення підозри за зберігання чи вживання наркотичних засобів

Декілька місяців тому У мене був інцидент сприводу канабісу. А саме коли я перебував у гуртожитку до мене викликали працівників поліції, провівши обшук кімнати вони виявили невелику кількість наркотичної речовини (1-1.5 г.), провівши якісь процедури на місці, я написав якусь записку з поясненнями, вони вилучили речовину та все що пов'язано з нею.
Спустя декілька місяців (сьогодні) зі мною по телефону з'язались та представились працівниками розшуку, сказали щоб я подзвонив за номером який мені сказали ( напеано слідчого). Я зателефонував, мені сказали що потрібно буде з'явитись у відділок для отримання підозри, в наслідок чого мені буде виписаний штраф 17 тисяч, або відпрацювання.
Мені здається це дивним, тому думаю що мені потрібна допомога або хоча б консультації.

Ответы юристов (8)

    Адвокат Евгений Александрович
    20%

    Добрий день, Костянтин!

    ВИХОДЯЧИ З ВАШОЇ ІНФОРМАЦІЇ ВІДНОСНО ВАС ВНЕСЛИ ВІДОМОСТІ В ЄДИНИЙ РЕЄСТР ДОСУДОВИХ РОЗСЛІДУВАНЬ ТА ВІДКРИЛИ КРИМІНАЛЬНЕ ПРОВАДЖЕННІ ЗА Ч.1 СТ.309 КРИМІНАЛЬНОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ, РОЗСЛІДУЄ ДІЗНАВАЧ.

    ВАМ ХОЧУТЬ ВРУЧИТИ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ПІДОЗРУ ТА НАПРАВИТИ СПРАВУ ДО СУДУ.

    ЗА ТАКОЮ ВАГОЮ КАНАБІСУ ПЕВНО ПОВИННА БУЛА БУТИ АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ, ЗА СТ.44КОДЕКСА УКРАЇНИ ПРО АДМІНІСТРАТИВНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ:

    Кодекс України про адміністративні правопорушення:

    Кодекс України про адміністра... | від 07.12.1984 № 8073-X (rada.gov.ua)

    "Стаття 44. Незаконні виробництво, придбання, зберігання, перевезення, пересилання наркотичних засобів або психотропних речовин без мети збуту в невеликих розмірах

    Незаконні виробництво, придбання, зберігання, перевезення, пересилання наркотичних засобів або психотропних речовин без мети збуту в невеликих розмірах -

    тягнуть за собою накладення штрафу від двадцяти п'яти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від двадцяти до шістдесяти годин, або адміністративний арешт на строк до п'ятнадцяти діб.

    Особа, що добровільно здала наркотичні засоби або психотропні речовини, які були у неї в невеликих розмірах і які вона виробила, виготовила, придбала, зберігала, перевозила, пересилала без мети збуту, звільняється від адміністративної відповідальності за дії, передбачені цією статтею.

    Примітка. Невеликий розмір наркотичних засобів та психотропних речовин визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я, спільно з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів, протидії їх незаконному обігу".

    А НЕ КРИМІНАЛЬНЕ ПРОВАДЖЕННІ ЗА Ч.1 СТ.309 КРИМІНАЛЬНОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ:

    Кримінальний кодекс України | від 05.04.2001 № 2341-III (rada.gov.ua)

    КРИМІНАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2001, № 25-26, ст.131):

    "Стаття 309. Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту

    1. Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту -

    караються штрафом від однієї тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років.

    2. Ті самі дії, вчинені за попередньою змовою групою осіб чи протягом року після засудження за цією статтею або якщо предметом таких дій були наркотичні засоби, психотропні речовини або їх аналоги у великих розмірах, -

    караються штрафом від двох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до трьох років.

    3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені із залученням неповнолітнього, а також якщо предметом таких дій були наркотичні засоби, психотропні речовини або їх аналоги в особливо великих розмірах, -

    караються позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років.

    4. Особа, яка добровільно звернулася до лікувального закладу і розпочала лікування від наркоманії, звільняється від кримінальної відповідальності за дії, передбачені частиною першою цієї статті".

    ЯКА НАСТУПАЄ, ЯКЩО ВАГА ВИЛУЧЕНОГО КАНАБІСУ СКЛАДАЄ ВІД 5 ГРАМ:

    МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    01.08.2000 № 188

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України16 серпня 2000 р.за № 512/4733

    Про затвердження таблиць невеликих, великих та особливо великих розмірів наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, які знаходяться у незаконному обігу:

    Про затвердження таблиць невелик... | від 01.08.2000 № 188 (rada.gov.ua)

    ЗАТВЕРДЖЕНОНаказ Міністерства охорониздоров'я України01.08.2000 № 188(у редакції наказу Міністерстваохорони здоров'я Українивід 29.07.2010 № 634)

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України16 серпня 2000 р.за № 512/4733

    Таблиця 1

    НЕВЕЛИКІ, ВЕЛИКІ ТА ОСОБЛИВО ВЕЛИКІ РОЗМІРИнаркотичних засобів, що знаходяться у незаконному обігу

    Назва наркотичного засобу

    Невеликі розміри (г)

    Великі розміри (г)

    Особливо великі розміри (г)

    Канабіс - цілі або різного ступеня подрібнення будь-які частини рослини роду коноплі або їх суміш (за винятком власне дозрілого насіння) незалежно від того, піддавались вони екстракції, деструкції, гниттю чи враженню пліснявою**

    до 5,0

    від 500 до 2500

    2500 і більше

    Є АЛГОРИТМ ДІЙ, ЯКИЙ ДОПОМОЖЕ УНИКНУТИ КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ТА ПОКАРАННЯ.

    ТРЕБА:

    1) БЕЗ АДВОКАТА НЕ ЙТИ ДО ДІЗНАВАЧА.

    2) ТЕРМІНОВО ПРОЙТИ КУРС ЛІКУВАННЯ ВІД НАРКОМАННІ У БУДЬ-ЯКІЙ СПЕЦІАЛІЗОВАНІЙ ЛІКАРНІ САМЕ ДО ВРУЧЕННЯ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ПІДОЗРУ, ПРО ЩО ОТРИМАТИ ДОВІДКУ - ЦЕ ГАРАНТУЄ ЗАКРИТТЯ КРИМІНАЛЬНОГО ПРОВАДЖЕННЯ В СУДІ ЗА Ч.4 СТ.309 КК УКРАЇНИ (ТРЕБА БУДЕ ПОДАВАТИ КЛОПОТАННЯ ДО ПРОКУРОРА ТА ДО СУДУ).

    Згідно довимог ч.1 ст.2 Кримінального процесуального кодексу України(далі - КПК України) - «Завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура».

    Відповідно до вимог ч.1 ст.7 КПК України – «Загальні засади кримінального провадження. 1. Зміст та форма кримінального провадження повинні відповідати загальним засадам кримінального провадження, до яких, зокрема, відносяться: 1) верховенство права; 2) законність; 3) рівність перед законом і судом; 4) повага до людської гідності;5) забезпечення права на свободу та особисту недоторканність; 6) недоторканність житла чи іншого володіння особи; 7) таємниця спілкування; 8) невтручання у приватне життя;9) недоторканність права власності; 10) презумпція невинуватості та забезпечення доведеності вини; 11) свобода від самовикриття та право не свідчити проти близьких родичів та членів сім’ї; 12) заборона двічі притягувати до кримінальної відповідальності за одне і те саме правопорушення; 13) забезпечення права на захист; 14) доступ до правосуддя та обов’язковість судових рішень; 15) змагальність сторін та свобода в поданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості; 16) безпосередність дослідження показань, речей і документів; 17) забезпечення права на оскарження процесуальних рішень, дій чи бездіяльності; 18) публічність; 19) диспозитивність; 20) гласність і відкритість судового провадження та його повне фіксування технічними засобами; 21) розумність строків; 22) мова, якою здійснюється кримінальне провадження».

    Згідно до вимог п.12 ч.3 ст.42 КПК України, обвинувачений має право: заявляти клопотання про проведення процесуальних дій.

    За вимогами п.1 ч.2 ст.284 КПК України, кримінальне провадження закривається судом: у зв’язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

    Відповідно до вимог ч.1 ст.285 КПК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

    Згідно до вимог ч.ч.1, 2, 4 ст.286 КПК України – «1. Звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення здійснюється судом. 2. Встановивши на стадії досудового розслідування підстави для звільнення від кримінальної відповідальності та отримавши згоду підозрюваного на таке звільнення, прокурор складає клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності та без проведення досудового розслідування у повному обсязі надсилає його до суду. … 4. Якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальностіобвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання».

    Відповідно до вимог ч.1, п.2 ч.3 ст.314 КПК України – «Підготовче судове засідання. 1. Після отримання обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру або клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності суд не пізніше п’яти днів з дня його надходження призначає підготовче судове засідання, в яке викликає учасників судового провадження. 3. У підготовчому судовому засіданні суд має право прийняти такі рішення:..2) закрити провадження у випадку встановлення підстав, передбачених пунктами 4-8, 10 частини першої або частиною другою статті 284 цього Кодексу;…».

    Згідно до вимог ч.ч.1, 2 ст.12 КК України – «Класифікація кримінальних правопорушень. 1. Кримінальні правопорушення поділяються на кримінальні проступки і злочини. Кримінальним проступком є передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше трьох тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян або інше покарання, не пов’язане з позбавленням волі».

    Відповідно до санкції ч.1 ст.309 КК України, передбачено покарання у вигляді штрафу від однієї тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, абообмеженням волі на строк до п’яти років.

    Згідно до вимог ст.44 КК України – «Правові підстави та порядок звільнення від кримінальної відповідальності. 1.Особа, яка вчинила кримінальне правопорушення, звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом. 2. Звільнення від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом, здійснюється виключно судом. Порядок звільнення від кримінальної відповідальності встановлюється законом».

    Відповідно до вимог ч.4 ст.309 КК України, особа, яка добровільно звернулася до лікувального закладу і розпочала лікування від наркоманії, звільняється від кримінальної відповідальності за дії, передбачені частиною першою цієї статті.

    Згідно до вимог п.п.23, 24 постанови Пленуму Верховного Суду України від 26.04.2002 року № 4 «Про судову практику в справах про злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів, або прекурсорів» - «…За такими ж правилами звільняється від кримінальної відповідальності на підставі частини 4статті309КК за дії, передбачені частиною 1 цієї статті,виннаособа,яка добровільно звернулася до лікувального закладу і розпочала лікування від наркоманії. … Зазмістомнорм, передбачених … частиною4статті309 КК, особа може бути звільнена відкримінальноївідповідальностінезалежно від того, коли вона вчиниладії,якідаютьдляцьогопідстави, але до закінчення судового слідства».

    Відповідно до вимог п.13 постанови Пленуму Верховного Суду України від 23.12.2005 року № 12 «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності» - «Згідно з ч.2 ст.44 КК вирішення питання про закриття справи у зв’язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальностіпокладено виключно на суди, які повинні діяти в порядку, встановленому кримінально-процесуальним законодавством».

    3) ВИВЧИТИ МАТЕРІАЛИ КРИМІНАЛЬНОГО ПРОВАДЖЕННЯ НА ПРЕДМЕТ ФАЛЬСИФІКАЦІЇ ЩОДО РОЗМІРУ (ВАГИ) ВИЛУЧЕНИХ У ВАС НАРКОТИЧНИХ РЕЧОВИН - КАНАБІСУ ТА ЗА ДОПОМОГОЮ АДВОКАТА ВЖИВАТИ ЗАХОДИ ЩОДО ЗАКРИТТЯ КРИМІНАЛЬНОГО ПРОВАДЖЕННЯ НА СТАДІЇ ПРОВЕДЕННЯ ДОСУДОВОГО РОЗСЛІДУВАННЯ, НА ПІДСТАВІ П.2 Ч.1 СТ.284 КПК УКРАЇНИ, ЗА ВІДСТУНІСТЮ В ВАШИХ ДІЯХ СКЛАДУ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВОПОРУШЕННЯ.

    У разі наявності запитань або якщо треба допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    Всього доброго!

    Карпенко Андрей Владимирович
    20%

    Здравствуйте!

    1.

    Статья 309 Уголовного кодекса Украины — «незаконное производство, изготовление, приобретение, хранение, перевозка или пересылка наркотических средств, психотропных веществ или их аналогов без цели сбыта«.

    Определение указанных терминов указаны в Законе Украины «Про оборот в Украине наркотических средств, психотропных веществ, их аналогов и прекурсоров» (http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/863-14), а именно статья 1:

    • наркотические средства — включенные в Перечень вещества природного или синтетического происхождения, препараты, растения, представляющие опасность для здоровья населения в случае злоупотребления ими (http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/770-2000-%D0%BF);
    • психотропные вещества — включенные в Перечень вещества природного или синтетического происхождения, препараты, природные материалы, которые способны вызвать состояние зависимости и оказывать депрессивное или стимулирующее влияние на центральную нервную систему или вызвать нарушение восприятия, или эмоций, или мышление, или поведения и представляют опасность для здоровья населения в случае злоупотребления ими (http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/770-2000-%D0%BF);
    • прекурсоры — вещества и их соли, используемые при производстве, изготовлении наркотических средств и психотропных веществ, включенных в Перечень (http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/770-2000-%D0%BF);
    • аналоги наркотических средств и психотропных веществ запрещенные к обороту в Украине вещества природного или синтетического происхождения, не включенные в Перечень, химическая структура и свойства которых сходны с химической структурой и свойств наркотических средств и психотропных веществ, психоактивное действие которых эти вещества воспроизводят.

    Как видим, указанная статья Уголовного кодекса не использует термин «употребление» наркотических средств, психотропных веществ или их аналогов. Однако это не значит, что лицо которое употребляет наркотические средства не подпадают под эту статью. Ведь процесс употребления наркотиков невозможен без изготовления, приобретения или перевозки таких средств. Не исключается случай, когда указанное лицо помимо этого осуществляет действия относительно хранения указанных веществ.

    Указанные деяния, а именно: незаконное производство, изготовление, приобретение, хранение, перевозка или пересылка наркотических средств, психотропных веществ или их аналогов без цели сбыта, наказываются:

    штрафом от одной тысячи до трех тысяч необлагаемых минимумов доходов граждан или исправительными работами на срок до двух лет, или арестом на срок до шести месяцев, или ограничением свободы на срок до пяти лет.

    НМДГ - 17 ГРН.

    У ВАС БЫЛ ИЗЪЯТ НЕБОЛЬШОЙ РАЗМЕР НАРКОТИЧЕСКОГО ВЕЩЕСТВА.

    Небольшой размер наркотических средств и психотропных веществ определяется центральным органом исполнительной власти, обеспечивающим формирование государственной политики в сфере здравоохранения, совместно с центральным органом исполнительной власти, обеспечивающим формирование государственной политики в сфере оборота наркотических средств, психотропных веществ, их аналогов и прекурсоров, противодействия их незаконному обороту.

    То есть, размер указанных веществ определяется в соответствии с Приказом Министерства юстиции Украины № 188 от 01.08.2000 года «Об утверждении таблиц небольших, крупных и особо крупных размеров наркотических средств, психотропных веществ и прекурсоров, находящихся в незаконном обороте» (http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/z0512-00).

    Например: небольшой размер каннабиса — до 5 г.

    2.

    Кодекс України про адміністративні правопорушення

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text

    Стаття 44. Незаконні виробництво, придбання, зберігання, перевезення, пересилання наркотичних засобів або психотропних речовин без мети збуту в невеликих розмірах

    Незаконні виробництво, придбання, зберігання, перевезення, пересилання наркотичних засобів або психотропних речовин без мети збуту в невеликих розмірах -

    тягнуть за собою накладення штрафу від двадцяти п'яти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від двадцяти до шістдесяти годин, або адміністративний арешт на строк до п'ятнадцяти діб.

    Особа, що добровільно здала наркотичні засоби або психотропні речовини, які були у неї в невеликих розмірах і які вона виробила, виготовила, придбала, зберігала, перевозила, пересилала без мети збуту, звільняється від адміністративної відповідальності за дії, передбачені цією статтею.

    Примітка. Невеликий розмір наркотичних засобів та психотропних речовин визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я, спільно з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів, протидії їх незаконному обігу.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Добрий день, Констянтине!

    Скорше за все йдеться за ст. 309 Кримінального коедксу України (потрібне я виділив жирним шрифтом)..

    Стаття 309. Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту

    1. Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту -

    караються штрафом від однієї тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років.

    2. Ті самі дії, вчинені за попередньою змовою групою осіб чи протягом року після засудження за цією статтею або якщо предметом таких дій були наркотичні засоби, психотропні речовини або їх аналоги у великих розмірах, -

    караються штрафом від двох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до трьох років.

    3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені із залученням неповнолітнього, а також якщо предметом таких дій були наркотичні засоби, психотропні речовини або їх аналоги в особливо великих розмірах, -

    караються позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років.

    Перед тим, як йти до слідчого Вам треба обов'язково звернутись по допомогу до адвоката. Також пам'ятайте, що згідно тої ж статті Ви можете бути звільнені від відповідальності, якщо добровільно почнете лікуватись.

    "4. Особа, яка добровільно звернулася до лікувального закладу і розпочала лікування від наркоманії, звільняється від кримінальної відповідальності за дії, передбачені частиною першою цієї статті.."

    Якщо виникнуть уточнюючі питання, зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого профілю,

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Констянтине!

    У зв'язку з тим, що це сталося в гуртожитку, можливо у кімнаті з Вами проживають інші студенти, і цей канабіс був не Ваш. Тоді не варто поспішати визнавати вину, а скористатися своїм правом на презумпцію невинності, та з допомогою адвоката це довести слідчому. Важливо, щоби у своїх поясненнях, які Ви дали поліції попердньо Ви вже не призналися у зберіганні наркотичної речовини, бо тоді буде складніше доводити протилежне. Хоча і можливо. На погрози слідчого рекомендую не реагувати, а зауважити йому, що Ви можете подати на нього скаргу слідчому судді.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    ВАМ ВАРТО ЗВЕРНУТИСЯ ЗА ЮРИДИЧНОЮ ДОПОМОГОЮ, ТА РОЗРОБИТИ СТРАТЕГІЮ ВАШОГО ЗАХИСТУ, НЕ НЕХТУЙТЕ МОЖЛИВІСТЮ ЗВЕРНУТИСЯ ДО БЮРО БЕЗОПЛАТНОЇ ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ

    Незаконний обіг наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів визначається як діяння з: культивування рослин, включених до Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 6 травня 2000 року № 770, розроблення, виробництва, виготовлення, зберігання, перевезення, пересилання, придбання, збуту, ввезення на територію України, вивезення з території України, транзиту через територію України, використання, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, що здійснюються з порушенням законодавства про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори.

    Статтею 44 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачена адміністративна відповідальність за незаконні виробництво, придбання, зберігання, перевезення, пересилання наркотичних засобів або психотропних речовин без мети збуту в невеликих розмірах а саме: штраф від 25 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; громадські роботи на строк від двадцяти до шістдесяти годин; адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб.

    Розмір зазначених речовин визначається відповідно до наказу Міністерства юстиції України від 01 серпня 2000 року № 188 “Про затвердження таблиць невеликих, великих та особливо великих розмірів наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, що перебувають у незаконному обігу“, яким затверджено таблиці невеликих, великих та особливо великих розмірів наркотичних речовин. Невеликими будуть розміри канабісу * (* цілі, або в різного ступеня подрібнення будь-які частини рослини роду конопель або їх суміш (за винятком дозрілого насіння) незалежно від того, піддавалися вони екстракції, деструкції, гниттю або враженню пліснявою) вагою до 5 грам .

    Щодо кримінальної відповідальність передбачено : злочини, пов’язані з незаконним обігом наркотичних засобів та інших предметів, небезпечних для здоров’я населення (статті 305–307, 309–311 і 320 Кримінального кодексу України);

    злочини, пов’язані з незаконним заволодінням наркотичними засобами, а також обладнанням, призначеним для їх виготовлення (статті 308, 312, 313, 318 і 319 Кримінального кодексу України);

    злочини, пов’язані з незаконним вживанням наркотичних і одурманюючих засобів (статті 314–317 Кримінального кодексу України).

    Відповідно до статті 309 Кримінального кодексу України незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту караються: штрафом від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

    виправними роботами на строк до двох років;

    арештом на строк до шести місяців;

    обмеженням волі на строк до трьох років;

    позбавленням волі на строк до трьох років.

    Також зазначу Особа, яка добровільно звернулася до лікувального закладу для проходження курсу лікування від наркоманії, звільняється від кримінальної відповідальності, так само як і особа, може бути звільнено від адміністративної відповідальності, якщо вона добровільно здала наркотичні засоби або психотропні речовини, які були у неї в невеликих розмірах.

    Успіхів

    Гончаренко Константин
    20%

    Доброго дня!

    Під зловживанням наркотичними засобами згідно із Законом України “Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживанню ними” розуміється умисне систематичне незаконне вживання наркотичних засобів.

    Водночас незаконний обіг наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів визначається як діяння з: культивування рослин, включених до Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 6 травня 2000 року № 770, розроблення, виробництва, виготовлення, зберігання, перевезення, пересилання, придбання, збуту, ввезення на територію України, вивезення з території України, транзиту через територію України, використання, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, що здійснюються з порушенням законодавства про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори.

    Адміністративна відповідальність за “невеликі розміри”

    Статтею 44 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачена адміністративна відповідальність за незаконні виробництво, придбання, зберігання, перевезення, пересилання наркотичних засобів або психотропних речовин без мети збуту в невеликих розмірах а саме:

    штраф від 25 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;громадські роботи на строк від двадцяти до шістдесяти годин;адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб.

    Однак особу може бути звільнено від адміністративної відповідальності, якщо вона добровільно здала наркотичні засоби або психотропні речовини, які були у неї в невеликих розмірах.

    Важливо! Розмір зазначених речовин визначається відповідно до наказу Міністерства юстиції України від 01 серпня 2000 року № 188 “Про затвердження таблиць невеликих, великих та особливо великих розмірів наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, що перебувають у незаконному обігу“.

    За що настає кримінальна відповідальність

    Питанню вчинення злочинів у сфері обігу наркотичних засобів та притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності також присвячено розділ ХІІІ Кримінального кодексу України.

    Умовно такі злочини поділяються на:

    злочини, пов’язані з незаконним обігом наркотичних засобів та інших предметів, небезпечних для здоров’я населення (статті 305–307, 309–311 і 320 Кримінального кодексу України);злочини, пов’язані з незаконним заволодінням наркотичними засобами, а також обладнанням, призначеним для їх виготовлення (статті 308, 312, 313, 318 і 319 Кримінального кодексу України);злочини, пов’язані з незаконним вживанням наркотичних і одурманюючих засобів (статті 314–317 Кримінального кодексу України).

    За грати – до восьми років

    Відповідно до статті 309 Кримінального кодексу України незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту караються:

    штрафом від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;виправними роботами на строк до двох років;арештом на строк до шести місяців;обмеженням волі на строк до трьох років;позбавленням волі на строк до трьох років.

    Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб чи особою, яка раніше вчинила один із злочинів, передбачених статтями 307, 308, 310, 317 Кримінального кодексу України, або якщо предметом таких дій були наркотичні засоби, психотропні речовини або їх аналоги у великих розмірах караються позбавленням волі на строк від двох до п’яти років.

    Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені із залученням неповнолітнього, а також якщо предметом таких дій були наркотичні засоби, психотропні речовини або їх аналоги в особливо великих розмірах, – караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

    Важливо! Особа, яка добровільно звернулася до лікувального закладу для проходження курсу лікування від наркоманії, звільняється від кримінальної відповідальності.

    Вам необхідно залучити адвоката для представництва регіонального для напрацювання плану захисту ваших прав. 0800 213 103 Центр БВПД вам нададуть державного адвоката.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Рибінцев Сергій Сергійович

    Доброго дня, Костянтин!

    Ви праві, вам необхідна правова допомога адвоката. Оскільки навіть сплата штрафу - це вже судимість з правовими та соціальними наслідками для вашого майбутнього.

    Звертайтесь.

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Костянтин!

    Доповню відповіді колег, враховуючи, що ваше питання досі не було вирішено. Відповідно до частини першої статті 135 КПК України особа викликається до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду шляхом вручення повістки про виклик, надіслання її поштою, електронною поштою чи факсимільним зв'язком, здійснення виклику по телефону або телеграмою. Статтею 138 КПК України визначені поважні причини неприбуття особи на виклик (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17/conv#n...):

    "Стаття 138. Поважні причини неприбуття особи на виклик

    1. Поважними причинами неприбуття особи на виклик є:

    1) затримання, тримання під вартою або відбування покарання;

    2) обмеження свободи пересування внаслідок дії закону або судового рішення;

    3) обставини непереборної сили (епідемії, військові події, стихійні лиха або інші подібні обставини);

    4) відсутність особи у місці проживання протягом тривалого часу внаслідок відрядження, подорожі тощо;

    5) тяжка хвороба або перебування в закладі охорони здоров’я у зв’язку з лікуванням або вагітністю за умови неможливості тимчасово залишити цей заклад;

    6) смерть близьких родичів, членів сім’ї чи інших близьких осіб або серйозна загроза їхньому життю;

    7) несвоєчасне одержання повістки про виклик;

    8) інші обставини, які об’єктивно унеможливлюють з’явлення особи на виклик.".

    При цьому, варто звернути увагу на наслідки неприбуття на виклик без поважних причин:

    "Стаття 139. Наслідки неприбуття на виклик

    1. Якщо підозрюваний, обвинувачений, свідок, потерпілий, цивільний відповідач, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, який був у встановленому цим Кодексом порядку викликаний (зокрема, наявне підтвердження отримання ним повістки про виклик або ознайомлення з її змістом іншим шляхом), не з’явився без поважних причин або не повідомив про причини свого неприбуття, на нього накладається грошове стягнення у розмірі:

    від 0,25 до 0,5 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб - у випадку неприбуття на виклик слідчого, прокурора;

    від 0,5 до 2 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб - у випадку неприбуття на виклик слідчого судді, суду.

    2. У випадку, встановленому частиною першою цієї статті, до підозрюваного, обвинуваченого, свідка може бути застосовано привід.

    Стаття 140. Привід

    1. Привід полягає у примусовому супроводженні особи, до якої він застосовується, особою, яка виконує ухвалу про здійснення приводу, до місця її виклику в зазначений в ухвалі час.

    2. Рішення про здійснення приводу приймається: під час досудового розслідування - слідчим суддею за клопотанням слідчого, прокурора або з власної ініціативи, а під час судового провадження - судом за клопотанням сторони кримінального провадження, потерпілого, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, або з власної ініціативи. Рішення про здійснення приводу приймається у формі ухвали.

    3. Привід може бути застосований до підозрюваного, обвинуваченого або свідка. Привід свідка не може бути застосований до неповнолітньої особи, вагітної жінки, осіб з інвалідністю першої або другої груп, особи, яка одноосібно виховує дітей віком до шести років або дітей з інвалідністю, а також осіб, які згідно із цим Кодексом не можуть бути допитані як свідки. Привід співробітника кадрового складу розвідувального органу України під час виконання ним своїх службових обов’язків здійснюється тільки в присутності офіційних представників цього органу.".

    Повідомлення особи про підозру – це одне із важливих процесуальних рішень, яке приймає прокурор або слідчий за погодженням з прокурором до закінчення розслідування у кримінальному провадженні. В цьому процесуальному рішенні на основі доказів, зібраних у ході проведення досудового розслідування, конкретна особа набуває статусу підозрюваного.

    Письмове повідомлення особи про підозру особи складає прокурор або слідчий за погодженням з прокурором (частина перша статті 277 КПК України).

    Підозрюваним є особа, якій у порядку, передбаченому статтями 276-279 КПК України, повідомлено про підозру, або особа, яка затримана за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, або особа, щодо якої складено повідомлення про підозру, однак його не вручено їй внаслідок невстановлення місцезнаходження особи, проте вжито заходів для вручення у спосіб, передбачений цим Кодексом для вручення повідомлень (частина перша статті 42 КПК України).

    Відомості, які має містити повідомлення про підозру:

    • прізвище та посаду слідчого, прокурора, який здійснює повідомлення;
    • анкетні відомості особи (прізвище, ім'я, по батькові, дату та місце народження, місце проживання, громадянство), яка повідомляється про підозру;
    • найменування (номер) кримінального провадження, у межах якого здійснюється повідомлення;
    • зміст підозри;
    • кваліфікація кримінального правопорушення, у вчиненні якого підозрюється особа, із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;
    • стислий виклад фактичних обставин кримінального правопорушення, у вчиненні якого підозрюється особа, у тому числі зазначення часу, місця його вчинення, а також інших суттєвих обставин, відомих на момент повідомлення про підозру;
    • права підозрюваного;
    • підпис слідчого, прокурора, який здійснив повідомлення (стаття 277 КПК України).

    Порядок вручення повідомлення про підозру:

    Письмове повідомлення про підозру вручається в день його складення слідчим або прокурором, а у випадку неможливості такого вручення - у спосіб, передбачений КПК України для вручення повідомлень.

    Письмове повідомлення про підозру затриманій особі вручається не пізніше двадцяти чотирьох годин з моменту її затримання.

    У разі якщо особі не вручено повідомлення про підозру після двадцяти чотирьох годин з моменту затримання, така особа підлягає негайному звільненню.

    Дата та час повідомлення про підозру, правова кваліфікація кримінального правопорушення, у вчиненні якого підозрюється особа, із зазначенням статті (частини статті) Закону України про кримінальну відповідальність невідкладно вносяться слідчим, прокурором до Єдиного реєстру досудових розслідувань (стаття 278 КПК України).

    Згідно з пунктом 10 частини першої статті 303 КПК України повідомлення слідчого, прокурора про підозру після спливу одного місяця з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку або двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину, але не пізніше закриття прокурором кримінального провадження або звернення до суду із обвинувальним актом - підозрюваним, його захисником чи законним представником.

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України