Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Финансовое право, 13 мая 2022, вопрос №64261

Мфо продало долг колекторам

Здравствуйте, помогите пожалуйста советом. Брала кредит в мфо ещё до войны. Во время военного положения потеряла работу мфо продало мой кредит колекторам. Те пишут смс с угрозой огромных процентов. Сумма кредита состовляет 4600 гр. У меня просто сейчас нет возможности платить так как осталась бес средств к существованию. Что делать незнаю и очень переживаю

Ответы юристов (3)

    Карпенко Андрей Владимирович

    Вітаю!

    17 березня 2022 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» № 2120-IX від 15.03.2022.

    Підпунктом 2 пункту 3 Розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» даного Закону розділ «Прикінцеві та перехідні положення» Цивільного кодексу України був доповнений пунктами 18 і 19, згідно із якими:

    У період дії в Україні воєнного, надзвичайного стану та у 30-денний строк після його припинення або скасування у разі прострочення позичальником виконання грошового зобов’язання за договором, відповідно до якого позичальнику було надано кредит (позику) банком або іншим кредитодавцем (позикодавцем), позичальник звільняється від:

    – відповідальності, визначеної статтею 625 ЦКУ (частина друга статті 625 ЦКУ передбачає, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов’язання, на вимогу кредитора зобов’язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом);

    – обов’язку сплати на користь кредитодавця (позикодавця) неустойки (штрафу, пені) за таке прострочення. Неустойка (штраф, пеня) та інші платежі, сплата яких передбачена відповідними договорами, нараховані включно з 24 лютого 2022 року за прострочення виконання (невиконання, часткове виконання) за такими договорами, підлягають списанню кредитодавцем (позикодавцем).

    Ознайомтися:

    Как договориться с мфо при войне | Выкупить долг у банка в 2022 году.

    https://protocol.ua/ru/kak_dogovoritsya_s_mfo_pri_...

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Добрий день, Аліна!

    Можете послати колекторів подалі, а якщо не заспокоються, маєте право поскаржитись на них у Нацбанк, обов'язково перепитавши в них точно їхні реквизити (вони зобов'язані їх надати!). Ось підстава, яка звільнює Вас від штрафів, неустоєк та тим більше якихось там "огромных процентов":

    Закон України Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану

    "2) розділ "Прикінцеві та перехідні положення" Цивільного кодексу України (Відомості Верховної Ради України, 2003 р., № 40-44, ст. 356) доповнити пунктами 18 і 19 такого змісту:

    "18. У період дії в Україні воєнного, надзвичайного стану та у тридцятиденний строк після його припинення або скасування у разі прострочення позичальником виконання грошового зобов’язання за договором, відповідно до якого позичальнику було надано кредит (позику) банком або іншим кредитодавцем (позикодавцем), позичальник звільняється від відповідальності, визначеної статтею 625 цього Кодексу, а також від обов’язку сплати на користь кредитодавця (позикодавця) неустойки (штрафу, пені) за таке прострочення. Установити, що неустойка (штраф, пеня) та інші платежі, сплата яких передбачена відповідними договорами, нараховані включно з 24 лютого 2022 року за прострочення виконання (невиконання, часткове виконання) за такими договорами, підлягають списанню кредитодавцем (позикодавцем)".

    У разі виникнення питань, звертайтесь особисто, натиснувши кнопку "звернутись".

    Вдачи Вам!

    Жупинский Николай Андреевич

    Не можете платить кредит, не платите. Но должны знать, что военное время не освобождает от начисления и оплаты процентов, запрещёно начислять только штрафные санкции, но не проценты. Военное время рано или поздно закончится и придется уплатить всю сумму кредита с процентами. А сейчас главное выжить.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України