Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 19 мая 2022, вопрос №64647

Як правильно переоформить дом на ребёнка

Здравствуйте .Очень нужна консультация.
Дедушка собственник дома.В доме прописанна невестка и внук..Он хочет переписать дом на внука(ему 2 года).Что для етого нужно.???Нужно ли брать разрешение в органах опеки???Нужно ли виписиваться??

Ответы юристов (2)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Общаться в чате Дубовенко Володимир Володимирович год назад

    Юрист, г. Николаев, 4 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Вітаю!

    Змінювати місце реєстрації (стара назва виписки) немає потреби, а щодо отримання дозволу слід зазначити наступне.

    Відповідно до ч.2 ст.177 СК батьки малолітньої дитини не мають права без дозволу органу опіки та піклування вчиняти такі правочини щодо її майнових прав: укладати договори, які підлягають нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, в тому числі договори щодо поділу або обміну житлового будинку, квартири; видавати письмові зобов’язання від імені дитини; відмовлятися від майнових прав дитини.

    Відповідно до Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, у разі укладення правочинів, які підлягають нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, у тому числі договорів щодо поділу, обміну житлового будинку, квартири за участю малолітніх та неповнолітніх осіб, нотаріус перевіряє наявність дозволу органу опіки та піклування на укладення таких правочинів.

    Формально, згода органу опіки потрібна, тому раджу в першу чергу отримати додаткову інформацію у нотаріуса, який буде посвідчувати такий договір дарування.

    Крім того, слід також вказати, що зазначене вище стосується випадку, якщо дідусь є єдиним власником, тобто володіє нерухомість на праві особистої приватної власності.

    Царьов Роман  Валерійович
    Общаться в чате Царьов Роман Валерійович год назад

    Адвокат, г. Харьков, 21 год опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня Оксана!

    - Дозвіл органу опіки та піклування обов'язково знадобиться, якщо дід буде дарувати на користь онука його будинок;

    - Знімати дитину із реєстрації місця його постійного проживання (виписувати) не треба, це зовсім ні чого не призведе, лише погіршить житлові права дитини.

    - Для цього потрібно обов'язково відвідати нотаріуса для оформлення договору дарування від діда до онука, нотарісу треба надати ряд документів, про які нотаріус дуже ретельно Вам розповість (Паспорт діда, його ідентифікаційний код, свідоцтво про народження дитини, Ваш паспорт і ідетифікаційний код, правовстановлючі документи на дом, можливо тех. паспорт, кадастровий номер земельної ділянки під будинком, дозвіл органу опіки та піклування, довідку з місця проживання про склад сім'ї та інш.)

    З повагою адвокат Царьов Роман Валерійович.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України