Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 21 мая 2022, вопрос №64813

Как уволиться с работы если предприятие находится в зоне боевых действий

Добрый день! Я из Харькова, сейчас нахожусь в Днепре, официально трудоустроена в Харькове. Предприятие находится в зоне боевых действий, было на оккупированной территории. Заработную плату мне не платят. Как мне расторгнуть трудовые отношения если нет доступа на предприятие? И могу ли я рассчитывать на выплату заработной платы за время, которое предприятие не работало из-за боевых действий.

Ответы юристов (2)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю!

    07.05.2022 набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування сфер зайнятості та загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття під час дії воєнного стану»

    Цим Законом внесено зміни до низки інших законів, а саме:

    • ЗУ «Про забезпечення прав та свобод ВПО».
    • ЗУ «Про зайнятість населення».
    • ЗУ «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття»

    Нагадаємо, що перелік територій, які розташовані в зоні активних бойових дій, або перебувають під тимчасовою окупацією, визначений в Наказі Мінреінтеграції №75 від 25.04.2022.

    Основні зміни, що стосуються безробіття внутрішньо переміщених осіб (ВПО), та осіб, які перебувають на територіях ведення бойових дій, тимчасово окупованих територіях:

    • особам, які перебувають на територіях, де ведуться активні бойові дії, або на тимчасово окупованих територіях, надається статус безробітного на підставі поданої ними заяви до будь-якого територіального центру зайнятості у будь-який спосіб (електронна пошта, месенджер тощо). Проте, у разі дистанційної подачі заяви, свій статус безробітного потрібно підтверджувати кожні 30 днів.
    • статус безробітного надається з 1-го дня реєстрації.
    • грошова допомога по безробіттю призначається з першого дня надання такого статусу.
    • ВПО подають заявку до територіального центру зайнятості за місцем своєї тимчасової реєстрації.
    • якщо людина не має із собою документів, які підтверджують її страховий стаж, трудову діяльність, розмір зарплати, всі ці відомості центри зайнятості отримують з відповідних реєстрів.
    • на період отримання необхідних відомостей з Реєстрів людям виплачуватиметься грошова допомога у мінімальному розмірі, але не більше, ніж 180 днів. Після отримання всіх необхідних відомостей, грошова допомога розраховуватиметься за законом.
    • максимальний розмір допомоги по безробіттю не може перевищувати 150% мінімальної зарплати станом на 1 січня (9750 ₴).
    • допомога по безробіттю припиняється, якщо людина знаходиться за кордоном понад 30 днів, знаходить роботу, відмовляється від запропонованої роботи.

    Якщо трудовий договір з роботодавцем не розірвано, то для отримання статусу безробітного місцевому центру зайнятості разом з заявою про надання відповідного статусу необхідно подати заяву на ім'я роботодавця про припинення трудового договору. Далі центр зайнятості інформує роботодавця та інші органи.

    Датою припинення трудового договору є день, наступний за днем подання такої заяви.

    ЩОДО ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ, ТО ПОТРІБНО УТОЧНЮВАТИ, ЯКИМ ЧИНОМ ВЕСЬ ЦЕЙ ЧАС З ВАМИ БУЛО ОРГАНІЗОВАНО ТРУДОВІ ВІДНОСИНИ!

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною. Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально, натиснувши кнопку «Звернутися»!

    Карпенко Андрей Владимирович

    Вітаю!

    Нині у багатьох працівників виникає безліч питань щодо порядку вступу у трудові відносини, розірвання трудового договору та оплати праці, адже з огляду на ведення активних бойових дій на території України велика кількість, як і самих працівників, так і підприємств, установ та організацій, в яких вони працювали були змушені переміститись в інші населенні пункти, або і взагалі зупинити свою діяльність.

    Тож з урахуванням положень Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136-IX (далі — Закон № 2136), пропонуємо Вашій увазі найпоширеніші питання, з якими громадяни звертаються до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

    Працівник може розірвати трудовий договір у термін, який зазначить у своїй заяві без двотижневого строку попередження.

    Окрему увагу заслуговує норма, щодо призупинення трудового договору.

    Так, відповідно до положень Закону № 2136-ІХ призупинення дії трудового договору – це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором.

    Дія трудового договору може бути призупинена у зв’язку з військовою агресією проти України, що виключає можливість надання та виконання роботи.

    Призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин.

    При зупинення дії трудового договору роботодавець та працівник за можливості мають повідомити один одного у будь-який доступний спосіб.

    Відшкодування заробітної плати, гарантійних та компенсаційних виплат працівникам на час призупинення дії трудового у повному обсязі покладається на державу, що здійснює військову агресію проти України.

    Отже, з урахуванням зазначеного, можна зробити висновок, що у разі тимчасового призупинення дії трудового договору працівник не вважається звільненим, та в подальшому може розраховувати на відповідні компенсації. В той же час, такі працівники мають змогу працевлаштуватися на інше місце роботи на умовах сумісництва.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України