Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Хозяйственное право, 21 мая 2022, вопрос №64839

Разяснение Закона Украины № 2136-IX от 15.03.2022г.

Добрый день.
Мы с женой оба работаем в одной организации. Жене до пенсии осталось 3 месяца.
15 апреля 2022 года в электронной форме мы оба получили приказы о приостановлении действия трудовых договоров с нами со ссылкой на Закон № 2136-IX от 15.03.2022г.
Мы направили на имя руководителя рапорта о том, что мы можем продолжать работать в дистанционном режиме, как и работали до приказа, и не только дистанционно. К объектам предприятия доступ есть. Но ответа от руководителя мы не получили. Он находится в Киеве, по телефону не контактирует с подчиненными, а ответственное лицо по кадровым вопросам с начала войны выехала за пределы Украины.
Мы не нашли информацию с разъяснениями на вопрос каким образом согласно Закона 2136 нам будет возмещена потеря в зарплате от страны агрессора, куда и с какими документами нам нужно обратиться.
В фонде занятости нам отказали в постановке на учет и выплате пособия по безработице, так как тимчасове призупинення трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин.
Мы оба остались без работы и без средств на проживание. Дополнительного дохода, кроме зарплаты, у нас нет. Как нам сейчас выживать?
Будем очень благодарны за разъяснения и юридическую помощь в данном вопросе.
P.S. Руководитель, главный бухгалтер и приближенные остались работать на предприятии на прежних условиях труда с получением заработной платы.

Заранее спасибо за ответ.

Скоропад Сергей Анатольевич
тел. 048-702-20-14, 095-316-48-38

Ответы юристов (1)

    Дубовенко Володимир Володимирович

    Вітаю!

    По-перше, слід сказати, що призупинення дії трудового договору у Вашій ситуації є порушенням оновленого трудового законодавства, оскільки призупинення дії трудового договору - це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором. Тобто, вже більшість фахівців у галузі права та деякі державні органи вказали про те, що це не просто одностороння неможливість виконання обов'язків за договором (надання роботи чи її виконання), а неможливість обох сторін - роботодавця та його працівника виконувати умови трудового договору. Іншими словами, якщо у роботодавця відсутня можливість - він оголошує простій, активізує процедуру скорочення, в той час, як працівник йде у відпустку без збережння зп, звільняється або інші варіанти.

    На жаль, після набуття чинності Закону №2136 багато роботодавців почали зловживати цією можливістю, проте законодавець вже вніс необхідні зміни (законопроект 7251), яким зобов'язав роботодавців погодити всі призупинення з військово-цивільною адміністрацією. У випадку непогодження військово-цивільною адміністрацією призупинення дії трудового договору, роботодавець у одноденний термін з дня отримання такого рішення зобов’язаний скасувати акт про призупинення дії трудового договору.

    Щодо вирішення ситуації з призупиненим трудовим договором - я чомусь впевнений, що в мабутньому буде багато судових спорів щодо визнання таких наказів про призупинення незаконними та виплати середнього заробітку, але це окреме питання.

    По-друге, Ви маєте право стати на облік у центрі зайнятості лише після звільнення. Якщо звільняти Вас відмовляться, відповідне рішення буде порушенням. Водночас, є можливість такого звільнення через центр зайнятості (при наявності статусу ВПО).


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України