Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 21 мая 2022, вопрос №64840 400₴

Заказал товар, на почту пришло но без оплаты.

Заказал товар стоемостью в 33 тысячи гривен, на почте цена не была указана, заплатил только за доставку. Товар приехал без чека. Должен ли я оплатить товар если они со мной свяжуться?

Ответы юристов (6)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    100%

    Вітаю!

    ТАК, ВИ ПОВИННІ БУДЕТЕ СПЛАТИТИ ЗА ТОВАР!

    НЕЗВАЖАЮЧИ НА ЯВНУ ПОМИЛКУ З БОКУ МАГАЗИНУ ТА ТІ ОБСТАВИНИ, ЩО З ЮРИДИЧНОЇ ТОЧКИ ЗОРУ МОЖНА БУЛО Б СПРОБУВАТИ ОБГРУНТУВАТИ ВАШУ ПОЗИЦІЮ, ВСЕ ТАКИ РАДЖУ СПЛАТИТИ ЗА ТОВАР, АБИ У ПОДАЛЬШОМУ УНИКНУТИ СУДОВИХ ПОЗОВІВ ТА ІНШИХ ПРОБЛЕМ.

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий вечір, Богдан!

    ТАК МІЖ ВАМИ ТА ПРОДАВЦЕМ УКЛАДЕНО ДОГОВІР КУПІВЛІ-ПРОДАЖУ.ТОМУ НА ВИКОНАННЯ ЗОБВ"ЯЗАННЯ ВИ ПОВИННІ ПРИЙНЯТИ ТОВАР І ОПЛАТИТИ ЙОГО, ІНАКШЕ БУДЕ МАТИ МІСЦЕ НЕВИКОНАННЯ ЗОБОВ"ЯЗАННЯ ПО ОПЛАТІ ТОВАРУ.

    ЦИВІЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2003, №№ 40-44, ст.356):

    Цивільний кодекс України | від 16.01.2003 № 435-IV (rada.gov.ua)

    "Розділ II

    ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ДОГОВІР

    Глава 52 ПОНЯТТЯ ТА УМОВИ ДОГОВОРУ

    Стаття 626. Поняття та види договору

    1. Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

    2. Договір є одностороннім, якщо одна сторона бере на себе обов'язок перед другою стороною вчинити певні дії або утриматися від них, а друга сторона наділяється лише правом вимоги, без виникнення зустрічного обов'язку щодо першої сторони.

    3. Договір є двостороннім, якщо правами та обов'язками наділені обидві сторони договору.

    4. До договорів, що укладаються більш як двома сторонами (багатосторонні договори), застосовуються загальні положення про договір, якщо це не суперечить багатосторонньому характеру цих договорів.

    5. Договір є відплатним, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає із суті договору.

    Стаття 629. Обов'язковість договору

    1. Договір є обов'язковим для виконання сторонами.

    Розділ IIIОКРЕМІ ВИДИ ЗОБОВ'ЯЗАНЬ

    Підрозділ 1 ДОГОВІРНІ ЗОБОВ'ЯЗАННЯ

    Глава 54 КУПІВЛЯ-ПРОДАЖ

    § 1. Загальні положення про купівлю-продаж

    Стаття 655. Договір купівлі-продажу

    1. За договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

    Стаття 656. Предмет договору купівлі-продажу

    1. Предметом договору купівлі-продажу може бути товар, який є у продавця на момент укладення договору або буде створений (придбаний, набутий) продавцем у майбутньому...

    Стаття 664. Момент виконання обов'язку продавця передати товар

    1. Обов'язок продавця передати товар покупцеві вважається виконаним у момент:

    1) вручення товару покупцеві, якщо договором встановлений обов'язок продавця доставити товар;

    2) надання товару в розпорядження покупця, якщо товар має бути переданий покупцеві за місцезнаходженням товару.

    Договором купівлі-продажу може бути встановлений інший момент виконання продавцем обов'язку передати товар.

    Товар вважається наданим у розпорядження покупця, якщо у строк, встановлений договором, він готовий до передання покупцеві у належному місці і покупець поінформований про це. Готовий до передання товар повинен бути відповідним чином ідентифікований для цілей цього договору, зокрема шляхом маркування.

    2. Якщо з договору купівлі-продажу не випливає обов'язок продавця доставити товар або передати товар у його місцезнаходженні, обов'язок продавця передати товар покупцеві вважається виконаним у момент здачі товару перевізникові або організації зв'язку для доставки покупцеві.

    Стаття 689. Обов'язок покупця прийняти товар

    1. Покупець зобов'язаний прийняти товар, крім випадків, коли він має право вимагати заміни товару або має право відмовитися від договору купівлі-продажу.

    2. Покупець зобов'язаний вчинити дії, які відповідно до вимог, що звичайно ставляться, необхідні з його боку для забезпечення передання та одержання товару, якщо інше не встановлено договором або актами цивільного законодавства.

    Стаття 691. Ціна товару

    1. Покупець зобов'язаний оплатити товар за ціною, встановленою у договорі купівлі-продажу, або, якщо вона не встановлена у договорі і не може бути визначена виходячи з його умов, - за ціною, що визначається відповідно до статті 632 цього Кодексу, а також вчинити за свій рахунок дії, які відповідно до договору, актів цивільного законодавства або вимог, що звичайно ставляться, необхідні для здійснення платежу.

    2. Якщо ціну встановлено залежно від ваги товару, вона визначається за вагою нетто, якщо інше не встановлено договором купівлі-продажу.

    3. Якщо договором купівлі-продажу встановлено, що ціна товару підлягає зміні залежно від показників, що зумовлюють ціну товару (собівартість, затрати тощо), але при цьому не визначено способу її перегляду, ціна визначається виходячи із співвідношення цих показників на момент укладення договору і на момент передання товару.

    Якщо продавець прострочив виконання обов'язку щодо передання товару, ціна визначається виходячи із співвідношення цих показників на момент укладення договору і на день передання товару, встановлений у договорі, а якщо такий день не встановлений договором, - на день, визначений відповідно до статті 530 цього Кодексу.

    Положення цієї частини про визначення ціни товару застосовуються, якщо інше не встановлено актами цивільного законодавства або не випливає із суті зобов'язання.

    Стаття 692. Оплата товару

    1. Покупець зобов'язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

    2. Покупець зобов'язаний сплатити продавцеві повну ціну переданого товару. Договором купівлі-продажу може бути передбачено розстрочення платежу.

    3. У разі прострочення оплати товару продавець має право вимагати оплати товару та сплати процентів за користування чужими грошовими коштами.

    4. Якщо покупець відмовився прийняти та оплатити товар, продавець має право за своїм вибором вимагати оплати товару або відмовитися від договору купівлі-продажу.

    5. Якщо продавець зобов'язаний передати покупцеві крім неоплаченого також інший товар, він має право зупинити передання цього товару до повної оплати всього раніше переданого товару, якщо інше не встановлено договором або актами цивільного законодавства.

    Стаття 693. Попередня оплата товару

    1. Якщо договором встановлений обов'язок покупця частково або повністю оплатити товар до його передання продавцем (попередня оплата), покупець повинен здійснити оплату в строк, встановлений договором купівлі-продажу, а якщо такий строк не встановлений договором, - у строк, визначений відповідно до статті 530 цього Кодексу.

    У разі невиконання покупцем обов'язку щодо попередньої оплати товару застосовуються положення статті 538 цього Кодексу.

    2. Якщо продавець, який одержав суму попередньої оплати товару, не передав товар у встановлений строк, покупець має право вимагати передання оплаченого товару або повернення суми попередньої оплати.

    3. На суму попередньої оплати нараховуються проценти відповідно до статті 536 цього Кодексу від дня, коли товар мав бути переданий, до дня фактичного передання товару покупцеві або повернення йому суми попередньої оплати. Договором може бути встановлений обов'язок продавця сплачувати проценти на суму попередньої оплати від дня одержання цієї суми від покупця.

    Стаття 697. Збереження права власності за продавцем

    1. Договором може бути встановлено, що право власності на переданий покупцеві товар зберігається за продавцем до оплати товару або настання інших обставин. У цьому разі покупець не має права до переходу до нього права власності розпоряджатися товаром, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає із призначення та властивостей товару.

    2. Якщо покупець прострочив оплату товару, продавець має право вимагати від нього повернення товару.

    Продавець має право вимагати від покупця повернення товару також у разі ненастання обставин, за яких право власності на товар мало перейти до покупця.

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    Всього доброго!

    Гуща Юрій Миколайович
    Гуща Юрій Миколайович год назад

    Юрист, г. Чернигов, 10 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрый день.

    Да,Вы должны оплатить товар, т.к. между Вами и продавцом заключен догогор, продавец выполнил свои обязательства)

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Ви замовили товар за ціною яку публічно погодили з Продавцем, погодили умови доставки товару поштою Продавець належним чином виконав свої зобов'язання, а саме передав Вам товар, ви його отримали, отже Ваше зобов'язання оплатити товар, і Ви цього не зробили.

    Стаття 662. Обов'язок продавця передати товар покупцеві

    1. Продавець зобов´язаний передати покупцеві товар, визначений договором купівлі-продажу.

    2. Продавець повинен одночасно з товаром передати покупцеві його приналежності та документи (технічний паспорт, сертифікат якості тощо), що стосуються товару та підлягають переданню разом із товаром відповідно до договору або актів цивільного законодавства.

    Обов'язки покупця
    1. прийняти товар;
    2. сплатити за нього певну грошову суму.

    Якщо покупець без достатніх підстав зволікає з прийняттям товару або відмовився його прийняти, то продавець має право:

    • вимагати від нього прийняти та оплатити товар;
    • відмовитися від договору;

    Якщо покупець (одержувач) відмовився від прийняття товару, переданого продавцем, він зобов'язаний забезпечити схоронність цього товару, негайно повідомивши про це продавця.

    Продавець зобов'язаний забрати (вивезти) товар, не прийнятий покупцем (одержувачем), або розпорядитися ним в розумний строк.

    Якщо продавець у цей строк не розпорядиться товаром, покупець має право реалізувати товар або повернути його продавцеві.

    Витрати покупця у зв'язку із зберіганням товару, його реалізацією або поверненням продавцеві підлягають відшкодуванню продавцем. При цьому суми, одержані від реалізації товару, передаються продавцеві за вирахуванням сум, що належать покупцеві. Якщо покупець без достатніх підстав зволікає з прийняттям товару або відмовився його прийняти, продавець має право вимагати від нього прийняти та оплатити товар або має право відмовитися від договору купівлі-продажу.

    Якщо покупець не оплатив товар, то продавець має право вимагати оплати товару та сплати процентів за користування чужими грошовими коштами.

    Успіхів

    Карпенко Андрей Владимирович

    Здравствуйте!

    ОТВЕЧАТЬ ЗА ПЕРЕДАЧУ ТОВАРА ОТ ПРОДАВЦА ПОКУПАТЕЛЮ ДОЛЖНА ПОЧТА.

    УЖЕ ПОЧТА МОЖЕТ ВАМ ПРЕДЪЯВИТЬ ПРЕТЕНЗИЮ. ПУСТЬ СНАЧАЛА ПОЧТА И ПОСТАВЩИК ТОВАРА РАЗБЕРУТЬСЯ МЕЖДУ СОБОЙ.

    ЕСЛИ НА САЙТЕ ПРОДАВЦА НЕТ ЕГО РЕКВИЗИТОВ, А ЕСТЬ ТОЛЬКО Э/АДРЕС И ТЕЛЕФОНЫ, ТО И ПРЕДЪЯВИТЬ ВАМ НЕЧЕГО. ТОТ КТО ПРИСЛАЛ ТОВАР, КАК ПРАВИЛО ФОП, С КОТОРЫМ ВЫ ДОГОВОР НЕ ЗАКЛЮЧАЛИ.

    ЕСЛИ ЕСТЬ ДОПОЛНИТЕЛЬНЫЕВОПРОСЫ, СВЯЗЫВАЙТЕСЬ СО МНОЙ ЧЕРЕЗ МОЙ ПРОФИЛЬ НА САЙТЕ.

    Договор купли-продажи оформляется путем оформления заказа и выставления счета, который может быть оплачен по-разному: наложенным платежом, наличными на складе продавца либо курьеру, при помощи расчетной карточки покупателя или электронных денег. Исходя из этого, можно сделать однозначный вывод, что торговлю через Интернет вполне можно отнести к продажам товаров на заказ, которая имеет некоторые особенности, закрепленные в Правилах продажи товаров на заказ и вне торговых или офисных посещений, утвержденных приказом Минэкономики №103 от 19.04.2007 (далее - Правила № 103).

    Если руководствоваться этим документом, интернет-торговля имеет все характерные черты продажи товаров на заказ, поскольку в данном случае потребитель заключает договор купли-продажи товаров с продавцом на расстоянии при помощи средств дистанционной связи или осуществляет их предварительный заказ непосредственно у продавца. К средствам дистанционной связи в этом контексте п. 1.2. Правил №103 относит телекоммуникационные сети, почтовую связь, телевидение, информационные сети, в частности Интернет, которые могут использоваться для заключения договоров на расстоянии.

    Роль договора здесь играет заказ, бланк которого, конечно, должен содержать все реквизиты, позволяющие идентифицировать продавца, а именно: название субъекта хозяйствования, его код ЕГРПОУ, банковские реквизиты, юридический адрес, ИНН, если продавец является плательщиком НДС.

    Согласно же п. 2.4Правил №103, бланк заказа должен содержать следующие данные: название субъекта хозяйствования; наименование товара; цену товара (за 1 кг или 100 г, единицу расфасовки, упаковки, штуку и т. п.); количество товара; общую стоимость покупки; стоимость услуг, предоставляемых дополнительно; дату (время) выполнения заказа.интернет-магазин, как и любой другой, должен иметь юридический адрес. На сайте магазина должен быть указан и телефонный номер, причем не только мобильный, но и стационарный.
    Кроме того, на сайте должны быть прописаны условия доставки. Покупка должна оплачиваться только после ее получения, проверки на наличие всех предметов и отсутствие брака. В противном случае, оплатив товар заранее, вы рискуете остаться без денег и без покупки. Не стесняйтесь проверить срок службы приобретаемой вещи и правильность заполнения гарантийного талона. Кроме того, не забудьте взять чек, в котором должны быть указаны название товара, сумма, продавец, его адрес и идентификационный код (90% интернет-продавцов - ФЛП).
    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Якщо Ви придбали цей товар за договором купівлі-продажу то Ви маєте сплатити за товар ,або на пошті і пошта перерахує кошти продавцю ,або на окремий рахунок ,який має повідомити продавець ,надіславши рахунок та накладну на товар.

    Інакше продавець направить Вам письмову претензію про сплату і далі зможе стягнути кошти за товар у суді.

    Якщо товар неналкжної якості ви маєте право вимагати заміни,або повернення сплачених коштів.

    Обгрунтування: для повернення:

    Враховуючи військовий стан згідно з Указом Президента № 64/2022 і те, що зазначений правовий режим було продовжено до 25.05.22 , така обставина є форс-мажором можна говорити про повернення коштів, внесених за послугу або товар, або продовження дії договору. на наступний період, процесуальні строки виконання зобов'язань за договорами зараз призупинені до завершення правового режиму військового станУ в Україні, це підтверджується наступним:

    Торгово-промислова палата України на підставі ст.ст. 14, 14¹ Закону України “Про торгово-промислові палати в Україні” від 02.12.1997 № 671/97-ВР, Статуту ТПП України, цим засвідчує форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили): військову агресію Російської Федерації проти України, що стало підставою введення воєнного стану із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 року №64/2022 “Про введення воєнного стану в Україні”.

    Враховуючи це, ТПП України підтверджує, що зазначені обставини з 24 лютого 2022 року до їх офіційного закінчення, є надзвичайними, невідворотними та об’єктивними обставинами для суб’єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб по договору, окремим податковим та/чи іншим зобов’язанням/обов’язком, виконання яких/-го настало згідно з умовами договору, контракту, угоди, законодавчих чи інших нормативних актів і виконання відповідно яких/-го стало неможливим у встановлений термін внаслідок настання таких форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили).

    Враховуючи вищезазначене та надзвичайну, важку ситуацію з якою зіткнулась наша країна, ТПП України з метою спрощення процедури засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), розмістить з 28 лютого 2022 року на сайті ТПП України (www.ucci.org.ua) загальний офіційний Лист ТПП України щодо засвідчення форс-мажору, який можна буде роздруковувати всім кого це стосується.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України