Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 25 мая 2022, вопрос №65145

як виправити помилку в свідоцтві про право на спадщину?

При оформленні спадку державним нотаріусом допущено помилку, а саме невірно внесено кадастровий номер ділянки, що спадкується. Невірна інформація внесена до Реєстру речових прав та до Спадкового реєстру. Нотаріус, що виконувала дані дії вийшла на пенсію

Ответы юристов (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Добрий день, Олександре!

    Ваш випадок далеко не поодинокий. На жаль при оформленні спадщини чи інших правовстановлюючих фактів нотаріусами України достатньо часто виявляються помилки в свідоцтві про право власності на будинок, квартиру чи земельну ділянку, що є достатньою підставою для відмови у видачі свідоцтва про право на спадщину.

    Причин може бути багато, наприклад, зміна написання прізвищ чи імен в нових паспортах (фактично, мова йде про помилки в перекладі ПІБ при заміні паспортів після отримання незалежності України в 1991 році).

    В таких випадках результат може бути одни – відмованотаріуса оформити право власності на спадкове майно.

    На сьогодні існує два способи виправити помилки в документі:

    позасудовий — шляхом звернення до органу, що видав документ,

    то судовийшляхом встановлення належності правовстановлюючого документа конкретній особі.

    Позасудовий спосіб вирішення проблеми

    Слід зазначити, що найпростіший спосіб вирішення даної проблеми можливо реалізувати шляхом звернення до органу, що видав такий документ із відповідною заявою про виправлення технічної помилки. В такій заяві обов’язково потрібно вказати суть помилок і додати документи, що підтверджують наявність помилок. При цьому, орган може виправити помилку в документі лише тоді, коли в самих документах, на підставі яких видавався правовстановлюючий документ такої помилки немає й помилка була допущена саме з вини відповідного органу.

    Крім того, на практиці виникають ситуації, коли орган, що видавав правовстановлюючий документ, ліквідовано, а орган в якому знаходиться архівна реєстраційна справа, не наділений повноваженнями виправляти такі помилки. В цьому випадку єдиним способом вирішення зазначеної проблеми є звернення до суду в порядку окремого провадження з відповідною заявою про встановлення факту, що має юридичне значення.

    Судовий спосіб вирішення проблеми

    Пунктом 3 ст. 315 ЦПК України (Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення) передбачено, що суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім’я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім’ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

    Суд може розглянути справу про встановлення фактів, що мають юридичне значення, якщо:

    такі факти породжують юридичні наслідки (тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення прав громадян);

    законодавством не передбачено інший порядок їх встановлення;

    встановлення факту не пов’язано з наступним вирішенням спору про право.

    Законодавство передбачає спрощений порядок розгляду таких заяв, порівняльно з розглядом справ у порядку позовного провадження, оскільки окреме провадження характеризується відсутністю спору про право.

    Для цього особі-спадкоємцю потрібно звернутися до суду за місцем проживання із заявою про встановлення факту належності документу. В такій заяві особа, що звертається має обов’язково вказати якими доказами підтверджується факт, що у правовстановлюючих документах було допущено помилку та обґрунтувати, з яких причин неможливо виправити помилку в інший спосіб, окрім судового.

    За умови правильно складеної заяви, суд, як правило, виносить позитивне рішення і спадкоємці отримують юридичну підставу для реалізації своїх спадкових прав. Тут без юристів не обійтись.

    Як виникнуть питання, звертайтесь до мене персонально, натиснувши кнопку «звернутись».

    Вдачи!

    • Олександр Клиент год назад

      А якщо в моєму випадку, саме нотаріус невірно вказала одну цифру кадастрового номера, в результаті чого в реєстрі речових прав і спадковому реєстрі створено кадастровий номер якого нема в Державному земельному кадастрі. Мені звертатися до будь якого нотаріуса?

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Микола!

    То вона і мусить її виправити!

    • Олександр Клиент год назад

      А якщо в моєму випадку вона вже 2 роки як на пенсії, то які в такому випадку мої дії?

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич год назад

        Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

        Общаться в чате

        Тоді треба звернутись до суду.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України