Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 27 мая 2022, вопрос №65380

Роз'яснення МОН щодо постанови 481 Кабміну від 26.04.22

Добрий день. Скажіть будь ласка, згідно офіційним роз'ясненням МОН, яке вони подають на сайті https://mon.gov.ua/ua/ministerstvo/pro-ministerstvo/najposhirenishi-zapitannya-vidpovidi-ta-aktualni-kontakti-mon-pid-chas-voyennogo-stanu/najposhirenishi-zapitannya-vidpovidi/shodo-distancijnoyi-roboti-ta-organizaciyi-trudovih-vidnosin
Чи дійсно може керівництво коледжу призупинити дію трудового договору з викладачем? Я знаходжусь у відпустці по догляду за дитиною до 3х років, працюю неповний роб.день. Зараз перебуваю за кордоном. Керівництво, посилаючись на постанову і керуючись цим роз'ясненням призупинило дію договору. Заднім числом, з 03.05, хоча фактично я працювала після 3го. Наказ зробили 25 травня.

Ответы юристов (12)

    Карпенко Андрей Владимирович

    Вітаю!

    Постанова Кабінету міністрів про особливості дистанційної роботи в державному секторі не стосується вчителів та вихователів: їм можна дистанційно працювати з-за кордону.

    Про це повідомив освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

    За його словами, постанова уряду №481 від 26 квітня не стосується вчителів та вихователів, оскільки заклади освіти комунальної форми власності не є «суб’єктами господарювання державного сектору економіки». Горбачов каже, що вчителю можна дистанційно працювати з-за кордону і для цього не потрібне відрядження.

    «Керівники закладів освіти та органів управління освітою, які вимагають від учителів на цій підставі негайно повертатися в Україну, припиніть свавілля та знущання з учителів», — додав омбудсмен.

    У випадку переїзду вчителів під час війни вони можуть продовжувати працювати дистанційно, відповідно до рекомендацій Міністерства освіти № 1/3378-22 від 07.03.2022 р.

    Жодних обмежень щодо робочого місця працівника в умовах дистанційної роботи немає. Тобто дистанційно можна працювати і з-за кордону.

    У випадку, якщо для працівників проїзд до робочого місця неможливий у зв’язку з об’єктивними причинами (небезпека, зупинений транспорт тощо), проте вони можуть виконувати роботу дистанційно (у тому числі із використанням доступних засобів зв’язку) – рекомендуємо видати наказ про запровадження у закладі освіти або науковій установі дистанційного режиму роботи.

    Дистанційна робота – це форма організації праці, за якої робота виконується працівником поза робочими приміщеннями чи територією власника або уповноваженого ним органу, в будь-якому місці за вибором працівника та з використанням інформаційно-комунікаційних технологій. У такому випадку необхідно з вищезгаданим наказом ознайомити працівників будь-яким доступним способом (у тому числі засобом електронного зв’язку).

    В умовах дистанційного режиму роботи працівник самостійно визначає робоче місце та несе відповідальність за забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці на ньому.

    Під час дистанційного режиму роботи за працівниками зберігаються права та обов’язки, визначені Кодексом законів про працю України та іншими актами законодавства.

    Керівнику закладу освіти, наукової установи рекомендується забезпечити щоденний моніторинг результатів роботи працівників у будь-який доступний спосіб, у тому числі із використанням засобів відеоконференцзв’язку.

    24 березня набув чинності Закон України № 2136-ІХ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

    У зв'язку з призупиненням дії трудового договору працівник звільняється від обов'язку виконувати роботу, визначену трудовим договором, а роботодавець звільняється від обов'язку забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи.

    Головною умовою для призупинення дії трудового договору є абсолютна неможливість надання роботодавцем та виконання працівником відповідної роботи.

    Призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин, а також виконання інших обов'язків, передбачених трудовим договором.

    Ініціатором призупинення трудового договору можуть бути як роботодавець, так і працівник.

    Водночас з метою усунення правової невизначенності, в Держпраці рекомендують сторонам повідомляти один одного про призупинення трудового договору письмово або в електронній формі з використанням технічних засобів електронних комунікацій.

    ЗВЕРТАЮ ВАШУ УВАГУ, ЩО НЕМОЖЛИВІСТЬ НАДАННЯ РОБОТОДАВЦЕМ ТА ВИКОНАННЯ ВАМИ ВІДПОВІДНОЇ РОБОТИ, ПОВИННА БУТИ АБСОЛЮТНА.

    • Марина Клиент год назад

      Які мої дії в такому разі? Куди звертатися? Наказ прикріпила вище

    Дубовенко Володимир Володимирович

    ВІтаю!

    Ви точно мали на увазі призупинення дії трудового договору? Можливо мова йде про звільнення, оскільки більшість питань працівників освіти стосується саме цього дисциплінарного стягнення. Призупинення дії трудового договору не пов'язується з постановою 481, ця категорія регулюється Законом 2136. В будь-якому випадку як призупити дію, так і звільнити заднім числом роботодавець права не має, при призупиненні особа ознайомлюється в будь-який спосіб із наказом після його оформлення, при звільненні також відбувається ознайомлення із наказом, виплата розрахункових та інші дії.

    • Марина Клиент год назад

      Так, призупинення. Прикріпила до запитання наказ.

      • Дубовенко Володимир Володимирович

        Призупинення дії трудового договору - це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором. Призупинення - це новая категорія у трудовому законодавстві, до дисциплінарних стягнень призупинення жодного відношення не має та застосовується у чітко визначеному законом випадку - неможливості надання роботи роботодавцем та виконання роботи працівником. Якщо роботодавець "працює", то про призупинення говорити передчасно, в разі, якщо можливе дистанційне виконання роботи та Ви можете виконувати дистанційну роботу про призупинення взагалі мова не повинна йти.

    Марина Клиент год назад

    Дуже складно, але більш-менш зрозуміло. Які можуть бути мої дії в даному випадку? Куди звертатися? Адміністрація коледжу запевняє мене, що діє в рамках чинного законодавства. Я не згодна, адже є документи (листи МОН), згідно яких викладач може працювати дистанційно як на території України, так і за її межами (лист МОН від 25.03.22)

    Дубовенко Володимир Володимирович

    Оскаржувати наказ про призупинення дії трудового договору. Зараз у ВРУ перебуває на розгляді законопроект 7251, який передбачає узгодження всіх наказів про призупинення з військово-цивільною адміністрацією. Проект в будь-якому разі буде прийнято, але говорити детально сьогодні яким чином будуть узгоджувати ці договори не доводиться, водночас таке узгодження дає, фактично, можливість звернутися до військово-цивільної адміністрації із заявою щодо безпідставності прийняття наказу, проте стягнути втрачений заробіток військово-цивільна адміністрація не допоможе. Для визнання наказу протизаконним та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу необхідно звернутися до суду з позовом.

    Марина Клиент год назад

    Дякую. Я зробила звернення до Міністерства освіти. Відповідь поки не отримала.

    • Дубовенко Володимир Володимирович

      Добре, що ви намагаєтеся шукати шляхи вирішення питання, але мені здається, що в цьому випадку єдиним результативним варіантом буде оскарження наказу в суді, багато освітян оскаржували у судовому порядку накази про відсторонення під року тому, оскільки будь-які інші інструменти впливу для припинення протизаконної діяльності щодо відсторонення не були ефективними.

      • Марина Клиент год назад

        Зрозуміло, ще раз дякую. Бачу, що без допомоги спеціаліста розібратися неможливо в цьому питанні. Останнє ще хотіла спитати, Ви писали вище, що можливо я мала на увазі звільнення. Тобто можуть не призупинити, а звільнити? На якій підставі?

    Марина Клиент год назад

    Якщо написати скаргу до прокуратури м.Одеси? Чи тільки суд?

    • Дубовенко Володимир Володимирович

      Це трудові спори, прокуратура, нац.поліція та інші до них відношення не мають, лише комісії по трудових спорах (якщо вони створені у організації) та суди.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України