Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 02 июня 2022, вопрос №65896 250₴

Расторжение брака онлайн

Приветствую.
Интересует вопрос расторжения брака онлайн.
Есть ли такая возможность в военное время?
Один из супругов находиться заграницей, и нет возможности приехать в Украину.
Детей и общего имущества -нету. Спорных вопросов нету.
Однажды подали заявление в загс но в день когда надо было забрать сам развод - не явились.
Какие документы необходимы для этого вопроса? Куда можно обратиться с таким запросом?
Есть организации которые расторгают брак дистанционно.
Благодарю за ответ.

Ответы юристов (12)

    Крикун Сергій  Павлович
    28%

    "ПРАВИЛА державної реєстрації актів цивільного стану в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0719-00#n1409):

    " III. Державна реєстрація окремих актів цивільного стану...

    3. Державна реєстрація розірвання шлюбу...

    14. Державна реєстрація розірвання шлюбу у випадку, передбаченому статтею 106 Сімейного кодексу України, проводиться на підставі письмової заяви про розірвання шлюбу подружжя, яке не має дітей (додаток 12), у якій повинно бути зазначено про відсутність у них спільних дітей, після закінчення одного місяця від дня подання такої заяви, якщо вона не була відкликана, у присутності хоча б одного з подружжя.

    Шлюб розривається незалежно від наявності між подружжям майнового спору.

    Якщо один із подружжя через поважну причину (у зв'язку з тяжкою хворобою, тривалим відрядженням, проживанням у віддаленій місцевості) не може особисто подати заяву про розірвання шлюбу до відділу державної реєстрації актів цивільного стану, таку заяву, справжність підпису на якій має бути нотаріально засвідченою, або прирівняну до неї, від його імені може подати другий із подружжя, про що робиться відмітка в журналі обліку заяв про розірвання шлюбу подружжя, яке не має дітей, та заяв відповідно до статті 107 Сімейного кодексу України, а також в актовому записі про розірвання шлюбу в графі "Для відміток".

    15. При прийнятті заяви про розірвання шлюбу подружжя, яке не має дітей, особам роз'яснюються порядок і умови державної реєстрації розірвання шлюбу, а також момент його припинення.

    16. Якщо подружжя через поважну причину не може з'явитися до відділу державної реєстрації актів цивільного стану для державної реєстрації розірвання шлюбу в установлений для них день, строк такої реєстрації на письмове прохання подружжя може бути перенесений на інший день. Про це робиться відмітка на заяві та в журналі обліку заяв про розірвання шлюбу подружжя, яке не має дітей, та заяв відповідно до статті 107 Сімейного кодексу України.

    У цих випадках строк перенесення державної реєстрації розірвання шлюбу не може перевищувати одного року з дня подання заяви.

    Якщо подружжя не з'явилося для проведення державної реєстрації розірвання шлюбу і не повідомило про причину неявки протягом трьох місяців з дня подання відповідної заяви, заява втрачає чинність.

    Якщо один із подружжя через поважну причину не може з'явитись для державної реєстрації розірвання шлюбу, він може під час подачі заяви про розірвання шлюбу подружжя, яке не має дітей, або впродовж місяця письмово повідомити орган державної реєстрації актів цивільного стану про згоду реєстрації розірвання шлюбу за його відсутності та зазначити місцезнаходження органу державної реєстрації актів цивільного стану, до якого слід надіслати свідоцтво про розірвання шлюбу. У разі надсилання письмового повідомлення підпис на ньому того з подружжя, який не може з'явитися, повинен бути нотаріально засвідченим, про що робиться відповідна відмітка в актовому записі про розірвання шлюбу в графі "Для відміток".

    У цьому випадку при державній реєстрації розірвання шлюбу в актовому записі вказуються всі дані щодо другого з подружжя відповідно до поданої заяви про розірвання шлюбу подружжя, яке не має дітей.

    17. Той із подружжя, який змінив своє прізвище у зв'язку з державною реєстрацією шлюбу і буде відсутній при державній реєстрації розірвання шлюбу, повинен зазначити в заяві про розірвання шлюбу подружжя, яке не має дітей, про бажання надалі іменуватись цим прізвищем або відновити своє дошлюбне прізвище...".

    ---

    Здравствуйте, Анна! Если вы (имею ввиду супругов) в течение месяца с даты, указанной органом ЗАГС, не сообщите о расторжении брака в ваше отсутствие, то заявление о расторжении брака утратит силу. Если месячный срок не истек, направтье в ЗАГС это заявление (подпись должна быть нотариально удостоверена) - в этом случае свидетельство может быть получено вами в этом ЗАГСе позднее или укажитне ЗАГС, куда необходимо нарпавить свидетельство.

    Карпенко Андрей Владимирович
    24%

    Здравствуйте!

    ДИСТАНЦИОННОЕ РАСТОРЖЕНИЕ БРАКА (ОНЛАЙН) НЕВОЗМОЖНО.

    Расторжение брака, согласно ст. 49 Гражданского кодекса подлежит государственной регистрации и является актом гражданского состояния, вносится в Государственный реестр актов гражданского состояния.

    Брак может быть прекращен:

    - вследствие его расторжения по совместному заявлению супругов

    - вследствие его расторжения по совместному заявлению супругов, имеющих детей, на основании решения суда

    - вследствие его расторжения по иску одного из супругов на основании решения суда.

    Супруги, которые не имеют детей, вправе подать в орган государственной регистрации актов гражданского состояния заявление о расторжении брака. Если один из супругов по уважительной причине не может лично подать заявление о расторжении брака в орган государственной регистрации актов гражданского состояния, такое заявление, нотариально удостоверенное или приравненное к нему, от его имени может подать второй из супругов. Срок рассмотрения такого заявления - 1 месяц (ст. 6 Семейного кодекса).

    Частью первой ст. 106 Семейного Кодекса предусмотрено, что такое возможно, если один из супругов, допустим, муж, отсутствует по уважительно причине, например, пребывает в длительной командировке. Но расторжение брака здесь так же предполагается по обоюдному согласию. В этой ситуации, супруг должен заполнить свою часть заявления. Подлинность его подписи заверяется нотариально. При этом в заявлении должна быть следующая формулировка: «Я согласен на регистрацию расторжения брака в мое отсутствие»

    Затем жена с заполненным мужем заявлением отправляется в РАГС, предъявляет его сотруднику органа, а после заполняет свою часть.

    Частью второй ст. 106 Семейного кодекса предусмотрено, что регистрация развода производится по истечению месяца со дня подачи заявления, если в течение этого периода последнее не было отозвано.

    Если у супругов не получается прийти в назначенное время для регистрации расторжения брака, то им необходимо подать заявление, в котором они просят перенести дату регистрации.

    В случае, если один из супругов живёт в другом районе либо городе, в заявлении указывается адрес РАГСа, где он сможет получить свидетельство о разводе лично.

    Развод лучше, если это возможно, проводить в РАГСе, в котором брак заключался.

    Кроме заявлений необходимы:

    • паспорт гражданина Украины;
    • свидетельство о браке;
    • идентификационный код.

    Непосредственно на приеме, работник ЗАГСа оформит и выдаст квитанцию со всеми необходимыми реквизитами для оплаты процедуры развода, причем не существует привязки к определенному банку, а обеспечивается возможность оплачивать в любом удобном и выгодном или возможно даже ближайшем.

    Нотариально удостоверенное заявление о разводе у местного нотариуса (апостилированием и официально переведенные в Украине на украинский язык) или заявление оформленное через консульское учреждение будет свидетельствовать о том, что причина не явки в ОРАГС уважительная. Одного супруга будет достаточно.

    Адвокат Евгений Александрович
    24%

    Здравствуйте!

    Поцесс развода зависит от наличия обоюдного желания сторон, наличия/отсутствия детей.

    Расторгнуть брак возможно:

    • по заявлению одного из супругов. Оно может быть подано в ЗАГС на основании п. 1 ст. 107 СКУ, если признано, что второй супруг без вести отсутствует или недееспособен;
    • подав совместное заявление.

    Через ЗАГС разводят бездетных супругов (п. 1 ст. 106 СКУ). Наличие между ними имущественных претензий при этом во внимание не принимается (п.3. ст. 106).

    Если обе стороны согласны, то подаётся обоюдное заявление в ЗАГС и рассматривается в течении 30 дней.

    Если признано, что второй супруг без вести отсутствует или недееспособен, тогда развод происходит в течении 1 дня.

    В остальных случаях правила развода в Украине предписывают расторгать брак через суд.

    Если нет согласия или есть дети, тогда вопрос решается путём подачи иска в суд о разводе, что может длиться от месяца до рассмотрения дела судом.

    Если супруги не предоставили суду удостоверенные нотариусом договоры о содержании детей, размере алиментов, как того требуют нормы пп. 2,3 ст. 109 СКУ, то рассмотрение дела о расторжении брака затянется. Судья изучит обстоятельства, примет во внимание решения, исходящие от органа опеки. Отметим, что правила развода в Украине-2022 в большей степени стали учитывать, что родители наделены равными правами в отношении детей.

    Развод можно провести онлайн:

    https://guide.diia.gov.ua/view/derzhavna-reiestrat...

    Подати заяву на отримання послуги заявник може особисто або через законного представника чи заповнивши заяву на отримання послуги онлайн на сайті: https://dracs.minjust.gov.ua/

    "Документи, що необхідно надати для отримання послуги:Заява про розірвання шлюбу подружжя, яке не має дітей, відповідно до статті 106 Сімейного кодексу України або

    заява про державну реєстрацію розірвання шлюбу на підставі рішення суду, постановленого до набрання чинності Законом України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану"

    Документ, що підтверджує сплату державного мита за державну реєстрацію розірвання шлюбу, або документ, що підтверджує право на звільнення від сплати державного мита

    Паспорт громадянина України (паспортний документ іноземця, особи без громадянства)

    Рішення суду про розірвання шлюбу, постановлене до набрання чинності Законом України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану"

    Свідоцтво про шлюб (у разі його відсутності - наявність в паспортах або паспортних документах відмітки (штампа) про шлюб)

    Умови і випадки надання:

    Державна реєстрація розірвання шлюбу проводиться органами державної реєстрації актів цивільного стану у встановлених законом випадках.

    Розірвання шлюбу, здійснене судом до набрання чинності Законом України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану", підлягає державній реєстрації в органі державної реєстрації актів цивільного стану.

    У разі розірвання шлюбу судом шлюб припиняється у день набрання чинності рішенням суду про розірвання шлюбу.

    У разі розірвання шлюбу органом державної реєстрації актів цивільного стану шлюб припиняється у день державної реєстрації розірвання шлюбу.

    Рішення суду про розірвання шлюбу, постановлене судом після набрання чинності Законом України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану", надсилається судом до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для внесення відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян та проставлення відмітки в актовому записі про шлюб.

    При наличии вопросов, обращайтесь индивидуально через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня Вам, Анна!

    Розлучення через РАЦС можливе у двох випадках :

    • У подружжя немає спільних малолітніх або неповнолітніх дітей
    • Подружжя виявило взаємне бажання припинити свій шлюб

    Для реєстрації розлучення через РАЦС чоловік та дружина мають подати відповідну заяву в орган реєстрації актів громадянського стану за місцем прописки одного з них. З дня подачі заяви до реєстрації розлучення має пройти місяць. Якщо за цей період ніхто з подружжя не передумав та не відкликав заяву, обоє з пари мають з’явитися в РАЦС в зазначений день та час для отримання свідоцтва про розлучення.

    Проте бувають випадки, коли один з подружжя, з поважних причин, не має змоги особисто подати заяву та з’явитися в РАЦС для завершення процедури розлучення – в таких ситуаціях припинення шлюбу можливе без участі чоловіка/дружини.

    Порядок розлучення без присутності одного з подружжя такий:

    • Для того щоб розлучитися без присутності одного з подружжя, необхідно подати в орган РАЦСу нотаріально завірену заяву на розірвання шлюбу. Таку заяву, від імені того з подружжя, хто не має змоги особисто її подати, може подати інший з подружжя.
    • Якщо один з подружжя не може з’явитися в РАЦС для реєстрації розірвання шлюбу, він має завчасно про це повідомити співробітників РАЦСу та направити в орган відповідну заяву.

    Важливо! Розлучитися на основі довіреності неможливо. Довіреність, видана іншій особі та уповноважує таку особу розірвати шлюб від імені одного з подружжя являється недійсною.

    Тепер з приводу онлайн послуг щодо цієї категорії актів цивільного стану:

    Станом на сьогодні функціонує державний сервіс ВЕБ-портал “Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану” (https://dracs.minjust.gov.ua/).

    Ви можете скористатись ним для Вашої зручності та уникнення черг у відділах державної реєстрації актів цивільного стану записатися через Інтернет на прийом до відділів ДРАЦС. Через цей сервіс також можна подати заяву онлайн на реєстрацію шлюбу.

    На порталі «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану» Ви можете записатись на прийом до відділу ДРАЦС у зручний для Вас час, задати питання в онлайн режимі, подати заяви на реєстрацію актів цивільного стану. Знаючи порядок розлучення без наявності спільних дітей, можна обрати найоптимальніший варіант для розірвання шлюбу. На сьогоднішній день порядок укладення шлюбу дозволяє подати заяву на реєстрацію шлюбу онлайн.

    8 кроків, щоб скористатись сервісом та подати заяву в РАЦС онлайн:

    • Вам необхідно зайти на сайт https://dracs.minjust.gov.ua/;
    • Зареєструйтесь на порталі;
    • Оберіть вид послуги;
    • Підтвердити свою особу за допомогою цифрового підпису (або BankID);
    • Обрати відділ РАЦС (пам’ятайте, що орган ДРАЦС потрібно обирати за місцем прописки одного з подружжя);
    • Записатись на прийом;
    • Прикріпити копії документів;
    • Підтвердити подання заяви.

    Тепер залишається один раз відвідати орган реєстрації актів цивільного стану вже для отримання результатів по Вашій заяві. Таким чином, ви отримаєте результат без зайвих очікувань, нервів та черг.

    Будуть питання, зверніться до мене особисто, натиснувши кнопку "звернутись".

    Вдачи Вам!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Анно!

    Якщо пройшло більше 3 місяців із дати подачі заяви до РАЦС, то вона вже втратила чинність, і у такому випадку знову подати заяву до РАЦС Ви маєте право тільки офлайн!

    У Вашому випадку можна спробувати розлучення через суд.

    Для цього можна використати Електронний суд та потрібний кваліфікований електронний підпис. Або як варіант укласти договір із адвокатом!

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною. Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально, натиснувши кнопку «Звернутися»!

    Промський Євгеній Сергійович
    24%

    Добрий день!

    Рекомендую розірвати шлюб через суд. Це можна зробити дистанційно через "Електронний суд" https://id.court.gov.ua/

    Для того, щоб авторизуватись у системі, потрібно мати електронний цифровий підпис або Bank ID (приват24 тощо).

    Зразок позовної заяви додаю https://zr.su.court.gov.ua/sud1805/gromadyanam/zra...

    Позов подається до суду за зареєстрованим місцем проживання відповідача у справі.

    Перед подачею до суду слід відсканувати або пофотографувати ваші документи: паспорт, ідентифікаційний код, свідоцтво про шлюб. Також необхідно буде сплатити судовий збір 992,40 грн.

    Для того, щоб справа була розглянута максимально швидко, відповідач має подати заяву (її можна направити електронною поштою), що він визнає позов та підтримує його.

    Суд розгляне цю справу без присутності сторін та ухвалить рішення про розлучення.

    Якщо виникнуть питання або необхідно супроводити дану справу "під ключ" - звертайтесь! Буду радий допомогти!

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Відповідно до статті 2 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» від 01.07.2010 №2398-VI (далі - Закон), актами цивільного стану є події та дії, які нерозривно пов’язані з фізичною особою і започатковують, змінюють, доповнюють або припиняють її можливість бути суб’єктом цивільних прав та обов’язків.

    Відповідно до Закону державній реєстрації підлягають народження фізичної особи та її походження, шлюб, розірвання шлюбу у випадках, передбачених законом, зміна імені, смерть.

    Про факт державної реєстрації акта цивільного стану органами державної реєстрації актів цивільного стану видається відповідне свідоцтво.

    На період воєнного стану в Україні згідно Указу Президента № 64/2022 «Про введення воєнного стану» та його продовження до 23.08.22 включно (, громадяни мають можливість, не відвідуючи відповідні відділи, подавати документи з питань державної реєстрації шлюбу / розірвання шлюбу, а також отримувати консультації з цих та інших питань онлайн. Для цього слід скористатися вебпорталомhttps://dracs.minjust.gov.ua

    В заяві вкажіть відділ ДРАЦС у якому Вам зручно буде забрати свідоцтво про розірвання шлюбу, адже його необхідно забрати особисто , або Ваша дружина може зробити це та передати його Вам поштою або інший Ваш родич за нотаріальною довіреністю від Вашого імені.

    Або є окремий сервіс з розлучень тут https://www.rozluchennya.com

    ---

    РАЗВОД ОНЛАЙН ДИЯ

    Реєстрація розірвання шлюбу - Гід онлайн Дія (diia.gov.ua)

    Ідентифікатор послуги

    00032

    Строк

    до 30 днів

    Повна назва

    Державна реєстрація розірвання шлюбу

    Інформація про послугу

    Державний орган реєстрації актів цивільного стану виносить постанову про розірвання шлюбу після спливу одного місяця від дня подання заяви про розірвання шлюбу, якщо вона не була відкликана. Порядок розірвання шлюбу здійснюється органами державної реєстрації актів цивільного стану та засвідчується свідоцтвом.

    Де отримати:

    Відділи державної реєстрації актів цивільного стану

    Центр надання адміністративних послуг

    Хто може звернутися: фізична особаДокументи, що необхідно надати для отримання послуги:

    Заява про розірвання шлюбу подружжя, яке не має дітей, відповідно до статті 106 Сімейного кодексу України

    Заява про державну реєстрацію розірвання шлюбу на підставі рішення суду, постановленого до набрання чинності Законом України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану"

    Заява про розірвання шлюбу відповідно до статті 107 Сімейного кодексу України

    Документ, що підтверджує сплату державного мита за державну реєстрацію розірвання шлюбу, або документ, що підтверджує право на звільнення від сплати державного мита

    Копія рішення суду про визнання другого з подружжя безвісно відсутнім або недієздатним

    Паспорт громадянина України (паспортний документ іноземця, особи без громадянства)

    Рішення суду про розірвання шлюбу, постановлене до набрання чинності Законом України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану"

    Свідоцтво про шлюб (у разі його відсутності - наявність в паспортах або паспортних документах відмітки (штампа) про шлюб)

    Умови і випадки надання:

    Державна реєстрація розірвання шлюбу проводиться органами державної реєстрації актів цивільного стану у встановлених законом випадках.

    Розірвання шлюбу, здійснене судом до набрання чинності Законом України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану", підлягає державній реєстрації в органі державної реєстрації актів цивільного стану.

    У разі розірвання шлюбу судом шлюб припиняється у день набрання чинності рішенням суду про розірвання шлюбу.

    У разі розірвання шлюбу органом державної реєстрації актів цивільного стану шлюб припиняється у день державної реєстрації розірвання шлюбу.

    Рішення суду про розірвання шлюбу, постановлене судом після набрання чинності Законом України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану", надсилається судом до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для внесення відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян та проставлення відмітки в актовому записі про шлюб.

    Результат та способи отримання результату:

    Свідоцтво про державну реєстрацію акту цивільного стану

    Отримати результати надання послуги заявник може особисто.

    відповідно до статті 106 Сімейного кодексу України

    Адміністративний збірСправляється державне мито у розмірі 0,5 неоподаткованого мінімуму доходів громадян, що становить 8 грн.50 коп.

    Нормативна базаНормативні документи, що регулюють надання послуги:

    Кодекс від 16.01.2003 №435-IV Цивільний стаття 49

    Кодекс від 10.01.2002 №2947-ІІІ Сімейний статті 104-107, 113-116, 118

    Закон України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" статті 2-4, 6, 9, 11, 12, 15, 18, 21, 25, 26

    Декрет КМУ від 21.01.1993 №7-93 "Про державне мито" частина п'ята статті 3

    Розпорядження КМУ від 26.06.2015 №669-р "Про реалізацію пілотного проекту у сфері державної реєстрації актів цивільного стану повний текст

    Наказ ЦОВВ від 18.10.2000 №52/5 "Правила державної реєстрації актів цивільного стану" розділи І, ІІ, глава 3 розділу ІІІ

    Наказ ЦОВВ від 09.07.2015 №1187/5 "Порядок розгляду відділами державної реєстрації актів цивільного стану - учасниками пілотного проекту заяв у сфері державної реєстрації актів цивільного стану, поданих через мережу Інтернет" розділи І, ІІІ

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Наразі можливо подати заяву через систему електронного судочинства, також завантажте в систему ваші заяви скан- копії , щоб справу розглянули без участі сторін , вкажіть, що заперечень не маєте та контакти для листування бажано з електронними поштами. https://www.kmu.gov.ua/service/elektronnij-sud

    з 24 лютого триває режим воєнного стану,згідно Указу Президента № 64/2022 , тому всі процесуальні строки призупинені , після завершення воєнного стану , строки будуть поновлені та суд викличе вас.

    Якщо активні бойові дії триватимуть надалі, то судові засідання перенесуть на той час , коли воєнний стан скасує Президент України окремим указом.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Рибінцев Сергій Сергійович

    Добрый день, Анна!

    Организаций, которые этим занимаются, нет.

    Поскольку такое право на подачу есть у сторон процесса развода и\или их адвокатов исключительно.

    В целом вам описали, что это может сделать адвокат через электронный суд.

    Но меня в вашем описании ситуации меня смущает, что вы пишите, что уже были в РАЦСе, и вопрос только в том, что не забрали документ.

    Возможно, что сам факт расторжения в РАЦСе произведен, и вопрос лишь в документе?

    Набирайте.

    Вець Орися (Аріна) Ігорівна

    Доброго дня. так можете розвестись через електронний суд. Реєстрація в ел. судді дуже проста процедура.

    Для цього вам необхідно подати до суду:1) примірник позовної заяви про розірвання шлюбу 2) скан квитанції про сплату судового збору. 922 грн станом на 2022 рік. 3) скан свідоцтва про шлюб 4) копію вашого паспорта.

    Щоб не приходити на судові засідання, вам до заяви необхідно буде подати ще заяву, в якій вказати, що ви просити суд здійснювати розгляд справи у вашу відсутність, позовні вимоги підтримуєте у повному обсязі та не заперечуєте проти винесення заочного рішення.

    Також в заяві прописуєте, що про дату та час ви просите суд повідомляти на такий-то мобільний телефон.

    Після того як ви подасте позов, вам прийде (у ваш акаунт в ел судді) зі суду ухвала про відкриття провадження із датою судового засідання.

    Якщо ви подасте заяву про слухання справи у вашу відсутність, відповідно в суд вам з'являтися не потрібно. Проте потрібно буде прийти в суд за рішенням суду ( суди рідко відправляють або з великою затримкою). Або дзвоніть в канцелярію і питайте.На рішенні обов'язково має бути відмітка про те, що рішення набрало законної сили. Рішення суду набирає законної сили через 30 днів після винесення такого рішення.

    Костромина Виктория

    чтоб не переносить даті в Загсе и не приезжать - єто лучше сделать в судебном порядке

    для этого нужно составить иск и подать в суд - нужна детальная консультация или помощь в подготовке иска - обращайтесь через сайт Или найдите мои контакты

    С уважением Виктория Костромина

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Дистанційно розірвати шлюб не можливо.

    Якщо у вас немає спільних неповнолітніх дітей спокійно можете розвестись через РАЦС.

    У випадку, якщо подружжя не має спільних дітей та досягло спільної згоди щодо припинення шлюбних відносин, то розірвання шлюбу можливе через органи ДРАЦС шляхом подання заяви про розірвання шлюбу за місцем проживання одного з них. Той, хто бажає відновити своє дошлюбне прізвище, повинен заявити про це в органі ДРАЦС під час державної реєстрації розірвання шлюбу.

    «Як­що один із под­ружжя че­рез по­важ­ну при­чи­ну не мо­же осо­бис­то по­да­ти за­яву про ро­зір­вання шлю­бу, но­та­рі­аль­но зас­відче­ну або при­рів­ня­ну до неї за­яву (для вій­сько­вих мо­же бу­ти зас­відче­на від­по­від­ним ко­ман­ди­ром) від його іме­ні мо­же по­да­ти дру­гий із под­ружжя.

    По­ряд із за­явою про ро­зір­вання шлю­бу не­об­хідно на­да­ти і від­по­від­ні до­ку­мен­ти, зок­ре­ма, сві­доц­тво про шлюб, ко­пію рі­шен­ня су­ду про виз­нання дру­го­го з под­ружжя без­вісно від­сутнім чи не­ді­єз­датним (у ви­пад­ку ро­зір­вання шлю­бу за за­явою од­но­го з под­ружжя).

    У випадку, якщо подружжя має неповнолітніх дітей, або чоловік чи жінка заперечує проти розлучення, шлюб можна розірвати лише у судовому порядку.

    Справи про розірвання шлюбу розглядають районні, районні у містах, міські та міськрайонні суди в порядку позовного провадження. Позови про розірвання шлюбу можуть пред’являтися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача також у разі, якщо на його утриманні є малолітні або неповнолітні діти або якщо він не може за станом здоров’я чи з інших поважних причин виїхати до місця проживання відповідача.

    За домовленістю подружжя справу можуть розглядати за зареєстрованим місцем проживання чи перебування будь-кого з них.

    У тих регіонах держави, де йдуть активні бойові дії та суди тимчасово не можуть працювати, Верховний Суд змінив їхню територіальну підсудність шляхом приєднання розгляду справ цих судів до інших судів, які знаходяться в безпечних регіонах держави.

    За подання позовної заяви про розірвання шлюбу сплачується судовий збір у розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу станом на 1.01.2022 року – 992,40 гривень, крім випадків, коли особа звільнена від сплати судового збору.

    У разі розірвання шлюбу судом, шлюб припиняється у день набрання чинності рішенням суду про розірвання шлюбу. Якщо розірвання шлюбу здійснюється через суд, свідоцтво про розірвання шлюбу не видається.

    Успіхів


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України