Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Нотариат, 03 июня 2022, вопрос №65960 250₴

Вывоз транспортного средства с территории Украины в Европу.

Здравствуйте, мне необходимо вывезти мой собственный автомобиль на территорию Европы, документы (техпаспорт) и ключи находятся в Украине.
Я нахожусь в Европе, какие есть варианты передать право на пересечение границы на моем автомобиле при условии что у человека будет на руках техпаспорт, и зелёная карта?
Если вопрос в том что бы сделать доверенность на это лицо, есть ли возможность сделать доверенность на территории Европы?
Также, если за рулём автомобиля будет моя сестра, и она сможет доказать это к примеру свидетельством о рождении в котором у нее общая со мной фамилия? Или всё таки необходимо делать доверенность в любом случае?
Спасибо.

Ответы юристов (11)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Андріє!

    За великим рахунком, як і у мирний час, водію для виїзду з України потрібно мати при собі:

    свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу ;

    водійські права;

    міжнародний страховий сертифікат (Зелена карта).

    Але якщо без перших двох документів виїхати з України не вдасться, то щодо третього є нюанси. На період воєнного стану Зелена карта перестала бути обов’язковою для українців. Про це від 28 лютого 2022 року домовились Національний банк України, як головний регуляторний орган страхового ринку, Міністерство закордонних справ України та Міністерства державних органів Польщі, Словаччини, Молдови та Угорщини.

    Наразі у ряді країн діють свої правила у разі відсутності страхового поліса в українців на авто.

    Польща

    Три компанії надають безкоштовні страхові поліси строком на 30 днів ― ERGO, PZU та Warta. Після перетину кордону потрібно прямувати в один з офісів.

    Німеччина

    Місцеві компанії покриють заподіяну українськими водіями внаслідок ДТП шкоду, скоєну до 31 травня 2022 року.

    Чехія

    Країна відшкодує заподіяну незастрахованим українським транспортом шкоду, завдану протягом двох місяців після перетину кордону. В Чехії створили гарячу лінію з україномовними операторами для виклику евакуатора ― +420 251 032 834.

    Угорщина

    Прикордонне страхування, яке діє на території країн ЄС та Швейцарії, оформляється по зниженій ціні ― €3.

    Данія

    Безкоштовне прикордонне страхування строком на 30 днів.

    Естонія

    Безкоштовно для українців строком на 3 місяці. При цьому, рішення тимчасове і у будь-який момент його дія може бути припинене.

    Молдова

    Українці мають 24 години після перетину кордону на придбання полісу страхування.

    Потрібно розуміти, що всі тимчасові правила в Європі будь-якої миті можуть змінитись. А оформляти страховку за межами України влетить у копійку. Для прикладу, польська автоцивілка на рік коштує близько €400 (€40 на місяць), німецька ― від €900 (€150 на місяць). При цьому в Україні вартість Зеленої картки, яку можна зручно оформити онлайн зі знижкою ― 6 899 гривень на рік (€210) і 627 гривень на місяць (€19).

    Крім всього згаданого водію потрібна відповідна довіреність на авто. Доказу родинних зв'язків Вас та сестри буде не достатньо. Довіренність на території Європи можна оформити будь-де. Треба лише потім зробити її переклад та завірити його в українському консульстві.

    Що стосується посвідчення на право керування транспортним засобом, то водій, який буде виїзджати повинен перевірити відповідність посвідчення водія законодавству тих країн, через які планується здійснити поїздку. Якщо мова йде про Євросоюз, то з українським пластиковим посвідченням не буде ніяких проблем, а ось ламіновану картку краще замінити, оскільки в документі обов’язково має бути указаний термін дії.

    Крім того, виходячи за межи питання, хочу звернути Вашу увагу на той факт, що за загальним правилом на період дії правового режиму воєнного стану чоловікам - громадянам України, віком від 18 до 60 років, а також жінкам-військовозобов'язаним обмежено виїзд за межі України, крім військовозобов'язаних, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації відповідно до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Будуть питання, зверніться персонально, натиснувши кнопку "звернутись".

    Промський Євгеній Сергійович
    Промський Євгеній Сергійович год назад

    Адвокат, г. Киев, 4 года опыта

    Приветствую!

    Документы, которые необходимо иметь при пересечении границы на автомобиле:

    - Удостоверение водителя, отвечающее международным требованиям.

    - Свидетельство о регистрации транспортного средства (техпаспорт), в котором личная информация должна дублироваться латиницей.

    - Отличительный знак Украины на автомобиле (UA – размещается на транспортных средствах сзади).

    - Государственный номерной знак на автомобиле. Если у вас есть индивидуальный номерной знак автомобиля, помните, что он действует только на территории Украины. За границу можно уезжать только на государственных номерных знаках.

    Когда за границу выезжает не собственник автомобиля, нужно также иметь доверенность на право вождения данным автомобилем, где будет отметка о разрешении владельца на выезд за границу. Также может подойти временный регистрационный талон на право управления автомобилем.

    Как итог, в вашей ситуации для выезда человека на вашем автомобиле необходимо: оформить и передать лицу, которое управляет вашим авто, доверенность на авто с правом выезда за границу. Это так же можно сделать международным средством почтовой связи. Доверенность можно сделать либо в консульстве/посольстве Украины, либо у нотариуса в стране вашего пребывания (такую доверенность нужно апостилировать, перевести на украинский язык и заверить перевод у нотариуса Украины). Присутствие лица, на которого выдается доверенность, не обязательно.

    Как вариант: попробовать пересечь границу без доверенности с одним тех.паспортом. По практике, на границе только проверят наличие авто в угоне. Если с этим проблем не будет, пропустят без доверенности.

    Как только возникнут вопросы - обращайтесь! Буду рад помочь.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    24%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Андрій!

    Виїзд за кордон на чужому авто в умовах воєнного часу має свої особливості. Тобто в деяких випадках, якщо, наприклад, виїзджає дружина на авто чоловіка, працівникам ДПСУ достатньо побачити свідоцтво про шлюб. Але це все на розсуд погранслужби. Як показує практика, іноді воно працює, іноді ні. Принаймні закон подібні перетини без довіренності не передбачає. Тому ризикувати не варто. Втім, на самій території ЄС такої проблеми вже не існує.

    Адвокат Евгений Александрович
    24%
    Адвокат Евгений Александрович год назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий вечір, Андрій!

    Так, якщо Ви власник автомобіля, до необхідного переліку документів входять нацпосвідчення водія, яке відповідає усім міжнародним вимогам; свідоство про реєстрацію машини; державний розпізнавальний знак України; міжнародний договір страхування (так звана "зелена картка").

    Якщо Ви не власник автомобіля, а користувач, то окрім вищевказаних документів, варто мати при собі такий перелік документів:

    • свідоцтво про шлюб (якщо авто зареєстровано на чоловіка, а за кермом дружина) / будь-який інший документ, який доводить родинний зв'язок із справжнім влансиком (чиї дані вказані у свідоцтві про реєстрацію авто);
    • довіреність від власника із зазначенням його контактів та особистих даних. Дозволяється найпростіша довіреність — не обов'язково візована нотаріально через складність ситуації в Україні.

    При наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю!

    Для виїзду за кордон на автомобілі необхідно мати такі документи:

    • чинний закордонний паспорт;
    • Дозвільні документи на авто:
    • при подорожі за кордон обов'язково потрібно технічний паспорт на транспортний засіб,
    • довіреність на авто.
    • посвідчення на право керування транспортним засобом. Потрібно перевірити відповідність посвідчення водія законодавству тих країн, через які планується здійснити поїздку. Якщо мова йде про Євросоюз, то з українським пластиковим посвідченням не буде ніяких проблем, а ось ламіновану картку краще замінити, оскільки в документі обов’язково має бути указаний термін дії.

    «Зелена карта» - це обов’язкове страхування для автовласників, які виїжджають за межі території України на своєму автомобілі. Власне, саме “Зелена карта” забезпечує виплату страхового відшкодування незалежно від того, хто є винуватцем ДТП.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально, натиснувши кнопку «Звернутися»!

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович год назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    "ПОРЯДОК внесення відомостей про належного користувача транспортного засобу до Єдиного державного реєстру транспортних засобів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1197-2018-%D0%...):

    "2. У цьому Порядку наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:

    1) електронна заява - заява про внесення до Реєстру відомостей про належного користувача, яка формується через веб-додаток, розміщений на офіційному веб-сайті Головного сервісного центру МВС, або через Єдиний державний вебпортал електронних послуг із застосуванням кваліфікованого електронного підпису за формою згідно з додатками 1-6;...

    3) належний користувач - фізична особа, яка на законних підставах користується транспортним засобом, що їй не належить,...

    3. Підставами для внесення до Реєстру відомостей про належного користувача є:

    1) визначення належного користувача безпосередньо власником транспортного засобу у зв’язку з передачею фізичній особі транспортного засобу в користування;...

    4. Обов’язковою умовою для внесення до Реєстру відомостей про належного користувача є наявність у нього національного посвідчення водія або посвідчення водія іноземної держави, що відповідає вимогам Конвенції про дорожній рух 1968 року, записи в якому виконані або продубльовані літерами латинського алфавіту (далі - посвідчення водія), яке підтверджує право керування транспортним засобом відповідної категорії...

    5. Відомості про належного користувача до Реєстру вносяться через:

    1) територіальні органи з надання сервісних послуг МВС (далі - сервісні центри МВС);

    2) веб-додаток, розміщений на офіційному веб-сайті Головного сервісного центру МВС;

    3) Єдиний державний вебпортал електронних послуг...

    8. Внесення до Реєстру одночасно відомостей щодо декількох належних користувачів стосовно одного транспортного засобу не допускається.

    Відомості про нового належного користувача можуть бути внесені до Реєстру лише після внесення запису про виключення з Реєстру відомостей про попереднього належного користувача...

    18. Внесення до Реєстру відомостей про належного користувача через веб-додаток, розміщений на офіційному веб-сайті Головного сервісного центру МВС або через Єдиний державний вебпортал електронних послуг, здійснюється автоматично після заповнення та підписання із застосуванням кваліфікованого електронного підпису або із застосуванням кваліфікованої електронної печатки технічного адміністратора Єдиного державного вебпорталу електронних послуг та електронного підпису користувача відповідної електронної заяви, проведення автоматичної перевірки зазначених у ній відомостей за відповідними реєстрами та базами даних, доступ до яких має МВС, та за умови відсутності визначених цим Порядком підстав для відмови у внесенні відомостей.

    19. Якщо власником транспортного засобу є фізична особа, то внесення до Реєстру відомостей про належного користувача через веб-додаток, розміщений на офіційному веб-сайті Головного сервісного центру МВС або через Єдиний державний вебпортал електронних послуг, здійснюється нею особисто...

    23. Внесення до Реєстру відомостей про належного користувача, якого визначив безпосередньо власник транспортного засобу, здійснюється також через:

    1) веб-додаток, розміщений на офіційному веб-сайті Головного сервісного центру МВС, шляхом заповнення електронної заяви за формою згідно з додатком 1 із застосуванням кваліфікованого електронного підпису власника транспортного засобу та належного користувача;

    2) Єдиний державний вебпортал електронних послуг, шляхом заповнення електронної заяви у довільній формі, придатній для сприйняття її змісту, відповідно до відомостей, передбачених додатком 1, із застосуванням кваліфікованої електронної печатки технічного адміністратора Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, електронних підписів або кваліфікованих електронних підписів власника транспортного засобу та належного користувача.

    ---

    Доброго дня, Андрію! Вважаю за можливо застосувати наведений Порядок для внесення до Реєстру ТЗ відомостей про належного користувача Вами, як власником ТЗ або через веб-додаток ГСЦ МВС, або через веб-портал "Дія" з використанням КЕП - тобто віддалено. З моменту внесення відомостей визначений Вами належний користувач має право управляти Вашим ТЗ, техпаспортом на Ваше ім'я і без оформлення довіреності. Щодо особливості звертає на себе увагу різні, як я розумію, вимоги до КЕП належного користувача - в одному пункті (18) цього підпису користувача не вимагається, а в іншому (23) - вимагається. Мені невідомо наразі про можливість застосування належним користувачем свого КЕП віддалено з Вами, онлайн.

    Гончаренко Константин
    18%
    Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Треба щоб у вас був техпаспорт і ви були у нього вписані , або власник авто має надати вам доступ до техпаспорту у додатку ДІЯ - відкрити доступ до техпаспорту , аби ви могли підтвердити право керування авто.

    Довіреність можна оформити у консульстві , проте на час воєнного стану вона може бути простою письмової формою, але з нотаріальним підписом чи уповноваженоого консула, з перекладом на Українську мову завіреним нотаріально.

    Все эти вопросы на законодательном уровне регулируются двумя главными нормативными актами: Конвенцией о дорожном движении и Постановлением Кабинета министров Украины № 1388 от 07.09.1998.

    Согласно Венской конвенции о дорожном движении на автомобиль должна быть вся необходимая регистрационная документация, в которую входят:

    Свидетельство о регистрации В Украине оно именуется как техпаспорт, в котором должна содержаться, по крайней мере, следующая информация (ст. 35 Конвенции): - порядковый (регистрационный) номер, - год выпуска автомобиля, - Ф.И.О. и местожительство владельца техпаспорта, - название марки и модели автомобиля, завода-производителя транспортного средства, - порядковый номер шасси (заводской либо серийный номер завода-производителя), - разрешенный максимальный вес, если речь идет о ТС, предназначенном для грузовых перевозок, - дата окончания срока действия свидетельства, если оно имеет ограничения. При этом, личная информация, прописанная в техпаспорте, должна дублироваться латиницей. Отличительный знак автомобиля На каждой машине должен присутствовать отличительный знак того государства, в котором она зарегистрирована. Для украинских автомобилей - белый овал с черной окантовкой и надписью «UА» (ст. 37 Конвенции). Водительское удостоверение Все участники Венской конвенции, в которую входит большинство европейских стран, обязаны признавать национальное водительское удостоверение (кроме советских водительских прав). С правами последнего поколения фактически нет никаких проблем за границей, а вот с ламинированными, которые выдавались до 2011 года, на практике возникают курьезы, связанные, в первую очередь, с отсутствием графы «действительно до». Также можно приобрести и международное водительское удостоверение (ст. 41 Конвенции). Страховка (Green Card) Водитель транспортного средства, перед выездом в другое государство, обязательно должен приобрести страховку гражданско-правовой ответственности – «Зеленую карту». Без нее пересечение границы невозможно. «Зеленая карта» - это страховой полис (сертификат) единой формы, введенный в начале 1950-х годов, действует в большинстве стран Европы, а также ряде государств Азии и Африки. Полис обеспечивает возмещение убытков, причиненных жизни, здоровью и (либо) имуществу, потерпевших в результате ДТП на территории чужого государства. По сути это аналог нашей «Автогражданки», только работает он за рубежом. Существует два варианта страховки «Зеленая карта». Первый действует в Европе и в нескольких североафриканских и азиатских странах, второй - исключительно в России, Белоруссии, Молдове, Румынии и Болгарии. Стоимость «Зеленой карты» обойдется в 263 грн за 15 дней, 419 грн за 30 дней и 996 грн за 90 дней (максимально на 1 год – 2307 грн). В странах содружества тарифы ниже (от 192 до 922 грн). Страховку лучше оформить сразу по месту жительства, так как на границе в пунктах продажи страховых полисов не исключены большие очереди. Для оформления страхового полиса понадобятся водительские права и техпаспорт на машину. Страховой сертификат «Зелена карта» можно приобрести исключительно в страховых компаниях и группах, которые являются полноправными членами Моторного (транспортного) страхового бюро Украины (МТСБУ), куда входят, в частности, такие компании и группы: «Оранта», «Княжа», «Глобус», «ИНГО Украина», «Гарант-АВТО», «ПЗУ Украина», «ТАС» и «АСКА». Более того, сегодня выезжающие за рубеж автолюбители имеют возможность заказать полис «Зеленая карта» и через Интернет. На чужом автомобиле Для того, чтобы выехать в другое государство на автомобиле, принадлежащему третьему лицу, необходимо оформить доверенность на право распоряжения транспортным средством с указанным в ней правом выезда за рубеж. Переводить его не обязательно, т.к. нам неизвестны случаи, когда подобный документ интересовал бы правоохранительные органы другой страны, которым достаточно наличия в руках водителя свидетельства о регистрации. А вот украинские сотрудники погранслужб время от времени интересуются, имеете ли Вы право выезжать из страны на этом автомобиле. Хотя оснований для такого интереса с их стороны, казалось бы, нет. Проблемы также могут возникнуть в России или Белоруссии, где доверенности все еще в ходу. Но для них делать перевод не нужно. Можно отправиться в путь и с техпаспортом, принадлежащим владельцу машины, однако по желанию выдается и временное регистрационное свидетельство на имя путешествующего лица, в то время как техпаспорт собственника остается в Госавтоинспекции. Последнее рекомендуется во избежание проблемных ситуаций с сотрудниками погранслужб. Такая услуга оформляется на протяжении недели, а стоит около 300 грн. По возращении из-за границы документы необходимо обменять в обратном порядке в течение 10 дней. В случае отсутствия права собственности на транспортное средство, оформление документации для заграничной поездки может происходить по заявлению собственника автомобиля (п. 51 Постановления КМУ). Важно! Автомобиль, который находится под временным запретом на снятие с учета, к поездкам в другую страну не допускается (п. 53 Постановления КМУ). На транспортные средства, собственники которых выезжают за рубеж на постоянное место жительства, предусмотрена выдача свидетельств о регистрации, а также номерные знаки установленного образца. Такие автомобили снимаются с учета (п. 53 Постановления КМУ). Если автомобиль принадлежит какой-либо компании, а цель поездки носит командировочный характер, то с собой также необходимо иметь путевой лист, приказ на командировку на служебном автомобиле, командировочное удостоверение и, разумеется, документы на машину. Автомобиль, находящийся в кредите Сложности с выездом, даже при условии соблюдения всех правил, могут возникнуть, если автомобиль приобретен в кредит, который полностью не выплачен. Пограничники просто не выпустят такой автомобиль за пределы страны. Во избежание неприятного "сюрприза", придется получить в банке документ, свидетельствующий о том, что финансовое учреждение не возражает против поездки за границу на этом автомобиле. Таким образом, для поездки за рубеж на автомобиле необходимо: 1. Водительское удостоверение (согласно ст. 41, прилож. 6 Венской конвенции о дорожном движении). 2. Наличие страхового полиса «Зеленая карта» либо страховки ОСАГО, приобретенной на границе в стране пребывания (согласно п. 52 Постановления Кабинета министров Украины № 1388 от 07.09.1998). 3. Свидетельство о регистрации автомобиля (согласно ст. 35 Венской конвенции о дорожном движении). 4. Если автомобиль принадлежит третьему лицу, понадобится нотариальная доверенность на право распоряжения транспортным средством с прописанным в ней правом выезда за границу либо временное регистрационное свидетельство (п. 51 Постановления Кабинета министров Украины № 1388 от 07.09.1998). 5. Для возможности заграничной поездки на автомобиле, который находится в кредите, необходимо в банке получить письменное разрешение о том, что финучреждение не возражает против выезда за границу. 6. Выезд на служебном автомобиле возможен при наличии командировочного удостоверения и путевого листа на машину.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    -

    Рибінцев Сергій Сергійович
    16%
    Рибінцев Сергій Сергійович год назад

    Адвокат, г. Киев, 15 лет опыта

    Добрый день, Андрей!

    На текущий момент (военного положения) ситуация выглядит с практической стороны следующая.

    За рулем автомобиля должен находиться человек с оригиналом технического паспорта и зеленой картой, выданной на территории Украины страховыми компаниями.

    Вопрос доверенности - опциональный. Выпускают и без нее, с одной стороны.

    С другой, в зависимости от должностного лица погран.службы, могут попросить и доверенность на собственника.,

    Доверенность делается у нотариуса в Украине (сейчас не все нотариусы имеют право работать, каждый из них авторизируется черех Минюста) или же в консульстве Украины за пределами страны.

    Набирайте, в случае вопросов.

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория год назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    Документи водія при перетині кордону

    I. Права українського та міжнародного зразка – для тих країн, які не визнають тільки українські права.

    II. Техпаспорт.

    III. Розпізнавальна наклейка чи знак UA, який підтверджує приналежність авто до України.

    IV. Номерний знак (НЕ іменний).

    V. Зелена Картка. Оформити страховку автомобіля для виїзду за кордон можна й на кордоні, проте, задля уникнення черг та переплат, краще купити її заздалегідь, а для зручності – зробіть це онлайн.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Для перетину кордону власним транспортним засобом необхідні наступні документи:

    1. Національне посвідчення водія, яке відповідає міжнародним вимогам
    2. Договір міжнародного обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності як вимога безвізового перетину кордону
    3. Розпізнавальний знак України як міжнародна вимога безвізового перетину кордону України
    4. Міжнародні вимоги до реєстрації транспортного засобу у разі безвізового перетину кордону України

    Міжнародні вимоги до Державних номерних знаків

    Щодо довіреності то рекомендую онлайн призначити водія - належного користувача онлайн - для авто через кабінет Водія. Належний користувач – це фізична особа, яка на законних підставах користується транспортним засобом, що їй не належить. Можливість зазначати належного користувача транспортного засобу стане в нагоді автомобілістам у зв’язку з запровадженням нових правил та налагодженням системи фото- і відеофіксації та паркування.

    Для цього необхідно:

    1. Авторизуватися в Електронному кабінеті водія за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП, раніше ЕЦП), BankID або MobileID.

    2. Обрати з переліку послугу «Керування належним користувачем».

    3. Ввести VIN-код транспортного засобу, належним користувачем якого особа хоче стати, та перевірити правильність деперсоніфікованої інформації про транспортний засіб, яку видасть система.

    4. Обрати підставу належного користування:

    домовленість із власником;

    довіреність на право користування транспортним засобом;

    договір оренди, найму чи позики;

    договір фінансового або оперативного лізингу.

    5. Ввести e-mail і телефон власника авто.

    6. Перевірити свої дані та за необхідності прикріпити скан-копію довіреності чи договору, що є підставою належного користування.

    7. Підписати створену заявку за допомогою кваліфікованого електронного підпису.

    Наступним етапом є отримання листа власником з посиланням на онлайн-заяву особи, яка призначається належним користувачем. Для успішного завершення процедури власник авто має перейти за посиланням і дати згоду на це призначення. Якщо підставою для призначення є лише домовленість, власник транспортного засобу має підписати заяву за допомогою КЕП. Після цього особа, яка замовила послугу належного користувача, може побачити статус підтвердження заявки в е-Кабінеті водія. Повний цикл надання послуги онлайн надається протягом одного робочого дня.

    Електронна послуга «Керування належним користувачем» доступна для фізичних та юридичних осіб (лізингодавець) і є безкоштовною. На один транспортний засіб може бути призначений лише один належний користувач. Видалення призначеного належного користувача можливе власником транспортного засобу – за поданою заявою або автоматично, у разі закінчення терміну, на який був призначений належний користувач.

    Стати належним користувачем може лише фізична особа, яка має національне посвідчення водія або посвідчення водія іноземної держави, що відповідає вимогам Конвенції про дорожній рух 1968 року. У випадках, якщо підставою належного користування є оформлення на особу тимчасового реєстраційного талона або призначення працівника належним користувачем керівником юридичної особи, послуга надається лише в територіальних сервісних центрах МВС і за умови присутності власника транспортного засобу та особи, яка планує стати належним користувачем.

    Успіхів

    Савченко Олександр
    18%
    Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Добрый день, Андрей!

    1) Я нахожусь в Европе, какие есть варианты передать право на пересечение границы на моем автомобиле при условии что у человека будет на руках техпаспорт, и зелёная карта? - этих документов и водительского удостоверения будет достаточно, чтобы третье лицо смогло выехать за границу на вашем автомобиле.

    ПОРЯДОК державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів..., затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 7 вересня 1998 р. № 1388 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1388-98-%D0%BF):

    Порядок допуску транспортних засобів до поїздки за кордон

    50. До поїздки за кордон допускаються транспортні засоби, на які відповідно до Конвенції про дорожній рух видано свідоцтва про реєстрацію та номерні знаки, серіям яких присвоєно літери латинського алфавіту.

    51. Власник транспортного засобу може передавати цей транспортний засіб у користування іншій особі, яка має посвідчення водія на право керування транспортним засобом відповідної категорії, передавши їй свідоцтво про реєстрацію.

    На підставі заяви власника транспортного засобу особі, яка здійснює поїздку за кордон, видається за її бажанням свідоцтво про реєстрацію на її ім’я. Свідоцтво про реєстрацію, видане на ім’я власника транспортного засобу, зберігається у відповідному сервісному центрі МВС.

    52. Транспортні засоби, на яких власники виїжджають за кордон, повинні мати розпізнавальний знак України. Власники таких транспортних засобів перед виїздом зобов'язані укласти договір обов'язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів.

    ХХХ

    2) Если вопрос в том что бы сделать доверенность на это лицо, есть ли возможность сделать доверенность на территории Европы? - доверенность Вы можете оформить в консульстве Украины в стране вашего пребывания. Но она ненужна, достаточно передачи техпаспорта.

    ХХХ

    3) Также, если за рулём автомобиля будет моя сестра, и она сможет доказать это к примеру свидетельством о рождении в котором у нее общая со мной фамилия? - для выезда за границу вашей сестре обязательно будут нужны загранпаспорт, водительское удостоверение, техпаспорт и зеленая карта. Факт родства никак не влияет, потому неважно кому именно Вы передали документ на право управления вашим автомобилем (то есть, техпаспорт): сестре или просто знакомой.

    Удачи!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України