Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 07 червня 2022, питання №66218

Як оплачується відпустка у воєнний час (строк)?

Скажіть, будь ласка, я з 1.06 у відпустці, а відпускні будуть в аванс - 15-20 червня. Вже 24 червня закінчується сама відпустка. Чи можуть настільки затримувати виплату у такий нелегкий час?
Раніше за невчасну виплату повинна була бути компенсація, а як бути тепер?

Відповіді юристів (1)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Дубовенко Володимир Володимирович рік тому

    Юрист, м. Миколаїв, 5 років досвіду

    Вітаю!

    Під час воєнного стану поки що в частині терміну виплати зарплати за час відпустки нічого не змінилось, відповідно до статті 21 ЗУ "Про відпустки" заробітна плата працівникам за час відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до її початку. Чинним законодавством (ЗУ 2136) визначено, що роботодавець звільняється від відповідальності за порушення зобов’язання щодо строків оплати праці, якщо доведе, що це порушення сталося внаслідок ведення бойових дій або дії інших обставин непереборної сили.

    Якщо не вдаватись у розгорнуті роз'яснення, то зарплата за час відпустки повинна виплачуватись у строк, визначений законом, та затримка можлива у тому випадку, якщо це порушення сталося внаслідок ведення бойових дій або дії інших обставин непереборної сили. Таким чином питання відповідальності роботодавця залежатиме від "наполегливості" працівника та можливості роботодавця довести обставини непереборної сили.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України