Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 08 июня 2022, вопрос №66292

Я ВПО и беременная, на работе официально устроена, не платят минималку

Добрый день, скажите пожалуйста, интересует такой вопрос. Перед началом войны, моя фирма официально трудоустроила всех сотрудников. Когда началась война, все писали за свой счёт до конца апреля. В данный момент филиал в городе почти не работает, из за военных действий. Но сама фирма и руководство находятся в Киеве и возобновили работу давно. Так же я нахожусь в интересном положении. Но к сожалению не очень знаю свои права. Подскажите пожалуйста, должны мне платить минималку в данный момент? Уволить меня не имеют права? Выплаты декретные оплачивать при уходе в декрет должны будут? Заранее благодарна

Ответы юристов (1)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Дубовенко Володимир Володимирович год назад

    Юрист, г. Николаев, 5 лет опыта

    Вітаю!

    Виплата зарплати залежить від того, чи перебуваєте Ви й надалі у відпустці без збереження заробітної плати. Взагалі слід виходити із змісту заяв, які тоді писали Ви (інші працівники), оскільки з моменту початку війни воєнний стан продовжувався вже неодноразово, обійтися лише однією заявою працівник та роботодавець не могли, тому що у заяві вказується конкретний строк, на який працівник просить надати відпустку (з 01.03. по 01.04.2022 року, наприклад, або сроки продовження воєного стану). Якщо Ви вказувати строк надання відпустки, писали одну заяву, то строк відпустки вже минув (декілька продовжень воєнного стану). Загалом сенс в тому, що під час відпустки без зп працівник зарплату не отримує та не повинен її отримувати, як і під час призупинення дії трудового договору. Простій повинен оплачуватись, стан вагітності в контексті простою/ призупинення дії договору/простою значення не має, оскільки гарантії оплати праці розповсюджуються на всіх працівників, але звільнити Вас не можуть (без ліквідації підрозділу).

    Кожна жінка, яка готується стати мамою має право на отримання допомоги по вагітності та пологах. Тривалість відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами обчислюється сумарно і становить 126 календарних днів (140 календарних днів – у разі народження двох і більше дітей та в разі ускладнення пологів, жінкам, віднесеним до 1-4 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога виплачується за 180 календарних днів).Водночас порядок отримання і розмір цієї допомоги залежить від статусу жінки. Зокрема, є особливості надання цієї допомоги: 1) для працюючих жінок; 2) жінок-підприємців; і 3) не застрахованих жінок. Допомогу по вагітності та пологах мають виплатити за місцем роботи, у випадку якщо у жінки є декілька місць роботи, вона має право на допомогу і за місцем роботи по сумісництву. Жінкам, які не застраховані в системі соцстрахування допомога призначається і виплачується органами соціального захисту населення за місцем проживання.

    Якщо роботодавець не зміг опрацювати лікарняний листок та подати за ним заяву-розрахунок до Фонду соціального страхування України у зв’язку із бойовими діями за місцем їх розташування, працівник може самостійно звернутись до Фонду для отримання лікарняних і декретних допомог.Для цього застраховані особи мають звернутись до будь-якого зручного відділення Фонду – за місцем тимчасового перебування внаслідок евакуації, за місцем реєстрації тощо.Надання матеріального забезпечення відбувається відповідно до Порядку надання матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування України деяким категоріям застрахованих осіб, затвердженого постановою правління ФССУ від 24.01.2017 № 8 (пункт 2.1).Для призначення матеріального забезпечення застраховані особи мають мати при собі паперовий листок непрацездатності або е-лікарняний. Також варто підготувати копії паспорта або іншого документа, що посвідчує особу, реєстраційного номера облікової картки платника податків. За наявності також подаються інші документи, передбачені у Порядку. Довідка про взяття на облік як внутрішньо переміщеної особи в цьому випадку не вимагається.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України