Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 13 июня 2022, вопрос №66696

Увольнение во время войны

Добрый день! В июле заканчивается отпуск по уходу за ребёнком. Выехали за границу в связи с войной, до окончания декрета не смогу вернуться на рабочее место. Работаю в банке. Отделение в моем городе работу не прекращало (Кременчуг), относится к зелёной зоне, работа в стандартном режиме. Могут ли меня уволить и по какой статье?
Благодарю за ответ в Вайбер или на почту, нахожусь в роуминге.

Ответы юристов (2)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю!

    Поки у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею 3 років, ВАС НЕ МОЖУТЬ ЗВІЛЬНИТИ.

    ПОТІМ ЗВІЛЬНЕННЯ МОЖЛИВЕ ВИКЛЮЧНО НА ЗАГАЛЬНИХ ЗАСАДАХ!

    Для більш детальної консультації звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!

    Богачевська Ольга Дмитрівна
    Богачевська Ольга Дмитрівна год назад

    Юрист, г. Днепр, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    На час війни, щодо організації трудових відносин діє Закон України "Про організацію трудовивих відносин в умовах воєнного стану" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2136-20#Text керуючись статтею 5 Особливості розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця:

    1. У період дії воєнного стану допускається звільнення працівника з ініціативи роботодавця у період його тимчасової непрацездатності, а також у період перебування працівника у відпустці (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку) із зазначенням дати звільнення, яка є першим робочим днем, наступним за днем закінчення тимчасової непрацездатності, зазначеним у документі про тимчасову непрацездатність, або першим робочим днем після закінчення відпустки.

    2. У період дії воєнного стану норми статті 43 Кодексу законів про працю України не застосовуються, крім випадків звільнення працівників підприємств, установ або організацій, обраних до профспілкових органів.

    Тобто у випадку коли Ви перебуваєте у відпустці, роботодавець Вас не може звільнити.

    Всього найкращого! Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально, натиснувши кнопку «Звернутися»!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України