Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 17 июня 2022, вопрос №67024 250₴

Подозрение в подделке водит.удостоверения и изъятие

Здравствуйте.Меня,как водителя автотранспортного средства остановили сотрудники правопорядка,после предъявления водит.удостоверения,у сотрудников возникло подозрение в его подлинности.Права были мной получены в 2004.году,законным способом,ламинированные.Был составлен протокол об их изъятии,вместо них никаких других,заменяющих прав не выдавалось.На вопрос можно ли ехать,последовал утвердительный ответ и заметка,что если возникнут проблемы ссылайтесь на номер патруля.Вопрос:Законны ли действия сотрудников МВД и какая должна быть процедура в случае их подозрения в подделке водит.удостоверения,как доказать обратное.

Ответы юристов (14)

    Адвокат Евгений Александрович
    20%
    Адвокат Евгений Александрович год назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Здравствуйте, Роман!

    Действия сотрудников патрульной полиции незаконные.

    В случае, выявления признаков состава уголовного правонарушения, в данной ситуации якобы поддельного удостоверения, сотрудники полиции обязаны вызвать следственно -оперативную группу и где следователь принимает решение изымать или нет удостоверение водителя, а затем решать открывать ли уголовное производство о подделке и использовании поддельного документа по ст.358 Уголовного кодекса Украины, затем о проведении судебно-технической экспертизы документа.

    Поэтому, действия сотрудников полиции незаконные.

    В данном случае, если это не было сделано, сотрудники полиции должны как минимум подать рапорт в районный (городской) отдел полиции, а принятие решение будет поручено следователю районного (городского) отдела полиции.

    Вам нужно обратиться в районный (городской) отдел полиции, где выяснить был ли подан такой рапорт и кому поручено проведения проверки, расследования по данному факту, а затем работать со следователем, который будет принимать решение.

    На такие незаконные действия сотрудников патрульной полиции, Вы имеете право подать жалобы в Управление патрульной полиции в регионе, Департамент патрульной полиции, Национальную полицию Украины.

    На данный момент пока нет приговора, который вступил в законную силу в отноешнии Вас, вы являетесь не виновным.

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141):

    Конституція України | від 28.06.1996 № 254к/96-ВР (rada.gov.ua)

    "Стаття 62. Особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

    Ніхто не зобов'язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину.

    Обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь".

    КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2013, № 9-10, № 11-12, № 13, ст.88):

    Кримінальний процесуальний к... | від 13.04.2012 № 4651-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 17. Презумпція невинуватості та забезпечення доведеності вини

    1. Особа вважається невинуватою у вчиненні кримінального правопорушення і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено у порядку, передбаченому цим Кодексом, і встановлено обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили.

    2. Ніхто не зобов’язаний доводити свою невинуватість у вчиненні кримінального правопорушення і має бути виправданим, якщо сторона обвинувачення не доведе винуватість особи поза розумним сумнівом.

    3. Підозра, обвинувачення не можуть ґрунтуватися на доказах, отриманих незаконним шляхом.

    4. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на користь такої особи.

    5. Поводження з особою, вина якої у вчиненні кримінального правопорушення не встановлена обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили, має відповідати поводженню з невинуватою особою.

    Стаття 18. Свобода від самовикриття та право не свідчити проти близьких родичів та членів сім’ї

    1. Жодна особа не може бути примушена визнати свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення або примушена давати пояснення, показання, які можуть стати підставою для підозри, обвинувачення у вчиненні нею кримінального правопорушення.

    2. Кожна особа має право не говорити нічого з приводу підозри чи обвинувачення проти неї, у будь-який момент відмовитися відповідати на запитання, а також бути негайно повідомленою про ці права.

    3. Жодна особа не може бути примушена давати пояснення, показання, які можуть стати підставою для підозри, обвинувачення у вчиненні її близькими родичами чи членами її сім’ї кримінального правопорушення".

    Вы имеете право воспользоваться услугами адвоката по ст.59 Конституции Украины - право на правовую помощь.

    Нужна полная консультация алгоритм действий обращайтесь индивидуально через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович год назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Роман!

    Если удостоверение водителя выдано Вам законно, его обязаны Вам вернуть.

    Нужна полная консультация алгоритм действий обращайтесь индивидуально через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Романе!

    Підставою тимчасового вилучення посвідчення водія є наявність підстав вважати, що водієм вчинено правопорушення, передбаченого Кодексом України про адміністративні правопорушення за яке може бути накладено адміністративне стягнення у вигляді позбавлення права керування транспортним засобом. У Вашому випадку йдеться про підозру на скоєння злочину, передбаченого ст 358 КК України (тобто використання підроблених документів). Патрульні повинні передати вилучене водійське посвідчення до слідчого органу і якщо в ході попередньої перевірки інформації отриманої від них буде встановлено, що дійсно є підстави вважати ВП підробленим, про це будуть внесені відомості до ЄРДР з усіма витикаючими з цього наслідками. Якщо ж підозра не підтвердиться посвідчення буде Вам повернуто. Сподіваюсь, що з вибаченнями. При тому доказувати Вам нічого не прийдеться, оскільки в українському кримінальному процесі дії принцип презумпції невинності (ст. 7 КПК України).

    Тимчасове вилучення водійського посвідчення не передбачає того, що Ви будете позбавленні права керування транспортним засобом. Позбавити право керування транспортним засобом вправі лише суд.

    Вилучене посвідчення водія передається для зберігання до відповідного територіального органу МВС.

    Натомість видається тимчасовий дозвіл на право керування транспортним засобом

    У тимчасовому дозволі на право керування транспортним засобом з лицьового боку перекреслюються категорії транспортних засобів, права на керування якими *водій не має, а також робляться наступні записи:

    • дата тимчасового вилучення посвідчення водія;
    • посада, прізвище поліцейського, номер його нагрудного знака;
    • дата вчинення правопорушення;
    • серія та номер протоколу про адміністративне правопорушення;
    • стаття Кодексу України про адміністративні правопорушення, за якою складено протокол про адміністративне правопорушення, санкція якої передбачає накладення адміністративного стягнення у вигляді позбавлення права керування транспортним засобом.

    Законний порядок вилучення водійського посвідчення такий:

    1. Поліцейські тимчасово вилучають посвідчення водія за наявності підстав вважати, що водієм вчинено правопорушення, передбачене КУпАП, за яке може бути накладено адміністративне стягнення у вигляді позбавлення права керування транспортним засобом.
    2. Про тимчасове вилучення посвідчення водія робиться запис у протоколі про адміністративне правопорушення.
    3. До винесення судом постанови у справі про адміністративне правопорушення та набрання нею законної сили поліцейський видає водієві тимчасовий дозвіл на право керування транспортним засобом строком до трьох місяців з дати вилучення посвідчення.
    4. У разі вчинення адміністративного правопорушення, за яке передбачено накладення адміністративного стягнення у вигляді позбавлення права керування транспортними засобами, особою, у якої посвідчення водія тимчасово вилучено за попереднє (попередні) адміністративне(і) правопорушення, тимчасовий дозвіл на право керування транспортним засобом, виданий у першому випадку, не поновлюється. У відповідних графах тимчасового дозволу на право керування транспортним засобом поліцейський робить відмітки за фактом виявленого правопорушення.
    5. Посвідчення водія вилучається до набрання законної сили постановою у справі про адміністративне правопорушення.
    6. Вилучене посвідчення водія протягом трьох днів з дати надходження постанови суду, згідно з якою особу позбавлено права керування транспортним засобом, передається до територіального органу з надання сервісних послуг МВС за місцем проживання особи з копією такої постанови для зберігання.

    Тимчасово вилучене посвідчення водія повертається у такому порядку:

    1. За заявою водія у разі, коли суд не прийняв у тримісячний строк рішення про позбавлення водія права керування транспортним засобом або не розглянув у встановлений законом строк справу про адміністративне правопорушення.За подання такої заяви та повернення особі тимчасово вилученого посвідчення водія не може стягуватись плата. Такі звернення особи є обов’язковими для виконання незалежно від стадії вирішення справи про адміністративне правопорушення. Якщо ж особа вчинила правопорушення, передбачене ст. 130 КУпАП (Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції) вона вправі звернутися за продовженням строку тимчасового дозволу на право керування транспортними засобами на новий тримісячний строк. Після закінчення річного строку тимчасового вилучення посвідчення водія, у випадках, якщо судом не прийнято рішення щодо позбавлення водія права керування транспортним засобом або якщо справа про адміністративне правопорушення не розглянута в установлений законом строк, особа має право звернутися за отриманням вилученого документа.
    2. Після виконання водієм постанови суду про накладення адміністративного стягнення або подання до територіального органу Національної поліції копії постанови суду про закриття справи (крім випадків, коли справу про адміністративне правопорушення за тим самим фактом закрито у зв’язку з передачею матеріалів прокурору або органу досудового розслідування);
    3. У разі винесення судом постанови про позбавлення водія права керування транспортним засобом (крім осіб, які отримали посвідчення водія вперше) після закінчення визначеного строку позбавлення права керування транспортним засобом, проходження в установленому порядку позачергового медичного огляду щодо придатності до керування транспортним засобом та успішного складення в територіальному органі з надання сервісних послуг МВС теоретичного і практичного іспиту для отримання права на керування транспортним засобом відповідної категорії.

    Якщо у Вас виникнуть питання з приводу викладеного, прошу звернутись до мене особисто, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого профілю. Це додаткових грошей не коштує, а ситуацію може прояснити.

    • Роман Клиент год назад

      Недавно дали номер телефона следователя и сказали,что открыто уголовное дело.

      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович год назад

        Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

        Роман!

        ТАК НАБЕРИТЕ СЛЕДОВАТЕЛЯ, ДОГОВОРИТЕСЬ С НИМ О ВСТРЕЧЕ.

        В ПОЛИЦИИ ПРИ ВСТРЕЧЕ, ПОДАВАЙТЕ ЕМУ ХОДАТАЙСТВО О ВОЗВРАЩЕНИИ ВАМ УДОСТОВЕРЕНИЯ ВОДИТЕЛЯ, С ПРИЛОЖЕНИЕМ К НЕМУ КОПИЙ УКАЗАННІХ ВАМИ ДОКУМЕНТОВ: "свидетельство об подготовке водителей и мед.карту+талон" И ХОДАТАЙСТВО О ЗАКРЫТИИ УГОЛОВНОГО ПРОИЗВОДСТВА.

        ТАКЖЕ ОДНОВРЕМЕННО ПОДАВАЙТЕ ТАКИЕ ЖЕ ХОДАТАЙСТВА В АДРЕС ПРОКУРОРА.

        КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

        (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2013, № 9-10, № 11-12, № 13, ст.88):

        "Стаття 64-2. Третя особа, щодо майна якої вирішується питання про арешт

        1. Третьою особою, щодо майна якої вирішується питання про арешт, може бути будь-яка фізична або юридична особи.

        2. Третьою особою, щодо майна якої вирішується питання про арешт, виникають з моменту звернення прокурора до суду із клопотанням про арешт майна.

        3. Третя особа, щодо майна якої вирішується питання про арешт, має права та обов’язки, передбачені цим Кодексом для підозрюваного, обвинуваченого, в частині, що стосуються арешту майна. Третя особа, щодо майна якої вирішується питання про арешт, повідомляється про прийняті процесуальні рішення в кримінальному провадженні, що стосуються арешту майна, та отримує їх копії у випадках та в порядку, встановлених цим Кодексом.

        4. Представником третьої особи, щодо майна якої вирішується питання про арешт, може бути:

        особа, яка у кримінальному провадженні має право бути захисником;

        керівник чи інша особа, уповноважена законом або установчими документами, працівник юридичної особи за довіреністю - у випадку, якщо власником майна, щодо якого здійснюється арешт, є юридична особа.

        5. Повноваження представника третьої особи, щодо майна якої вирішується питання про арешт, на участь у кримінальному провадженні підтверджуються:

        1) документами, передбаченими статтею 50 цього Кодексу, - якщо представником третьої особи, щодо майна якої вирішується питання про арешт, є особа, яка має право бути захисником у кримінальному провадженні;

        2) копією установчих документів юридичної особи - якщо представником третьої особи, щодо майна якої вирішується питання про арешт, є керівник юридичної особи чи інша уповноважена законом або установчими документами особа;

        3) довіреністю - якщо представником третьої особи, щодо майна якої вирішується питання про арешт, є працівник юридичної особи, яка є власником майна, щодо якого здійснюється процедура спеціальної конфіскації.

        6. Представник третьої особи, щодо майна якої вирішується питання про арешт, користується процесуальними правами третьої особи, щодо майна якої вирішується питання про арешт, інтереси якої він представляє.

        7. Третя особа, щодо майна якої вирішується питання про арешт, та його представник зобов’язані:

        1) прибувати за викликом до прокурора, суду, а в разі неможливості своєчасного прибуття - завчасно повідомити про це, а також про причини неможливості прибуття;

        2) не перешкоджати встановленню обставин вчинення кримінального правопорушення;

        3) не розголошувати без дозволу прокурора, суду відомості, які стали їм відомі у зв’язку з участю у кримінальному провадженні і які становлять охоронювану законом таємницю".

        "Стаття 220. Розгляд клопотань під час досудового розслідування

        1. Клопотання сторони захисту, потерпілого і його представника чи законного представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, про виконання будь-яких процесуальних дій та у випадках, установлених цим Кодексом, іншої особи, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування, або її представника слідчий, дізнавач, прокурор зобов’язані розглянути в строк не більше трьох днів з моменту подання і задовольнити їх за наявності відповідних підстав.

        2. Про результати розгляду клопотання повідомляється особа, яка заявила клопотання. Про повну або часткову відмову в задоволенні клопотання виноситься вмотивована постанова, копія якої вручається особі, яка заявила клопотання, а у разі неможливості вручення з об’єктивних причин - надсилається їй".

        "Стаття 171. Клопотання про арешт майна...

        5. Клопотання слідчого, прокурора про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подано не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, у якої його було вилучено.

        У разі тимчасового вилучення майна під час обшуку, огляду, здійснюваних на підставі ухвали слідчого судді, передбаченої статтею 235 цього Кодексу, клопотання про арешт такого майна повинно бути подано слідчим, прокурором протягом 48 годин після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, в якої його було вилучено".

        "Стаття 169. Припинення тимчасового вилучення майна

        1. Тимчасово вилучене майно повертається особі, у якої воно було вилучено:

        1) за постановою прокурора, якщо він визнає таке вилучення майна безпідставним;

        2) за ухвалою слідчого судді чи суду, у разі відмови у задоволенні клопотання прокурора про арешт цього майна;

        3) у випадках, передбачених частиною п’ятою статті 171, частиною шостою статті 173 цього Кодексу;

        4) у разі скасування арешту;

        5) за вироком суду в кримінальному провадженні щодо кримінального проступку.

        2. Копія судового рішення про відмову в задоволенні або про часткове задоволення клопотання про арешт тимчасово вилученого майна, копія судового рішення про повне або часткове скасування арешту тимчасово вилученого майна негайно після його оголошення вручається слідчому, прокурору. У разі відсутності слідчого, прокурора під час оголошення судового рішення його копія надсилається таким особам не пізніше наступного робочого дня.

        3. Слідчий, прокурор після отримання судового рішення про відмову в задоволенні або про часткове задоволення клопотання про арешт тимчасово вилученого майна, судового рішення про повне або часткове скасування арешту тимчасово вилученого майна повинні негайно вжити заходів щодо виконання судового рішення та направити повідомлення про його виконання слідчому судді".

        "Стаття 284. Закриття кримінального провадження та провадження щодо юридичної особи

        1. Кримінальне провадження закривається в разі, якщо:

        1) встановлена відсутність події кримінального правопорушення;

        2) встановлена відсутність в діянні складу кримінального правопорушення;

        3) не встановлені достатні докази для доведення винуватості особи в суді і вичерпані можливості їх отримати;...".

        Нужна полная консультация алгоритм действий обращайтесь индивидуально через кнопку "Звернутися".

        Всего доброго!

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич год назад

        Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

        Общаться в чате

        Вам треба негайно звернутись до слідчого і отримати в нього відповідь щодо підстав порушення кримінальної справи. Якщо з'ясується, що водійське посвідчення дійсно підроблене, то раджу невідкладно винайняти адвоката, який спеціалізується на захисті осіб у кримінальних провадженнях, оскільки у відповідності з пунктом 4.статті 358 Кпимінального кодексу України, в якому йдеться про використання завідомо підробленого документа, Вам загрожує штраф у розмірі до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

        Якщо ж у Вас є докази законного отримання посвідчення, а саме документи, з якими Ви подавалися у МРЕО - довідка про здачу іспитів, медична карта тощо, то при зустрічі подайте слідчому клопотання з вимогою про повернення водійського посвідчення, як незаконно вилученого.

        У разі потреби звертайтесь персонально, натиснувши кнопку "звернутись", буду радий допомогти.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю, Роман!

    Дії працівників поліції точно незаконні, і Вам потрібно подавати заяву про повернення водійського посвідчення!

    Який мав бути приблизний правильний алгоритм, якщо б вони виявили підозру у підробленні водійського посвідчення.

    1. Виклик слідчо-оперативної групи.

    2. Внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань про вчинення злочину, передбаченого статтею 358 Кримінального кодексу України.

    3. Направлення водійського посвідчення на еклспертизу та отримання висновку експерта.

    4. Складання щодо Вас матеріалів про адміністративне правопорушення, адже якщо немає за що складати, мова йде про безпричинну зупинку.

    5. Звернення до начальника Територіального сервісного центру про перевірку наявності відомостей про видачу Вам водійського посвідчення.

    6. Витребування копії екзаменаційної картки водія (за наявності).

    7. Слідчі дії, такі як допит і так далі.

    ТОБТО ЦІЛИЙ КОМПЛЕКС ТА МЕХАНІЗМ ДІЙ, У ПЕРШУ ЧЕРГУ ВЖЕ В РАМКАХ КРИМІНАЛЬНОГО ПРОВАДЖЕННЯ. У ВАШОМУ Ж ВИПАДКУ, Я ТАК РОЗУМІЮ, КРИМІНАЛЬНО ПРОВАДЖЕННЯ НАВІТЬ НЕ РОЗПОЧАТЕ.

    ...

    ПОЛІЦЕЙСЬКІ ГРУБО ПОРУШИЛИ ПРОЦЕДУРУ, АДЖЕ НЕ МАЛИ ПРАВА ВИЛУЧАТИ ВОДІЙСЬКЕ ПОСВІДЧЕННЯ, ЗА НАЯВНОСТІ ПІДОЗРИ У ЇХ ПІДРОБЛЕННІ, АДЖЕ ЦЕ ПОВНОВАЖЕННЯ СЛІДЧИХ

    Поліцейські тимчасово вилучають посвідчення водія за наявності підстав вважати, що водієм вчинено правопорушення, передбачене КУПАП, за яке може бути накладено адміністративне стягнення у вигляді позбавлення права керування транспортним засобом.

    ТАКОЖ ПРИ ВИЛУЧЕННІ, ВАМ ТРЕБА БУЛО ВИДАТИ тимчасовий дозвіл на право керування транспортним засобом строком до трьох місяців з дати вилучення посвідчення.

    ТАКИМ ЧИНОМ, ЦІЛИЙ "БУКЕТ".

    Поради:

    1. ПОДАННЯ ЗАЯВИ ПРО ПОВЕРНЕННЯ БЕЗПІДСТАВНО ВИЛУЧЕНОГО ВОДІЙСЬКОГО ПОСВІДЧЕННЯ.

    2. ПОДАННЯ ЗАЯВИ ПРО БЕЗПРИЧИННУ ЗУПИНКУ.

    3. ПОДАННЯ ЗАЯВИ НА НЕЗАКОННІ ДІЇ ЕКІПАЖУ ПОЛІІЦЇ.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!

    Мєньков Андрій Васильович
    20%

    Добрый день Роман.

    Действия полицейского не вполне законные.

    Все зависит от того кем составлен протокол об изъятии удостоверения. Сам полицейский не мог его составлять поскольку это полномочия следователя.

    Соответствующий порядок предусмотрен статьей 149 Уголовно процесуального кодекса Украины https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17#Text.

    Статья 149. Последствия временного изъятия документов, удостоверяющих использование специального права

    1. Лицо, осуществившее задержание в предусмотренном статьей 208 настоящего Кодекса порядке, обязано одновременно с доставкой задержанного лица к уполномоченному должностному лицу (лицу, которому законом предоставлено право осуществлять временное изъятие документов, удостоверяющих пользование специальным правом) передать ему временно изъятые документы , удостоверяющие пользование специальным правом, если такие документы были изъяты. Факт передачи временно изъятых документов, удостоверяющих пользование специальным правом, удостоверяется протоколом, составленным в порядке, предусмотренном настоящим Кодексом.

    2. Следователь, прокурор, другое уполномоченное должностное лицо при законном задержании и временном изъятии документов, удостоверяющих пользование специальным правом, или немедленно после их осуществления обязано составить соответствующий протокол в порядке, определенном настоящим Кодексом.

    3. После составления протокола о временном изъятии документов, удостоверяющих пользование специальным правом, следователь, прокурор, другое уполномоченное должностное лицо обязано передать временно изъятые документы на хранение в порядке, установленном Кабинетом Министров Украины.

    ПОРЯДКОМ передачи на хранение временно изъятых во время уголовного производства документов, удостоверяющих пользование специальным правом предусмотрено следующее https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1104-2012-%D0%...

    Настоящий Порядок определяет механизм передачи на хранение временно изъятых во время уголовного производства документов, удостоверяющих пользование специальным правом управления транспортным средством или судном, охоты, осуществления предпринимательской деятельности (далее - документы).

    2. Документы передаются на хранение в случае, когда о факте их изъятия составлен протокол с соблюдением требований Уголовного процессуального кодекса Украины.

    3. Изъятые документы хранятся вместе с материалами уголовного производства в индивидуальном сейфе (металлическом шкафу) следователя, дознавателя, осуществляющего такое производство, до постановления следователем судьей соответствующего определения по результатам рассмотрения ходатайства о временном ограничении в пользовании специальным правом (далее – ходатайство).

    {Пункт 3 с изменениями, внесенными согласно Постановлению КМ № 1075 от 15.11.2019}

    4. В случае отказа в удовлетворении ходатайства изъятые документы подлежат возвращению владельцу не позднее следующего рабочего дня после получения следователем, дознавателем, прокурором соответствующего определения следственного судьи.

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Незаконними діями поліції можуть бути:

    Активні дії (неналежне спілкування — образи, лайки; незаконний огляд, незаконна перевірка документів, проведення опитування неповнолітніх (статті Закон України "Про Національну поліцію");

    Бездільність (ігнорування усної чи письмової заяви про правопорушення; відмова назвати прізвище, посаду, спеціальне звання та пред’явити на її вимогу службове посвідчення (частина третя стаття 18 Закону України "Про національну поліцію"; ненадання допомоги у небезпечній ситуації). Такі дії можуть бути суспільно небезпечними і містити склад злочину, передбаченого статтею 365 Кримінального кодексу України).

    Види скарг.

    Для оскарження незаконні дії/бездіяльність працівника поліції (незаконний огляд, неналежне спілкування, ігнорування) особа, щодо якої вчинено такі дії, має право в направити скаргу в порядку підлеглості вищому органу або посадовій особі (Закон України "Про звернення громадян"); повідомити усно за номером "102" або "0-800-50-02-02" (call-центр); звернутися з позовною заявою до суду.

    Скарги можна поділити на:

    Процесуальні - якщо Ви є учасником адміністративного або кримінального провадження, то скарга (клопотання) на незаконні дії/бездіяльність працівників поліції подається відповідно до вимог процесуального законодавства (ст. 267 КУпАП та гл. 26 (ст. 303–313) КПК відповідно);

    Загальні - щодо Вас вчинено незаконні дії/бездіяльність (але не злочин), незаконний огляд, неналежне спілкування, ігнорування прохання допомоги, погрози тощо, то скарга на них подається до керівника поліції або служби безпеки відповідного територіального органу в порядку Закону України «Про звернення громадян»; якщо щодо Вас скоєно злочин (катування, побиття, погрози розправою, незаконне тримання під вартою тощо) – подається заява про скоєння злочину відповідно до норм КПК до Державного бюро розслідувань.

    Скарга може бути:

    Усною - викладеною громадянином на особистому прийомі або за допомогою засобів телефонного зв’язку через визначені контактні центри, телефонні "гарячі лінії" та записаною (зареєстрованим) посадовою особою. Звернутись можна за телефонним номером «102» або «0-800-50-02-02» (call-центр, куди можна повідомити про неправомірні дії поліції).

    Письмовою - надісланою поштою або переданою громадянином особисто чи через уповноважену ним особу, якщо ці повноваження оформлені відповідно до законодавства України (у тому числі під час особистого прийому), із використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв’язку (електронне звернення) (пункт 14 розділу І Порядку).

    У випадку, якщо дії/бездіяльність працівника поліції містять ознаки злочину, особа має право звернутися з відповідною заявою до Державного бюро розслідувань або його територіальних управлінь.

    Скарга про незаконні дії/бездіяльність працівника поліції має містити інформацію про прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання (скарги).Анонімне звернення розгляду не підлягає (пункт 22 розділу ІІ Порядку).

    Строки розгляду питання

    Скарга розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, - невідкладно, але не пізніше п'ятнадцяти днів від дня їх отримання. Якщо в місячний термін вирішити порушені у зверненні питання неможливо, керівник органу або підрозділу поліції або його заступники встановлюють необхідний термін для його розгляду, про що повідомляють особі, яка подала звернення. При цьому загальний термін вирішення питань, порушених у зверненні, не може перевищувати сорока п’яти днів (пункт 6 розділу IV Порядку).

    Порядок оскарження

    Рішення вищого органу поліції за результатами розгляду скарги у разі незгоди з ним громадянина може бути оскаржено до суду в установлений законодавством України строк (частина четверта статті 122 Кодексу адміністративного судочинства України, стаття 304 Кримінального процесуального кодексу України).Судовий збір за подання позовної заяви про оскарження дій/бездіяльності працівника поліції не справляється (пункт 13 частини другої статті 3 Закону України "Про судовий збір").

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Українське законодавство кваліфікує підробку документів, штампів, печаток або бланків як сукупність злочинів за статтею 358 Кримінального кодексу України.

    «Щодо покарання, то згідно з цією ж статтею, за подібні дії карають штрафом до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років. Якщо порушник підробив документи повторно, його очікує обмеження волі на строк до п’яти років або позбавлення волі на той самий строк. Використання завідомо підробленого документа - карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років», - пояснює Інна В’ячеславівна.

    Єдиною підставою для тимчасового вилучення посвідчення водія є вчинення адміністративного правопорушення, за яке може бути накладено адміністративне стягнення у виді позбавлення права керування транспортним засобом.

    Тимчасове вилучення водійського посвідчення є правом працівника поліції, а не обов’язком. Якщо протягом тримісячного строку суд не розглянув справу чи не виніс рішення про позбавлення водія права керування авто, він має звернутися до офісу поліції із заявою щодо повернення документа.

    Щоб отримати назад свої права, потрібно надати: тимчасовий дозвіл на право керування автомобілем; копію судової постанови; копію квитанції про оплату штрафу; якщо суд прийняв рішення про накладання адміністративного арешту, необхідно також надати довідку про відбуття арешту.

    Як здійснюються вилучення посвідчення водія та його повернення:

    — про тимчасове вилучення посвідчення водія поліцейський має зробити запис у протоколі про адміністративне правопорушення;

    — посвідчення водія вилучається до набрання чинності постановою суду у справі про адміністративне правопорушення;

    — вилучене посвідчення водія протягом трьох діб передається на зберігання до відповідного територіального органу МВС (Нацполіції). А у разі вчинення особою, якій уже видано тимчасовий дозвіл на право керування ТЗ, повторного адміністративного правопорушення, за яке передбачено позбавлення такого права, новий дозвіл їй видається лише після закінчення строку дії попереднього, але на строк не більш як три місяці з дати вчинення такого правопорушення.

    Успіхів

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория год назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    согласна с консультацией - Адвокат Евгений Александрович

    В случае, выявления признаков состава уголовного правонарушения, в данной ситуации якобы поддельного удостоверения, сотрудники полиции обязаны вызвать следственно -оперативную группу и где следователь принимает решение изымать или нет удостоверение водителя, а затем решать открывать ли уголовное производство о подделке и использовании поддельного документа по ст.358 Уголовного кодекса Украины, затем о проведении судебно-технической экспертизы документа.

    то есть действия сотрудников неправомерны

    обратитесь в полицию - минимум узнайте передан ли рапорт или заяву на действия сотрудников

    Роман Клиент год назад

    Сказали,что открыли уголовное дело(под номером) и дали номер телефона следователя.К тому же нашел свидетельство об подготовке водителей и мед.карту+талон.Все это прилагалось к водит.удостоверению.

    • Адвокат Евгений Александрович
      Адвокат Евгений Александрович год назад

      Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

      Здравствуйте, Роман!

      ТАК НАБЕРИТЕ СЛЕДОВАТЕЛЯ, ДОГОВОРИТЕСЬ С НИМ О ВСТРЕЧЕ.

      В ПОЛИЦИИ ПРИ ВСТРЕЧЕ, ПОДАВАЙТЕ ЕМУ ХОДАТАЙСТВО О ВОЗВРАЩЕНИИ ВАМ УДОСТОВЕРЕНИЯ ВОДИТЕЛЯ, С ПРИЛОЖЕНИЕМ К НЕМУ КОПИЙ УКАЗАННІХ ВАМИ ДОКУМЕНТОВ: "свидетельство об подготовке водителей и мед.карту+талон" И ХОДАТАЙСТВО О ЗАКРЫТИИ УГОЛОВНОГО ПРОИЗВОДСТВА.

      ТАКЖЕ ОДНОВРЕМЕННО ПОДАВАЙТЕ ТАКИЕ ЖЕ ХОДАТАЙСТВА В АДРЕС ПРОКУРОРА.

      КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

      (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2013, № 9-10, № 11-12, № 13, ст.88):

      "Стаття 17. Презумпція невинуватості та забезпечення доведеності вини

      1. Особа вважається невинуватою у вчиненні кримінального правопорушення і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено у порядку, передбаченому цим Кодексом, і встановлено обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили.

      2. Ніхто не зобов’язаний доводити свою невинуватість у вчиненні кримінального правопорушення і має бути виправданим, якщо сторона обвинувачення не доведе винуватість особи поза розумним сумнівом.

      3. Підозра, обвинувачення не можуть ґрунтуватися на доказах, отриманих незаконним шляхом.

      4. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на користь такої особи.

      5. Поводження з особою, вина якої у вчиненні кримінального правопорушення не встановлена обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили, має відповідати поводженню з невинуватою особою.

      Стаття 18. Свобода від самовикриття та право не свідчити проти близьких родичів та членів сім’ї

      1. Жодна особа не може бути примушена визнати свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення або примушена давати пояснення, показання, які можуть стати підставою для підозри, обвинувачення у вчиненні нею кримінального правопорушення.

      2. Кожна особа має право не говорити нічого з приводу підозри чи обвинувачення проти неї, у будь-який момент відмовитися відповідати на запитання, а також бути негайно повідомленою про ці права.

      3. Жодна особа не може бути примушена давати пояснення, показання, які можуть стати підставою для підозри, обвинувачення у вчиненні її близькими родичами чи членами її сім’ї кримінального правопорушення".

      "Стаття 64-2. Третя особа, щодо майна якої вирішується питання про арешт

      1. Третьою особою, щодо майна якої вирішується питання про арешт, може бути будь-яка фізична або юридична особи.

      2. Третьою особою, щодо майна якої вирішується питання про арешт, виникають з моменту звернення прокурора до суду із клопотанням про арешт майна.

      3. Третя особа, щодо майна якої вирішується питання про арешт, має права та обов’язки, передбачені цим Кодексом для підозрюваного, обвинуваченого, в частині, що стосуються арешту майна. Третя особа, щодо майна якої вирішується питання про арешт, повідомляється про прийняті процесуальні рішення в кримінальному провадженні, що стосуються арешту майна, та отримує їх копії у випадках та в порядку, встановлених цим Кодексом.

      4. Представником третьої особи, щодо майна якої вирішується питання про арешт, може бути:

      особа, яка у кримінальному провадженні має право бути захисником;

      керівник чи інша особа, уповноважена законом або установчими документами, працівник юридичної особи за довіреністю - у випадку, якщо власником майна, щодо якого здійснюється арешт, є юридична особа.

      5. Повноваження представника третьої особи, щодо майна якої вирішується питання про арешт, на участь у кримінальному провадженні підтверджуються:

      1) документами, передбаченими статтею 50 цього Кодексу, - якщо представником третьої особи, щодо майна якої вирішується питання про арешт, є особа, яка має право бути захисником у кримінальному провадженні;

      2) копією установчих документів юридичної особи - якщо представником третьої особи, щодо майна якої вирішується питання про арешт, є керівник юридичної особи чи інша уповноважена законом або установчими документами особа;

      3) довіреністю - якщо представником третьої особи, щодо майна якої вирішується питання про арешт, є працівник юридичної особи, яка є власником майна, щодо якого здійснюється процедура спеціальної конфіскації.

      6. Представник третьої особи, щодо майна якої вирішується питання про арешт, користується процесуальними правами третьої особи, щодо майна якої вирішується питання про арешт, інтереси якої він представляє.

      7. Третя особа, щодо майна якої вирішується питання про арешт, та його представник зобов’язані:

      1) прибувати за викликом до прокурора, суду, а в разі неможливості своєчасного прибуття - завчасно повідомити про це, а також про причини неможливості прибуття;

      2) не перешкоджати встановленню обставин вчинення кримінального правопорушення;

      3) не розголошувати без дозволу прокурора, суду відомості, які стали їм відомі у зв’язку з участю у кримінальному провадженні і які становлять охоронювану законом таємницю".

      "Стаття 220. Розгляд клопотань під час досудового розслідування

      1. Клопотання сторони захисту, потерпілого і його представника чи законного представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, про виконання будь-яких процесуальних дій та у випадках, установлених цим Кодексом, іншої особи, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування, або її представника слідчий, дізнавач, прокурор зобов’язані розглянути в строк не більше трьох днів з моменту подання і задовольнити їх за наявності відповідних підстав.

      2. Про результати розгляду клопотання повідомляється особа, яка заявила клопотання. Про повну або часткову відмову в задоволенні клопотання виноситься вмотивована постанова, копія якої вручається особі, яка заявила клопотання, а у разі неможливості вручення з об’єктивних причин - надсилається їй".

      "Стаття 171. Клопотання про арешт майна...

      5. Клопотання слідчого, прокурора про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подано не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, у якої його було вилучено.

      У разі тимчасового вилучення майна під час обшуку, огляду, здійснюваних на підставі ухвали слідчого судді, передбаченої статтею 235 цього Кодексу, клопотання про арешт такого майна повинно бути подано слідчим, прокурором протягом 48 годин після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, в якої його було вилучено".

      "Стаття 169. Припинення тимчасового вилучення майна

      1. Тимчасово вилучене майно повертається особі, у якої воно було вилучено:

      1) за постановою прокурора, якщо він визнає таке вилучення майна безпідставним;

      2) за ухвалою слідчого судді чи суду, у разі відмови у задоволенні клопотання прокурора про арешт цього майна;

      3) у випадках, передбачених частиною п’ятою статті 171, частиною шостою статті 173 цього Кодексу;

      4) у разі скасування арешту;

      5) за вироком суду в кримінальному провадженні щодо кримінального проступку.

      2. Копія судового рішення про відмову в задоволенні або про часткове задоволення клопотання про арешт тимчасово вилученого майна, копія судового рішення про повне або часткове скасування арешту тимчасово вилученого майна негайно після його оголошення вручається слідчому, прокурору. У разі відсутності слідчого, прокурора під час оголошення судового рішення його копія надсилається таким особам не пізніше наступного робочого дня.

      3. Слідчий, прокурор після отримання судового рішення про відмову в задоволенні або про часткове задоволення клопотання про арешт тимчасово вилученого майна, судового рішення про повне або часткове скасування арешту тимчасово вилученого майна повинні негайно вжити заходів щодо виконання судового рішення та направити повідомлення про його виконання слідчому судді".

      "Стаття 284. Закриття кримінального провадження та провадження щодо юридичної особи

      1. Кримінальне провадження закривається в разі, якщо:

      1) встановлена відсутність події кримінального правопорушення;

      2) встановлена відсутність в діянні складу кримінального правопорушення;

      3) не встановлені достатні докази для доведення винуватості особи в суді і вичерпані можливості їх отримати;...".

      КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

      (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141):

      Конституція України | від 28.06.1996 № 254к/96-ВР (rada.gov.ua)

      "Стаття 62. Особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

      Ніхто не зобов'язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину.

      Обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь".

      Нужна полная консультация алгоритм действий обращайтесь индивидуально через кнопку "Звернутися".

      Всего доброго!

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      Вітаю, Роман!

      ВАМ НЕ ПОВІДОМЛЯЛИ ЩЕ ПРО ПІДОЗРУ?

      ЯКЩО НІ, ТОДІ ДОСТАТНІМ МАЄ БУТИ ЗУСТРІЧ ІЗ СЛІДЧИМ ТА ПОДАННЯ ЙОМУ ДОКУМЕНТІВ, ЩО ПІДТВЕРДЖУЮТЬ ФАКТ НАВЧАННЯ В АВТОШКОЛІ - "...свидетельство об подготовке водителей и мед.карту+талон...".

      ЯКЩО ПОВІДОМИЛИ ПРО ПІДОЗРУ, ТОДІ ПОТРІБНО ГОТУВАТИ ТА ПОДАВАТИ КЛОПОТАННЯ ПРО ЗАКРИТТЯ КРИМІНАЛЬНОГО ПРОВАДЖЕННЯ У ЗВ'ЯЗКУ ІЗ ВІДСУТНІСТЮ ПОДІЇ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВОПОРУШЕННЯ.

      Всього доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України