Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 19 червня 2022, питання №67203

Відмова від оплати 2/3 заробітної плати

Працював у Херсоні. Роботодавець надіслав повідомлення : Враховуючи неможливість забезпечення необхідних технологічних, організаційних та інших умов для продовження діяльності під час воєнного стану внаслідок військової агресії Російської Федерації проти України, керуючись ст. 34 та 113 Кодексу законів про працю України, для Вас оголошено простій з 01.06.2022 по 31.07.2022.
Згідно закону повинна бути виплата 2/3 від заробітної плати. Але так як з міркувань безпеки мені тимчасово довелося виїхати до Криму, роботодавець відмовляється виплачувати заробітну плату, відмову у виплатах аргументують саме тим, що я знаходжусь в Криму. Чи правомірно це чи ні?

Відповіді юристів (2)

    Мамчур  Катерина Едуардівна

    Доброго дня

    При оформленні простою, роботодавець у наказі по підприємству визначає структурні підрозділи, на які поширюється простій, вказує на необхідність присутності або відсутності працівників на робочому місці під час простою, а також дати початку та закінчення простою (або подію, з якою пов'язане таке закінчення). Простій може бути оголошений одному або декільком працівникам або по всьому підприємству одразу.

    Оформлюючи простій, роботодавець повинен враховувати, що відповідно до ст.113 КЗпП України час простою не з вини працівника оплачується з розрахунку не нижче двох третин окладу відповідного працівника. А якщо для працівника встановлений неповний робочий час, то оплата простою розраховується пропорційно індивідуальної норми зайнятості працівника.

    Так, як ви виїхали та відсутні на робочому місці. За час такої відсутності працівникові не нараховується та не виплачується заробітна плата, оскільки робота працівником фактично не виконується, а законодавством не передбачене положення про збереження за таким працівником його заробітку.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю!

    Повинно бути 2/3 не від заробітної плати, а від посадового окладу (ставки).

    Все ж вважаю, що те, що Ви виїхали до Криму, не може вважатись як підстава позбавлення Вас виплати під час простою.

    Однак це має бути підстава до притягнення Вас до відповідальності за незаконний перетин кордону.

    Успіхів!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України