Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 21 июня 2022, вопрос №67357

Роботодавець не повертає трудову книжку

Доброго дня! Мене звільнили 25.04 це останній мій робочий день, але трудову книжку мені не повернули сказали чекати. І тут зараз я влаштовуюсь на іншу роботу але трудової мені так і не повертають пояснюючи, що офіс в Києві і зараз він не працює. Що ж мені робити? Дякую!

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Романе!

    У разі звільнення працівника роботодавець зобов’язаний в день звільнення видати працівникові належним чином оформлену трудову книжку (ст. 47 КЗпП України).

    У разі якщо працівник відсутній на роботі в день звільнення, роботодавець повинен надіслати працівникові поштове повідомлення про необхідність отримання трудової книжки.

    Законодавство дозволяє роботодавцю пересилання трудової книжки поштою з доставкою на адресу проживання працівника, але виключно за письмовою згодою працівника.

    Недотримання встановленої процедури з боку роботодавця є порушенням чинного законодавства.

    У разі затримки видачі трудової книжки з вини власника або уповноваженого ним органу, працівникові сплачується середній заробіток за весь час вимушеного прогулу (п. 4.1. Інструкції «Про порядок ведення трудових книжок»). Днем звільнення в такому разі вважається день вручення трудової книжки, про що видається відповідний наказ і вноситься запис до трудової книжки працівника.

    Період затримки вручення трудової книжки з вини роботодавця вважається вимушеним прогулом, і працівнику виплачується середній заробіток за весь час затримки.

    З метою досудового врегулювання даного спору особа має право звернутися до роботодавця з відповідною заявою про видачу трудової книжки, перенесення дати звільнення та виплати середнього заробітку за час затримки видачі трудової книжки.

    У разі неможливості вирішення спору добровільно працівник з метою захисту своїх прав може звернутися до суду шляхом подання до відповідного позову.

    Трудові спори про витребування трудової книжки, зміну дати звільнення і стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу підлягають безпосередньому розгляду в місцевих судах як за місцем розташування роботодавця, так і за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача.

    Важливо пам’ятати, що строк звернення до суду для вирішення такого спору становить три місяці з моменту, коли працівник дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права.

    Будуть питання, зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись".

    Сердюк  Владислава  Андріївна
    Сердюк Владислава Андріївна год назад

    Юрист, г. Харьков, 2 года опыта

    Доброго дня!

    Відповідно до ст. 24 КЗпП України, при укладенні трудового договору громадянин зобов’язаний подати трудову книжку (у разі наявності) або відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

    Кпім цього, в персональному кабінеті застрахованої особи на порталі Пенсійного Фонду в розділі «Електронна трудова книжка» починаючи з 1998 року відображаються відомості про трудові відносини працівника за основним місцем роботи за даними персоніфікованого обліку ПФУ.

    Ви можете замовити витяг з реєстру застрахованих осіб (особисто або через представника в територіальному відділенні ПФУ за новим місцезнаходженням або онлайн на порталі електронних послуг ПФУ, або на порталі Дія).

    У будь-якому разі, відсутність трудової книжки не є підставою для відмови в прийнятті на роботу.

    У разі додаткових питань - звертайтеся, з радістю допоможу, на все добре!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Роман!

    Взагалі наскільки мені відомо зараз вже "на виході" ведення електронних книжок.

    Однак по правилам, Вам повинні були видати трудову книжку в останній день роботи.

    Зараз Ви маєте право на оплату Вимушеного прогулу. Однак не думаю, що роботодавець самостійно піде на це, тому Вам необхідно буде звертатись до суду.

    Якщо ж отримання компенсації не входить до Ваших планів, достатньо буде подати заяву на пересилання трудової книжки за місцем Вашого проживання в межах України.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України