Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 23 июня 2022, вопрос №67541

Порушення трудового права за рахунок співпадіння годин на основному місці роботи і за сумісництвом

Скажіть будь-ласка який штраф чи покарання буде у випадку співпадіння основного місця роботи та за сумісництвом?

Ответы юристов (2)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Дубовенко Володимир Володимирович год назад

    Юрист, г. Николаев, 4 года опыта

    Вітаю!

    Одночасне виконання роботи в однин і той же час за основним місцем роботи та засумісництвом може мати наслідки лише при внутрішньому сумісництві, оскільки Держпраці у своїх роз'ясненнях вказувало, що працівник не може одночасно виконувати роботу за основним місцем роботи і за сумісництвом, оскільки це буде вважатися суміщенням професій.

    Суміщення професій (посад) здійснюється на тому ж підприємстві в основний робочий час у той ж проміжок робочого часу, що відведений для основної роботи за рахунок збільшення інтенсивності праці та обсягу виконуваної роботи за незмінної тривалості робочого часу. Окремий трудовий договір із працівником не укладається, лише видається наказ про допущення працівника до роботи за суміщенням. У штатному розписі підприємства ці посади мають бути визначені як окремі штатні одиниці з відповідними посадовими інструкціями.

    Отже, посада, за якою виконують роботу за суміщенням, має бути внесена до штатного розпису й бути вакантною. Суміщення й розмір доплати за нього слід попередньо узгодити з працівником, після чого оформити наказом. Установлення суміщення за ініціативою роботодавця є зміною істотних умов праці, про яку працівника потрібно попередити за два місяці відповідно до статті 32 КЗпП.

    Але, вищевказане є лише позицією Держпраці та застосовується до внутрішніх сумісників, із зовнішніми сумісниками, якщо мова не йде про працівників держ.органів, підприємств та організацій, проблем не повинно бути зі сторони контролюючих органів. Якщо Держпраці й застерігали про неможливість одночасного виконання роботи за основним місцем роботи та сумісництвом, то можливо в контексті застосування відповідних заходів з боку роботодавця (за прогули або неналежне виконання роботи, порушення внутрішнього розпорядку та відсутності на робочому місці, тощо).

    • Тетяна Клиент год назад

      дякую за Вашу відповідь. Я зовнішній сумісник, можете пояснити детальніше цей момент: Якщо Держпраці й застерігали про неможливість одночасного виконання роботи за основним місцем роботи та сумісництвом, то можливо в контексті застосування відповідних заходів з боку роботодавця (за прогули або неналежне виконання роботи, порушення внутрішнього розпорядку та відсутності на робочому місці, тощо).


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України