Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 01 июля 2022, вопрос №68147

Коли відсудити борг по зарплаті?

Звільнилася з роботи,
залишився борг по зарплаті за 5 місяців. Напротязі якого терміну подати в суд щоб отримати заборгованість по зарплаті і пеню?

Ответы юристов (4)

    Кузьменко Богдан  Сергійович

    Добрый день, нужна полная консультация в ходе которой будет разработан определённый алгоритм действий, обращайтесь индивидуально через кнопку "Звернутися".

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня. У відповідності до ч. 2 ст. 233 КЗпП України, У разі порушення законодавства про оплату праці працівник має право звернутися до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати без обмеження будь-яким строком. Тобто, Ви можете звернутися з позовом до суду в будь-який час. Що стосується відповідальності за затримку розрахунку при звільненні. У ввідповідності до ст. 117 КЗпП України, в разі невиплати з вини роботодавця належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу, при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку. Але, у відрвідності до ч. 3 ст. 9 Закону України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану", роботодавець звільняється від відповідальності за порушення зобов’язання щодо строків оплати праці, якщо доведе, що це порушення сталося внаслідок ведення бойових дій або дії інших обставин непереборної сили. Т

    обто, можливо, якщо Ваш роботадавець доведе, що несвоєчасна виплата пов'язана з воєнним станом, то він буде звільнений від компенсації за затримку.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Марта!

    Я Вам раджу до суду ще спробувати досудовий засіб врегулювання спору. Для цього потрібно подати письмову заяву-вимогу про сплату наявної заборгованості. Правильно написана заява у багатьох випадках допомагає, навіть без звернення до суду.

    Для більш детальної консультації звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!

    Богачевська Ольга Дмитрівна

    Доброго дня!

    Перш ніж звернутися до суду, спробуйте здійснити досудове вегулювання спору з роботодавцем.

    Рекомендую написати заяву на ім’я керівника про виплату заборгованої суми заробітної плати. При відмові виплатити заробітну плату дієвим способом є звернення працівника до прокуратури із заявою про невиплату заробітної плати, для захисту порушених прав та притягнення винних осіб до відповідальності.

    Якщо безпосередні переговори з роботодавцем не призвели до результату та заробітну плату не виплачено, необхідно звернутись до суду.

    Якщо виникнуть питання звертайтесь особисто через кнопку "Звернутися".


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України