Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 05 июля 2022, вопрос №68476 150₴

Роботодавець не платив податки

Добрий день!
Мама працювала в комунальному підприємстві (ЖЕК) м. Нова Каховка, Херсонська область. У зв'язку з окупацією виїхала в інший регіон. При оформленні у службі зайнятості з'ясувалося, що підприємство не платило податки на робітника з 2020 року, відповідно не йде робочий стаж і зменшуються виплати по безробіттю.
На данний момент місто в окупації, керівник підприємства, головний бухгалтер теж виїхали
Куди звернутися з цією проблемою?

Ответы юристов (7)

    Винограденко Антон Анатолійович
    33.3%

    Доброго дня!

    У разі несвоєчасної сплати або не в повному обсязі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до платника застосовуються фінансові санкції, передбачені Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом.

    За несплату або несвоєчасну сплату єдиного внеску; за несплату, неповну сплату або несвоєчасну сплату суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів), накладається штраф у розмірі 10 відсотків таких несплачених або несвоєчасно сплачених сум.

    На суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1 відсотка суми недоплати за кожний день прострочення.

    За порушення порядку нарахування, обчислення і строків сплати єдиного внеску, посадові особи платників єдиного внеску несуть адміністративну відповідальність. Статтею 165 прим. 1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, визначено, що:

    * несплата або несвоєчасна сплата єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, у тому числі авансових платежів, у сумі, що не перевищує трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, – тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від двадцяти п’яти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

    * за повторне за рік вчинення таких дій – тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від ста до трьохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян; несплата або несвоєчасна сплата єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, у тому числі авансових платежів, у сумі більше трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    * за повторне за рік вчинення таких дій – тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від ста до трьохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

    Вам потрібно звернутися до податкової з відповіднимим заявами щодо порушень, які трапилися на вашому попередньому місці роботи для притягнення винних до відповідальності, АЛЕ, нажаль, якщо колишній роботодавець не сплатить всі необхідні соціальниі внески, то і стаж у вас буде відсутній.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    33.3%

    Доброго дня!

    Це не поодинока проблема. Є два шляхи:

    1. Звернення до податкової інспекції за донарухуванням сум недоїмки єдиного внеску з підприємства.

    2. Звернення до суду за оскарженням рішення ЦЗ.

    Є досвід роботи з аналогічною проблемою з Пенсійним фондом та стала позиція Верховного Суду з цього питання

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі..

    Мороз Микола Миколайович
    Мороз Микола Миколайович год назад

    Адвокат, г. Чернигов, 14 лет опыта

    Общаться в чате

    Відповідно до ст. 21 закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття", страховий стаж - період (строк), протягом якого особа підлягала страхуванню на випадок безробіття та за який щомісяця сплачено нею та роботодавцем страхові внески в сумі не менш як мінімальний страховий внесок, крім випадків, передбачених абзацом другим цієї частини.

    Період відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, отримання виплат за окремими видами загальнообов’язкового державного соціального страхування, крім пенсій (за винятком пенсії по інвалідності) та виплат за страхуванням на випадок безробіття, включається до страхового стажу як період, за який сплачено страхові внески виходячи з розміру мінімального страхового внеску.

    {Частина перша статті 21 в редакції Закону № 2464-VI від 08.07.2010}

    2. Страховий стаж обчислюється за даними, що містяться в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, у тому числі за даними про трудову діяльність працівників, внесеними відповідно до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування", а за періоди, за які не внесені дані до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, - у порядку та на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше.

    {Частина друга статті 21 із змінами, внесеними згідно із Законом № 3483-IV від 23.02.2006; в редакції Законів № 2464-VI від 08.07.2010, № 1217-IX від 05.02.2021}

    3. Страховий стаж обчислюється в місяцях. Неповний місяць роботи, якщо застрахована особа підлягала страхуванню на випадок безробіття або добровільно брала участь у системі страхування на випадок безробіття, зараховується до страхового стажу як повний місяць за умови, що сума сплачених за цей місяць страхових внесків є не меншою, ніж мінімальний страховий внесок.

    Якщо сума сплачених за відповідний місяць страхових внесків є меншою, ніж мінімальний страховий внесок, цей період зараховується до страхового стажу як повний місяць за умови здійснення в порядку, визначеному правлінням Пенсійного фонду України, відповідної доплати до суми страхових внесків таким чином, щоб загальна сума сплачених коштів за відповідний місяць була не меншою, ніж мінімальний страховий внесок.

    У разі коли зазначену доплату не було здійснено, до страхового стажу зараховується період, визначений за кожний місяць сплати страхових внесків за такою формулою:

    ТП = Св : В,

    де ТП - тривалість періоду, що зараховується до страхового стажу та визначається у місяцях;

    Св - сума єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, сплаченого за відповідний місяць;

    В - мінімальний розмір страхового внеску за відповідний місяць.

    Виходить, якщо роботодавець не сплачував за Вас податки, за цей період не буде включений до страхового стажу.

    Проте, відповідно до ч. 2 ст. 22 цього ж Закону, астраховані особи, визнані в установленому порядку безробітними, які протягом 12 місяців, що передували реєстрації особи як безробітної, за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування мають страховий стаж менше шести місяців або звільнені з останнього місця роботи з підстав, передбачених пунктами 3, 4, 7 і 8 статті 40, статтями 41 і 45 Кодексу законів про працю України, а також з аналогічних підстав, визначених іншими законами, особи, зазначені у частині другій статті 6 цього Закону, особи, зазначені в абзаці третьому частини четвертої статті 7 Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб", працівники та гіг-спеціалісти юридичних осіб, що перебувають у статусі резидента Дія Сіті згідно із Законом України "Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні", після звільнення чи припинення гіг-контракту мають право на допомогу по безробіттю у мінімальному розмірі.

    Отже, варто уважно передивитися підстави припинення трудових відносин з комунальним підприємством і після цього уважно порадитись із спеціалістом служби зайнятості.

    Бажаю удачі!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Людмила!

    Законом України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» визначено, що єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника (ч. 12 ст. 9 Закону №2464).

    Порядок обчислення і сплати єдиного внеску визначено ст.9 Закону №2464.

    Суми єдиного внеску, своєчасно не нараховані та/або не сплачені у встановлені строки, є недоїмкою (п.6 ч.1 ст.1 Закону №2464).

    Згідно роз‘яснення ДФС України, яке розміщено на офіційному веб-порталі у Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі:

    У разі несвоєчасної сплати або не в повному обсязі єдиного внеску до платника застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафу у розмірі 20 відсотків несплачених або несвоєчасно сплачених сум єдиного внеску.

    За несплату, неповну сплату або несвоєчасну сплату суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів), накладається штраф у розмірі 10 відсотків таких несплачених або несвоєчасно сплачених сум.

    На суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1 відсотка суми недоплати за кожний день прострочення.

    За порушення порядку нарахування, обчислення і строків сплати єдиного внеску посадові особи платників єдиного внеску несуть адміністративну відповідальність.

    Несплата або несвоєчасна сплата єдиного внеску, у тому числі авансових платежів, у сумі, що не перевищує трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (до 5100 грн), – тягне за собою накладення штрафу від сорока (680 грн) до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1360 грн). За повторне за рік вчинення таких дій – від ста п’ятдесяти (2550 грн) до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян ( 5100 грн).

    Несплата або несвоєчасна сплата єдиного внеску, у тому числі авансових платежів, у сумі більше трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян( більше 5100 грн) – тягне за собою накладення штрафу від вісімдесяти (1360 грн) до ста двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (2040 грн). За повторне за рік вчинення таких дій – від ста п’ятдесяти (2550 грн) до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100 грн).

    ВИСНОВОК: Вам треба звернутись із заявою до державною податкової служби про несплату єдиного соціального внеску.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Вашому чоловіку необхідно:

    1. Звернутися з заявою до територіального органу Держпраці про порушення роботодавцем трудових прав з неоформленням працівника та призначити перевірку його діяльності.

    2. Звернутися з заявою до органу ДФС про порушення роботодавцем норм фінансового контролю та несплату податків ,призначити перевірку.

    3. Звернутися до суду з позовом "про встановлення юридичного факту трудових відносин з роботодавцем ,та зобов 'зати відобразити вказані факти у трудову книгу, та подати відомості до органів ПФУ , та ДФС , ФСС ,сплатити борг по зарплаті.

    та визнати трудовий договір розірваним

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Рибінцев Сергій Сергійович

    Доброго дня!

    Нажаль, така проблема розповсюджена, і не обов'язково пов'язана з окупацією.

    Окупація унеможлівлює швидкий захист вашого права: звернення до суду, до інспекції з праці тощо.

    Але нажаль, наразі єдиний механізм- це звернення до суду та контролюючих органів для зобов'язання роботодавця заплатити всі податки.

    Савченко Олександр
    33.3%
    Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий день, Людмило!

    1) Наявність заборгованості підприємства по страхових внесках не може бути підставою для незарахування до страхового стажу особи при обрахунку пенсії відповідних періодів її роботи (Постанови Верховного Суду від 24 травня 2018 року у справі № 490/12392/16-а [6], від 04 серпня 2018 року у справі № 482/434/17 [7], від 17 липня 2019 № 144/669/17 [8], від 01 листопада 2018 року № 199/1852/15-а [9]).

    2) Притягнути до відповідальності роботодавця можна як в досудовому, так і в судовому порядку.

    В досудовому порядку заявнику необхідно особисто звернутися до контролюючих органів, в даному випадку до державної податкової служби України з заявою про здійснене роботодавцем порушення.

    Уповноважений орган повинен розглянути заяву та може прийняти наступні рішення:

    - відповідно до ч. 4 ст. 25 Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” надіслати платникам єдиного внеску, які мають недоїмку, вимогу про її сплату;

    - відповідно до ч. 10 та абз. 2 ч. 11 ст. 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» накласти штраф у розмірі 20 відсотків своєчасно не сплачених сум та нарахувати пеню з розрахунку 0,1 відсотка суми недоплати за кожний день прострочення платежу;

    - відповідно до ст. 165-1 КУпАП притягнути до адміністративної відповідальності за несплату або несвоєчасну сплату єдиного внеску.

    Крім того, якщо розмір несплаченого єдиного внеску в тисячу і більше разів перевищує установлений законом неоподатковуваний мінімум доходів громадян, то можна звернутися до поліції з заявою про вчинення злочину, передбаченого ст. 212-1 Кримінального кодексу України, а саме ухилення від сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

    У судовому порядку працівник може звернутися з цивільним позовом про визнання бездіяльності роботодавця протиправною та зобов’язання вчинення певних дій, а саме нарахувати та сплатити єдиний внесок на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. Відповідно до ч. 1 ст. 233 КзпП України строк звернення до суду становить три місяці з дня, коли працівник дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права.

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України