Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 06 июля 2022, вопрос №68630 150₴

Переоформлення нерухомості на іншу особу

Доброго дня! Цікавить можливість і алгоритм переоформлення (дарування, спадщина тощо ???) квартири в Україні, якщо на даний момент власник житла (мати) знаходиться за кордоном, а особа, на яку планується переоформлення права власності (рідна донька) також за кордоном, але в іншій країні. Чи є можливість в такій ситуації провести процедуру? Що для цього потрібно?

Ответы юристов (6)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня. Це можливо шляхом видачі довіреністей як дарителя так і обдарованой. Довіреність можно завершити в консульських установах країн-перебування.

    Докладну консультацію та алгоритм дій Ви можете отримати, нажавши на напис "Звернутися " вгорі

    Промський Євгеній Сергійович
    33.3%
    Промський Євгеній Сергійович год назад

    Адвокат, г. Киев, 4 года опыта

    Добрий день! Провести таку угоду можливо!

    29 червня набула чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо нотаріату та державної реєстрації в умовах воєнного стану».

    Починаючи з цього дня, українці, у тому числі й ті, що перебувають за кордоном, матимуть змогу відчужитинерухоме майно, видавши довіреність. Представник за такою довіреністю може оформити угоду та підписати договір замість власника.

    Продавець та покупець мають у нотаріуса чи посольстві України видати довіреність на представників продавці та покупця, які будуть укладати угоду в Україні. Якщо довіреність за кордоном буде робитись у нотаріуса, таку довіреність потрібно буде апостилювати (ця вимога залежить від держави, де буде видаватись довіреність), перекласти на українську та засвідчити переклад у нотаріуса.

    Якщо з дня видачі довіреності минуло більше одного місяця (більше двох — якщо вона засвідчена за кордоном), додатково потрібно надати заяву довірителя про підтвердження дії довіреності, засвідчену українським нотаріусом не раніше ніж за 7 календарних днів, а консульською установою (дипломатичним) представництвом) України чи відповідно до законодавства іноземної держави - не раніше ніж за 1 місяць до дня укладання (підписання) відповідного договору/акту.

    Як тільки виникнуть питання - звертайтесь! Буду радий дплмогти

    Кирда Вячеслав Володимирович
    33.3%

    Вітаю, Олеже!

    НАРАЗІ ТАКА МОЖЛИВІСТЬ ВЖЕ Є. ПОТРІБНО ОФОРМЛЮВАТИ ДОВІРЕНІСТЬ!

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИПОСТАНОВА

    від 28 лютого 2022 р. № 164Київ

    Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану

    {Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ№ 209 від 06.03.2022№ 480 від 19.04.2022№ 719 від 24.06.2022}

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/164-2022-%D0%B...

    1. Установити, що в умовах воєнного стану та протягом одного місяця з дня його припинення або скасування нотаріальні дії вчиняються з урахуванням таких особливостей (заборон):

    ...

    18) нотаріальне посвідчення договорів щодо відчуження нерухомого майна, цінних паперів, корпоративних прав, іпотеки, про задоволення вимог іпотекодержателя, встановлення довірчої власності на нерухоме майно (у тому числі договорів про внесення змін до таких договорів або їх розірвання (припинення), а також нотаріальне засвідчення справжності підпису на актах приймання-передачі частки (частини частки) у статутному (складеному) капіталі (статутному фонді) юридичної особи, які укладаються (підписуються) від імені фізичної особи - відчужувача (іпотекодавця, довірчого засновника) на підставі довіреності, з дня видачі якої минуло більше одного місяця (більше двох місяців, якщо її посвідчено консульською установою (дипломатичним представництвом) України або відповідно до законодавства іноземної держави), дозволяється за умови отримання нотаріусом заяви довірителя про підтвердження дії довіреності, справжність підпису на якій засвідчено нотаріусом, консульською установою (дипломатичним представництвом) України або відповідно до законодавства іноземної держави, а у разі, коли така довіреність посвідчена нотаріусом без використання спеціальних бланків нотаріальних документів, - також за умови її реєстрації в Єдиному реєстрі довіреностей з внесенням до нього відомостей про наявність повноважень, необхідних представникові для укладення (підписання) відповідного договору (акта). Справжність підпису на такій заяві повинно бути засвідчено нотаріусом не раніше ніж за сім календарних днів, а консульською установою (дипломатичним представництвом) України або відповідно до законодавства іноземної держави - не раніше ніж за один місяць до дня укладення (підписання) відповідного договору (акта).

    {Підпункт 18 пункту 1 в редакції Постанови КМ № 719 від 24.06.2022}

    {Підпункт 19 пункту 1 виключено на підставі Постанови КМ № 719 від 24.06.2022}

    ВАМ ПОТРІБНО В КОНСУЛЬСТВА ПОСВІДЧИТИ ДОВІРЕНОСТІ НА ОСІБ, ЯКІ В УКРАЇНІ ЗМОЖУТЬ УКЛАСТИ ДОГОВІР ВІДЧУЖЕННЯ МАЙНА.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Олеже

    Схем угод з нерухомістю, при яких права передаються від одного власника до іншого, існує кілька. Найбільш розповсюджені:

    купівля-продаж;

    дарування, сюди входить і заповіт;

    рента.

    Кожна з цих угод, крім традиційного стандартного договору, має певні особливості. Залежно від форми угоди можна отримати не тільки зменшення поточних витрат і податкових платежів, а й неприємності з третіми особами, які претендують на власність.

    Треба досить добре подумати про те, яку саме операцію ви хочете оформити. Варто спочатку вивчити, як правильно переоформити квартиру, щоб потім максимально знизити риски можливих ускладнень.

    Договір купівлі-продажу

    Найбільш поширений вид переходу права власності взагалі і власності в сфері нерухомості зокрема. Цей договір, за українським законодавством, полягає в нотаріально завіреної письмовій формі. Власність переходить після того, як угоду зареєструють в органах юстиції України.

    Щодо того, скільки коштує переоформити квартиру при купівлі, то продавець витратиться на оплату нотаріуса, роботи оцінювачів, державне мито за нотаріальне посвідчення купівлі-продажу і на податкові платежі. Покупець сплатить реєстрацію угоди і збори з обов'язкового пенсійного страхування.

    Ще слід пам'ятати про обмеження суми при розрахунках готівкою - це сума менше 150 тисяч гривень. Якщо сума угоди вище, то до витрат слід додати відсотки за проходження сум по банківським структурам. У яких випадках не потрібно доведеться віддавати державі податки з продажу житла? Стаття 172 ПКУ визначає оподаткування операцій з нерухомістю. Пункт 1 статті 172 говорить про те, що дохід, який людина отримала від продажу квартири, не обкладається податком у разі, якщо він є власником на квартири більше трьох років і в поточний податковий період він не отримував дохід від операцій з нерухомістю.

    Якщо продається другий і більш об'єкт нерухомості за рік або якщо праву власності менше трьох років, то ставка оподаткування буде 5%. Для нерезидентів України в таких випадках ставка складе 15% з доходу, а з суми понад 10 мінімальних зарплат 17%.

    Дарча як варіант угоди з нерухомістю

    Найчастіше дарування, як вид угоди з передачею квартири у власність, застосовується між близькими родичами. Така схема допомагає уникнути сплати податків і спрощує збір документів.

    Якщо оформляють угоду родичі, але далекі, то сума податкових витрат може бути істотно нижче, ніж при оформленні продажу. Так, якщо вас цікавить, як переоформити квартиру на сина, розгляньте саме варіант дарчої. У чому плюси і мінуси дарчої?

    Основних мінусів дарування два.

    Перший полягає в тому, що це угода ця безумовна і дарує може повністю втратити право користуватися відчужуваної квартири.

    Не менш важливим мінусом можна вважати серйозні податкові платежі стороною, що отримала подарунок, якщо вона не є близьким родичем. Платежі можуть навіть бути більше, ніж при реєстрації купівлі - продажу.

    Як оформити дарчу на квартиру в Україні

    Щодо того, скільки коштує переоформити квартиру за допомогою дарчої, то варто знати, що подарунки від близьких (прямих) родичів не оподатковуються, подарунки далеких родичів оподатковуються за ставкою 5% від вартості подарунка, як і подарунки від сторонніх осіб, які є родичами не є. Цей податок платить той, кому подарували майно.

    Що потрібно щоб переоформити квартиру за допомогою дарчої

    Договір дарування, як і купівля-продаж, вимагає нотаріального оформлення. На момент угоди дарувальник повинен мати на руках:

    акт оцінки нерухомості, яку він дарує;

    квитанцію про сплату мита, що становить 1% від оціночної вартості подарунка,

    свій паспорт;

    правовстановлюючі папери на житло;

    техпаспорт на житло;

    довідку з ЖЕКу про прописаних в квартирі осіб.

    Також можуть знадобитися розпорядження служби у справах дітей або, наприклад, свідоцтво про шлюб і нотаріально завірена згода дружини на подарунок. Обдаровуваний повинен мати з собою паспорт і сплатити держмито за реєстрацію договору в Укрдержреєстрі, сьогодні це 119 гривень.

    Договори купівлі-продажу або дарування мають плюси і мінуси в залежності від конкретної ситуації. Основне фінансове навантаження при продажу лежить на продавцеві, дарування же найчастіше б'є по кишені того, хто отримує дар. Отже, в якості відповіді на питання – як дешевше переоформити квартиру – буде вигіднішим той варіант, який передбачає менші витрати саме для вас.

    Інші способи переоформлення нерухомості

    Обмін.

    Розділ спільно нажитого майна при розлученні.

    Переоформлення на неповнолітню дитину.

    Вони не так популярні, як попередні, тому згадувати про них тут не буду.

    Зовсім нещодавно можливсть правочинів з нерухомістю було суттєво обмежена у зв'язку фз введенням надзвичайного стану та закриття багатьох державних реєстрів. Наразі ситуація змінилася. Тому Ви можете надати довіренність для виконання правочина щодо своєї нерухомості, оформивши її або у нотаріуса, або в українському консульстві.

    Згідно Постанови Кабміну від 28 лютого 2022 р. № 164 про Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану

    "Довіреність вважається не чинною, якщо з дня її видачи минуло більше одного місяця (більше двох місяців, якщо її посвідчено консульською установою (дипломатичним представництвом) України або відповідно до законодавства іноземної держави), дозволяється за умови отримання нотаріусом заяви довірителя про підтвердження дії довіреності, справжність підпису на якій засвідчено нотаріусом, консульською установою (дипломатичним представництвом) України або відповідно до законодавства іноземної держави, а у разі, коли така довіреність посвідчена нотаріусом без використання спеціальних бланків нотаріальних документів, - також за умови її реєстрації в Єдиному реєстрі довіреностей з внесенням до нього відомостей про наявність повноважень, необхідних представникові для укладення (підписання) відповідного договору (акта). Справжність підпису на такій заяві повинно бути засвідчено нотаріусом не раніше ніж за сім календарних днів, а консульською установою (дипломатичним представництвом) України або відповідно до законодавства іноземної держави - не раніше ніж за один місяць до дня укладення (підписання) відповідного договору (акта)".

    Будуть питання, зверптайтесь до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого профілю.

    Мєньков Андрій Васильович

    Доброго дня Олег.

    Як батькові так і доньці треба звернутись до консульських установ України за кордоном та оформити довіреності для підписання договору в Україні довіреними особами або ж у нотаріуса закордоном. Але в останньому випадку довіреності необхідно буде перекласти на українську мову та підпис перекладача завірити нотаріально. При цьому для оформлення договору відчуження квартири треба щоб минуло не більше двох місяців з моменту оформлення довіреностей за кордоном. Також обов"язково треба щоб і батько і донька написали заяви про підтвердження дії виданих раніше довіреностей на відчуження кваритири, справжінсть підпису на заявах також має бути завірена або консульської установою або нотаріусом. При цьому справжність підпису на такій заяві повинно бути засвідчено консульською установою (дипломатичним представництвом) України або відповідно до законодавства іноземної держави - не раніше ніж за один місяць до дня укладення (підписання) відповідного договору (акта).

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Власникам у консульствах необхідно укласти довіреності на третю особу з правом продажу їх часток, або дарування.

    Довірена особа від імені власників в Україні робить нотаріальний переклад довіреності на укр мову та вчиняє купівлю -продаж ,або дарування у нотаріуса у регіоні розташування майна.

    Кошти зараховуються на рахунок вказаний у договорі.

    Оригінали направлять Вам поштою рекомендованим листом з врученням.

    Згідно Постанови КМУ 164 Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану -це можливо:

    на підставі довіреності, з дня видачі якої минуло більше одного місяця (більше двох місяців, якщо її посвідчено консульською установою (дипломатичним представництвом) України або відповідно до законодавства іноземної держави), дозволяється за умови отримання нотаріусом заяви довірителя про підтвердження дії довіреності, справжність підпису на якій засвідчено нотаріусом, консульською установою (дипломатичним представництвом) України або відповідно до законодавства іноземної держави.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України