Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 07 июля 2022, вопрос №68730 300₴

Алименты на ребенка и установление отцовства

Всем доброго времени суток!

Моя ситуация следующая: связался с девушкой, гуляли, общались. В последствии появился ребенок, я сразу же предложил аборт, так как на тот момент были (и есть) другие интересы, на что получил отказ и "мне от тебя ничего не нужно". Далее не общались. Спустя время через общих знакомых стал получать угрозы в свой адрес, в связи с чем появилась острая необходимость разобраться в данном вопросе. Ребенку на данный момент 2 года.

Хотел узнать у компетентных специалистов:

1) Должен ли я буду платить алименты на ребенка в случае обращения матери в суд? Из свидетельств совместной жизни у нас только одна поездка заграницу и фотографии. В браке не состояли, просто совместно проживали 2 месяца.
2) Я не знаю, записан ли я в свидетельстве о рождении "со слов матери" или нет. Могу ли я это как-то узнать? Кроме как спросить у матери ребенка напрямую. И влияет ли данный момент на что-либо?

Пожалуйста, не набирайте на мобильный. Спасибо!

Ответы юристов (20)

    Гуща Юрій Миколайович
    16.7%
    Гуща Юрій Миколайович год назад

    Юрист, г. Чернигов, 10 лет опыта

    Общаться в чате

    Вітаю.

    Стосовно батьківства, а саме його встановлення.

    У постанові Верховного Суду України від 15 квітня 2021 року у справі №361/2653/15-ц зазначено, що доказами визнання батьківства можуть бути листи, заяви, анкети, інші документи, а також показання свідків, пояснення самих сторін, які достовірно підтверджують визнання відповідачем батьківства. Доказами батьківства, також можуть бути фото, електронні повідомлення. Батьківство може бути визнано як у період вагітності матері (наприклад, висловлення бажання мати дитину, піклування про матір майбутньої дитини тощо), так і після.

    У рішенні ЄСПЛ від 07 травня 2009 року в справі «Калачова проти Російської Федерації», заява № 3451/05, § 34, зауважив, що на сьогодні ДНК-тест є єдиним науковим методом точного встановлення батьківства стосовно конкретної дитини; його доказова цінність суттєво переважає будь-який інший доказ, наданий сторонами, з метою підтвердити або спростувати факт оспорюваного батьківства.

    Тобто, якщо Ви не визнаєте факту батьківства і у разі його доведення у судовому порядку, суд може зобов’язати сплачувати аліменти.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю!

    1) Должен ли я буду платить алименты на ребенка в случае обращения матери в суд? Из свидетельств совместной жизни у нас только одна поездка заграницу и фотографии. В браке не состояли, просто совместно проживали 2 месяца.

    МИХАЙЛО, ВСЕ ЗАЛЕЖИТЬ ВІД ТОГО, ХТО ЗАПИСАНИЙ В СВІДОЦТВІ ПРО НАРОДЖЕННЯ ДИТИНИ.

    НИЖЧЕ ПРИВОДЖУ ЧИННЕ ЗАКОНОДАВСТВО ЩОДО ВИЗНАЧЕННЯ ПОХОДЖЕННЯ ДИТИНИ.

    СІМЕЙНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14#Text

    Стаття 125. Визначення походження дитини, батьки якої не перебувають у шлюбі між собою

    1. Якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від матері визначається на підставі документа закладу охорони здоров'я про народження нею дитини.

    2. Якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається:

    1) за заявою матері та батька дитини;

    {Пункт 2 частини другої статті 125 виключено на підставі Закону № 2398-VI від 01.07.2010}

    3) за рішенням суду.

    ОТЖЕ, ОСКІЛЬКИ СПІЛЬНОЇ ЗАЯВИ ПРО ПОХОДЖЕННЯ ДИТИНИ ВІД ВАС Я ТАК РОЗУМІЮ НЕ БУЛО, ПРИНАЙМНІ З ВАШОГО БОКУ, ТО МОЖЛИВИМ Є ВАРІАНТ ТОГО, ЩО ВИ ВСЕ ТАКИ НЕ ЗАПИСАНІ БАТЬКОМ ДИТИНИ.

    ЯКЩО Б ВІДБУВАВСЯ СУДОВИЙ ПРОЦЕС, ВИ Б ТОЧНО ЗНАЛИ ПРО ЦЕ.

    ОДНАК СКАЖІМО, ЯКЩО ВСЕ ТАКИ ВИ ЗАЗНАЧЕНІ БАТЬКОМ ДИТИНИ, ТО ЧИСТО ТЕОРЕТИЧНО ПРИ ПОДАЧІ ПОЗОВУ ДО СУДУ І ЙОГО ЗАДОВОЛЕННІ, ВИ БУДЕТЕ ЗОБОВ'ЯЗАНІ СПЛАЧУВАТИ АЛІМЕНТИ.

    2) Я не знаю, записан ли я в свидетельстве о рождении "со слов матери" или нет. Могу ли я это как-то узнать? Кроме как спросить у матери ребенка напрямую. И влияет ли данный момент на что-либо?

    МОЖНА СПРОБУВАТИ ПОДАТИ ЗАПИТ ДО ОРГАНУ РАДС ПРО НАДАННЯ ІНФОРМАЦІЇ ЩОДО НАЯВНОСТІ ЗАПИСУ ВАС БАТЬКОМ ДИТИНИ.

    ДАНИЙ МОМЕНТ ВПЛИВАЄ ПОВНІСТЮ НА ВСЮ СИТУАЦІЮ.

    ВІД ТОГО, ЧИ ЗАПИСАНІ ВИ В СВІДОЦТВІ, ЗАЛЕЖАТЬ ВСІ ІНШІ ПРАВОВІ НАСЛІДКИ.

    РАДЖУ СФОРМУВАТИ І ПОДАТИ ЗАПИТ ДО ОРГАНУ РАДС.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    16.7%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Михайло!

    Перш за все Вам треба встановити дві речи: хто записаний матір'ю в свідоцтві про народження дитини і чи є Ви, насправді, батьком тої дитини, про яку говорите.

    Якщо перше зробити доволі нескладно. То з приводу другого існує ціла процедура і навіть не одна.

    Є два способи встановлення батьківства:

    - встановлення батьківства в добровільному порядку;

    - шляхом подання позовної заяви до суду.

    Для того щоб між дитиною, що народилася поза шлюбом, і його батьком з'явилася правовий зв'язок, повинна бути пройдена процедура, звана встановленням батьківства. Встановлення батьківства - це акт цивільного стану, що вимагає державної реєстрації. Тільки після цього у чоловіка виникають передбачені чинним законодавством батьківські права і обов'язки щодо дитини, біологічним батьком якої він є, але при цьому не перебуває у шлюбі з матір'ю дитини. Незважаючи на «грізне» назву, часто вводить в оману, реєстрація встановлення батьківства - процедура, яка за складністю порівнянна з реєстрацією народження дитини, але тільки у випадку, якщо і мати, і батько дитини згодні на її проходження.

    У разі добровільного рішення батьків визнати факт батьківства, згідно зі ст. 134 Сімейного кодексу України, необхідно підготувати заяву, яку слід надати в органи РАЦС. Це можливо зробити і в разі, якщо мати дитини перебуває у шлюбі з іншим чоловіком, але бажає зареєструвати дитину на справжнього батька при обопільній з ним злагоді.

    Отже, якщо відсутня презумпція батьківства і батьки дитини не мають заперечень проти реєстрації встановлення батьківства, їм слід звернутися до органів реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання батька чи матері дитини або за місцем державної реєстрації народження дитини і представити перераховані нижче документи:

    1. Спільна заява батьків дитини про встановлення батьківства в письмовій формі. Форма бланка заяви про встановлення батьківства затверджена законодавством України, можна отримати її в органахРАЦС. Заява має бути подана особисто батьками дитини; представництво не допускається. У разі, якщо будь-хто з батьків дитини не має можливості особисто подати спільну заяву, їх волевиявлення може бути оформлено окремими заявами про встановлення батьківства. При цьому підпис особи, що не має можливості бути присутнім при подачі такої заяви, повинна бути нотаріально посвідчена. Заява обов'язково має містити дату його складання та бути підписана заявниками - батьком і матір'ю дитини. При цьому, якщо заяву написане не від руки, а складено за допомогою друкувального пристрою, воно має бути підписана в присутності спеціаліста, який здійснює прийом даної заяви.

    2. Документи, що засвідчують особистості батьків дитини (таким документом для громадян, як правило, є паспорт громадянина України).

    3. Документ, що підтверджує сплату державного мита.

    Зразки бланків заяви та її заповнення, а також реквізити для сплати держмита, як правило, розміщуються на інформаційних стендах у приміщеннях органу РАЦС. Перераховані документи подаються у всіх випадках звернення за державною реєстрацією встановлення батьківства в позасудовому порядку. Крім них, якщо спільну заяву про встановлення батьківства подається після державної реєстрації народження дитини, також має бути надано свідоцтво про народження дитини.

    Якщо ж батьки дитини вирішили зареєструвати встановлення батьківства одночасно з державною реєстрацією народження - а таке чинним законодавством допускається, їм буде достатньо пред'явити документ, що є підставою для державної реєстрації народження дитини (як правило, це відповідна довідка про народження, видана медичною організацією, у якій відбувалися пологи).

    Крім того, майбутнім батькам, що не передбачають ухилятися від юридичного оформлення батьківства, важливо знати і про те, що спільна заява про встановлення батьківства може бути подана під час вагітності матері, якщо є підстави припускати, що його подача після народження дитини може виявитися скрутною або зовсім неможливою (наприклад, батькові дитини має бути тривале відрядження в «гарячу точку» і т. п.). У цьому випадку до трьох перерахованих вище обов'язковим документам має бути додана довідка, що підтверджує вагітність матері, видана в установленому законом порядку.

    Оформлення всіх необхідних документів та видача свідоцтва про встановлення батьківства проводиться в день звернення, за винятком двох випадків:

    коли заява про встановлення батьківства подається до народження дитини (під час вагітності матері);

    коли місце державної реєстрації народження та встановлення батьківства не збігаються, а в свідоцтві про народження зазначено відомості про батька.

    В останньому випадку може знадобитися час на підготовку та направлення запиту про висилку копії запису акта про народження, щоб з'ясувати підстави внесення таких даних.

    Зрозуміло, якщо відомості про батька були внесені за заявою матері дитини, проблем з реєстрацією встановлення батьківства не виникне. Варто звернути увагу на ще 3 моменти:

    -термін звернення за реєстрацією цього акта цивільного стану законом не обмежений;

    -державну реєстрацію встановлення батьківства можна оскаржити тільки в судовому порядку, тобто інша особа, яка вважає себе батьком дитини, не має права вимагати встановити його батьківство шляхом звернення до органів РАЦС, якщо стосовно дитини раніше батьківство вже було встановлено;

    -Чоловік, що дав свою згоду на встановлення свого батьківства щодо дитини, біологічним батьком якої він не є, про що в момент дачі згоди йому було добре відомо, не має права оспорювати своє батьківство, якщо тільки він не береться довести, що згода їм було дано крім волі (внаслідок психічного чи фізичного примусу).

    У разі незгоди біологічного батька або його смерті матір дитини має право написати заяву і, подавши документи, встановити батьківство в судовому порядку, що регулюється ст. 129, 130 Сімейного кодексу України. Пред'явити позовну заяву про визнання батьківства вправі один з батьків дитини. Найчастішеце робить мати, але при певних обставинах позов може бути пред'явлений і батьком дитини, наприклад якщо мати перешкоджає подачі спільної заяви про визнання батьківства.

    Вимагати визнання батьківства може також опікун або піклувальник дитини, особа, на утриманні якої перебуває дитина, а також сама дитина після досягнення нею повноліття.

    На момент пред'явлення позовної заяви про визнання батьківства між дитиною й передбачуваним батьком ще немає ніяких правовідносин, отже, підставою для пред'явлення позову в цьому випадку є не суб'єктивне право, а охоронюваний законом інтерес дитини. Цей інтерес полягає в тому, щоб знати свого батька і перебувати у правовому зв'язку з ним.

    Відповідачем по даних справах найчастішеє передбачуваний батько дитини. Позовна заява про визнання батьківства може бути пред'явлена і до неповнолітньої або недієздатної особи. У випадку недієздатності відповідача його інтереси захищає опікун. З огляду на той факт, що неповнолітній батько наділений правом самостійно визнавати своє батьківство, можна припустити, що він може самостійно відповідати попозову про визнання батьківства, і участь у справі його піклувальника необов'язкова, хоча ніхто не може заборонити неповнолітньому скористатися його допомогою при захисті від позову.

    Подавати позов про оспорення батьківства та виключення відомостей про себе як батька дитини з актового запису про її народження можливо після народження дитини та до виповнення їй 18-ти років.

    До пред’явлення позову батьком або матір’ю про оспорення батьківства або материнства позовна давність не застосовується, а при поданні позову матір’ю про внесення змін до актового запису про народження дитини застосовується позовна давність в 1 рік, від дня реєстрації народження дитини.

    Варто знати, що стягнення з особи за рішенням суду аліментів не є перешкодою для подання позову про виключення відомостей про батька або матір з актового запису про народження дитини.

    Позов про оспорювання батьківства та виключення відомостей з актового запису про народження дитини необхідно подавати за місцем проживання відповідача. Третьою стороною у позовній заяві необхідно вказати орган РАЦС.

    Судовий збір необхідно сплачувати як за позов немайнового характеру. Квитанцію про оплату судового збору можна знайти та роздрукувати із сайту «Судова влада України».

    Перелік доказів, які можуть бути використані в процесі про визнання батьківства, у принципі не обмежений. Це можуть бути листи, щоденники, офіційні документи, що підтверджують визнання відповідачем свого батьківства. Вони також не є стовідсотковим доказом походження дитини. Передбачуваний батько може заявити, що в момент написання листа він уважав себе батьком дитини, але надаліз'ясував, що таким не є.

    При визнанні батьківства можливі використання іпоказань свідків. Однак до них суди традиційно підходять досить обережно. Найчастішев процесі про визнання батьківства доводиться мати справу із двома групами свідків, викликаних з ініціативисторін, що сперечаються, кожна з яких інтерпретує факти в інтересах тієї або іншої сторони. Протепевних свідків важко запідозрити в упередженості. Якщо, наприклад, батьки передбачуваного батька дитини, заявляють, що він визнавав дитину своєю у бесідах з ними, їхні показання, як правило, заслуговують довіри.

    Суд може також призначити експертизу для визнання батьківства. Більше доступна й широко розповсюджена експертиза крові не може дати достовірного позитивного результату, але може дати достовірний негативний результат. Тому в деяких випадках її проведення доцільно. Важливе значення може мати й медична експертиза на предмет установлення здатності відповідача до зачаття дитини.

    Єдиною експертизою, що дозволяє встановити походження дитини від тієї або іншої особи, є генетична дактилоскопія. Тому, якщо навіть всі інші докази говорять не на користь відповідача, але генетична експертиза не «визнає» його батьком дитини, у позові майже напевно буде відмовлено.

    Крім того, потрібно враховувати, що якщо є бажання змінити прізвище дитини на прізвище батька, потрібно вказати це в позовній заяві, оскільки при реєстрації встановлення батьківства без позитивного вирішення цього питання судом органу РАЦС не матиме законних підстав змінювати прізвище дитини. Якщо заявлені позовні вимоги будуть задоволені, то після вступу рішення суду в законну силу можна буде приступати до реєстрації встановлення батьківства в органах РАЦС.

    Якщо виникнуть уточнення, звертайтесь до мене особисто, натиснувши кнопку "звернутись".

    Карпенко Андрей Владимирович
    13.3%

    Здравствуйте!

    ЕСЛИ МАТЬ В СУДЕБНОМ ПОРЯДКЕ УСТАНОВИТ ВАШЕ ОТЦОВСТВО РЕБЕНКА И ПОДАСТ НА АЛИМЕНТЫ, ТО ВЫ БУДЕТЕ ИХ ПЛАТИТЬ.

    ЧТО СЕЙЧАС НАПИСАНО В ГРАФЕ ОТЕЦ, НЕ ИМЕЕТ ЗНАЧЕНИЯ. ЕСЛИ ВЫ НЕ ПРИЗНАЕТЕ РЕБЕНКА, ТОЛЬКО СУД МОЖЕТ УСТАНОВИТЬ ВАШЕ ОТЦОВСТВО.

    ИСК БУДЕТ ПРИНЯТ СУДОМ, ЕСЛИ СВЕДЕНИЯ ОБ ОТЦЕ РЕБЕНКА ЗАПИСАНЫ СО СЛОВ МАТЕРИ.

    Установление отцовства осуществляется в двух формах: через орган регистрации актов гражданского состояния (ЗАГС) и через суд. Как правило, установление отцовства через ЗАГС осуществляется по согласию родителей ребенка, а установление отцовства через суд при наличии спора между родителями.

    Согласно статье 128 Семейного кодекса Украины при отсутствии заявления, право на подачу которого установлено статьей 126 этого Кодекса (по заявлению родителей, не состоящих в браке), отцовство относительно ребенка может быть признано по решению суда.

    Основанием для признания отцовства являются любые сведения, удостоверяющие происхождение ребенка от определенного лица, собранные в порядке, предусмотренному Гражданскому процессуальному кодексу Украины (экспертиза ДНК (заключение эксперта-генетика), назначенная судом по ходатайству истца, будет служить лучшим доказательством).

    Что же касается субъектов, которые могут инициировать этот вопрос в суде, то вышеуказанная статья отвечает на этот вопрос: иск о признании отцовства может быть предъявлен матерью, опекуном, попечителем ребенка, лицом, которое содержит и воспитывает ребенка, а также самим ребенком, достигшим совершеннолетия. Иск о признании отцовства может быть предъявлен лицом, которое считает себя отцом ребенка.

    Важно отметить, что часть четвертая статьи устанавливает важное правило: иск о признании отцовства принимается судом, если запись об отце ребенка в Книге регистрации рождений совершена согласно части первой статьи 135 этого Кодекса (то есть, со слов матери).

    Согласно законодательству Украины, для суда имеет серьезную доказательную силу только заключение эксперта, предоставленное по результатам проведения генетической экспертизы (анализ ДНК), которая была назначена судом, если соблюдены все формальности.Тесты и анализы ДНК, проведенные вне судебной процедуры, могут приниматься судом, но не иметь вес заключения судебного эксперта.

    Карпенко Андрей Владимирович

    УЗНАТЬ ЧТО-ЛИБО О ЛИЦЕ ВЫ МОЖЕТЕ ТОЛЬКО С ЕГО СОГЛАСИЯ.

    ОФИЦИАЛЬНО ПОЛУЧИТЬ ТАКУЮ ИНФОРМАЦИЮ ВЫ НЕ СМОЖЕТЕ, Т.К. У ВАС НЕТ ОСНОВАНИЙ.

    Пуха Наталія ТендерОк
    16.7%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    1) Должен ли я буду платить алименты на ребенка в случае обращения матери в суд? Из свидетельств совместной жизни у нас только одна поездка заграницу и фотографии. В браке не состояли, просто совместно проживали 2 месяца.

    Батьківство необхідно встановити, яке може бути встановлене за спільною заявою або в судовому порядку

    Визнання батьківства — це волевиявлення особи, яка вважає себе батьком дитини і це одне з найактуальніших питань у сімейному праві України. Адже факт походження дитини від даного чоловіка спричиняє необхідність виконання обов'язків батька, визначених законодавством. За загальним правилом, у випадку, коли мати і батько перебувають між собою у зареєстрованому шлюбі, презюмується, що дитина походить від подружжя. У випадку, якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, відповідно до ч. 2 статті 125 Сімейного кодексу України походження дитини від батька визначається або за спільною заявою матері та батька дитини або за рішенням суду.

    Подружжя, а також жінка та чоловік, шлюб між якими припинено, у разі народження дитини до спливу десяти місяців після припинення їх шлюбу, мають право подати до органу державної реєстрації актів цивільного стану спільну заяву про невизнання чоловіка (колишнього чоловіка) батьком дитини. Така вимога може бути задоволена лише у разі подання іншою особою та матір’ю дитини заяви про визнання батьківства. Якщо дитина народилася до спливу десяти місяців від дня припинення шлюбу внаслідок смерті чоловіка, походження дитини від батька може бути визначене за спільною заявою матері та чоловіка, який вважає себе батьком (частина третя статті 122 Сімейного кодексу України).

    Перелік необхідних документів

    cпільна заява батьків дитини про встановлення батьківства в письмовій формі;

    паспорти або паспортні документи, що посвідчують особи батьків (одного з них);

    документ, що підтверджує сплату державного мита.

    Відповідно до ст. 128 Сімейного кодексу України за відсутності заяви, право на подання якої встановлено ст. 126 Сімейного кодексу України, батьківство дитини може бути визнане за рішенням суду в порядку позовного провадження в цивільному судочинстві. Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України. Позов про визнання батьківства може бути пред’явлений особою, яка вважає себе батьком дитини. Позов про визнання батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до ч. 1 ст. 135 Сімейного кодексу України.

    2) Я не знаю, записан ли я в свидетельстве о рождении "со слов матери" или нет. Могу ли я это как-то узнать? Кроме как спросить у матери ребенка напрямую. И влияет ли данный момент на что-либо?

    Запитати на пряму можете матері дитини.

    Проте якщо ви не перебували у шлюбі то У свідоцтві написано прізвище матері та імя по баькові те, яке вказала матір дитини при реєстрації.

    Верховний Суд роз’яснив, що для встановлення батьківства правове значення мають фактичні дані, які підтверджують спільне проживання матері і батька дитини, ведення ними спільного господарства до народження дитини або спільне її виховання чи утримання, а також докази, що підтверджують визнання особою батьківства (постанова Верховного Суду від 16.05.2018 у справі № 591/6441/14-ц).

    Успіхів

    Шевчук Тетяна  Володимирівна

    Здраствуйте!

    Якщо матір, чи в подальшому, після повноліття, сама дитина захоче подати до суду для визнання Вас, батьком , призначатиметься за клопотанням сторони експертиза- така експертиза призначається за ухвалою суду та проводиться у відповідних спеціалізованих експертних установах. Експертиза проводиться на основі біологічних матеріалів, які необхідно здати дитині та ймовірному батьку у відповідній експертній установі. (ДНК-тест є єдиним науковим методом точного встановлення батьківства стосовно конкретної дитини; його доказова цінність суттєво переважає будь-який інший доказ, наданий сторонами, з метою підтвердити або спростувати факт оспорюваного батьківства) .

    Якщо тест ДНК покаже, що ви являєтесь батьком , тоді на Вас будуть покладені усі обов’язки , як батька дитини та аліменти в тому числі ( якщо ви будете ігнорувати виклики експерта та ухилятиметесь від здачі біологічних матеріалів для проведення експертизи, суд може визнати ваше батьківство без відповідного висновку експертизи ).

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!.

    Якщо мама дитини у суді шляхом тривалих процедур, експертиз ДНК та інших доказів, встановить ваше батьківство, вас запишуть у свідоцтво, згідно рішення суду.

    То мати дитини окремо має право подати на аліменти у розмірі від доходу на дитину,але не менше 50% прожиткового мінімуму на дитину, від офіційного доходу та іншого ,який зможе довести ,щодо вас , рішення суду та виконавчий документ передадуть у орган ДВС на стягнення виконавець арештує ваші рахунки, майно , землю ,корпоративні права та розпочне виконання стягнень на користь дитини на рахунок матері,або на депозитний рахунок ДВС, після повноліття гроші зможе отримати дитина,або при досяганні16 років.

    Два способи встановлення батьківства:

    - встановлення батьківства в добровільному порядку;

    - шляхом подання позовної заяви до суду.

    Для того щоб між дитиною, що народилася поза шлюбом, і його батьком з'явилася правовий зв'язок, повинна бути пройдена процедура, звана встановленням батьківства. Встановлення батьківства - це акт цивільного стану, що вимагає державної реєстрації. Тільки після цього у чоловіка виникають передбачені чинним законодавством батьківські права і обов'язки щодо дитини, біологічним батьком якої він є, але при цьому не перебуває у шлюбі з матір'ю дитини. Незважаючи на «грізне» назву, часто вводить в оману, реєстрація встановлення батьківства - процедура, яка за складністю порівнянна з реєстрацією народження дитини, але тільки у випадку, якщо і мати, і батько дитини згодні на її проходження.

    У разі добровільного рішення батьків визнати факт батьківства, згідно зі ст. 134 Сімейного кодексу України, необхідно підготувати заяву, яку слід надати в органи РАЦС. Це можливо зробити і в разі, якщо мати дитини перебуває у шлюбі з іншим чоловіком, але бажає зареєструвати дитину на справжнього батька при обопільній з ним злагоді.

    Отже, якщо відсутня презумпція батьківства і батьки дитини не мають заперечень проти реєстрації встановлення батьківства, їм слід звернутися до органів реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання батька чи матері дитини або за місцем державної реєстрації народження дитини і представити перераховані нижче документи:

    1. Спільна заява батьків дитини про встановлення батьківства в письмовій формі. Форма бланка заяви про встановлення батьківства затверджена законодавством України, можна отримати її в органах РАЦС. Заява має бути подана особисто батьками дитини; представництво не допускається. У разі, якщо будь-хто з батьків дитини не має можливості особисто подати спільну заяву, їх волевиявлення може бути оформлено окремими заявами про встановлення батьківства. При цьому підпис особи, що не має можливості бути присутнім при подачі такої заяви, повинна бути нотаріально посвідчена. Заява обов'язково має містити дату його складання та бути підписана заявниками - батьком і матір'ю дитини. При цьому, якщо заяву написане не від руки, а складено за допомогою друкувального пристрою, воно має бути підписана в присутності спеціаліста, який здійснює прийом даної заяви.

    2. Документи, що засвідчують особистості батьків дитини (таким документом для громадян, як правило, є паспорт громадянина України).

    3. Документ, що підтверджує сплату державного мита.

    Зразки бланків заяви та її заповнення, а також реквізити для сплати держмита, як правило, розміщуються на інформаційних стендах у приміщеннях органу РАЦС. Перераховані документи подаються у всіх випадках звернення за державною реєстрацією встановлення батьківства в позасудовому порядку. Крім них, якщо спільну заяву про встановлення батьківства подається після державної реєстрації народження дитини, також має бути надано свідоцтво про народження дитини.

    Якщо ж батьки дитини вирішили зареєструвати встановлення батьківства одночасно з державною реєстрацією народження - а таке чинним законодавством допускається, їм буде достатньо пред'явити документ, що є підставою для державної реєстрації народження дитини (як правило, це відповідна довідка про народження, видана медичною організацією, у якій відбувалися пологи).

    Крім того, майбутнім батькам, що не передбачають ухилятися від юридичного оформлення батьківства, важливо знати і про те, що спільна заява про встановлення батьківства може бути подана під час вагітності матері, якщо є підстави припускати, що його подача після народження дитини може виявитися скрутною або зовсім неможливою (наприклад, батькові дитини має бути тривале відрядження в «гарячу точку» і т. п.). У цьому випадку до трьох перерахованих вище обов'язковим документам має бути додана довідка, що підтверджує вагітність матері, видана в установленому законом порядку.

    Оформлення всіх необхідних документів та видача свідоцтва про встановлення батьківства проводиться в день звернення, за винятком двох випадків: коли заява про встановлення батьківства подається до народження дитини (під час вагітності матері) і коли місце державної реєстрації народження та встановлення батьківства не збігаються, а в свідоцтві про народження зазначено відомості про батька.

    В останньому випадку може знадобитися час на підготовку та направлення запиту про висилку копії запису акта про народження, щоб з'ясувати підстави внесення таких даних.

    Зрозуміло, якщо відомості про батька були внесені за заявою матері дитини, проблем з реєстрацією встановлення батьківства не виникне. Варто звернути увагу на ще 3 моменти:

    - термін звернення за реєстрацією цього акта цивільного стану законом не обмежений;

    - державну реєстрацію встановлення батьківства можна оскаржити тільки в судовому порядку, тобто інша особа, яка вважає себе батьком дитини, не має права вимагати встановити його батьківство шляхом звернення до органів РАЦС, якщо стосовно дитини раніше батьківство вже було встановлено;

    - Чоловік, що дав свою згоду на встановлення свого батьківства щодо дитини, біологічним батьком якої він не є, про що в момент дачі згоди йому було добре відомо, не має права оспорювати своє батьківство, якщо тільки він не береться довести, що згода їм було дано крім волі (внаслідок психічного чи фізичного примусу).

    У разі незгоди біологічного батька або його смерті матір дитини має право написати заяву і, подавши документи, встановити батьківство в судовому порядку, що регулюється ст. 129, 130 Сімейного кодексу України. Пред'явити позовну заяву про визнання батьківства вправі один з батьків дитини. Найчастіше це робить мати, але при певних обставинах позов може бути пред'явлений і батьком дитини, наприклад якщо мати перешкоджає подачі спільної заяви про визнання батьківства.

    Вимагати визнання батьківства може також опікун або піклувальник дитини, особа, на утриманні якої перебуває дитина, а також сама дитина після досягнення нею повноліття.

    На момент пред'явлення позовної заяви про визнання батьківства між дитиною й передбачуваним батьком ще немає ніяких правовідносин, отже, підставою для пред'явлення позову в цьому випадку є не суб'єктивне право, а охоронюваний законом інтерес дитини. Цей інтерес полягає в тому, щоб знати свого батька і перебувати у правовому зв'язку з ним.

    Відповідачем по даних справах найчастіше є передбачуваний батько дитини. Позовна заява про визнання батьківства може бути пред'явлена і до неповнолітньої або недієздатної особи. У випадку недієздатності відповідача його інтереси захищає опікун. З огляду на той факт, що неповнолітній батько наділений правом самостійно визнавати своє батьківство, можна припустити, що він може самостійно відповідати по позову про визнання батьківства, і участь у справі його піклувальника необов'язкова, хоча ніхто не може заборонити неповнолітньому скористатися його допомогою при захисті від позову.

    Подавати позов про оспорення батьківства та виключення відомостей про себе як батька дитини з актового запису про її народження можливо після народження дитини та до виповнення їй 18-ти років.

    До пред’явлення позову батьком або матір’ю про оспорення батьківства або материнства позовна давність не застосовується, а при поданні позову матір’ю про внесення змін до актового запису про народження дитини застосовується позовна давність в 1 рік, від дня реєстрації народження дитини.

    Варто знати, що стягнення з особи за рішенням суду аліментів не є перешкодою для подання позову про виключення відомостей про батька або матір з актового запису про народження дитини.

    Позов про оспорювання батьківства та виключення відомостей з актового запису про народження дитини необхідно подавати за місцем проживання відповідача. Третьою стороною у позовній заяві необхідно вказати орган РАЦС.

    Судовий збір необхідно сплачувати як за позов немайнового характеру. Квитанцію про оплату судового збору можна знайти та роздрукувати із сайту «Судова влада України».

    Перелік доказів, які можуть бути використані в процесі про визнання батьківства, у принципі не обмежений. Це можуть бути листи, щоденники, офіційні документи, що підтверджують визнання відповідачем свого батьківства. Вони також не є стовідсотковим доказом походження дитини. Передбачуваний батько може заявити, що в момент написання листа він уважав себе батьком дитини, але надалі з'ясував, що таким не є.

    При визнанні батьківства можливі використання і показань свідків. Однак до них суди традиційно підходять досить обережно. Найчастіше в процесі про визнання батьківства доводиться мати справу із двома групами свідків, викликаних з ініціативи сторін, що сперечаються, кожна з яких інтерпретує факти в інтересах тієї або іншої сторони. Проте певних свідків важко запідозрити в упередженості. Якщо, наприклад, батьки передбачуваного батька дитини, заявляють, що він визнавав дитину своєю у бесідах з ними, їхні показання, як правило, заслуговують довіри.

    Суд може також призначити експертизу для визнання батьківства. Більше доступна й широко розповсюджена експертиза крові не може дати достовірного позитивного результату, але може дати достовірний негативний результат. Тому в деяких випадках її проведення доцільно. Важливе значення може мати й медична експертиза на предмет установлення здатності відповідача до зачаття дитини.

    Єдиною експертизою, що дозволяє встановити походження дитини від тієї або іншої особи, є генетична дактилоскопія. Тому, якщо навіть всі інші докази говорять не на користь відповідача, але генетична експертиза не «визнає» його батьком дитини, у позові майже напевно буде відмовлено.

    Крім того, потрібно враховувати, що якщо є бажання змінити прізвище дитини на прізвище батька, потрібно вказати це в позовній заяві, оскільки при реєстрації встановлення батьківства без позитивного вирішення цього питання судом органу РАЦС не матиме законних підстав змінювати прізвище дитини. Якщо заявлені позовні вимоги будуть задоволені, то після вступу рішення суду в законну силу можна буде приступати до реєстрації встановлення батьківства в органах РАЦС.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Мєньков Андрій Васильович

    Добрый день Михаил.

    Отвечаю на ваши вопросы.

    1) Должен ли я буду платить алименты на ребенка в случае обращения матери в суд? Из свидетельств совместной жизни у нас только одна поездка заграницу и фотографии. В браке не состояли, просто совместно проживали 2 месяца.

    Для того чтобы Вы были обязаны платить алименты необходимо чтобы суд установил ваше отцовство и в связи с этим взыскал алименты на содержание ребенка. Даже если Вы записаны, согласно статьи 135 Семейного кодекса Украины, отцом ребенка со слов матери, то это не обязывает Вас платить алименты. Мать ребенка в данном случае является матерью-одиночкой.

    2) Я не знаю, записан ли я в свидетельстве о рождении "со слов матери" или нет. Могу ли я это как-то узнать? Кроме как спросить у матери ребенка напрямую. И влияет ли данный момент на что-либо?

    Узнать Вы не сможете, только лишь если мать покажет свидетельство о рождении. Возможен вариант через запрос адвоката в связи с представлением ваших интересов в судебном деле. Но на тот момент Вы получите исковое заявление к которому будет приложена копия свидетельства о рождении, поэтому необходимости в запросе уже не будет.

    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте, Михаил!

    Согласно действующему Украинскому законодательству, если ребенок родился от лиц, состоящих в браке между собой, а также в течение трехсот дней с момента расторжения брака , признания его недействительным или с момента смерти супруга матери ребенка, отцом ребенка признается супруг (бывший супруг) матери.

    Это правовое явление называется презумпцией отцовства. Презумпцию можно оспорить, но сделать это можно только в судебном порядке.

    Таким образом, даже если биологическим отцом ребенка является не муж его матери, и все заинтересованные лица согласны задокументировать этот факт соответствующим образом, сделать это можно только обратившись в суд с иском об оспаривании отцовства; требовать у работника органа ЗАГС внести соответствующую запись об истинном отце ребенка при регистрации рождения ребенка – бесполезно.

    При наличии вопросов обращайтесь индивидуально через кнопку Звернутися.

    Всего доброго!

    Крикун Сергій  Павлович
    Сімейний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/2947-14):

    "Стаття 128. Визнання батьківства за рішенням суду

    1. За відсутності заяви, право на подання якої встановлено статтею 126 цього Кодексу, батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду.

    2. Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України.

    3. Позов про визнання батьківства може бути пред'явлений матір'ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття.

    Позов про визнання батьківства може бути пред'явлений особою, яка вважає себе батьком дитини.

    4. Позов про визнання батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 цього Кодексу...

    Стаття 130. Встановлення факту батьківства за рішенням суду

    1. У разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір'ю дитини, факт його батьківства може бути встановлений за рішенням суду...".

    "ПРАВИЛА державної реєстрації актів цивільного стану в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0719-00#n1409):

    "III. Державна реєстрація окремих актів цивільного стану

    1. Державна реєстрація народження фізичної особи та її походження...

    18. Якщо мати дитини не перебуває у шлюбі та немає спільної заяви батьків, прізвище та громадянство батька дитини зазначається за прізвищем та громадянством матері, а власне ім'я та по батькові - за вказівкою матері у заяві про державну реєстрацію народження. Графи актового запису про народження "Дата народження", "Місце проживання" в розділі "Відомості про батька" у цьому випадку не заповнюються.

    У тих випадках, коли мати, яка не перебуває у шлюбі з батьком дитини, померла або місце її проживання чи перебування невідоме, а батьківство не встановлено, державна реєстрація народження дитини проводиться за письмовою заявою уповноваженого представника закладу охорони здоров'я, в якому народилась дитина, родичів, уповноваженого представника адміністрації дитячого закладу, в якому перебуває дитина, інших осіб.

    За заявою про державну реєстрацію народження, поданою іншою особою, відомості про батька записуються в порядку, передбаченому абзацом першим цього пункту.

    Відомості про матір наводяться на підставі одного з документів, визначених у пункті 2 цієї глави, прізвище дитини і прізвище батька - за прізвищем матері, власне ім'я і по батькові дитини та батька - за вказівкою заявника.

    При цьому по батькові дитини повинно відповідати власному імені батька (решта даних про батьків дитини не записується).

    Одночасно в графі "Для відміток" актового запису про народження учиняється запис: "Відомості про батька внесені за вказівкою заявника", і заявник розписується в цій графі. У подальшому при незгоді матері дитини з унесеними до актового запису про народження відомостями зміни проводяться згідно із законодавством, яке регулює порядок внесення змін до актових записів цивільного стану...

    Якщо після народження дитини та на момент проведення державної реєстрації народження мати дитини змінила прізвище при державній реєстрації шлюбу, то в актовому записі про народження в графі "Прізвище" розділу "Відомості про матір" записується дошлюбне прізвище матері, яке виправляється на прізвище, обране після шлюбу, та в графі "Для відміток" зазначається: "Внесені виправлення до графи 11 у зв'язку зі зміною матір'ю дитини прізвища при державній реєстрації шлюбу (дата державної реєстрації шлюбу, номер актового запису про шлюб та найменування органу державної реєстрації актів цивільного стану)."

    Закон України "Про інформацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2657-12#Text):

    " Стаття 11. Інформація про фізичну особу...

    Кожному забезпечується вільний доступ до інформації, яка стосується його особисто, крім випадків, передбачених законом...".

    --- Доброго дня, Михайле! По-перше, мова у Вашому випадку має йти не про встановлення, а визнання батьківства, що є різні юридичні терміни та підстави. А жодний з юристів не звернув на це увагу і всі обговорювали питання встановлення батьківства. По-друге, позов про визнання Вас батьком дитини приймається судом до розгляду виключно у випадку запису про реєстрацію народження дитини в порядку ст.135 СК - зі слів матері. По-третє, питання запису про реєстрацію народження дитини стосується Вас особисто, тому Ви маєте право звернутись до відділу РАГС про ознайомлення з актом реєстрації народження дитини, а саме, відомостями про батька дитини, можливого запису відомостей про батька зі слів матері дитини.

    Михаил Клиент год назад

    Всем большое спасибо за ваши ответы! К сожалению, ввиду разных мнений, я так и не понял, как мне быть :(

    1) Что мне нужно для обращения в отделение ЗАГС и возможно ли это сделать в военное время (если возможно в принципе, так как ответы отличаются) ?

    2) Если я нахожусь заграницей, выехав официально, что мне грозит в случае обращения матери в суд?

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      Вітаю!

      1. Подайте письмовий запит до РАДС онлайн, якщо Ви за кордоном! Це можливо зробити в умовах воєнного стану!

      2. Нічого не загрожує! Окрім…

      Якщо будуть присуджені аліменти, тоді у Вас виникне обов’язок їх сплачувати!

      Всього жобрлго

    • Крикун Сергій  Павлович

      "ПРАВИЛА державної реєстрації актів цивільного стану в Україні":

      "IV. Видача документів про державну реєстрацію актів цивільного стану

      1. Повторна видача свідоцтва про державну реєстрацію актів цивільного стану здійснюється відділами державної реєстрації актів цивільного стану та відділами державної реєстрації актів цивільного стану управлінь державної реєстрації, а також дипломатичними представництвами та консульськими установами України."

      Консульський статут України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/127/94#Text):

      "С т а т т я 33

      Консул відповідно до законодавства України реєструє акти громадянського стану громадян України.

      Консул приймає клопотання громадян України, які постійно проживають в його консульському окрузі, про внесення змін, виправлень і доповнень до записів актів громадянського стану, про відновлення втрачених записів, а також про зміни прізвища, імені та по батькові і надсилає їх на розгляд компетентним органам.".

    • Савченко Олександр
      16.7%
      Савченко Олександр год назад

      Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

      Общаться в чате

      1) Вам не нададуть таку інформацію, тому не витрачайте час на запити.

      ПОРЯДОК ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1064-2007-%D0%...):

      Видача витягу з Реєстру

      13. Витяг з Реєстру про державну реєстрацію народження дитини може видаватися її батькам та усиновлювачам (незалежно від віку дитини), а також опікунам, піклувальникам, адміністрації закладу охорони здоров'я, навчального або іншого дитячого закладу, де постійно перебуває дитина. У цьому разі зазначений витяг представникові відповідного закладу видається за умови пред'явлення ним довіреності, паспорта або паспортного документа.

      Батькові, матері, усиновлювачеві дитини, які позбавлені батьківських прав, витяг про державну реєстрацію народження дитини не видається.

      2) Якщо Ви знаходитеся за кордоном, то у разі подачі жінкою позову про визнання батьківства, суд прийме ухвалу про відкладення розгляду справи згідно ст. 223 ЦПК України (через те, що Ви не були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового засідання; проведення судової біологічної (генетичної) експертизи).

      Однак, якщо дитина дійсно ваша, то все-таки потрібно її утримувати, а не ухилятися від своїх батьківських обов'язків

      Звертайтесь, якщо буде потрібна моя допомога.

      Всього найкращого!

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      Михайло!

      Враховуючи ситуацію, все ж переконаний в тому, що батько дитини в свідоцтві про народження був записаний за вказівкою матері на підставі ч. 1 ст. 135 Сімейного кодексу України.

      СІМЕЙНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

      (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2002, № 21-22, ст.135)

      https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14#Text

      Стаття 135. Запис про батьків дитини, якщо батьківство, материнство не встановлене

      1. При народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім'я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою.

      {Абзац перший частини першої статті 135 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2398-VI від 01.07.2010}

      У разі смерті матері, а також за неможливості встановити місце її проживання чи перебування запис про матір та батька дитини провадиться відповідно до цієї статті, за заявою родичів, інших осіб або уповноваженого представника закладу охорони здоров'я, в якому народилася дитина.

      {Абзац другий частини першої статті 135 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1276-VI від 16.04.2009}

      2. Якщо батьки дитини невідомі, державна реєстрація її народження проводиться за рішенням органу опіки та піклування, яким визначається прізвище, власне ім'я, по батькові дитини і відомості про батьків.

      ...

      ЗА ТАКИХ УМОВ МАТІР ВВАЖАЄТЬСЯ МАТІР'Ю-ОДИНАЧКОЮ, І ВІДПОВІДНО ВОНА НЕ МОЖЕ ПОДАТИ ПОЗОВ ДО СУДУ ПРО СТЯГНЕННЯ З ВАС АЛІМЕНТІВ.

      МОЖЛИВО ЗА ЦЕЙ ЧАС СИТУАЦІЯ ОТРИМАЛА НОВИЙ РОЗВИТОК ПОДІЙ?

      Натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Карпенко Андрей Владимирович

    1. Вы не имеете права запросить в госорганах информацию о постороннему лице, не имея на то его разрешения.

    Конституция Украины, в части 2 статьи 32 предписывает, что не допускается сбор, хранение, использование и распространение конфиденциальной информации о лице без его согласия, кроме случаев, определенных законом, и только в интересах национальной безопасности, экономического благосостояния и прав человека.

    Конституционный Суд Украины, в своем решении 20.01.2012 г. № 2-рп/2012 (с учетом пункта 1 резолютивной части Решения от 30.10.1997 г. № 5-зп), где он сделал заключение, что, информация о личной и семейной жизни лица (персональные данные о нем) - это любые сведения или совокупность сведений о физическом лице, которое идентифицировано или может быть конкретно идентифицировано, а именно:

    • национальность;
    • образование;
    • семейное положение;
    • религиозные убеждения;
    • состояние здоровья;
    • материальное положение;
    • адрес;
    • дата и место рождения;
    • место жительства, пребывания;
    • данные о личных имущественных и неимущественных отношениях этого лица с другими лицами, в том числе членами семьи;
    • сведения о событиях и явлениях, происходивших или происходящих в бытовых, интимных, товарищеских, профессиональных, деловых и других сферах жизни лица.

    2. Ничего не грозит.

    По возвращении в Украину она в судебном порядке будет устанавливать отцовство.

    Рибінцев Сергій Сергійович

    Добрый день!

    Что бы вы начали платить алименты необходимо что бы Вас признали отцом.

    Поскольку в браке вы не были, а при рождении вы не подали от себя заявление, что вы действительно свидетельствуете про отцовством, сейчас это возможно исключительно при установлении отцовства.

    Установить отцовство мать ребенка может в судебном порядке, в том числе (если вы будете возражать) через экспертизу.

    До момента признания отцовства, вопрос про алименты не возможен.

    В случае вопросов, набирайте.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Здравствуйте, Михаил!

    1) Должен ли я буду платить алименты на ребенка в случае обращения матери в суд? - якщо батьківство буде визнано в судовому порядку, то вона зможе стягнути аліменти в порядку наказного провадження. Так, відповідно до ст. 128 Сімейного кодексу України за відсутності заяви жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою,батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду. Позов про визнання батьківства може бути пред'явлений матір'ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття. Позов про визнання батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 цього Кодексу.

    Судовий наказ про стягнення аліментів є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду вимог відповідно до п.4 ч.1 ст. 161 ЦПК України

    • про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину - однієї чверті, на двох дітей - однієї третини, на трьох і більше дітей - половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину, якщо ця вимога не пов’язана із встановленням чи оспорюванням батьківства (материнства) та необхідністю залучення інших заінтересованих осіб;
    • про стягнення аліментів у твердій грошовій сумі в розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, якщо ця вимога не пов’язана із встановленням чи оспорюванням батьківства (материнства) та необхідністю залучення інших заінтересованих осіб.

    У разі якщо в заяві про видачу судового наказу містяться вимоги, частина з яких не підлягає розгляду в порядку наказного провадження, суд постановляє ухвалу про відмову у видачі судового наказу лише в частині цих вимог. Якщо заявлені вимоги між собою взаємопов’язані і окремий їх розгляд неможливий, суд відмовляє у видачі судового наказу.

    У разі заявлення іншого розміру аліментів, що прямо не передбачено законом, суд постановляє ухвалу про відмову у видачі судового наказу. Обов’язковою умовою є те, що ця вимога не повинна бути пов’язана із встановленням чи оспорюванням батьківства (материнства) та необхідністю залучення інших заінтересованих осіб.Тобто якщо особа, окрім стягнення аліментів у відповідному розмірі, заявляє вимогу про встановлення чи оскарження батьківства/материнства або вимогу про позбавлення батьківських прав (де обов’язковою є участь органу опіки та піклування), справа не може бути розглянута за правилами наказного провадження.

    Із заявою про видачу судового наказу може звернутися той з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

    Після видачі судового наказу суд не пізніше наступного дня надсилає його копію (текст) боржникові разом з копією заяви про видачу судового наказу та доданими до неї документами. Судовий наказ про стягнення аліментів скасуванню не підлягає. Протягом 5 днів з дня набрання судовим наказом законної сили суд надсилає його копію (текст) стягувачу. Відповідно до ст. 3 Закону України "Про виконавче провадження" судовий наказ є виконавчим документом, підлягає примусовому виконанню та може бути пред’явлено до виконання протягом усього періоду, на який присуджені аліменти.

    В разі подання заяви про видачу судового наказу про стягнення аліментів, вони присуджуються до стягнення із дня подання такої заяви.

    2) Я не знаю, записан ли я в свидетельстве о рождении "со слов матери" или нет. Могу ли я это как-то узнать? Кроме как спросить у матери ребенка напрямую. И влияет ли данный момент на что-либо? - тільки запитати в матері дитини. Так, такий запис впливає на право матері дитини подати до суду позов про визнання батьківства, після чого буде призначена судова біологічна (генетична) експертиза для визначення біологічного батьківства. Якщо Ви будете ухилятися від експертизи, то згідно ст.146 ЦПК України суд визнає Вас біологічним батьком дитини.

    ПОРЯДОК ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1064-2007-%D0%...):

    Видача витягу з Реєстру

    13. Витяг з Реєстру про державну реєстрацію народження дитини може видаватися її батькам та усиновлювачам (незалежно від віку дитини), а також опікунам, піклувальникам, адміністрації закладу охорони здоров'я, навчального або іншого дитячого закладу, де постійно перебуває дитина. У цьому разі зазначений витяг представникові відповідного закладу видається за умови пред'явлення ним довіреності, паспорта або паспортного документа.

    Батькові, матері, усиновлювачеві дитини, які позбавлені батьківських прав, витяг про державну реєстрацію народження дитини не видається.

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Михайло!

    Враховуючи ситуацію, все ж переконаний в тому, що батько дитини в свідоцтві про народження був записаний за вказівкою матері на підставі ч. 1 ст. 135 Сімейного кодексу України.

    СІМЕЙНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2002, № 21-22, ст.135)

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14#Text

    Стаття 135. Запис про батьків дитини, якщо батьківство, материнство не встановлене

    1. При народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім'я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою.

    {Абзац перший частини першої статті 135 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2398-VI від 01.07.2010}

    У разі смерті матері, а також за неможливості встановити місце її проживання чи перебування запис про матір та батька дитини провадиться відповідно до цієї статті, за заявою родичів, інших осіб або уповноваженого представника закладу охорони здоров'я, в якому народилася дитина.

    {Абзац другий частини першої статті 135 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1276-VI від 16.04.2009}

    2. Якщо батьки дитини невідомі, державна реєстрація її народження проводиться за рішенням органу опіки та піклування, яким визначається прізвище, власне ім'я, по батькові дитини і відомості про батьків.

    ...

    ЗА ТАКИХ УМОВ МАТІР ВВАЖАЄТЬСЯ МАТІР'Ю-ОДИНАЧКОЮ, І ВІДПОВІДНО ВОНА НЕ МОЖЕ ПОДАТИ ПОЗОВ ДО СУДУ ПРО СТЯГНЕННЯ З ВАС АЛІМЕНТІВ.

    МОЖЛИВО ЗА ЦЕЙ ЧАС СИТУАЦІЯ ОТРИМАЛА НОВИЙ РОЗВИТОК ПОДІЙ?

    Натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України