Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Исполнительное производство, 09 июля 2022, вопрос №68841 150₴

стягнення заборгованості за спожиті житлово-комунальні послуги

Есть решение суда 23,06,22, после апелляции - про стягнення заборгованості за спожиті житлово-комунальні послуги, інфляційних нарахувань та 3 % річних. Могут ли у меня эту задолженность принудительно стянуть во время военного положения?
Сейчас рассматривается дело в хоз суде где оспаривают протоколы собраний ОСМД, по которым произошла задолженность, я по этому и проиграл тк эти протоколы не оспорены, но они полностью не соответствуют закону ОСМД. Я хочу дождаться когда их в хоз суде оспорят, что бы подать иск на пересчет или оспорить это решение суда.
Я спрашивал о оплате частями, у ОСМД, мне отказали. Я безработный, денег на счетах у меня нет, единственное имущество это квартира.
Что мне сейчас можно сделать с оплатой задолженности по решению суда? Могу ли я сейчас не оплачивать? Какие надо сделать действия, что бы не попасть в список должников и что бы исполнительная служба не стягивала сейчас с меня задолженность?

Ответы юристов (9)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    30%

    Добрый день.

    Желательно было бы видеть само решение взыскании. Не видя самого решения, можно сказать, что Вы можете обратится в суд вынесший решение о рассрочке или отсрочке исполнения решения.

    Стаття 435. Відстрочення і розстрочення виконання, зміна чи встановлення способу і порядку виконання

    1. За заявою сторони суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, а за заявою стягувача чи виконавця (у випадках, встановлених законом), - встановити чи змінити спосіб або порядок його виконання.

    2. Заява про встановлення або зміну способу або порядку виконання, відстрочення або розстрочення виконання судового рішення розглядається у десятиденний строк з дня її надходження у судовому засіданні з повідомленням учасників справи.

    3. Підставою для встановлення або зміни способу або порядку виконання, відстрочення або розстрочення виконання судового рішення є обставини, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим.

    4. Вирішуючи питання про відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення, суд також враховує:

    1) ступінь вини відповідача у виникненні спору;

    2) щодо фізичної особи - тяжке захворювання її самої або членів її сім’ї, її матеріальний стан;

    3) стихійне лихо, інші надзвичайні події тощо.

    5. Розстрочка та відстрочення виконання судового рішення не може перевищувати одного року з дня ухвалення такого рішення, ухвали, постанови.

    6. При відстроченні або розстроченні виконання судового рішення суд може вжити заходів щодо забезпечення позову.

    7. Про відстрочення або розстрочення виконання судового рішення, встановлення чи зміну способу та порядку його виконання або відмову у вчиненні відповідних процесуальних дій постановляється ухвала, яка може бути оскаржена. У необхідних випадках ухвала надсилається установі банку за місцезнаходженням боржника або державному виконавцю, приватному виконавцю.

    Кроме того, на период военного положения приняты изменения в Закон Украины "Об исполнительном производстве", согласно которого приостанавливается обращение взыскание на доходы должника .

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    За потреби може бути надана письмова консультація.

    Юрий Клиент год назад
    • Гіммельфарб Станіслав  Олегович

      При таких обстоятельствах, наиболее оптимальный путь - это рассрочка или отсрочка исполнения решения, исходя из сегодняшнего положения, думаю суд пойдет Вам навстречу

    Айвазян Юрий Климентьевич
    26.7%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Доброго дня, Юрію!

    Якщо є ріщення апеляційного суду, то у будь-якому випадку буде відкрите іиконавче провадження. Розгляд протоколів зборів ОСМД в господарському суді, скорше за все, цього не зупинить. Хоча можна спробувати заявити таке клопотання в суді в якості запобіжного заходу.

    В процесі стягнення заборгованості державний виконавець не пізніше наступного робочого дня з дня надходження до нього виконавчого документа виносить постанову про відкриття виконавчого провадження, в якій зазначає про обов’язок боржника подати декларацію про доходи та майно, попереджає про відповідальність за неподання такої декларації або внесення до неї завідомо неправдивих відомостей.

    У разі якщо в заяві стягувача про відкриття виконавчого провадження зазначено рахунки боржника у банках, інших фінансових установах, державний виконавець негайно після відкриття виконавчого провадження накладає арешт на кошти боржника.

    У разі якщо в заяві стягувача зазначено конкретне майно боржника, виконавець негайно після відкриття виконавчого провадження перевіряє в електронних державних базах даних та реєстрах наявність права власності або іншого майнового права боржника на таке майно та накладає на нього арешт. На інше майно боржника виконавець накладає арешт в порядку, визначеному статтею 56 Закону України «Про виконавче провадження».

    У разі, якщо при відкритті виконавчого провадження, виконавцем накладений арешт на майно боржника, таке майно може бути реалізоване шляхом проведення електронних торгів, після чого кошти від його реалізації перераховуються на рахунок стягувача в рахунок повного або часткового погашення заборгованості за виконавчим документом. Після цього арешт з проданого майна боржника знімається за постановою виконавця.

    Заходами примусового виконання рішень є:

    • звернення стягнення на кошти, цінні папери, інше майно (майнові права), корпоративні права, майнові права інтелектуальної власності, об’єкти інтелектуальної, творчої діяльності, інше майно (майнові права) боржника, у тому числі якщо вони перебувають в інших осіб або належать боржникові від інших осіб, або боржник володіє ними спільно з іншими особами;
    • звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інший дохід боржника;
    • вилучення в боржника і передача стягувачу предметів, зазначених у рішенні;
    • заборона боржнику розпоряджатися та/або користуватися майном, яке належить йому на праві власності, у тому числі коштами, або встановлення боржнику обов’язку користуватися таким майном на умовах, визначених виконавцем;
    • інші заходи примусового характеру, передбачені цим Законом.

    Слід зазначити, що при примусовому виконанні рішень з боржника стягується виконавчий збір (10 % від суми заборгованості) та витрати, пов’язані з організацією та проведенням виконавчих дій.

    Стягнення за виконавчими документами звертається в першу чергу на кошти боржника у гривнях та іноземній валюті, інші цінності, у тому числі кошти на рахунках і вкладах боржника у банках та інших фінансових установах, на рахунки в цінних паперах. Готівкові кошти, виявлені у боржника, вилучаються та зараховуються на рахунки для обліку депозитних сум відділів державної виконавчої служби, не пізніше наступного робочого дня після вилучення, про що складається акт.

    У разі відсутності у боржника коштів та інших цінностей, достатніх для задоволення вимог стягувача, стягнення невідкладно звертається також на належне боржнику інше майно, крім майна, на яке згідно із законом не може бути накладено стягнення.

    Відповідно до Переліку майна, на яке не може бути звернено стягнення за виконавчими документами стягнення за виконавчими документами не може бути звернено на таке майно, що належить боржникові - фізичній особі на праві власності або є його часткою у спільній власності, необхідне для боржника, членів його сім’ї та осіб, які перебувають на його утриманні (крім майна та речей, що належать до предметів мистецтва, колекціонування та антикваріату, дорогоцінних металів та дорогоцінного, напівдорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення в сировині, необробленому та обробленому вигляді (виробах):

    1. Предмети щоденного побутового особистого вжитку для задоволення щоденних фізіологічних та гігієнічних потреб (посуд, постільна білизна, засоби гігієни), речі індивідуального користування (одяг, взуття, всі дитячі речі).
    2. Лікарські засоби, окуляри та інші вироби медичного призначення, необхідні боржникові, членам його сім’ї та особам, які перебувають на його утриманні, за медичними показаннями.
    3. Меблі - по одному ліжку та стільцю на кожну особу, один стіл, одна шафа на сім’ю.
    4. Один холодильник на сім’ю.
    5. Один телевізор, персональний комп’ютер на сім’ю, один мобільний телефон - на кожну особу.
    6. Запас питної води, продукти харчування, необхідні для особистого споживання боржникові, членам його сім’ї та особам, які перебувають на його утриманні, - з розрахунку на три місяці або гроші, необхідні для придбання запасів питної води та продуктів харчування для боржника, членів його сім’ї та осіб, які перебувають на його утриманні, - з розрахунку трикратного розміру мінімальної заробітної плати, що діє на день звернення стягнення, на кожну особу.
    7. Майно, необхідне для відправлення релігійних культів та ритуальних обрядів боржником, членами його сім’ї та особами, які перебувають на його утриманні, професійних занять боржника, членів його сім’ї та осіб, які перебувають на його утриманні, якщо воно є єдиним джерелом доходу таких осіб, знаряддя особистої кустарної і ремісничої праці, книги.
    8. Паливо, необхідне боржникові, членам його сім’ї та особам, які перебувають на його утриманні, для приготування щоденної їжі та опалення (протягом опалювального сезону) житлового приміщення.
    9. Використовувані для цілей, не пов’язаних із провадженням підприємницької діяльності, племінна, молочна і робоча худоба (по одній одиниці), кролики (дві пари), птиця (п’ять штук), корми, необхідні для їхнього утримання до вигону на пасовища.
    10. Насіння, необхідне для чергового посіву, та незібраний урожай - в осіб, які займаються індивідуальним сільським господарством (крім земельних ділянок, на які накладено стягнення).
    11. Сільськогосподарський інвентар - в осіб, які займаються індивідуальним сільським господарством.
    12. Технічні та інші засоби реабілітації, що забезпечують компенсацію або усунення стійких обмежень життєдіяльності людей з інвалідністю та інших категорій осіб, автомобіль, яким відповідно до закону за медичними показаннями забезпечена людина з інвалідністю безоплатно або на пільгових умовах.
    13. Призи, державні нагороди, почесні та пам’ятні знаки, якими нагороджений боржник.

    Стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника звертається у разі відсутності в боржника коштів на рахунках у банках чи інших фінансових установах, відсутності чи недостатності майна боржника для покриття належних до стягнення сум.

    Звернення стягнення на майно боржника не зупиняє звернення стягнення на кошти боржника. Боржник має право запропонувати види майна чи предмети, які необхідно реалізувати в першу чергу. Черговість стягнення на кошти та інше майно боржника остаточно визначається виконавцем.

    Звернення стягнення на об’єкти нерухомого майна здійснюється у разі відсутності в боржника достатніх коштів чи рухомого майна. При цьому в першу чергу звертається стягнення на окрему від будинку земельну ділянку, інше приміщення, що належать боржнику. В останню чергу звертається стягнення на житловий будинок чи квартиру, в якому фактично проживає боржник.

    На жаль, коли мова йде про накладення арешту на нерухоме майно, в законах немає ніяких обмежень щодо способу придбання такого майна. Тому на квартиру може бути накладено арешт, незалежно від того, чи була вона куплена, отримана в подарунок, у спадок, по обміну або іншим чином.

    Головне при накладенні арешту – це належність майна боржнику і те, що на нього ще не накладено арешт. Результат перевірки цих відомостей повинен бути документально підтвердженим.

    Стягнення на майно боржника звертається в розмірі та обсязі, необхідних для виконання за виконавчим документом, з урахуванням стягнення виконавчого збору, витрат виконавчого провадження, штрафів, накладених на боржника під час виконавчого провадження. У разі якщо боржник володіє майном разом з іншими особами, стягнення звертається на його частку, що визначається судом за поданням виконавця.

    У разі якщо сума, що підлягає стягненню за виконавчим провадженням, не перевищує 20 розмірів мінімальної заробітної плати, звернення стягнення на єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій розташоване таке житло, не здійснюється. У такому разі виконавець зобов’язаний вжити заходів для виконання рішення за рахунок іншого майна боржника.

    Крім того, у разі ухилення боржника від виконання зобов’язань, покладених на нього рішенням, державний виконавець має право звернутися до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника — фізичної особи або керівника боржника — юридичної особи за межі України — до виконання зобов’язань за рішенням.

    ВИСНОВОК: запобігти активним діям виконавчої служби Ви можете зараз двома способами (причимо один другому не суперечить):

    домовлятись із ОСМД;

    згідно статті 435 ЦПКУ про відстрочення і розстрочення виконання, зміна чи встановлення способу і порядку виконання звернутись до суду про розстрочення боргу.

    Будуть питання, зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись".

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%
    Кирда Вячеслав Володимирович год назад

    Юрист, г. Чернигов, 6 лет опыта

    Что мне сейчас можно сделать с оплатой задолженности по решению суда? Могу ли я сейчас не оплачивать? Какие надо сделать действия, что бы не попасть в список должников и что бы исполнительная служба не стягивала сейчас с меня задолженность?Є=

    Вітаю!

    ВАМ ПОТРІБНО ЗВЕРТАТИСЬ ДО СУДУ ПРО ВІДСТРОЧЕННЯ АБО РОЗСТРОЧЕННЯ СПЛАТИ БОРГУ.

    ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text

    Стаття 435. Відстрочення і розстрочення виконання, зміна чи встановлення способу і порядку виконання

    1. За заявою сторони суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, а за заявою стягувача чи виконавця (у випадках, встановлених законом), - встановити чи змінити спосіб або порядок його виконання.

    2. Заява про встановлення або зміну способу або порядку виконання, відстрочення або розстрочення виконання судового рішення розглядається у десятиденний строк з дня її надходження у судовому засіданні з повідомленням учасників справи.

    3. Підставою для встановлення або зміни способу або порядку виконання, відстрочення або розстрочення виконання судового рішення є обставини, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим.

    4. Вирішуючи питання про відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення, суд також враховує:

    1) ступінь вини відповідача у виникненні спору;

    2) щодо фізичної особи - тяжке захворювання її самої або членів її сім’ї, її матеріальний стан;

    3) стихійне лихо, інші надзвичайні події тощо.

    5. Розстрочка та відстрочення виконання судового рішення не може перевищувати одного року з дня ухвалення такого рішення, ухвали, постанови.

    6. При відстроченні або розстроченні виконання судового рішення суд може вжити заходів щодо забезпечення позову.

    7. Про відстрочення або розстрочення виконання судового рішення, встановлення чи зміну способу та порядку його виконання або відмову у вчиненні відповідних процесуальних дій постановляється ухвала, яка може бути оскаржена. У необхідних випадках ухвала надсилається установі банку за місцезнаходженням боржника або державному виконавцю, приватному виконавцю.

    ТАКОЖ ЯК ОДИН ІЗ ВАРІАНТІВ, ПОТРІБНО ПРОБУВАТИ ДОМОВЛЯТИСЬ ІЗ ОСББ.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!

    Мєньков Андрій Васильович
    23.3%

    Добрый день Юрий.

    Касационную жалобу подавать скорее всего нет смысла потому что маленткая сумма и Верховный Суд производство по ней не откроет, но Вы можете попробывать обратиться в суд первой инстанции с заявлением об отсрочке или о рассрочке выполнения решения суда ссылаясь, что в стране война и Вы не можете сейчас оплатить взысканную сумму, приобщив письмо Торгово-промышленной палаты Украины (Завантажте зразок перейшовши за посиланням - Зразок у форматі PDF).

    Если суд примет позитивное решение, то предоставьте его в исполнительную службу, что будет основанием для приостановления производства.

    За это время возможно получите решение об отмене решений ОСББ что будет основанием пересмотреть принятое решение о взыскании задолженности по вновь открывшимся обстоятельствам.

    Даже если Вы не сможете получить отсрочку или рассрочку, то выиграв суд с ОСББ Вы сможете вернуть взысканные с Вас деньги, но для этого опять таки нужно обращаться в суд с заявление о повороте исполнения решения суда и тогда уже Вы будете взыскателем, а ОСББ должником.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Здравствуйте.

    1. В любом случае, не спешить подписывать реструктуризацию. Требуйте для начала распечатку долга по месяцам, с обоснованием общей суммы задолженности.

    2. Единственный выход - если не согласны с суммой долга, то пусть комунальные службы заинтересованные подают в суд. В суде нужно будет заявить об исковой давности, если прошло 3 года с момента как к вам обратились за взысканием и таким образом с вас можно будет взыскать только за последние три года.

    3. Обгрунтування форс-мажору

    Враховуючи військовий стан згідно з Указом Президента № 64/2022 і те, що зазначений правовий режим було продовжено до 23.08.22 , така обставина є форс-мажором можна говорити про повернення коштів, внесених за послугу або товар, або продовження дії договору. процесуальні строки виконання зобов'язань за договорами зараз призупинені до завершення правового режиму військового станУ в Україні, це підтверджується наступним:

    Торгово-промислова палата України на підставі ст.ст. 14, 14¹ Закону України “Про торгово-промислові палати в Україні” від 02.12.1997 № 671/97-ВР, Статуту ТПП України, цим засвідчує форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили): військову агресію Російської Федерації проти України, що стало підставою введення воєнного стану із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 року №64/2022 “Про введення воєнного стану в Україні”.

    Враховуючи це, ТПП України підтверджує, що зазначені обставини з 24 лютого 2022 року до їх офіційного закінчення, є надзвичайними, невідворотними та об’єктивними обставинами для суб’єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб по договору, окремим податковим та/чи іншим зобов’язанням/обов’язком, виконання яких/-го настало згідно з умовами договору, контракту, угоди, законодавчих чи інших нормативних актів і виконання відповідно яких/-го стало неможливим у встановлений термін внаслідок настання таких форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили).

    Враховуючи вищезазначене та надзвичайну, важку ситуацію з якою зіткнулась наша країна, ТПП України з метою спрощення процедури засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), розмістить з 28 лютого 2022 року на сайті ТПП України (www.ucci.org.ua) загальний офіційний Лист ТПП України щодо засвідчення форс-мажору, який можна буде роздруковувати всім кого це стосується.

    Поэтому, на период выяснения всех нюансов, советую не забирать с почты рекомендованные письма от поставщика газа. и других , когда решение суда приимут и оно вступит в силу откроют виконавче провадження и будут наложены аресты на счета и имущество.

    Вам треба пысля вступу у силу рішення суду , подати заяву суду про відстрочення або розстрочення виконання рішення.

    Відстрочка виконання рішення означає перенесення виконання на інший час, а розстрочка - надання можливості виконання рішення по визначених частинах у встановлені строки. Питання про відстрочку або розстрочку виконання може вирішуватися судом у порядку статті 267 ЦПК України або після відкриття виконавчого провадження.

    4. Если есть подозрения на неправильную работу счетчика, нужно написать соответствующее заявление и сдать счетчик на поверку. Поверка выяснит - в каком состоянии находится счетчик. Если он работает неправильно, то это станет основанием для корректировки выствленных требований и уменьшения суммы задолженности.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович год назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Цивільний процесуальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#n8063):

    "Стаття 267. Визначення порядку і строку виконання рішення суду, забезпечення його виконання

    1. Суд, який ухвалив рішення, може визначити порядок його виконання, надати відстрочення або розстрочення виконання, вжити заходів для забезпечення його виконання, про що зазначає в рішенні..."

    Закон України " Про виконавче провадження" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1404-19#n339):

    "Стаття 33. Відстрочка або розстрочка виконання, встановлення чи зміна способу і порядку виконання рішення

    1. За наявності обставин, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим (хвороба сторони виконавчого провадження, відрядження сторони виконавчого провадження, стихійне лихо тощо), сторони мають право звернутися до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції, із заявою про відстрочку або розстрочку виконання рішення. Рішення про розстрочку виконується в частині та у строки, встановлені цим рішенням.

    2. За заявою стягувача виконавець може відстрочити або розстрочити виконання рішення (крім судового рішення), за наявності обставин, передбачених частиною першою цієї статті, про що виносить відповідну постанову...".

    ---

    Доброго дня, Юрію! Вважаю за належне подати на ім'я судді першої інстанції, яким винесене рішення, із зазначенням номеру справи та номеру впровадження, заяву про відстрочення виконання рішення суду у зв'язку з розглядом судової господарської справи про оскарження протоколів зборів ОСМД - до набрання чинності рішенням суду у цій справі. Після цього, якщо протоколи будуть визнані незаконними та скасовані, оскаржити Ваше рішення суду за нововиявленими обставинами.

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович год назад

    Адвокат, г. Киев, 15 лет опыта

    Добрый день, Юрий!

    Взыскание по решениям, которые вступили в силу, возможны. Есть ограничения в военное время по блокировке счетов и взыскание с зп/дохода, но нет речи про имущество.

    Поэтому все безусловно зависит от суммы и прыти исполнителя.

    Отдельно посоветовал бы в рамках хоз. суда подать либо обеспечение либо одно из требование к ответчику по признанию незаконным начисления, на основании которых и появились текущие решения судов.

    Набирайте, в случае вопросов.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України