Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Спадщина, 09 липня 2022, питання №68888

Отримання спадщини коли пройшли строки

Моя бабуся померла у 2019 році. Ніхто не вступив у спадщину. Чи можу я (онук) отримати в спадщину будинок який досі належить їй?

Відповіді юристів (2)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю!

    ЦЕ ЗАЛЕЖИТЬ ВІД СТАТУСУ МАЙНА ПРЯМО ЗАРАЗ.

    ЦИВІЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text

    Стаття 1277. Відумерлість спадщини

    1. У разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, а якщо до складу спадщини входить нерухоме майно - за його місцезнаходженням, зобов'язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою.

    ...

    2. Заява про визнання спадщини відумерлою подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини.

    3. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини, а нерухоме майно - за його місцезнаходженням.

    {Частина третя статті 1277 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1533-VIII від 20.09.2016}

    4. Територіальна громада, яка стала власником відумерлого майна, зобов'язана задовольнити вимоги кредиторів спадкодавця, що заявлені відповідно до статті 1231 цього Кодексу. Якщо власниками відумерлого майна стали декілька територіальних громад, вимоги кредиторів спадкодавця задовольняються територіальними громадами пропорційно до вартості відумерлого майна, набутого у власність кожною з них.

    {Частина четверта статті 1277 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1533-VIII від 20.09.2016}

    5. Спадщина, не прийнята спадкоємцями, охороняється до визнання її відумерлою відповідно до статті 1283 цього Кодексу.

    ТОБТО ПОТРІБНО ДІЗНАВАТИСЬ, ЧИ НЕ БУЛО РІШЕННЯ СУДУ ПРО ВИЗНАННЯ СПАДЩИНИ ВІДУМЕРЛОЮ

    ЯКЩО НІ, ТОДІ ТРЕБА ПОДАВАТИ ЗАЯВУ ДО СУДУ ПРО ПОНОВЛЕННЯ СТРОКУ НА ПРИЙНЯТТЯ СПАДЩИНИ.

    Для більш детальної консультації звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович рік тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Доброго вечора. Найімовірніше, що спадщина після Вашої бабусі не була визнана відумерлою. Якщо нема в живих Вашого батька чи матері-сина чи дочки Вашої бабусі, то Ви маєте право спадкувати за законом після Вашо бабусі. Ви маєте право подати до суду заяву про надання Вам додаткового терміну для прийняття спадщини, якщо Ви пропустили 6-місячний строк для прийняття спадщини з поважної причини. Такими поважними причинами вважаються тривала хвороба спадкоємця, його проживання в іншій державі, перебування на строковій службі в збройних силах тощо.

    Ви можете звертатись до мене для надання додаткових правничих послуг з даного питання чи інших запитань. Я можу, зокрема, надати Вам детальну юридичну консультацію та написати текст заяви до суду.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України