Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 26 июля 2022, вопрос №70028

Имеет ли право работодатель не отдавать трудовую книжку уволенному работнику?

Відповісти



Юридична консультація
26 липня 2022, 00:41:04

Доброго вечора. Мене звати Вікторія. Допоможіть, будь ласка, вирішити правове питання.
Наразі я перебуваю за кордоном. На початку війни разом з дітьми я евакуювалася за кордон та продовжувала працювати онлайн в Центрі позашкільної освіти. Робочі журнали, у яких фіксується план роботи та відвідування учнями предмету залишилися в Україні, в Центрі. По закінченні щорічної відпустки я написала заяву на звільнення по пошті. Отримала відпускні і розрахункові на карту. Отримати трудову книжку особисто я не маю змоги, бо не планую поки що повертатися з дітьми в Україну. Я маю довірену особу в Україні, яка може забрати мою трудову книжку,хоча вона не є родичкою. Але завуч відмовляється видавати моїй довіреній особі мою трудову книжку на підставі того, що я не заповнила журнали. Завуч пропонує щоб я домовлялася з кимось з вчителів, щоб хтось заповнив мої журнали. Але я знаю, що це протизаконно. Та й ніхто не погодиться. Хіба що за гроші...
Хіба має право завуч і директор так чинити? Допоможіть, будь ласка.

Ответы юристов (2)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Дубовенко Володимир Володимирович год назад

    Юрист, г. Николаев, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Заповнення журналів на роботі та дотримання законодавства про працю - це різні речі, якщо Вас дійсно звільнили, то видати трудову вони зобов'язані, законодавством допускається пересилання трудової книжки поштою, але лише в межах країни, за кордон відправляти її не будуть.

    Богачевська Ольга Дмитрівна
    Богачевська Ольга Дмитрівна год назад

    Юрист, г. Днепр, 5 лет опыта

    Доброго дня! Відповідно до статті 47 Кодексу законів про працю України: власник або уповноважений ним орган зобов’язаний провести розрахунок з працівником і видати йому трудову книжку в день звільнення.

    Власник або уповноважений ним орган зобов’язаний видати працівнику його трудову книжку в день звільнення з внесеним до неї записом про звільнення. При затримці видачі трудової книжки з вини власника або уповноваженого ним органу працівникові сплачується середній заробіток за весь час вимушеного прогулу.

    Коли працівник відсутній на роботі в день звільнення, тоді власник або уповноважений ним орган в цей день надсилає йому поштове повідомлення із вказівкою про необхідність отримання трудової книжки. Пересилання трудової книжки поштою з доставкою на зазначену адресу допускається тільки за письмовою згодою працівника. План дій на крайній випадок: – надіслати роботодавцю рекомендований лист з описом вкладення, зі згодою на пересилання трудової книжки засобами поштового зв’язку, із зазначенням поштової адреси, на яку необхідно надіслати трудову книжку. У випадку отримання вашим роботодавцем листа, вам прийде зворотне повідомлення про вручення працівниками пошти цього листа представникам роботодавця; – якщо трудова книжка не надійшла на вказану вами адресу, необхідно повторно звернутись до роботодавця, проте на цей раз із вимогою про виплату середньомісячного заробітку за час вимушеного прогулу. – звернутися із заявою до Державної служби України з питань праці. Саме цей орган уповноважений складати протоколи про адміністративні правопорушення у випадках порушення законодавства про працю; – звернутися до суду за захистом своїх прав. Так, відповідно до статті 232 Кодексу законів про працю України, трудові спори про витребування трудової книжки, зміну дати звільнення і стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу підлягають безпосередньому розглядові в районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судах.

    Якщо виникнуть питання звертайтесь особисто через кнопку "Звернутися".


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України