Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 04 августа 2022, вопрос №70651

Підприємець припинив свою діяльність, мене не звільнили

Відомості про моє звільнення відсутні, нема запису в трудовій книжці та відсутні дані в пенсійному фонді і податковій. Людина яка була підприємцем виїхала за кордон. Бухгалтер юридично не була оформлена. Чи можна вирішити це питання без суду? Що робити далі.

Ответы юристов (3)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    На жаль іншого шляху ніж звернення до суду на цей час у Вас не має

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Ви можете спробувати оформити звільнення через бухгалтера, бо на банатьох невеличких виробництвах чи торгових точках типу ФОП саме останній займається кадровими питаннями.

    У випадку неможливості фактичного подання оригіналу документу (заяви) про звільнення роботодавцю у зв'язку із початком військових дій, її необхідно надіслати поштою рекомендованим листом (бажано з описом вкладення) та повідомленням про вручення або надіслати фотокопію заяви на електронну адресу роботодавця. Дата отримання листа буде вважатись днем подання працівником заяви про звільнення.

    Якщо немає можливості надіслати заяву поштою, необхідно надіслати роботодавцю фотокопію електронною поштою цієї заяви. Потім, за можливістю, бажано все ж таки надіслати оригінал заяви, задля доказування у випадку суперечок.

    На підставі цієї заяви роботодавець повинен видати наказ про звільнення. Видача наказу про звільнення, а також копію запису у трудову книжку про звільнення роботодавець зможе також надіслати електронною поштою. Оригінали документів згодом також можуть бути передані поштою.

    Якщо роботодавець фактично відмовляє вам у підписанні заяви на звільнення – це пряме порушення трудового законодавства, що загрожує адміністративною відповідальністю (ст. 265 КЗпП).

    Тобто, працівник має повне право звільнитися за власним бажання, а роботодавець немає права йому відмовити. Тому необхідно написати належним чином оформлену заяву на звільнення, підписати її та відправити електронною поштою. Також, раджу все ж таки спробувати відправити цю ж заяву поштою та чекати офіційного наказу від роботодавця.

    Будуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото!

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Є вихід через отримання статусу безробітного. Для отримання статусу безробітного внутрішньо переміщені особи, а також особи, які перебувають на територіях, на яких ведуться бойові дії, у яких не розірвані трудові договори з роботодавцем, подають до територіального органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, заяву на ім’я роботодавця про припинення трудового договору за формою, визначеною центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, про що повідомляються роботодавець (будь-якими засобами комунікації, у тому числі електронними), територіальний орган центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, та територіальний орган Пенсійного фонду України


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України