Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 08 серпня 2022, питання №70861 150₴

Обязательства по трудовому договору

Несколько лет назад я работал в компании Глово. Для контроля за заказами, выплатами и обратной связи есть приложение, через которое курьеры и числятся в штате. Вот я уволился 3 года назад, но мой аккаунт не удалили и трудовой договор не разорвали (я узнал об этом уже сейчас), но никаких заказов я не выполнял. А месяц назад мне позвонили коллекторы и сообщили что у меня долг у компании Глово, который я просрочил. Суть в том что я якобы брал деньги с заказов на руки, но не сдавал их в кассу. После чего я зашёл на аккаунт и действительно, там висит сума которую с меня требуют. Но откуда взялась это сумма я посмотреть не могу, действительно были ли эти заказы. Ни сама компания Глово ни коллекторы не предоставляют никаких доказательств по поводу возникновения долга, копии трудового договора тоже не предоставляют. Говорят что мои паспортные есть, поэтому я обязан заплатить. Но за что же мне платить, никаких денег я не брал, разве они не должны как минимум доказать что они вообще были. Подскажите что делать, может проще все таки заплатить, я уже не знаю

Відповіді юристів (10)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    20%

    Добрый день.

    Если у Вас был именно трудовой договор, то основания возложения на работника материальной ответственности предусмотрены главой 9 КЗОТ Украины. У в соответствии со ст. 233 КЗоТ Украины, у работодателя был год на принудительное взыскание с Вас задолженности. Если Вы уволились три года назад, то никаких юридических оснований для взыскания с Вас материальной ответственности у Вашего бывшего работодателя нет. Кроме того факт и наличие материального ущерба подтверждается установленными средствами доказывания. Факт наличия сведений в аккаунте не является доказательством наличия ущерба.

    Я бы советовал Вам не реагировать на шантаж т.н. коллекторов и предложить им решить вопрос в установленном Законом порядке. Уверен они отстанут.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Дмитре!

    Трошки дивна історія... Але в будь-якому разі Вам треба йти до офісу компанії Глово та з'ясовувати, що саме сталося, і звідки взялися ці борги. Обов'язково також треба бачити трудовий договір!

    Що стосується дій колекторів, то вони ніколи не були особливо коректними. Так що наступного разу питайте в них назву компанії та призвище конкретної особи, яка Вам дзвонить. Дії колекторів можна оскаржити в НБУ.

    Краще всього раджу звернутись до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись", оіскільки для предметної консультації мені потрбіно від Вас більше інформації. Буду радий допомогти!

    Мєньков Андрій Васильович
    20%
    Мєньков Андрій Васильович рік тому

    Юрист, 18 років досвіду

    Добрый день Дмитрий.

    По трудовому договору Вы скорее всего у них не работали. Поскольку трудовой договор подразумевает официальное трудоустройство, перечисление за Вас налогов и взносов, соцпакет и дополнительные гарантии, в том числе, касательно материальной ответственности сотрудников (по трудовому договору она ограничена одним средним зароботком). Скорее всего у Вас были гражданско-правовые отношения с компанией. В любой случае если Вы деньги не брали Вы не должны ничего возвращать. Вернуть деньги может обязать только суд. У колекторов без решения суда таких прав нет. А суд еще надо выиграть. Пусть попробуют доказать что у Вас вообще были какие-то правоотношения без письменного договора.

    Если колекторы будут далее доставать, то выясните их юридический адрес и отправьте претензию с требованием прекратить нарушения законодательства в противном случае будете обращаться в полицию по статье принуждение к выполнению гражданско-правовых отношений за что предумотрена уголовная ответственность. Претензию отправляйте ценным письмом с описью вложения в конверт и письменным уведомлением о доставке письма.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Дмитро!

    "...Но за что же мне платить, никаких денег я не брал, разве они не должны как минимум доказать что они вообще были. Подскажите что делать, может проще все таки заплатить, я уже не знаю..." -

    ДАВАЙТЕ КАРДИНАЛЬНО, ПРО ЯКУ СУМУ ЙДЕ МОВА? (можете назвати мені її у приватному повідомленні, натиснувши кнопку "Звернутися").

    ВИ НЕ ЗОБОВ'ЯЗАНІ НІЧОГО ПЛАТИТИ, І НЕ ПОВИННІ ЦЕ РОБИТИ.

    ВЗАГАЛІ ВАМ РАДЖУ ЗАБУТИ ПРО ЦЮ ІСТОРІЮ. СТЯГНУТИ З ВАС КОШТИ БЕЗ ВАШОЇ ЗГОДИ ВОНИ МОЖУТЬ ВИКЛЮЧНО ЧЕРЕЗ СУД. ОДНАК ДА 90 %, ЩО ДО СУДУ СПРАВА НЕ ДІЙДЕ.

    ТОМУ НІЧОГО НЕ ПЛАТІТЬ, І ЖИВІТЬ СПОКІЙНО.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання або Вам потрібна індивідуальна консультація, натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    Промський Євгеній Сергійович
    Промський Євгеній Сергійович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 4 роки досвіду

    Добрый день!

    Советую проверить себя на наличие в реестре исполнительных производств https://asvpweb.minjust.gov.ua/#/search-debtors и в реестре должников https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors . Если вашего имени там не будет, то можете смело перестать общаться с коллекторской организацией.

    Если Глово считает, что вы им должны деньги, они имеют право обратиться в суд с иском о взыскании средств, но в суде им нужно будет доказать, что вы им эти деньги должны и обосновать сумму. Кроме того, исковая давность по взысканию средств 3 года с дня возникновения задолженности, так как вы уволились более 3 лет назад, вероятнее всего срок исковой давности истек, и суд откажет им в иске на этом основании.

    В любо случае, пока на вас не подали в суд не вижу смысла что-то делать. Коллекторов можете заблокировать или пожаловаться на них в НБУ.

    Как только возникнут вопросы - обращайтесь! Буду рад помочь.

    Богачевська Ольга Дмитрівна
    20%
    Богачевська Ольга Дмитрівна рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Дії колекторів можна оскаржити до НБУ. "Якщо колектор погрожує примусово стягнути борг - це обман. Лише органи Державної виконавчої служби та приватні виконавці мають законодавчі підстави примусово стягувати заборгованість, дотримуючись офіційних процедур. Колекторські компанії можуть лише інформувати боржника чи поручителя про наявність боргу", - підкреслюють в НБУ. Якщо вам продовжують телефонувати зверніться з письмовою скаргою до керівництва колекторської компанії, а також до контакт-центру НБУ за телефоном 0 800 505 240.

    Моя порада Вам, не спішіть віддавати борг (тим більше, що Ви нічого і не брали, тоді для чого щось віддавати). Нехай спочатку Глово пред'явить Вам у письмовому вигляді борг і роз'яснення за що Ви маєте сплатити. Нехай спробує довести це у судді на підставі доказів. Стягнути борг, якщо він і є можливо лише через суд.Також можете звернутися у Глово і вияснити усю суть вашого боргу і що насправді сталося.

    Якщо виникнуть питання звертайтесь особисто через кнопку "Звернутися".

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Для того, що б зафіксувати порушення, необхідно записати кілька розмов або зберегти повідомлення. Після цього, в залежності від ситуації:

    1. Якщо колектори або МФО дзвонять родича або друзям, направити вимогу колекторам виключити номер телефону з їх баз даних. Після цього направити скаргу в НБУ та Уповноваженій з прав людини з вимогою провести перевірку.

    2. Якщо колектори порушують права позичальника (не надають інформацію, розмір боргу, шантажую і т д), направляйте скаргу з доказами в НБУ.

    Також зверніться до поліції за іактом шахрайства ст. 190 КК України у порядку ст.214 КПК України внесіть в ЕРДР , нехай розпочнуть перевірку фактів і відкриття провадження.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Комаса Александр Владимирович
    20%
    Комаса Александр Владимирович рік тому

    Адвокат, м. Чернігів, 11 років досвіду

    Доброго дня. Все просто, советую сделать запрос на компанию ГЛОВО с требованием предоставить информацию о наличии к Вам каких-либо претензий, предоставить также, офицыальные документы, которыми подтверждается наличие их претензий. С большой долей вероятности, что запрос лиюо проигнорируют, либо же дадут информацию, что никаких претензий не имеют. Соответственно, после этого можно будет писать аргументированные заявление в полицию о незаконном вымогательстве и шантаже касательно лиц, которые пытаются выставить Вам претензии. Запрос рекомендую делать через адвоката, поскольку он будет более аргументированный и в случае не дачи ответа, влечёт ответственность стороны.

    Обращайтесь лично, буду рад помочь разрешить Ваш вопрос.

    С уважением Александр Комаса.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Дмитрий!

    НИЧЕГО НЕ ОПЛАЧИВАЙТЕ.

    ДЛЯ НАЧАЛА НЕОБХОДИМО ИЗУЧИТЬ ВАШИ ДОКУМЕНТЫ И ПРОАНАЛИЗИРОВАТЬ ИХ.

    ДЛЯ ЭТОГО:

    • НЕОБХОДИМО ОБРАТИТЬСЯ С ОФИЦИАЛЬНЫМ ЗАЯВЛЕНИЕМ, ГДЕ ССЫЛАЙТЕСЬ НА ТАКИЕ НОРМАТИВНО-ПРАВОВЫЕ АКТЫ:

    Відповідно до вимог ст.40 Конституції України - «Усі мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, що зобов'язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк».

    Згідно до вимог ст.1 Закону України «Про звернення громадян» - «Звернення громадян. Громадяни України мають право звернутися до органів державної влади, місцевого самоврядування, об'єднань громадян, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, засобів масової інформації, посадових осіб відповідно до їх функціональних обов'язків із зауваженнями, скаргами та пропозиціями, що стосуються їх статутної діяльності, заявою або клопотанням щодо реалізації своїх соціально-економічних, політичних та особистих прав і законних інтересів та скаргою про їх порушення. …».

    Відповідно до вимог ст.4 Закону України «Про звернення громадян» - «Рішення, дії (бездіяльність), які можуть бути оскаржені. До рішень, дій (бездіяльності), які можуть бути оскаржені, належать такі у сфері управлінської діяльності, внаслідок яких: порушено права і законні інтереси чи свободи громадянина (групи громадян); створено перешкоди для здійснення громадянином його прав і законних інтересів чи свобод; незаконно покладено на громадянина які-небудь обов'язки або його незаконно притягнуто до відповідальності».

    Згідно до вимог ст.18 Закону України «Про звернення громадян» - «Права громадянина при розгляді заяви чи скарги. Громадянин, який звернувся із заявою чи скаргою до органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, об'єднань громадян, засобів масової інформації, посадових осіб, має право: особисто викласти аргументи особі, що перевіряла заяву чи скаргу, та брати участь у перевірці поданої скарги чи заяви; знайомитися з матеріалами перевірки; подавати додаткові матеріали або наполягати на їх запиті органом, який розглядає заяву чи скаргу; бути присутнім при розгляді заяви чи скарги; користуватися послугами адвоката або представника трудового колективу, організації, яка здійснює правозахисну функцію, оформивши це уповноваження у встановленому законом порядку; одержати письмову відповідь про результати розгляду заяви чи скарги; висловлювати усно або письмово вимогу щодо дотримання таємниці розгляду заяви чи скарги; вимагати відшкодування збитків, якщо вони стали результатом порушень встановленого порядку розгляду звернень».

    Відповідно до вимог ст.19 Закону України «Про звернення громадян» - «Обов'язки органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, об'єднань громадян, засобів масової інформації, їх керівників та інших посадових осіб щодо розгляду заяв чи скарг. Органи державної влади і місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації незалежно від форм власності, об'єднання громадян, засоби масової інформації, їх керівники та інші посадові особи в межах своїх повноважень зобов'язані: об'єктивно, всебічно і вчасно перевіряти заяви чи скарги; у разі прийняття рішення про обмеження доступу громадянина до відповідної інформації при розгляді заяви чи скарги скласти про це мотивовану постанову; на прохання громадянина запрошувати його на засідання відповідного органу, що розглядає його заяву чи скаргу; скасовувати або змінювати оскаржувані рішення у випадках, передбачених законодавством України, якщо вони не відповідають закону або іншим нормативним актам, невідкладно вживати заходів до припинення неправомірних дій, виявляти, усувати причини та умови, які сприяли порушенням; забезпечувати поновлення порушених прав, реальне виконання прийнятих у зв'язку з заявою чи скаргою рішень; письмово повідомляти громадянина про результати перевірки заяви чи скарги і суть прийнятого рішення; вживати заходів щодо відшкодування у встановленому законом порядку матеріальних збитків, якщо їх було завдано громадянину в результаті ущемлення його прав чи законних інтересів, вирішувати питання про відповідальність осіб, з вини яких було допущено порушення, а також на прохання громадянина не пізніш як у місячний термін довести прийняте рішення до відома органу місцевого самоврядування, трудового колективу чи об'єднання громадян за місцем проживання громадянина; у разі визнання заяви чи скарги необгрунтованою роз'яснити порядок оскарження прийнятого за нею рішення; не допускати безпідставної передачі розгляду заяв чи скарг іншим органам; особисто організовувати та перевіряти стан розгляду заяв чи скарг громадян, вживати заходів до усунення причин, що їх породжують, систематично аналізувати та інформувати населення про хід цієї роботи. У разі необхідності та за наявності можливостей розгляд звернень громадян покладається на посадову особу чи підрозділ службового апарату, спеціально уповноважені здійснювати цю роботу, в межах бюджетних асигнувань. Це положення не скасовує вимоги абзацу дев'ятого частини першої цієї статті».

    Так, за вимогами ст.19 Конституції України – «Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України».

    Згіднодо вимог ст.21 Конституції України – «Усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними».

    Відповідно до вимог ст.22 Конституції України – «Права і свободи людини і громадянина, закріплені цією Конституцією, не є вичерпними. Конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані. При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод».

    При наличии вопросов обращайтесь через кнопку зеленого цвета "Звернутися".

    Всего доброго!

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Добрый день, Дмитрий!

    Ничего не оплачивайте и не реагируйте на эти заявления и требования.

    Если ваш контракт не разорван, вам должны были выплатить деньги, хотя бы бы в минимальной з.п.. за весь период трудоустройства.

    Обращайтесь.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України