Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Міграційне право, 14 серпня 2022, питання №71292 1000₴

Восстановление паспорта заграницей

Добрый день!

Есть паспорт и заграничный паспорт РФ

Есть испорченный паспорт Украины штампом РВП РФ (зарегистрирован в Луганской обл., г. Алчевск), свидетельство о рождении (1989 г.р., место рождения г. Коммунарск (Алчевск)).

Интересует вопрос по восстановлению документов Украины (паспорт и загран. паспорт), без въезда на территорию Украины. В Варшаве заработал ГП "Документ"

Подскажите пожалуйста, какие могут быть варианты?

Відповіді юристів (11)

    Алексей Клієнт рік тому

    Нахожусь в Москве, доступны варианты посещения посольств Украины в Армении, Грузии, Турции

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Олексію!

    Є ВАРІАНТ ТІЛЬКИ ІЗ ЗВЕРНЕННЯМ ДО ДИПЛОМАТИЧНОГО ПРЕДСТАВНИЦТВА УКРАЇНИ В МОЖЛИВИХ КРАЇНАХ.

    ОДНАК ВАМ МОЖЕ БУТИ ВІДМОВЛЕНО НА ПІДСТАВІ ТОГО, ЩО ВИ МАЄТЕ ГРОМАДЯНСТВО рф. І ТУТ СПРАВА НАВІТЬ НЕ У ЗБРОЙНІЙ АГРЕСІЇ рф ПРОТИ УКРАЇНИ, А В ТОМУ, ЩО В УКРАЇНІ ЄДИНЕ ГРОМАДЯНСТВО.

    ОДНАК МОЖЕТЕ СПРОБУВАТИ ЗВЕРНУТИСЬ ДО ПОСОЛЬСТВА УКРАЇНИ В ПЕВНІЙ КРАЇНІ.

    ЗАТВЕРДЖЕНО постановою Кабінету Міністрів України від 10 червня 2022 р. № 678

    ПОРЯДОК реалізації експериментального проекту щодо оформлення паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон громадянам України, які перебувають за межами України

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/678-2022-%D0%B...

    1. Цей Порядок визначає процедуру прийняття у громадян України, які перебувають за межами України (далі - особи), документів для оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого), обміну паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон розміщеним за межами України відокремленим підрозділом (філією, представництвом) державного підприємства, що належить до сфери управління ДМС та є адміністратором Єдиного державного демографічного реєстру (далі - відокремлений підрозділ).

    2. Перелік держав, у яких здійснюється прийняття відокремленим підрозділом документів для оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого), обміну паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон особам, визначається ДМС за погодженням з МЗС.

    3. Оформлення паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон особам, які набули громадянство України (за винятком випадків набуття особою громадянства України відповідно до статті 7 Закону України “Про громадянство України”), здійснюється відповідно до Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 р. № 302 “Про затвердження зразка бланка, технічного опису та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України” (Офіційний вісник України, 2015 р., № 40, ст. 1188; 2016 р., № 87, ст. 2829), Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 травня 2014 р. № 152 “Про затвердження зразка бланка, технічного опису та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон” (Офіційний вісник України, 2014 р., № 45, ст. 1188; 2017 р., № 2, ст. 38).

    4. Подання документів, дії працівників під час прийняття документів, прийняття рішення про оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого), обмін або про відмову в оформленні (у тому числі замість втраченого або викраденого), в обміні паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон, персоналізація оформлених паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон та організація їх видачі здійснюються відповідно до Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 р. № 302, Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 травня 2014 р. № 152, та Порядку реалізації експериментального проекту щодо одночасного оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого), обміну паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 травня 2022 р. № 541.

    5. Оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого), обмін паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон, документи для оформлення яких подано особами до відокремленого підрозділу, здійснюються визначеним ДМС територіальним органом/територіальним підрозділом ДМС.

    6. Передача персоналізованих бланків паспортів громадянина України, паспортів громадянина України для виїзду за кордон до відокремленого підрозділу, який здійснював приймання документів для їх оформлення, здійснюється державним підприємством, що належить до сфери управління ДМС, згідно з актами приймання-передачі.

    Персоналізовані бланки паспортів громадянина України, паспортів громадянина України для виїзду за кордон за письмовою заявою за рахунок коштів особи можуть бути надіслані державним підприємством, що належить до сфери управління ДМС, міжнародним експрес-відправленням до відокремленого підрозділу, який здійснював приймання документів.

    7. У разі подання документів для оформлення паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон у зв’язку з його обміном такий паспорт здається особою під час отримання нового паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон відповідно.

    8. У разі оформлення паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон замість викраденого особа додатково подає документ (протокол, довідку тощо), виданий компетентними органами держави, в якій викрадено такі документи, що підтверджує факт звернення особи з приводу його викрадення, з перекладом на державну мову та засвідчений в установленому порядку.

    9. Передача заяви-анкети та доданих до неї документів для оформлення паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон від відокремленого підрозділу, який здійснював приймання документів, до територіального органу/ територіального підрозділу ДМС, який його оформив, здійснюється державним підприємством, що належить до сфери управління ДМС протягом 10 робочих днів з дати видачі паспорта.

    10. У разі неотримання паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон протягом трьох місяців з дня його надходження до відокремленого підрозділу паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон разом із заявою-анкетою та долученими до неї документами повертаються згідно з актом приймання-передачі відповідному територіальному органу/ територіальному підрозділу ДМС для зберігання.

    Якщо особа не отримала оформлений паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон протягом року з дня його оформлення, працівник територіального органу/територіального підрозділу ДМС письмово за зазначеною особою адресою попереджає її про знищення паспорта в разі його неотримання протягом двох років з дня оформлення.

    Строк зберігання паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон становить два роки з дня його оформлення. Зазначений строк не включає строк дії воєнного стану в Україні або установленого на території України Кабінетом Міністрів України карантину.

    У разі неотримання паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон після закінчення строку зберігання такий паспорт знищується в установленому законодавством порядку.

    11. Паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон оформлюються у строки, встановлені законодавством, та видаються у строк до трьох місяців з дня прийняття відповідного рішення для їх оформлення.

    12. За оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого), обмін паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон справляється адміністративний збір у порядку та розмірах, що визначені законодавством.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання або Вам потрібна індивідуальна консультація, натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Олексію!

    Вам треба спргобувати звернутись до українського консульства. Наскільки мені відомо в українських дипустановах в тій же Польщі, наприклад, запрацювала в якості експеримента програма по видачі біометричних паспортів. В консульстві Вам, скорше за все допоможуть з вирішення цього питання. І доречи, зовсім не факт, що штамп РФ на українськоиму паспорті робить його недійсним!

    Будуть питання, натисніть кнопку "звернутись" біля мого фото. Розкажу все більш детально!

    Винограденко Антон Анатолійович
    Винограденко Антон Анатолійович рік тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Доброго вечора!

    Для оформлення нового документа, особі необхідно особисто прийти до однієї з трьох установ:

    • у підрозділ ДМС України;
    • у центр надання адміністративних послуг (ЦНАП);
    • у центр обслуговування громадян «Паспортний сервіс».

    ВАЖЛИВО: оформити новий паспортний документ можна за місцем звернення особи, але у тих населених пунктах, які знаходяться на підконтрольних Україні територіях, де безпекова ситуація є контрольованою.

    Для оформлення паспорта громадянина України у формі ID-картки замість втраченого або викраденого (у вашому випадку такий документ можно втратити) особа (далі – заявник) подає наступні документи:

    • заява про втрату паспорта;
    • витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань (у разі викрадення паспорта);
    • документ, що підтверджує сплату адміністративного збору, або оригінал документа про звільнення від його сплати;
    • довідка органу реєстрації встановленого зразка про місце проживання (за наявності).

    Крім того, для відновлення паспорта можуть знадобитися додаткові документи (також за наявності):

    • довідка про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків або повідомлення про відмову від його прийняття (для осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття зазначеного номера);
    • якщо є неповнолітні діти – свідоцтва про їх народження;
    • свідоцтво про шлюб або про розірвання шлюбу (за наявності);
    • довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи - для внутрішньо переміщених осіб;
    • для особи, яка не може пересуватися самостійно у зв’язку з тривалим розладом здоров’я – одна фотокартка розміром 10 х 15 сантиметрів для внесення відцифрованого образу обличчя особи шляхом сканування із застосуванням засобів Реєстру;
    • для бездомних осіб – посвідчення про взяття на облік бездомних осіб;
    • для осіб, яких не було встановлено за результатами проведення процедури встановлення особи – рішення суду про встановлення особи.

    З повним переліком документів, які можуть знадобитися для оформлення паспорта громадянина України у формі ID-картки замість втраченого або викраденого, радимо ознайомитися на офіційному веб-сайті ДМС України.

    Для оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон замість втраченого або викраденого особа (далі також – заявник) подає наступні документи:

    • паспорт громадянина України (для особи, яка досягла 14-річного віку та проживає в Україні);
    • свідоцтво про народження або документ, що підтверджує факт народження, виданий компетентними органами іноземної держави, – у разі оформлення паспорта для виїзду за кордон особі, яка не досягла 14-річного віку. Якщо батьки або один із батьків такої особи на момент її народження були іноземцями або особами без громадянства, також подається довідка про реєстрацію особи громадянином України (у разі оформлення вперше паспорта для виїзду за кордон);
    • документ, що посвідчує особу законного представника, та документ, що підтверджує повноваження особи як законного представника, – у разі подання документів законним представником, крім випадків, коли законним представником є один із батьків;
    • документи, що підтверджують сплату адміністративного збору, або оригінал документа про звільнення від його сплати;
    • одна кольорова фотокартка розміром 10-15 сантиметрів для внесення відцифрованого образу обличчя особи шляхом сканування – у разі оформлення паспорта для виїзду за кордон особі, яка не досягла 12-річного віку, або особі, яка не може пересуватися самостійно у зв’язку з тривалим розладом здоров’я та яка потребує термінового лікування за кордоном, що підтверджується медичним висновком відповідного закладу охорони здоров’я, або особі, щодо якої наявний висновок про необхідність направлення особи із складових сил оборони або сил безпеки, постраждалої у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України;
    • заява про оформлення паспорта для виїзду за кордон у зв’язку з його втратою або викраденням у довільній формі;
    • витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань (у разі викрадення паспорта для виїзду за кордон на території України)
    • документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України (за відсутності – його копія), або інформація про раніше оформлені на ім’я особи документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України - особам, які постійно проживають за кордоном, та втратили паспорт для виїзду за кордон під час перебування в Україні.

    З повним переліком документів, які можуть знадобитися для оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон замість втраченого або викраденого, радимо ознайомитися на офіційному веб-сайті ДМС України.

    У звичайному режимі відновлення внутрішнього паспорта громадянина України триває з дня оформлення нового документа та складає до 20 робочих днів, при цьому його вартість становить 372 грн., до 10 робочих днів - 498 грн.

    Вартість паспорта громадянина України для виїзду за кордон становить: протягом 20 робочих днів – 733 грн., у разі термінового оформлення (протягом 7-ми або 3-х робочих днів) – 1085 грн.

    Також при обміні втраченого чи пошкодженого паспорта додатково сплачується державне мито - 34 грн (два неоподаткованих мінімуми доходів громадян).

    У разі проведення під час оформлення процедури встановлення особи – строк оформлення паспорта може тривати до 2-х місяців.

    !! ВАЖЛИВО: на жаль, військова агресія РФ внесла корективи у процес оформлення біометричних документів для громадян України. В умовах воєнного стану є певні проблеми з дотриманням встановлених законодавством строків оформлення документів. Відтак – наразі не рекомендується оплачувати підвищену суму адміністративного збору за термінове оформлення таких документів.

    Як посвідчити особу, поки оформляється паспорт громадянина України?

    В Україні для посвідчення особи можна використовувати наступні документи:

    • закордонний паспорт (у випадку втрати ID-картки або паспортної книжечки);
    • водійське посвідчення;
    • цифрові документи в мобільному застосунку «Дія», адже вони мають таку ж юридичну силу, як їх паперовий чи пластиковий аналог;
    • «єДокумент» – це тимчасовий документ для посвідчення особи у період воєнного стану, він створюється автоматично на підставі даних із BankID або даних біометричного документа.

    У вашому випадку ви могли втратити паспорт закордоном.

    Процедура звернення до уповноважених органів внаслідок викрадення паспорта є однаковою в більшості країн. Як і в Україні, закордоном необхідно відразу звернутись до найближчого відділення поліції для складання заяви про втрату паспортного документа.

    За результатами прийому такої заяви вам має бути видана копія протоколу або довідка про тимчасову відсутність закордонного паспорта. З цією довідкою необхідно звернутися до найближчої дипломатичної чи консульської установи України для оформлення нового закордонного паспорта (актуально для громадянам України, які постійно проживають або тимчасово перебувають на території відповідної країни) або ж для отримання посвідчення особи на повернення в Україну. Після повернення додому потрібно звернутися до Міграційної служби, щоб повідомити про втрату документа та оформити новий. Тобто повернутися в Україну все ж таки буде потрібно.

    Які правила оформлення документів для громадян з окупованих територій? Як таким особам пройти процедуру ідентифікації?

    Правила оформлення біометричних документів (паспорт для виїзду за кордон та ID-паспорт) є єдиними для всіх громадян України і затверджені постановами Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 р. № 302 (ID-паспорт) та від 7 травня 2014 р. № 152 (паспорт для виїзду за кордон).

    Важливим етапом оформлення будь-якого документа є ідентифікація особи, без якої жодна особа не може бути документована. Рішення щодо оформлення документа або про відмову в його оформленні приймається за результатами ідентифікації та перевірки належності особи до громадянства України.

    Основним способом ідентифікації є отримання даних про особу з Єдиного державного демографічного реєстру, куди внесено інформацію про всіх осіб, яким оформлювалися біометричні паспорти.

    !!! ВАЖЛИВО: у разі втрати/викрадення паспорта, оформленого територіальним підрозділом ДМС, який припинив діяльність або тимчасово не здійснює свої повноваження, заявник додатково подає всі наявні документи, у тому числі – документи, що містять фотозображення особи, які дають змогу її ідентифікувати.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Олексію!

    Тілько що побачив, що Ви знаходитесь у Москві! Це все значно ускладнює. Поки Ви у РФ, у Вас мало шансів отримати новий український та зкордоний паспорти! На жаль. Вам треба потрапити як мінімум хоча б в одну з названих Вами держав, скориставшись закордоним паспортом РФ! А краще все ж таки в Польщу.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Олексій!

    У Вашій справі є нюанси, про які я не можу говорити публічно, тому якщо хочете почути від мене повну консультацію та отримати предметний алгоритм дій, натисніь зелену кнопку "звернутись" біля мого профілю. Постараюсь допомогти!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр рік тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Добрый вечер, Алексей!

    В Варшаве заработал ГП "Документ" - так. Це пов'язано з набранням чинності постановою Кабінету Міністрів України № 678 від 10 червня 2022 р., якою встановлено, що розміщений за межами України відокремлений підрозділ (центр обслуговування громадян «Паспортний сервіс») державного підприємства «Документ», що належить до сфери управління Державної міграційної служби та є адміністратором Єдиного державного демографічного реєстру, протягом двох років здійснює прийняття матеріалів для оформлення паспортних документів громадянам України, які перебувають за межами України.

    Стаціонарне обслуговування здійснюється в м. Варшава за адресою: al. Jerozolimskie 179, ТЦ Blue City. Обслуговування відвідувачів на мобільних комплексах відбувається за попереднім записом в електронну чергу. Громадяни України, які нині перебувають за кордоном, зможуть оформити id-картку, закордонний паспорт чи, навіть, скористатися новою послугою оформлення обох документів одночасно. Перелік документів для оформлення id-картки та закордонного паспорта стандартний, як і в тих «Паспортних сервісах», які знаходяться в Україні.

    ИНФОРМАЦИЯ НА РУССКОМ ЯЗЫКЕ - https://in-poland.com/v-varshave-nachali-prinimat-...

    Порядок оформлення паспортів за кордоном наступний:

    1. Прийняття документів будуть здійснювати розміщені за межами України відокремлені підрозділи держпідприємства “Документ”.

    2. Перелік держав, у яких буде здійснюватися прийняття документів, визначатиметься ДМС України за погодженням з МЗС.

    3. Оформлення паспортів буде здійснюватися відповідно до встановлених порядків їх оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта.

    4. Подання документів та дії працівників під час їх прийняття будуть здійснюватися відповідно до порядків, затверджених постановами Кабміну.

    5. Оформлення та інші операції з паспортами буде здійснювати визначений ДМС територіальний орган/підрозділ ДМС.

    6. Передачу бланків паспортів буде здійснювати державне підприємство, що належить до сфери управління ДМС, згідно з актами приймання-передачі. Бланки за письмовою заявою за рахунок коштів особи можуть бути надіслані державним підприємством, що належить до сфери управління ДМС, міжнародним експрес-відправленням до відокремленого підрозділу, який здійснював приймання документів.

    7. У разі обміну паспорта його потрібно буде здати під час отримання нового документа.

    8. У разі оформлення паспорта замість викраденого особа додатково подаватиме документ (протокол, довідку тощо), виданий компетентними органами держави, в якій викрадено такі документи, що підтверджує факт звернення особи з приводу його викрадення, з перекладом на державну мову та засвідчений в установленому порядку.

    9. Передача заяви-анкети та доданих до неї документів від підрозділу, який приймав їх, до територіального органу/підрозділу ДМС, який його оформив, буде здійснювати підприємство, що належить до сфери управління ДМС, протягом 10 робочих днів з дати видачі паспорта.

    10. Строк зберігання паспорта становить два роки з дня його оформлення. Зазначений строк не включає строк дії воєнного стану в Україні або установленого на території України Кабміном карантину. У разі неотримання паспорта він знищується в установленому законодавством порядку.

    11. Паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон будуть оформлюватися у строки, встановлені законодавством, та видаватися у строк до трьох місяців з дня прийняття відповідного рішення для їх оформлення.

    12. За оформлення чи обмін паспорта буде справлятися адміністративний збір у порядку та розмірах, що визначені законодавством.

    Детальніше ознайомитися із порядком оформлення паспортів за кордоном можна ТУТ.

    Успіхів!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Здравствуйте!

    1.

    В случае обмена паспорта гражданина Украина образца 1994 года (паспортная книжечка) на ID-карту:

    1. заявление-анкету (заполняется на месте);
    2. паспорт гражданина Украины, который подлежит обмену;
    3. документы, подтверждающие обстоятельства, в связи с которыми паспорт подлежит обмену;
    4. документы, подтверждающие уплату административного сбора и государственной пошлины;
    5. справку о постановке на учет внутренне перемещенного лица (для внутренне перемещенных лиц);
    6. документы, подтверждающие сведения для внесения информации на бесконтактный электронный носитель и в паспорт (при наличии таких документов):
    • о месте проживания – справку органа регистрации установленного образца;
    • о рождении детей – свидетельства о рождении детей;
    • о браке и расторжении брака – свидетельство о браке или свидетельство о расторжении брака, или решение суда о расторжении брака, вступившее в законную силу;
    • справку о присвоении идентификационного номера или об отказе от принятия указанного номера (для лиц, которые по своим религиозным убеждениям отказались от принятия указанного номера);
    • по письменному заявлению лица паспорт, подлежащий обмену (кроме случаев непригодности паспорта для дальнейшего использования), после приема документов может быть возвращен лицу и сдается только при получении нового паспорта.

    В случае если паспорт образца 1994 года был оформлен территориальным подразделением ГМС, который прекратил свою деятельность в результате проведения АТО или находится на временно неподконтрольной украинской власти территории, для оформления паспорта взамен утраченного/украденного дополнительно необходимо предоставить:

    • документы, подтверждающие выдачу паспорта (копия паспорта и т.д.);
    • документы, удостоверяющие личность с фото (водительское удостоверение, загранпаспорт и т.д.);
    • при отсутствии документов, удостоверяющих личность, с целью установления лица, может также быть проведена процедура установления личности, для которой необходимо присутствие 3-х близких родственников.

    При подаче документов личное присутствие лица является обязательным – при оформлении заявления-анкеты необходимо оцифровывать лицо заявителя, его подпись и отпечатки пальцев (по согласию лица или его родителей/законных представителей), вносимого в бесконтактный электронный носитель.

    Лица, зарегистрированные и проживающие на неконтролируемой территории Украины, которые не имеют справки о регистрации внутренне перемещенного лица, подают документы в любом подразделении Государственной миграционной службы или центр предоставления административных услуг на территории соответствующей области, где зарегистрировано лицо (с перечнем всех подразделений можно ознакомиться на сайте Государственной миграционной службы).

    2.

    ПОКА ТАКАЯ УСЛУГА ДОСТУПНА ТОЛЬКО В ВАРШАВЕ.

    ID-картку та/або закордонний паспорт українці матимуть змогу оформити у розміщеному за межами України відокремленому підрозділі державного підприємства «Документ» - у центрі обслуговування громадян ”Паспортний сервіс”.

    Це важливо, оскільки державне підприємство “Документ” належить до сфери управління Державної міграційної служби та є адміністратором Єдиного державного демографічного реєстру.

    У практичній площині питання реалізації постанови Уряду вирішується поетапно.

    Наразі завершуються роботи з підготовки центру ДП «Документ» у Варшаві, який планують відкрити у серпні 2022 року. Водночас уже зараз громадяни України, які перебувають за кордоном, можуть подати заяви-анкети на оформлення паспортних документів за допомогою чотирьох програмно-технічних мобільних комплексів (спеціально облаштовані мікроавтобуси), розташованих на місці майбутньої локації за адресою: Warszawa, al. Jerozolimskie 179, ТЦ “Blue City”.

    Мєньков Андрій Васильович
    Мєньков Андрій Васильович рік тому

    Юрист, 18 років досвіду

    Добрый день Алексей.

    Попробуйте обратиться в указанные Вами консульства или дипломатические представительства Украины за границей.

    Заграничные дипломатические учреждения Украины оформляют паспорта для выезда за границу гражданам Украины, постоянно проживающим или временно находящимся на территории соответствующего консульского округа.

    Зарубежными дипломатическими учреждениями оформляются паспорта с бесконтактным электронным носителем (биометрические паспорта).

    Оформление паспорта в зарубежном дипломатическом учреждении производится в срок до трех месяцев.

    Документы, подаваемые в зарубежное дипломатическое учреждение для оформления паспорта

    гражданам Украины, достигшим шестнадцатилетнего возраста, оформление паспорта осуществляется на основании заявления-анкеты, поданной лично;

    Для оформления паспорта (впервые) подаются

    1. Паспорт гражданина Украины или другой документ, удостоверяющий личность и подтверждающий гражданство Украины.

    В случае, если лицу не оформлялся документ, удостоверяющий личность, подтверждающий гражданство Украины и/или дает право на выезд из Украины и въезд в Украину, подается справка о регистрации лица гражданином Украины.

    С целью идентификации личности и проверки факта принадлежности лица к гражданству Украины также могут быть направлены запросы в соответствующий территориальный орган/территориальное подразделение Государственной миграционной службы Украины или другой орган, предприятия, учреждения, организации.

    2. Документ, подтверждающий постоянное проживание или временное пребывание гражданина Украины за границей.

    3. Соответствующие документы, подтверждающие уплату консульского сбора.

    Для оформления паспорта вместо утраченного или похищенного

    в дополнение к указанным выше документам также подается:

    документ (протокол, справка и т.п.), выданный компетентными органами государства, в котором утрачен или похищен паспорт, подтверждающий факт обращения заявителя по поводу его потери или похищения,

    документ может быть представлен без его удостоверения в установленном порядке и перевода на украинский язык,

    о потере или похищении за границей паспорта для выезда за границу заявитель обязан лично уведомить компетентные органы иностранного государства и ближайшее зарубежное дипломатическое учреждение.

    Для обмена паспорта

    в дополнение к указанным выше документам также подается:

    1. Паспорт для выезда за границу, подлежащий обмену.

    2. Документы, подтверждающие обстоятельства, в связи с которыми паспорт для выезда за границу подлежит обмену.

    Обмен паспорта производится в случаях:

    изменения информации, внесенной в паспорт для выезда за границу;

    выявление ошибки в информации, внесенной в паспорт для выезда за границу;

    истечение срока действия паспорта для выезда за границу;

    непригодности паспорта для выезда за границу для дальнейшего использования.

    В случае изменения информации, внесенной в паспорт для выезда за границу, документы для его обмена представляются в течение одного месяца с даты наступления таких обстоятельств (событий).

    3. Заявление о возвращении паспорта для выезда за границу, подлежащего обмену, после его аннулирования в связи с наличием в нем виз или в случае, если такой паспорт является основанием для получения/продления разрешительных документов на проживание в иностранном государстве.

    Выдача заявителю паспорта для выезда за границу осуществляется тем заграничным дипломатическим учреждением, которое приняло документы для его оформления.

    Для получения паспорта заявитель представляет документ, удостоверяющий личность.

    При выдаче паспорта проводится процедура верификации (сравнение биометрических данных). Заявителем проводится визуальная проверка персональных данных, внесенных в паспорт, после чего заявитель ставит подпись в анкете в подтверждение получения паспорта.

    Если заявитель не получил оформленный паспорт в течение года со дня поступления, паспорт уничтожается. Срок хранения неполученного паспорта для выезда за границу может быть продлен по письменному обращению лица с указанием окончательного срока хранения.

    Паспорт оформляется на 10 лет.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Але спочатку треба покинути територію РФ було б добре вилетіти до Стамбула , а потім куди завгодно та вирішити питання паспорту.

    Виготовити закордонний та інший паспорт можливо, паспорт на території Польщі цілком можливо. Для цього слід звернутися у відповідні консульські установи, які знаходяться у Кракові, Любліні, Варшаві та Гданську.

    Консульство робить запит в Україну до ДМС ваш документ знаходять і пересилають у консульство.

    Водночас джерело зауважує, що аби отримати схвалення на виготовлення закордонного паспорта за межами своєї країни, на це має бути чітка причина. Наприклад, втрата паспорта, отримання паспорта вперше, відсутність вільних сторінок, закінчення терміну дії і, відповідно до сьогоднішньої ситуації, відсутність паспорта і неможливість його виготовити через війну в Україні.

    Для оформлення документа до Консульства слід подати:

    • заяву-анкету, яка формується в електронному вигляді консульською посадовою особою під час видачі документів;
    • дві кольрові фотокартки розміром 3,5 х 4,5 см та одна фотокартка 10 х 15 см;
    • документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України;
    • документ або відмітка в паспорті, що підтверджує постійне проживання або тимчасове перебування громадянина України за кордоном;
    • квитанція про оплату консульського збору.

    За оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон потрібно заплатити. Але ціни є нестабільними, оскільки залежать від курсу долара США. Уточнювати їх слід у Консульстві.

    Процедура розгляду справи, а також виготовлення закордонного паспорта громадянина України у Польщі триває близько 3 місяців – це офіційно. Однак на практиці, як зазначає джерело, цей термін затягується.

    Нагадаємо, що ЄС ухвалив рішення про надання тимчасового захисту для українців. Тому ви можете перетнути кордон з українським внутрішнім паспортом, а вже по приїзду оформити закордонний паспорт, якщо буде така потреба.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Україні для посвідчення особи можна користуватися іншими документами: закордонним паспортом чи водійським посвідченням. Також можна використовувати цифрові документи в мобільному додатку «Дія». Вони мають таку саму юридичну силу, як і паперовий чи пластиковий паспорт. Більше того, на час воєнного стану у «Дії» з’явився спеціальний «єДокумент» для посвідчення особи.

    Посольство України в Туреччині (Анкара) повідомляє про відновлення прийому документів для оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

    Для оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон в посольстві України в Турецькій Республіці необхідно зареєструватись на прийом https://bit.ly/3PxhfGW. Ця умова є обов’язковою.

    Інформація про порядок оформлення паспорта , Відповідно до затверджених в установі Тарифів консульського збору, за оформлення паспорта для виїзду за кордон стягується консульський збір у розмірі:

    для дорослих – 130 доларів США (оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон – 90 доларів США та автоматизована обробка даних при оформленні паспорта громадянина України для виїзду за кордон – 40 доларів США);

    для дітей віком до 16 років - 40 доларів США (консульський збір стягується тільки за автоматизовану обробку даних при оформленні паспорта громадянина України для виїзду за кордон).

    ПЕРЕЛІК ДОКУМЕНТІВ, ЩО ПОДАЮТЬСЯ ДЛЯ ОФОРМЛЕННЯ ПАСПОРТА ГРОМАДЯНИНА УКРАЇНИ ДЛЯ ВИЇЗДУ ЗА КОРДОН

    Дорослим (з 16 років)

    1. Заява-анкета, яка формується в електронній формі консульською посадовою особою під час подачі документів;

    2. Паспорт громадянина України або інший документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України;

    3. Довідка про реєстрацію громадянином України (якщо паспорт оформлюється вперше);

    4. Документ, що підтверджує постійне проживання або тимчасове перебування громадянина України за кордоном. Це може бути один з таких документів: дозвіл на проживання (ikamet izni), дозвіл на працевлаштування (çalışma izni), договір оренди (kira sözleşmesi), довідка з адресою місця проживання в Туреччині (yerleşim yeri belgesi) тощо;

    5. Квитанції про сплату консульського збору (направлення та реквізити для сплати консульського збору надаються консульською посадовою особою після безпосереднього звернення заявника до Генерального консульства, перевірки документів та внесення його даних до паспортної системи).

    У разі оформлення паспорта замість втраченого/викраденого, надається документ (протокол, довідка), виданий компетентними органами іноземної держави, в якій втрачено або викрадено паспорт, що підтверджує факт звернення заявника з приводу його втрати або викрадення (довідка з поліції, назва документа турецькою мовою - Polis Tutanak).

    У разі зміни прізвища чи імені особи та необхідності оформлення паспорта на нове прізвище чи ім'я, додатково подаються: оригінал та копія свідоцтва про шлюб, свідоцтва про розірвання шлюбу, свідоцтва про переміну імені чи відповідного рішення суду.

    Для осіб, які тимчасово перебувають за кордоном (не зняті з реєстраційного обліку в Україні, не оформили виїзд на постійне місце проживання до Туреччини в установленому порядку) обмін паспорта у випадку зміни прізвища чи імені здійснюється лише у разі, якщо вже змінено паспорт громадянина України (внутрішній) на нове прізвище/ім’я в органах Державної міграційної служби за місцем проживання особи в Україні.

    Необхідний документ для зміни прізвища у зв’язку з одруженням - засвідчений штампом апостиль компетентним органом Туреччини та перекладений українською мовою витяг про шлюб - Formül B.

    Оформлення паспорта в закордонній дипломатичній установі відбувається у строк до трьох місяців.

    Також документи на оформлення закордонного паспорту в Туреччині можна подати в Генеральному консульстві України в Стамбулі.

    Для оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон в Генконсульстві в Стамбулі необхідно зареєструватись на прийом https://bit.ly/36J599R. Умова є обов’язковою.

    Успіхів


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України