Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Корпоративное право, 24 августа 2022, вопрос №71878 650₴

Питання таке чи можуть штраф оформляти на мене якщо я рахуюсь у відпустці по догляду за дитиною.

Доброго дня питання таке якщо я є співласником товариства і маю частку 10 відсотків,інший співлвсник має частку 90 відсотків.Я була директором фірми але пішла в дикретну відпустку, мої податкові ключі залишилися в бугалтера мого партнера і звіти він подає по моєму ключу і підпису.На нас наводять різного типу перевірки. Питання таке чи можуть штраф оформляти на мене якщо я рахуюсь у відпустці по догляду за дитиною.

Ответы юристов (10)

    Винограденко Антон Анатолійович

    Доброго дня! Якщо ви не звільнені, а як я зрозумів, то ви не звільнені та про вас є запис у ЄДРПОУ що саме ви є керівником товариства, то саме на вас будуть накладати штрафи якщо такі будуть. Так як ви у декретній відпустці ви повинні були призначити " тимчасово виконуючого обов'зки директора". Виконуючий обов'язки директора діє на підставі наказу (який ви напевно склали) та/або довіреності.

    Щоб уникнути будь-якої відповідальності вам необхідно звільнитися (через призначення нового керівника), тобто щоб у реєстрі ЄДРПОУ був запис, що керівником товариства є не Ви, а інша людина.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Вікторія!

    ЯКЩО ВИ ПЕРЕБУВАЄТЕ У "ДЕКРЕТНІЙ" ВІДПУСТЦІ, АЛЕ ТИМ НЕ МЕНШЕ, ЗВІТИ ПОДАЮТЬСЯ У ТОМУ ЧИСЛІ З ВИКОРИСТАННЯМ ВАШОГО КЕП І ПІДПИСУ, ТОДІ ВИ ТЕОРЕТИЧНО МОЖЕТЕ БУТИ СУБ'ЄКТОМ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ.

    ПОДАЧА ЗВІТІВ ЗА ВАС, ХОЧА Й З ВИКОРИСТАННЯМ ТІЛЬКИ ВАШИХ ДАНИХ, ПРИРІВНЮЄТЬСЯ ДО ВАШОЇ САМОСТІЙНОЇ ПОДАЧІ ЗВІТІВ ТА УЧАСТІ В УПРАВЛІННІ СПРАВАМИ ТОВАРИСТВА.

    ІНША СПРАВА, АБИ ВИ ПЕРЕБУВАЛИ У ВІДПУСТЦІ, І ТОВАРИСТВО НЕ ВЧИНЯЛО ЖОДНІ ДІЇ ВІД ВАШОГО ІМЕНІ.

    ТОМУ ПРИПУСКАЮ, ЩО ВИ МОЖЕТЕ ТЕОРЕТИЧНО ЗА ПЕВНИХ УМОВ БУТИ СУБ'ЄКТОМ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ.

    ОДНАК ЗНОВУ Ж ТАКИ ПРИТЯГНЕННЯ ВАС ДО ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗАЛЕЖАТИМЕ БАГАТО В ЧОМУ ВІД З'ЯСУВАННЯ ОБСТАВИН. ВИ МАТИМЕТЕ ПОВНЕ ПРАВО ПОДАТИ ЗАЯВУ ПРО ТЕ, ЩО САМОСТІЙНО НЕ ПРИЙМАЛИ УЧАСТЬ В УПРАВЛІННІ ТОВАРИСТВОМ.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання або Вам потрібна індивідуальна консультація, натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Накладенні штрафу за порушення адміністративного чи фінансового законодавства на посадову особу можливо лише в тому випадку, якщо вона в момент що визначений як час скоєння порушення дійсно виконувала службові обов'язки.

    Тобто якщо порушення було скоєння до Вашої відпустки по вагітності та пологам, то Ви можете бути притягнуті до відповідальності, незалежно від того, що на цей час, Ви фактично не виконуєте обов'язки керівника.

    Якщо ж порушення було скоєно після наказу про Вашу відпустку про вагітності та пологах, то притягнути Вас до відповідальності не можуть. Але, і це дуже важливо, повинен бути наказ, яким Ви покладаєте обов'язок виконання обов'язків керівника на іншу особу.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Промський Євгеній Сергійович

    Добрий день!

    Ситуація спірна, чи приймався по підприємству наказ про призначення виконувача обов'язки директора за вашої відсутності?

    Теоретично, можуть оштрафувати і вас, оскільки з юридичної точки зору звіти підписувати та подавали саме Ви. Для уникнення подібних ситуацій рекомендую створити бухгалтеру окремий ключ, яким вона буде подавати всі звіти.

    У разі виникнення додаткових питань натискайте кнопку "Звернутися". Буду радий допомогти.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Вікторія!

    У разі, як Ви пішли у декретну відпустку, то мусили видати наказ про виконуючого обов'язки директора на час такої відпустки. Якщо Ви досі того не зробили, то маєте видати такий наказ негайно!

    Стаття 47. Особи, які несуть відповідальність за складення податкової звітності

    "47.1. Відповідальність за неподання, порушення порядку заповнення документів податкової звітності, порушення строків їх подання контролюючим органам, недостовірність інформації, наведеної у зазначених документах, несуть:

    47.1.1. юридичні особи, резиденти або нерезиденти України, які відповідно до цього Кодексу визначені платниками податків, а також їх посадові особи.

    {Абзац перший підпункту 47.1.1 пункту 47.1 статті 47 із змінами, внесеними згідно з Законом № 466-IX від 16.01.2020 }

    Відповідальність за порушення податкового законодавства відокремленим підрозділом юридичної особи несе юридична особа, до складу якої він входить;

    47.1.2. фізичні особи - платники податків та їх законні чи уповноважені представники у випадках, передбачених законом;

    47.1.3. податкові агенти".

    В будь-якому разі на момент можливих порушень Ви не виконували обов'язки службової особи, оскільки знаходились у декретній відпустці! Отже не можете нести відповідальність за такі порушення!

    Будуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю. Мені потрібні деталі Вашої ситуації аби зробити правильній висновок та надати повну косультацю!

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Якщо у ЕДР ви є директором , то ви є відповідальною , особою, якщо ви у відпустці це має бути виданий вами наказ про призначення тво директора на час вашої відпустки.

    Якщо наказ не видавався виконувач обов язків директора не призначався виходить , що ви маєте нести відповідальність , як головна посадова особа ТОВ.

    Для уникнення подібних ситуацій рекомендую створити бухгалтеру окремий ключ, яким вона буде подавати всі звіти.

    Але директор має наказом уповноважити бухгалтера на це як вийде з відпустки.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович

    Вітаю!

    ЯКЩО БУХГАЛТЕР МАЄ ПРАВО ЗДІЙСНЮВАТИ ЗАСТУПНИЦТВО НА ЧАС ВІДСУТНОСТІ ДИРЕКТОРА (ЦЕ Є В ЄДРЮО) ТО ШТРАФУВАТИ ВАС НЕ МОЖУТЬ.

    Під час державної реєстрації підприємства, установи, організації незалежно від форми власності до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань вносяться відомості не тільки про керівника, але й про особу (заступник, головний бухгалтер тощо), яка має право здійснювати заступництво на час відсутності керівника.

    У випадку ж призначення т. в. о. керівника із числа інших працівників є необхідність внесення відповідних даних до реєстру для надання юридичної сили рішенням такого т. в. о. керівника.

    Внесення цих даних до реєстру є підтвердженням правомочності т. в. о. керівника здійснювати владно-розпорядчі функції, а саме: вчиняти правочини від імені юридичної особи, право підпису фінансових та банківських документів, у тому числі приймати та звільняти найманих працівників тощо. Відповідно звільнення т. в. о. автоматично повинно супроводжуватися внесенням змін до реєстру.

    Мєньков Андрій Васильович

    Доброго дня Вікторія.

    Якщо декретна відпустка правильно оформлена по кадрам та бухгалтерії і відображена у звітності (тобто податкова може бачити, що заробіта плата не нараховувалась), то можна спробувати оскаржити в суді накладені штрафи на тій підставі, що директор фактично не керував підприємством, бо знаходився у відпустці. Але справу можна і програти, бо власники не приймали рішення про призначення в.о., не видавався наказ директора про призначення в.о., не внесений запис в ЄДР, що в.о. є представником підприємства, не зроблені на нього електронні ключі, не відібрані зразки підписів. Взагалі фактично керував підприємством головний бухгалтер наскільки я зрозумів, то по людські, хай сплатить штраф за Вас, це ж його порушення, чи не так. Ну а юридично маєте оскаржувати або платити Ви.

    Карпенко Андрей Владимирович

    ЧИ ПОТРІБНО ОФОРМЛЯТИ ЕЛЕКТРОННИЙ ПІДПИС НА Т.В.О. ДИРЕКТОРА?

    Оформляти електронний підпис потрібно тільки в тому випадку, якщо в цьому є необхідність (наприклад, якщо т.в.о. директора буде вповноважений підписувати обов’язкову звітність або інші документи, складені в електронній формі). Якщо ж у період виконання обов’язків директора такі документи підписуватися не будуть, тоді й окремий електронний підпис оформляти не потрібно.

    Не забудьте, що про оформлення електронного підпису на т.в.о. директора потрібно повідомити податковий орган за основним місцем обліку підприємства (п. 3, 4 розд. ІІІ Порядку, затвердженого наказом Мінфіну від 06.06.17 р. № 557, далі – Порядок № 557). У цьому випадку до податкового органу подається повідомлення за формою, наведеною в додатку 2 до Порядку № 557. Див. із цього приводу також роз’яснення ДПС у ЗІР (категорія 129.03).

    ЧИ МОЖЕ Т.В.О. ДИРЕКТОРА СКОРИСТАТИСЯ ЕЛЕКТРОННИМ ПІДПИСОМ ДИРЕКТОРА?

    У жодному випадку! Адже підпис носить особистий характер. Тому, якщо треба, оформіть електронний підпис на т.в.о. директора.

    ЧИ МОЖЕ САМ ДИРЕКТОР ПІД ЧАС СВОЄЇ ВІДПУСТКИ ПІДПИСАТИ ПОДАТКОВУ ЗВІТНІСТЬ, ЩОБ НЕ ОФОРМЛЯТИ ЕЛЕКТРОННИЙ ПІДПИС НА Т.В.О.?

    Ні, під час своєї відпустки директор не має права підписувати податкову звітність та інші документи. Цей момент зазначає у своєму листі Мінсоцполітики від 17.10.16 р. № 376/06/186-16: керівник не може виконувати посадові обов’язки, оскільки відпустка є формою відпочинку, який гарантується всім працівникам відповідно до ст. 45 Конституції.

    А підписання податкової звітності керівником у період відпустки може бути чревате пред’явленням претензій:

    • з одного боку – органами Держпраці, оскільки не дотримується трудове законодавство (відповідно це штрафи, передбачені ст. 265 КЗпП);
    • з іншого боку – податковими органами, які можуть поставити під сумнів дійсність поданої податкової декларації (а тут уже штрафи, передбачені Податковим кодексом).
    Карпенко Андрей Владимирович

    На сьогодні є дві абсолютно протилежні позиції державних органів щодо вказаного питання.

    Перша позиція викладена в листі Державної служби України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва від 17.10.2014 № 8361: «Відповідно до частини четвертої статті 57 Господарського кодексу України Статут суб'єкта господарювання повинен містити відомості про його найменування, мету і предмет діяльності, розмір і порядок утворення статутного капіталу та інших фондів, порядок розподілу прибутків і збитків, про органи управління і контролю, їх компетенцію, про умови реорганізації та ліквідації суб'єкта господарювання, а також інші відомості, пов'язані з особливостями організаційної форми суб'єкта господарювання, передбачені законодавством. Статут може містити й інші відомості, що не суперечать законодавству.

    Тобто керівник підприємства є виконавчим органом управління юридичної особи, який діє на підставі Статуту і повноваження його припиняються у спосіб, визначений у Статуті. З часу його призначення (обрання) на посаду та до звільнення з посади його службові повноваження не припиняються.

    Факт надання відпустки керівнику, крім випадку, коли його повноваження передаються іншому працівникові у порядку тимчасового заміщення, не припиняє його посадових повноважень».

    Зовсім протилежна позиція викладена в листі Міністерства соціальної політики України від 17.10.2016 № 376/06/186-16 «Щодо тимчасового виконання обов'язків відсутнього працівника»:

    «Тимчасове виконання обов'язків за посадою відсутнього працівника покладається на іншого працівника наказом (розпорядженням) по підприємству, установі, організації.

    Згідно із роз'ясненням Державного комітету Ради Міністрів СРСР з питань праці та заробітної плати, Секретаріату Всесоюзної Центральної Ради Професійних Спілок від 29.12.65 р. № 30/39 "Про порядок оплати тимчасового заступництва" (зі змінами, внесеними постановою Держкомпраці СРСР і Секретаріату ВЦРПС від 11.12.86 р. N 521/30-18), що діє в Україні на підставі постанови Верховної Ради України від 12.09.91 р. "Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу РСР" тимчасовим заміщенням вважається виконання службових обов'язків за посадою тимчасово відсутнього працівника, коли це викликано виробничою необхідністю.

    Відповідно до статті 65 Господарського кодексу України управління підприємством здійснюється відповідно до його установчих документів на основі поєднання прав власника щодо господарського використання свого майна і участі в управлінні трудового колективу.

    Власник здійснює свої права щодо управління підприємством безпосередньо або через уповноважені ним органи відповідно до статуту підприємства чи інших установчих документів.

    Керівник (головний бухгалтер) підприємства передусім є посадовою особою, яка перебуває з підприємством, установою, організацією у трудових відносинах, що регулюються нормами трудового законодавства України.

    У період відпустки керівник (головний бухгалтер) не може виконувати посадові обов'язки, оскільки відпустка є формою відпочинку, що гарантується усім працівникам (стаття 45 Конституції України).

    У період відпустки працівник не може бути притягнений до відповідальності за неналежне виконання своїх обов'язків, а тому його повноваження на цей період мають бути припинені.

    Неможливість виконання працівником своїх обов'язків під час відпустки можна обґрунтувати також тією обставиною, що статтею 79 Кодексу законів про працю України передбачена можливість відкликання працівника з відпустки у встановленому порядку. Також законодавством передбачена можливість суміщення посад та виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника. Для виконання функцій керівника (головного бухгалтера) на час його відпустки може бути призначений виконувач обов'язків керівника (головного бухгалтера), який користується усіма повноваженнями керівника (головного бухгалтера), у тому числі правом підпису».


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України