Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Предпринимательское право, 26 августа 2022, вопрос №71970 450₴

Чи можно українському ТОВ продавати товари по моделі дропшиппінгу в Америці та Європі

Я підприємець, займаюсь розробкою сайту для продажі товарів в Америці та Європі по моделі дропшиппінгу (товари кінцевому клієнту відправляє сам оптовий постачальник, моя відповідальність це тільки отримати замовлення кінцевого клієнту). І постачальник, і сайт через який я роблю свій магазин потребують фіскальну інформацію (в особливості VAT). Підкажіть таке можливо? Більш того є можливість відкрити ТОВ в Європі, але податки я хотів би платити саме Україні.

Ответы юристов (9)

    Карпенко Андрей Владимирович
    11.1%

    Здравствуйте!

    ВАМ ДОСТАТОЧНО ОТКРЫТЬ ФОП 3-Й ГРУППЫ.

    При открытии ФОП необходимо при регистрации указать КВЭД.

    В Вашем случае подходят следующие коды:

    1. 62.09 Другая деятельность в сфере информационных технологий и компьютерных систем.
    2. 63.11 Обработка данных, размещение информации на веб-узлах и связанная с ними деятельность.
    3. 63.12 Веб-порталы.
    4. 63.99 Предоставление других информационных услуг.

    Одним из инструментов для получения платежей от иностранных клиентов является платежная система Payoneer. В 2012 году Payoneer получила лицензию от Европейской комиссии, что дало ей статус финансового учреждения для проведения финансовых операций с контрагентами. Payoneer позволяет принимать платежи от клиентов со всего мира, хранить и перечислять деньги на банковский счет и делать переводы внутри сети.

    Переводы внутри сети, финансовые операции со счета в системе, украинские фискальные органы не видят.

    Политика финансового мониторинга внутри платежной системы Payoneer не находятся в юрисдикции законодательства Украины.

    Платежная система Payoneer законна в Украине.

    В соответствии с украинскими законодательными актами, а также разъяснениями НБУ, использование платежной системы Payoneer в Украине легально. Некоторые выдержки из законодательства Украины на этот счет:

    • резиденты Украины имеют право открывать счета в иностранных небанковских финансовых учреждениях и совершать через такие счета валютные операции (ст. 4 п.3 Закона Украины «Про валюту и валютные операции»);
    • резиденты Украины — физические и юридические лица — имеют право заключать соглашения с резидентами и/или нерезидентами и выполнять обязательства, связанные с этими соглашениями, в национальной или иностранной валюте, в том числе открывать счета в финансовых учреждениях других стран (ст. 2.1.1 Закона Украины «Про валюту и валютные операции»).

    КАКИЕ ПЛАТЕЖИ БУДУТ ПРОХОДИТЬ ВНУТРИ СИСТЕМЫ, УКРАИНСКИЕ ФИСКАЛЬНЫЕ ОРГАНЫ ВИДЕТЬ НЕ БУДУТ. БУДУТ ВИДНЫ ТОЛЬКО СУММЫ, КОТОРЫЕ ВЫ БУДЕТЕ ВЫВОДИТЬ НА СЧЕТ ФОП. ПОКАЗУЙТЕ В ИНВОЙСАХ 63.99.

    НЕ ПОКАЗЫВАЙТЕ ДВИЖЕНИЕ СРЕДСТВ ВНУТРИ СИСТЕМЫ ВООБЩЕ.

    Если Вы не будете выводить средства на свои счета в банках Украины, то вопросов со стороны финмониторинга Украины к Вам не будет.

    Если вы планируете получать предпринимательский доход через Payoneer, и еще не зарегистрированы в этой платежной системе, то для получения оплаты от клиента вам необходимо оформить бизнес-аккаунт, (для ФОП эта возможность появилась совсем недавно).

    Перед тем, как ваш клиент перечислит на ваш бизнес-аккаунт денежные средства, ему нужно выставить соответствующий счет (Invoice) с вашими реквизитами Payoneer.

    Когда денежные средства поступят на бизнес-аккаунт Payoneer, их необходимо вывести на свой текущий валютный счет ФОП в украинском банке. Обратите внимание, что денежные средства в иностранной валюте нужно выводить на соответствующий валютный счет в иностранной валюте в украинском банке.

    То есть, если вам перевели на счет Payoneer средства в американских долларах, то выводить их можно исключительно на свой текущий счет ФОП в американских долларах в украинском банке.

    Вывод средств из сервиса Payoneer клиент проводит самостоятельно на реквизиты валютного счета в соответствующей валюте. Фактически по счету предпринимателя пройдет поступление выручки в иностранной валюте. В назначении платежа нам нужно указать тот тип поступления, который нам нужен: выручка за товар или за услуги.

    Назначение платежа «выведение средств из системы Payoneer» менее удачное. Такая формулировка говорит о том, что в этой самой системе еще осталось много денег, которые не попали в учет и налогообложение предпринимателя.

    Является ли эта операция внешнеэкономической деятельностью? Да. Подлежит ли она валютному надзору в банке? Да. Но может быть снята с такого надзора довольно быстро. Банк вправе потребовать копию инвойса, подтверждающего платеж.

    Валютный надзор. Согласно постановлению НБУ от 2 января 2019 года № 7 «Об утверждении Инструкции о порядке валютного надзора банков за соблюдением резидентами предельных сроков расчета по операциям по экспорту и импорту товаров» не подлежат валютному надзору операции, сумма которых не превышает незначительного размера. Со вступлением 28 апреля 2020 года в силу в новой редакции Закона Украины «О предотвращении и противодействии легализации (отмыванию) доходов, полученных преступным путем, финансирования терроризма и финансирования распространения оружия массового уничтожения» порог незначительной операции повышен до суммы 400 000 грн. или её эквивалента в других валютах. Банк завершает валютный надзор соблюдения предельных сроков расчетов, если экспортная или импортная операция не превышает незначительной суммы. Таким образом, сделки на сумму в пределах 400 000 грн. или эквивалент в иностранной валюте, снимаются с валютного надзора в день поступления средств.

    Второе. Особенности распоряжения валютой. Поступившая на предпринимательский счет валюта является полностью вашей. Какие-либо квоты обязательной продажи валюты уже отменены. Но снять наличные со счета предпринимателя в валюте не получится, существует запрет. Нам сложно прокомментировать природу такого запрета, но считается, что выводить в виде чистого дохода предприниматель может только национальную валюту.

    Что можно сделать с этими деньгами? Отправить нерезиденту в оплату за что-то или продать на межбанковском валютном рынке за гривну по курсу межбанка с последующим снятием в гривне.

    Третье. Учет и налогообложение поступлений. Предприниматель ведет учет в книге доходов, записывая поступления средств общей суммой итогом за день. Доход от поступлений в иностранной валюте пересчитывается в гривны по курсу НБУ на дату поступления средств, этот гривневый эквивалент виден в выписке банка.

    Ошибочно ли брать в расчет курс продажи валюты, а не курс НБУ? Да, это неправильно, но для предпринимателей второй группы ЕН может быть несущественно, так как они платят фиксированный налог, зарабатывая средства в пределах лимита для своей группы. Для ФОП на ЕН 3 группы неверный курс для подсчета дохода может повлиять на сумму налога, так как налог составляет 5%, и при занижении суммы выручки может быть небольшая недоплата.

    Выявить такую неточность можно только при плановой проверке предпринимателя.

    Нужен ли предпринимателю акт выполненных работ или накладная?

    Не всем. Если гонорары за услуги не превышают предела незначительной суммы (до 400 000 грн.), акт выполненных работ для учета не нужен. В инвойсе, который выставляется за услуги, можно указать, что его оплата подтверждает оказание услуг в полном объеме.

    С доходов фрилансера нужно платить налоги. Если фрилансер оформился как ФОП 3-й группы, он должен сдавать налоговую декларацию раз в квартал. Заполнить ее можно онлайн или в бумажном варианте. Онлайн — удобнее, но в таком случае вам нужна будет электронная подпись (ЭЦП). Сформировать налоговую декларацию по единому налогу можно в электронном кабинете налогоплательщика, раздел — «Введення звітності». Можно подать и через другие онлайн-сервисы.

    Сначала необходимо выбрать форму декларации — F0103307 за отчетный период.

    ФОП 3-й группы заполняют налоговые декларации нарастающим итогом: первый квартал, полугодие, три квартала и год.

    В строках 1-8 налоговой декларации необходимо указать вид декларации, а также период отчета и регистрационные данные ФОП. Затем, в разделе I «Загальні показники підприємницької діяльності» необходимо указать фактическое число сотрудников за отчетный период, если таковые были, и перечислить КВЭД, по которым у ФОП поступал доход в отчетном периоде.

    Далее, в разделе IV «Показники господарської діяльності для платників єдиного податку третьої групи» в строке 06 необходимо отразить показатели дохода за текущие три квартала на общую сумму нарастающим итогом. Например, если в полугодии был доход — 200 000 грн, а в третьем квартале доход — 100 000 грн, в налоговой декларации за 3 квартала необходимо указывать — 300 000 грн.

    Далее рассчитать единый налог в разделе V «Визначення податкових зобов’язань по єдиному податку». В строках 11,12 указать единый налог за все три квартала нарастающим итогом — 15 000 грн, строка 13 — указать единый налог за прошлый отчетный период (полугодие) — 10 000 грн. И в итоге, в строке 14 — сумма единого налога, которую необходимо заплатить в бюджет в этом отчетном периоде — 5000 грн. Данные по показателям предпринимательской деятельности и расчету единого налога на этой строке завершены.

    Приложение 1 для расчета ЕСВ

    Отчитываться по ЕСВ нужно по итогам года. Впервые указывать данные по ЕСВ в единой отчетности в приложении 1 в составе декларации ФОПам 3-й группы необходимо за IV квартал 2021, срок подачи — до 9 февраля 2022 года.

    Как подавать налоговую декларацию по единому налогу

    • В электронном виде. Через несколько минут после отправки вам поступит квитанция №1 о том, что на сервер налоговой поступил ваш отчет. Если квитанция №2 приходит со статусом «принято» — значит, в налоговой замечаний нет. «Не принято» — с описанием, что именно не так с вашей декларацией. Вы просто исправляете ошибки и отправляете отчет еще раз.
    • В бумажном варианте. Заполняете два одинаковых экземпляра и несете в налоговую лично или направляете заказным письмом с описью вложения, но не позднее, чем за пять дней до последнего дня подачи, в таком случае Декларация будет считаться сданной.

    Какие первичные документы должен иметь ФОП 3-й группы на едином налоге, предоставляющий услуги нерезидентам Украины

    Для ФОП, предоставляющему услуги в сфере IT, для подтверждения источника происхождения своего предпринимательского дохода, а также законности данного дохода и отражения его в своих дальнейших отчетах, необходимо иметь следующие первичные документы:

    • выписки банка (небанковского финучреждения) с текущего счета ФОП, за соответствующий отчетный период, в котором отражен этот доход;
    • счета-фактуры (Invoice), по которым была осуществлена оплата ФОП за предоставленные услуги.
    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    4.4%

    Доброго дня.

    Для покупок в Європі та Америці - включення в ціну товару VAT (ПДВ), є одним із умов проведення продажу товарів. Тому така фіскальна інформація є умовою для здійснення торгових операцій. Так як саме Ви, отримувач платежу за товар формуєте ціну товару для клієнта включно VAT (ПДВ).

    В зв'язку з цим, в залежності від законодавства країни, резидентом якої є ваш постачальник та сайт, надання такої інформації або прямо встановлена законодавством або є наслідком загальних вимог.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    22.2%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Марко!

    Давайте разом розберемося, яка система оподаткування буде для Вас набільш прийнятною!

    Почнемо з азов, тобто з видів податків...

    Досить умовно, всі податки з бізнесу, в тому числі Вашого, можна розділити на 4 групи:

    Прямі податки,

    Непрямі податки,

    Податки, пов’язані з оплатою праці,

    та Інші податки.

    Розмір прямих податків залежить від фінансових результатів діяльності (прибутку або доходу). До них належать податок на прибуток підприємств, податок на доходи фізичних осіб – підприємців та єдиний податок.

    Непрямі податки не пов’язані з прибутковістю бізнесу. Їх розмір залежить від обсягів виробництва та реалізації товарів або послуг. До них належать податок на додану вартість (ПДВ) та акцизний податок.

    Коли йде мова про вибір системи оподаткування, то на увазі перш за все маються прямі податки, а також непрямі податки. Податки, пов’язані з оплатою праці найманих працівників, та більшість інших податків не залежить від обраної системи оподаткування, а визначається наявністю чи відсутністю у компанії відповідних об’єктів оподаткування.

    У вас є такий вибір:

    Загальна система оподаткування (з ПДВ або без – залежить від обсягів реалізації);

    Єдиний податок без ПДВ;

    Єдиний податок 3-ї групи з ПДВ.

    Слід мати на увазі, що деякі види діяльності не дозволяють застосування єдиного податку (спрощеної системи оподаткування). До них належать всі види фінансового посередництва, виробництво та продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу пива та столових вин), видобуток корисних копалин, виробництво дорогоцінних металів, реалізація антикваріату, та деякі інші види діяльності.

    ФОП

    ЗАГАЛЬНА СИСТЕМА ОПОДАТКУВАННЯ ДЛЯ ФОП У МИРНИЙ ЧАС.

    Фізична особа – підприємець, який обрав загальну систему оподаткування сплачує такі податки з чистого доходу (тобто різниці між виручкою та документально підтвердженими витратами):

    податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків,

    єдиний соціальний внесок (ЄСВ) за ставкою 22 відсотки, та

    військовий збір за ставкою 1,5 відсотки.

    Сукупна ефективна ставка оподаткування чистого доходу підприємця становить 34 відсотки (в силу специфічних правил розрахунку, вона дещо менша за суму ставок трьох податків).

    Крім цього, підприємець на загальній системі оподаткування має сплачувати ПДВ, але тільки після того, як сума його виручки перевищить 1 мільйон грн. за 12 місяців. До того моменту він може або не платити податок на додану вартість взагалі, або добровільно зареєструватися платником ПДВ.

    Ставка ПДВ складає 20 відсотків різниці між вартістю реалізованих товарів та послуг та вартістю товарів та послуг, придбаних у платників ПДВ. На медикаменти діє пільгова ставка 7 відсотків. На практиці сума ПДВ, яка підлягає сплаті до бюджету, обчислюється за досить складними правилами. Але доволі приблизно можна вважати, що вона дорівнює 1/6 (16,67%) суми чистого доходу (до вирахування прямих податків) та витрат на оплату праці (включаючи податки на фонд оплати праці).

    Як бачите, сукупне податкове навантаження підприємця на загальній системі оподаткування досить велике. Крім того, сам розрахунок суми податків доволі складний. Тому у багатьох випадках є сенс розглянути застосування спрощеної системи оподаткування.

    СПРОЩЕНА СИСТЕМА ОПОДАТКУВАННЯ ДЛЯ ФОП У МИРНИЙ ЧАС.

    Для ФОП існує три групи єдиного податку, ставка єдиного податку залежить від обраної групи.

    ПЕРША ГРУПА – це підприємці без найманих працівників, що здійснюють роздрібну торгівлю на ринках або надання побутових послуг населенню. Друга група єдиного податку – підприємці, що мають не більше 10 найманих працівників та займаються торгівлею, виробництвом, наданням побутових послуг населенню та платникам єдиного податку, утримують кафе та ресторани. Всі інші підприємці належать до третьої групи.

    Крім обмежень за видами діяльності та кількістю найманих працівників, існують і обмеження щодо максимальної річної суми виручки підприємців – платників єдиного податку:

    1 група – 300 тис. грн.;

    2 група – 1 млн. 500 тис. грн.;

    3 група – 5 млн. грн.

    Для ФОП 3-ї групи ставка єдиного податку встановлена у відсотках від виручки (5 відсотків), а для ФОП 1-ї та 2-ї груп – у фіксованій щомісячній сумі, що встановлюється органами місцевого самоврядування (не більше 10% прожиткового мінімуму для 1-ї групи та не більше 20% мінімальної зарплати для 2-ї групи ФОП).

    Крім єдиного податку, підприємці всіх груп сплачують ЄСВ у фіксованій сумі, що дорівнює 22 відсотка мінімальної заробітної плати (станом на 1 січня 2018 року це становить 819.06 грн. на місяць).

    Підприємці – платники єдиного податку не зобов’язані сплачувати податок на додану вартість, але ФОП 3-ї групи може добровільно зареєструватися платником ПДВ. В такому випадку він сплачуватиме єдиний податок за зменшеною ставкою (3 відсотка замість 5).

    ВИБІР СИСТЕМИ ОПОДАТКУВАННЯ ДЛЯ ФОП У МИРНИЙ ЧАС.

    Яка система оподаткування є найбільш привабливою для використання?

    На перший погляд відповідь є очевидною – спрощена система оподаткування. Але це не завжди вірно. Щоб більш-менш точно розрахувати суму податків, яку треба буде заплатити у випадку обрання тієї чи іншої системи оподаткування, необхідно знати прогнозні суми виручки та витрат, що не завжди можливо. Але для типових випадків ми можемо надати рекомендації, базуючись на знанні типових економічних показників, навіть без проведення точних розрахунків.

    Якщо ви плануєте надавати бізнес-послуги, обирайте 3 групу єдиного податку, без ПДВ (за ставкою 5 відсотків), а якщо виключно побутові послуги – то першу або другу групу, залежно від наявності найманих працівників та запланованого обсягу виручки.

    У разі здійснення роздрібної торгівлі (крім торгівлі алкоголем, тютюном, пальним, автомобілями, ювелірними виробами), обирайте 2 групу єдиного податку. Якщо ви здійснюєте роздрібну торгівлю пивом або столовими винами, ви теж можете обрати цю групу.

    Якщо ви плануєте продавати підакцизні товари (алкоголь, тютюн, автомобілі), вам доведеться здійснювати цю діяльність на загальній системі оподаткування, але якщо виручка за 12 місяців не перевищує 1 млн. грн., то вам при цьому не обов’язково реєструватися платником ПДВ.

    Якщо ви плануєте продавати ювелірні вироби, то вам буде вигідніше бути платником єдиного податку 3-ї групи (за умови, що ваша націнка складає не менше за 20 відсотків роздрібної ціни).

    Також обирайте 2 групу, якщо плануєте здійснювати виробництво товарів (крім підакцизних) у невеликих обсягах (менше 1,5 млн. грн. на рік). Якщо ж ваші обсяги перевищують цей показник (але не більше 5 млн. грн. на рік), доцільно обрати:

    єдиний податок 3-ї групи за ставкою 3 відсотки, зі сплатою ПДВ, у разі придбання сировини та матеріалів у платників ПДВ;

    єдиний податок 3-ї групи за ставкою 5 відсотків, без сплати ПДВ, у разі придбання сировини та матеріалів у неплатників ПДВ.

    У разі здійснення оптової торгівлі у обсягах більше 5 млн. грн. на рік вам доведеться обрати загальну систему оподаткування з ПДВ, але якщо виручка не перевищує цю суму, ви маєте вибір – обрати загальну систему або спрощену. В такому разі:

    Оберіть загальну систему оподаткування, якщо ваша маржа менша за 15 відсотків ціни продажу;

    Якщо вашими покупцями є неплатники ПДВ, а ваша маржа більша за 20 відсотків ціни продажу, обирайте спрощену систему за ставкою 5 відсотків (без ПДВ);

    Якщо ви придбаваєте товари у платників ПДВ та реалізуєте також платникам ПДВ, а ваша маржа більша за 20 відсотків ціни продажу, оберіть спрощену систему із сплатою ПДВ, ставка єдиного податку складатиме при цьому 3 відсотка

    ЗМІНИ ДО ПОДАТКОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА ЩОДО СПРОЩЕНОЇ СИСТЕМИ НА ЧАС ВІЙНИ

    У зв'язку з військовою агресією рф проти України Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану», яким підрозділ 8 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу доповнено пунктом 9, який визначає особливості справляння єдиного податку під час воєнного, надзвичайного стану на території України.

    З 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, положення розділу XIV Кодексу застосовуються з урахуванням особливостей, зокрема, платниками єдиного податку третьої групи можуть бути ФОП та юридичні особи - суб'єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, в яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 10 мільярдів гривень. Без обмежень щодо кількості осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах.

    Не зможуть обрати спрощену систему оподаткування зі сплатою єдиного податку за ставкою 2% доходу:

    суб'єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи- підприємці), які здійснюють:

    - діяльність з організації, проведення азартних ігор, лотерей (крім розповсюдження лотерей), парі (букмекерське парі, парі тоталізатора);

    - обмін іноземної валюти;

    - виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов'язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин);

    - видобуток, реалізацію корисних копалин;

    страхові (перестрахові) брокери, банки, кредитні спілки, ломбарди, лізингові компанії, довірчі товариства, страхові компанії, установи - накопичувального пенсійного забезпечення, інвестиційні фонди і компанії, інші фінансові установи, визначені законом; реєстратори цінних паперів;

    представництва, філії, відділення та інші відокремлені підрозділи юридичної особи, яка не є платником єдиного податку;

    фізичні та юридичні особи - нерезиденти.

    Форма заяви про застосування спрощеної системи оподаткування затверджена наказом Міністерства фінансів України від 16 липня 2019 року № 308.

    Для новостворених зареєстрованих в установленому законом порядку суб'єктів господарювання термін для подання Заяви становить 10 днів з дня державної реєстрації. Такі суб'єкти господарювання вважатимуться платниками єдиного податку третьої групи з дня їх державної реєстрації.

    Діючі суб'єкти господарювання з метою обрання спрощеної системи оподаткування зі ставкою 2% доходу також можуть подати до контролюючого органу Заяву.

    У спеціальному полі «ставка у відсотках до доходу» рядка 5.1.1 «Обрана ставка єдиного податку під час переходу на спрощену систему оподаткування» Заяви зазначається ставка у розмірі 2% єдиного податку.

    Відсоткова ставка для платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, визначені пунктом 9 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу, встановлюється у розмірі 2% доходу.

    Такі платники звільняються від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з таких податків і зборів:

    1) податку на прибуток підприємств, крім випадків, передбачених абзацами другим і третім підпункту 133.1.1 та підпунктом 133.1.4 пункту 133.1 статті 133 Кодексу;

    2) ПДФО у частині доходів (об'єкта оподаткування), що отримані в результаті господарської діяльності платника єдиного податку (фізичної особи) та оподатковані згідно з главою 1 розділу XIV Кодексу;

    3) ПДВ з операцій з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України;

    4) земельного податку за земельні ділянки, що використовуються платниками єдиного податку третьої групи зі ставкою у розмірі 2 відсотки доходу для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм), позичку, на іншому праві користування).

    Крім того, платниками єдиного податку третьої групи зі ставкою у розмірі 2 відсотки доходу, тимчасово, на період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, у якому припинено або скасовано воєнний, надзвичайний стан, не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки (земельні частки (паї)), що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, та перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, а також за земельні ділянки (земельні частки (паї)), визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.

    Для платників податків, у т. ч. для платників єдиного податку третьої групи зі ставкою у розмірі 2 відсотки доходу, передбачено звільнення від нарахування та сплати:

    -загального мінімального податкового зобов'язання за земельні ділянки, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, та/або за земельні ділянки, визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди, за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки;

    -екологічного податку за об'єкти оподаткування, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації.

    Платники єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені цим пунктом, звільняються від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з ПДВ з операцій з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України.

    Таким чином, застосування ставки податку у розмірі 2 відсотки доходу передбачає включення ПДВ до складу єдиного податку (як у випадку застосування ставки єдиного податку у розмірі 5 відсотків доходу).

    Суб'єктам господарювання, які оберуть третю групу єдиного податку зі ставкою 2 відсотки доходу та на час переходу на спрощену систему оподаткування перебуватимуть у статусі платника ПДВ, реєстрація платника ПДВ не анулюється, а є призупиненою.

    При цьому такі платники податку позбавляються права на складання податкових накладних та розрахунків коригування за операціями, дата виникнення податкових зобов'язань за якими припадає (припадала) на період перебування такого суб'єкта господарювання на третій групі єдиного податку зі ставкою 2 відсотки доходу.

    Після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України платники єдиного податку третьої групи, які на день припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України використовували особливості оподаткування, встановлені пунктом 9 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу, з першого дня місяця, наступного за місяцем припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, втрачають право на використання особливостей оподаткування, передбачених цим пунктом, і автоматично вважаються такими, що застосовують систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання особливостей оподаткування, передбачених цим пунктом.

    Крім того, платники єдиного податку мають право самостійно відмовитись від використання особливостей оподаткування, передбачених пунктом 9 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу, з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому було прийнято таке рішення, або втрачають право на використання таких особливостей оподаткування з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому було перевищено передбачений Кодексом граничний обсяг доходу (10 млрд гривень).

    СПРОЩЕНА СИСТЕМА ОПОДАТКУВАННЯ ДЛЯ ТОВ.

    На відміну від підприємців, які можуть застосовувати одну з трьох груп єдиного податку, юридичні особи обмежені у своєму виборі лише 3-ю групою. Ставка податку для них складає 5 відсотків від обороту, а у разі добровільної реєстрації платником ПДВ – 3 відсотки.

    Обмеження щодо максимальної річної суми виручки для юридичних осіб – платників єдиного податку таке саме, як і для ФОП 3-ї групи, тобто 5 млн. грн.

    ВИБІР СИСТЕМИ ОПОДАТКУВАННЯ ДЛЯ ТОВ.

    Для юридичної особи правильний вибір системи оподаткування є більш складним завданням, ніж для підприємця – фізичної особи. Найбільш точно це можна зробити шляхом порівняння результатів розрахунків кількох альтернативних варіантів з використанням прогнозних сум доходів та витрат. За відсутності таких даних можна лише надати рекомендації загального характеру. Отже:

    Якщо ваша маржа (різниця між виручкою та витратами) менша за 10-12 відсотків – завжди обирайте загальну систему;

    Якщо ваша маржа більша за 25-30 відсотків – однозначно оберіть спрощену систему;

    Якщо ваша маржа складає 15-20 відсотків – оберіть загальну систему, якщо ви не є платником ПДВ, у разі ж сплати ПДВ краще буде обрати спрощену систему.

    ОТЖЕ У ВАЩОМУ ВИПАДКУ ВСЕ ЗАЛЕЖИТЬ ВІД ТОГО, ЯКУ САМЕ СПЕЦИФІКУ МАЄ ВАШ БІЗНЕС:

    ЯК Я РОЗУМВЮ - ЦЕ ПОСЛУГИ.

    КРІМ ТОГО, ПОТОЧНИХ ВИТРАТ У ВАС ПРАКТИЧНО НЕ МАЄ.

    Тепер більш конкретно!!!

    Скорше за все, Вам буде вигідно працювати на ФОП 3-ої групи по спрощеній системі оподаткування. Ваш основний договір за специфікою посереднецьких послуг - це ДОГОВІР КОМІСІЇ!

    Проте в цьому випадку іноді навіть не потрібен договір. Оскільки Ви переважно знаходитесь у сфері ЗЄД, то Вам достатньо виставляти інвойси-оферти, які не потребують підписання договору взагалі!

    ДУМАЮ, ЩО ДЛЯ ПОВНОЇ І ПРЕДМЕТНОЇ КОНСУЛЬТАЦІЇ НАМ ВАРТО ПОСПІЛКУВАТИСЬ ПРИВАТНО БЕЗ ЗАДІЯННЯ ВСЬОГО СВІТУ, ЯК ОЦЕ НА ДАНИЙ МОМЕНТ!

    ТОМУ РАДЖУ НАТИСНУТИ КНОПКУ "ЗВЕРНУТИСЬ" БІЛЯ МОГО ПРОФІЛЮ, ТОДІ Я ЗМОЖУ З ВАМИ ЗВ'ЯЗАТИСЯ ПО ТЕЛЕФОНУ!

    Мєньков Андрій Васильович
    11.1%

    Доброго дня Марко!

    Відповідно до статті 3 Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність" суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності в Україні є, зокрема:

    - фізичні особи - громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства, які мають цивільну правоздатність і дієздатність згідно з законами України і постійно проживають на території України;

    - юридичні особи, зареєстровані як такі в Україні і які мають постійне місцезнаходження на території України (підприємства, організації та об'єднання всіх видів, включаючи акціонерні та інші види господарських товариств, асоціації, спілки, концерни, консорціуми, торговельні доми, посередницькі та консультаційні фірми, кооперативи, кредитно-фінансові установи, міжнародні об'єднання, організації та інші), в тому числі юридичні особи, майно та/або капітал яких є повністю у власності іноземних суб'єктів господарської діяльності.

    Відповідно до статті 4 вказаного Закону одним із видів зовнішньоекономічної діяльності є надання послуг іноземним суб'єктам господарської діяльності, в тому числі: виробничих, транспортно-експедиційних, страхових, консультаційних, маркетингових, експортних, посередницьких, брокерських, агентських, консигнаційних, управлінських, облікових, аудиторських, юридичних, туристських та інших, що прямо і виключно не заборонені законами України; надання вищезазначених послуг іноземними суб'єктами господарської діяльності суб'єктам зовнішньоекономічної діяльності України;

    Отже, відповідаючи на ваше запитання ТОВ може бути суб"єктом зовнішьоекономічної діяльності. Якщо ваше ТОВ на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності необхідно подати заяву до податкової, що у підприємства змінилося місце провадження господарської діяльності.

    Відповідно до п. 298.5 ст. 298 ПКУ у разі зміни податкової адреси СГ, місця провадження господарської діяльності, видів господарської діяльності Заява подається платниками єдиного податку першої і другої груп не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулися такі зміни.

    У разі зміни податкової адреси СГ, місця провадження господарської діяльності Заява подається платниками єдиного податку третьої групи не пізніше останнього дня кварталу, в якому відбулися такі зміни (п. 298.6 ст. 298 ПКУ).

    Відповідно до п. 299.7 ст. 299 ПКУ інформація щодо місця провадження господарської діяльності вноситься до реєстру платників єдиного податку.

    Отже, СГ — платник єдиного податку, який планує здійснювати зовнішньоекономічну діяльність, повинен у строки, встановлені ПКУ, подати Заяву з позначкою «Внесення змін».

    При цьому у полі 6 «Місце провадження господарської діяльності», в якому повинна зазначатися інформація, зокрема щодо області, району, населеного пункту, вулиці, номера будинку/офісу/квартири, індексу, така особа заповнює тільки графу «Область, район, населений пункт», в якій зазначається: «Виконання робіт чи надання послуг за межами України (експорт)» та/або «Поставка товарів за межами території України (експорт)». Інші графи поля 6 Заяви не заповнюються.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Марко!

    Вам також корисно буде мати на увазі елементарні правила фінансового моніторингу. Особливо, якщо Ваш бізнес почне набирати оберти. Один тільки ФОП 3-ої группи в умовах воєнного часу має ліміт на рік 10 млрд гривен, і всьому тому треба якось давати раду!

    Законодавчою основою фінансового моніторингу є Закон «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» від 06.12.2019 р. № 361.

    Пороговими цифрами обсягу готівкових і безготівкових операцій у фінансовому моніторингу є 5 тис. грн, 30 тис. грн, 55 тис. грн, 400 тис. грн, а також значна сума при операції з готівкою. Вони впливають на обрання тих чи інших заходів фінансового моніторингу. Однак банк за своїми внутрішніми правилами визнати підозрілою будь-яку операцію незалежно від суми, а також визначати значимість суми тих чи інших операцій з готівкою.

    Увага: обсяг платіжної операції впливає, але не є вирішальним!

    Під фінансовий моніторинг, у першу чергу, потрапляють видаткові операції (перекази коштів) у безготівковій формі, готівкою в залежності від суми платежу. Ідентифікація клієнта здійснюється зокрема за допомогою банківської картки чи кваліфікованого електронного підпису. Верифікація операції потребує додаткових підтверджень, зокрема можливий дзвінок з банку, сканування обличчя, перевірка даних платежу, підтвердження особи платника, чи дійсно саме власник картки її використовує, з’ясування мети операції та походження коштів тощо.

    Вартісні межі фінансового моніторингу 2022 такі:

    1. Для переказу безготівкових коштів для зарахування на рахунок отримувача в оплату вартості товарів, робіт, послуг, погашення зобов’язання за кредитом (пп «5» ч. 18 ст. 14 Закону № 361)

    Коли банки не зобов'язані реагувати - менше 3000 грн.

    Коли можлива перевірка - від 30 тис. грн до 400 тис. грн.

    Повідомлення до органу фінмоніторингу - більше 400 тис. грн.

    2. Для переказу готівкових коштів (пп. «8» ч. 18 ст. 14 Закону № 361) - 5 тис. грн та менше (можна без ідентифікації особи платника, у т.ч. при переказі без відкриття рахунка).

    Коли банки не зобов'язані реагувати - 5000 грн. та менше.*

    Коли можлива перевірка - більше 5 тис. грн до 400 тис. грн.

    Повідомлення до органу фінмоніторингу - більше 400 тис. грн.

    *(можна без ідентифікації особи платника, у т.ч. при переказі без відкриття рахунка)

    Якщо, як Вам раджу у першій своїй відповіді, Ви будете працювати через посередницькій договір комісії, то всі операції VAT треба буде проводити ірнвойсами офертами із зазначенням водночас суми комії та суми виконання послуги. В такому випадку Ваша комісія буде розглядатися податковою як дохід, і лише на неї буде накладатися податкове навантаження у розмірі 2%!

    Працюючи в такому режимі, Ви завжди зможете звітувати тне тільки перед податковою, але і перед своїм банком, а також нгавіть перед НБУ. Тому що у Вас буде все законно!

    Гончаренко Константин
    15.6%

    Добрый день.

    1. В Украине дропшиппинг специально не регулируется законодательством, но на практике интернет магазины (розничная сеть) и поставщики работают на основании агентского договора ( вы можете его заключить в форме публичной оферты).

    2. Вы будете платить 5% от дохода только от суммы полученного вознаграждения (т.е. комиссии (%) , с каждой продажи).

    П. 292.4. ст. 292 Налогокого кодекса, доходом плательщика единого налога является: в случае оказания услуг, выполнения работ по договорам поручения, комиссии, транспортного экспедирования или по агентским договорам доходом является сумма полученного вознаграждения поверенного (агента).

    3. Если суммы Вам будут заходить от покупателей при продажи товара, а вы будете в дальнейшем рассчитываться с поставщиками за вычетом суммы своего вознаграждения, то конечно же Вам нужно иметь документы, подтверждающие полученную сумму вознаграждения (как ваш доход), это могут быть: акты приема- передачи агентских услуг, расчетная ведомость агента, в котором будет указана (расчитана) сумма вознаграждения, и естественно банковские выписки будут подтверждением всех расчетных операций.

    4. С вариантом наложенного платежа, если оплата от покупателя будет поступать напрямую поставщику, а он уже будет рассчитываться с Вами, то достаточно будет выставленного от Вас счета поставщику и акты приема- передачи агентских услуг.

    Но все эти варианты оплат нужно обязательно прописать в договоре оферты.

    ---

    1. Вопрос о выборе системы налогообложения.

    Вы можете быть как на общей системе налогообложения, так и на упрощенной ( более выгодной для Вас). Упрощенная система налогообложения предусмотрена главной 1 Налогового кодекса Украины раздел XIV.

    Так, плательщики единого налога могут осуществлять деятельность в сфере интернет торговли товарами Вашей категории.

    Вы можете выбрать как вторую, так и третью группу плательщика единого налога.

    Отличия следующие:

    для второй группы ЕН согласно п.291.4 ст. 291 НКУ предусмотрено, что - физические лица - предприниматели, осуществляющие хозяйственную деятельность по предоставлению услуг, в том числе бытовых, плательщикам единого налога и / или населению, производство и / или продажу товаров, деятельность в сфере ресторанного хозяйства, при условии, что в течение календарного года соответствуют совокупности следующих критериев:

    - не используют труд наемных лиц или количество лиц, состоящих с ними в трудовых отношениях, одновременно не превышает 10 человек;

    - объем дохода не превышает 15000 гривен.

    Ставка ЕН для 2 группы устанавливается органами местного самоуправления, в котором Вы зарегистрированы как ФОП Например, в Одессе Решением Одесского городского совета №3461-VII от 18.07.18г. установлена : 10 % размера минимальной заработной платы на все виды деятельности, которые разрешены для второй группы плательщиков единого налога (417 грн). Смотрите в Вашем населенном пункте какую ставку установили местные органы самоуправления.

    Для третей группы ЕН предусмотрены такие условия : физические лица - предприниматели, не использующие труд наемных лиц или количество лиц, состоящих с ними в трудовых отношениях, не ограничено и юридические лица - субъекты хозяйствования любой организационно-правовой формы, в которых в течение календарного года объем дохода не превышает 7 млн гривен.

    Ставка ЕН 3 группы предусмотрена пунктом 293.3. Налогового кодекса Украины:

    2% - на период воєнного положения от дохода на счет ФОП

    -3 % от дохода - в случае уплаты налога на добавленную стоимость

    -5% от дохода - в случае включения налога на добавленную стоимость в состав единого налога.

    Для Вашей деятельности подходит оба варианта, и Вы выбираете наиболее поодходящий для Вас. Если Вы хотите быть плательщиком НДС, то конечно 3-я группа для Вас обязательна. Если нет, лучше вторую, но объем дохода не должен превышать 15000 грив год, иначе Вы переходите на общую систему или обязаны перейти на 3-ю группу.

    2. Вопрос о доходах/расходах.

    Согласно п. 292.1 ст. 292 Налогового кодекса,Доходом плательщика единого налога являются: для физического лица - предпринимателя - доход, полученный в течение налогового (отчетного) периода в денежной форме (наличной и / или безналичной) материальной или нематериальной форме, определенной пунктом 292.3 этой статьи. При этом в доход не включаются полученные таким физическим лицом пассивные доходы в виде процентов, дивидендов, роялти, страховые выплаты и возмещения, а также доходы, полученные от продажи движимого и недвижимого имущества, принадлежащего на праве собственности физическому лицу и используется в его хозяйственной деятельности.

    292.4. В случае оказания услуг, выполнения работ по договорам поручения, комиссии, транспортного экспедирования или по агентским договорам доходом является сумма полученного вознаграждения поверенного (агента).

    292.5. Доход, выраженный в иностранной валюте, пересчитывается в гривнах по официальному курсу гривни к иностранной валюте, установленному Национальным банком Украины на дату получения такого дохода.

    292.6. Датой получения дохода плательщика единого налога является дата поступления средств плательщику единого налога в денежной (наличной или безналичной) форме, дата подписания плательщиком единого налога акта приема-передачи безвозмездно полученных товаров (работ, услуг).

    Необходимо отметить, что, если выручка зачисляется на расчетный счет через эквайринг,при этом из суммы выручки банк удерживает собственную комиссию и зачисления на расчетный счет происходит за минусом банковской комиссии. В эт случае суммой выручки будет считаться вся стоимость реализованного товара, которая списывается с карты покупателя, в том числе с учетом комиссии банка.

    пи применении же упрощенной системы налогообложения, как известно, любые понесенные плательщиком единого налога расходы не учитываются, а налогообложению подлежит вся сумма полученных доходов, определенных в ст. 292 НКУ.

    3. Вопрос о платежной системе Payoneer.

    Всоответствии со статьями 5, 11, 13 Декрета Кабинета Министров Украины от 19.02.93 N 15-93 «О системе валютного регулирования и валютного контроля», статьями 7 и 44 Закона Украины «О Национальном банке Украины», «Положением о порядке выдачи национальным банком Украины индивидуальных лицензий на размещение резидентами (юридическими и физическими лицами) валютных ценностей на счетах за пределами Украины», утвержденным Постановлением Правления Национального банка Украины от 14.10.2004 N 485, открытие и использования счетов за пределами Украины, размещение на них валютных ценностей физическими и юридическими лицами, требует получения индивидуальной лицензии Национального банка Украины.

    Насколько мне известно, у системы Payoneer нет такой лицензии, потому Вам необходимо открыть счет в банке (валютный и гривневый) для осуществления расчетов с поставщиком в США и Канаде.

    4. Что касается открытия ФОП с использованием электронной подписи.

    Да, действительно есть такая возможность, открыть ФОП на сайте Министерства юстиции Украины. https://online.minjust.gov.ua/registration-fiz

    Это очень удобно и просто. Вы заполните форму 10 сайте. А также, одновременно с регистрацией ФОП, Вы можете также зарегистрироваться плательщиком единого налога (если Вы этого не сделаете, Вы автоматически станете на учет как плательщик на общей системе и Вам необходимо потом будет физически обращаться в Вашу налоговую и подавать заявление о применении упрощенной системы). Поэтому Вам нужно это сделать сразу на сайте заполнив Заяву про застосування спрощеної системи оподаткування и обратить внимание на п.8 єтой заявки (там нужно указать группу, например, "2" и ставку, например "10%".

    З повагою, Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    22.2%
    Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрый день, Марко!

    1) Советую открыть ФОП, 3 группа ЕН (https://diia.gov.ua/services/reyestraciya-fop).

    2) Для такого вида деятельности подойдет КВЕД 46.19 "Діяльність посередників у торгівлі товарами широкого асортименту" или 47.91 "Роздрібна торгівля, що здійснюється фірмами поштового замовлення або через мережу Інтернет". Можете выбрать несколько классификаторов, это разрешается.

    Полезная информация - https://journal.ostapp.com.ua/articles/post/predpr...

    3) В Украине дропшиппинг специально не регулируется законодательством, но на практике интернет магазины (розничная сеть) и поставщики работают на основании агентского договора ( вы можете его заключить в форме публичной оферты).

    4) Вы будете платить 5% от дохода только от суммы полученного вознаграждения (т.е. комиссии (%) , с каждой продажи).

    П. 292.4. ст. 292 Налогокого кодекса доходом плательщика единого налога является: в случае оказания услуг, выполнения работ по договорам поручения, комиссии, транспортного экспедирования или по агентским договорам доходом является сумма полученного вознаграждения поверенного (агента).

    5) Если суммы Вам будут заходить от покупателей при продажи товара, а вы будете в дальнейшем рассчитываться с поставщиками за вычетом суммы своего вознаграждения, то конечно же Вам нужно иметь документы, подтверждающие полученную сумму вознаграждения (как ваш доход), это могут быть: акты приема- передачи агентских услуг, расчетная ведомость агента, в котором будет указана (рассчитана) сумма вознаграждения, и естественно банковские выписки будут подтверждением всех расчетных операций.

    6) С вариантом наложенного платежа, если оплата от покупателя будет поступать напрямую поставщику, а он уже будет рассчитываться с Вами, то достаточно будет выставленного от Вас счета поставщику и акты приема- передачи агентских услуг. Но все эти варианты оплат нужно обязательно прописать в договоре оферты.

    7) Більш того є можливість відкрити ТОВ в Європі, але податки я хотів би платити саме Україні. - нет, такое невозможно. Нужно открывать именно в Украине.

    Вот ссылка на мой ответ от 02.01.2021 - https://uristy.ua/ua/question/52485

    Обращайтесь, если будет нужна помощь.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Рибінцев Сергій Сергійович

    Доброго дня, Марко!

    У вашому питання важливо зрозуміти, в якій юрисдикції (країні) ви маєте намір вести свій бізнес. Від цього і далі походять всі відповіді на ваші питання.

    Українське ТОВ може надавати послугу у форматі бізнес моделі, що ви описали. Чи готові ваші пертнери до роботи через українську ТОВ?

    Звертайтесь.

    Пуха Наталія ТендерОк
    13.3%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Для Вас якщо Ви й надалі плануєте займатись і послугами й продажем товарів оптимально буде обрати 3 групу платника єдиного податку, щодо реєстрації ТОВ, то Ви можете зареєструвати і ФОП і ТОВ, притому зробити зазначені дії Ви можете онлайн.

    Відповідно, після 183 днів перебування така особа підлягає оподаткуванню в країні перебування щодо доходів, отриманих як незалежний виконавець з дати приїзду (навіть якщо вона не визнається податковим резидентом цієї країни) - якщо іноземний податковий орган не погодиться з аргументом, що перебування в іншій країні з 24.02.2022 до закінчення воєнних дій було вимушеним і тому ці дні не мають враховуватись до складу 183 днів.

    Відповідно до пп. 14.1.55 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України (надалі - «ПК України») під доходами отриманими з джерел за межами України слід розуміти будь-який дохід, отриманий резидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності за межами митної території України, включаючи проценти, дивіденди, роялті та будь-які інші види пасивних доходів, спадщину, подарунки, виграші, призи, доходи від виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими та трудовими договорами, від надання резидентам в оренду (користування) майна, розташованого за межами України, включаючи рухомий склад транспорту, приписаного до розташованих за межами України портів, доходи від продажу майна, розташованого за межами України, дохід від відчуження інвестиційних активів, у тому числі корпоративних прав, цінних паперів тощо; інші доходи від будь-яких видів діяльності за межами митної території України або територій, непідконтрольних контролюючим органам.

    Крім того, пп. 163.1.3 п. 163.1 ст.163 ПК України визначено, що об'єктом оподаткування резидента є:…. іноземні доходи - доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України.

    Іноземний дохід фізичних осіб-резидентів підлягає оподаткуванню. Одночасно, як вбачається з наведеного вище, значну роль у порядку оподаткуванні відіграє питання резидентства громадянина (особи).

    Успіхів


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України