Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Миграционное право, 28 августа 2022, вопрос №72097 400₴

Доброго дня! Маю питання на рахунок імміграції до Нідерландів:

Чи можуть відмовити у видачі тимчасового захисту в Нідерландах, якщо такий захист на той момент буде оформлений у Франції?

Якщо статус тимчасового захисту скасують, а в мене на той момент буде підписано робочий контракт в Нідерландах, то чи я зможу на цій підставі залишитися в країні?

Якщо мій партнер навчатиметься у вузі Нідерландів, чи зможемо ми оформити співмешкання і чи зможу я на цій підставі залишитися в країні?

Ответы юристов (9)

    Гончаренко Константин
    15%

    Доброго дня!

    Поки у Франції діє цей статус, Нідерланди не можуть Вам його оформити.

    треба припинити статус у Франції і лише тоді отримати його у Нідерландах , до того часу зможете перебувати у Нідерландах згідно контракту на роботу та візи робочої.

    Після перетину кордону для громадян України є три варіанти дій:

    1. Право на законне перебування до 90 днів у країнах ЄС – якщо у вас є де зупинитися, та фінансові можливості (cтрок у 90 днів продовжено до 3 років).

    2. Механізм тимчасового захисту, покликаний прискорити процес (залежно від країни) передбачає: Отримання на 1 рік посвідки на проживання; Доступ до роботи. Вимоги про 6 місяців у цьому випадку немає; Доступ до освіти (до 18 років) – на рівні з громадянами країни перебування; Житло (заселення або надання коштів для проживання); Доступ до соцзабезпечення та медицини; Можливість отримати статус біженця у майбутньому.

    3. Статус біженця (тільки у країні, межу якої ви перетнули). Де подати заявку на отримання статусу біженця?

    - під час в'їзду до країни – повідомити офіцера прикордонної служби; - якщо на пунктах перепину черги, запитайте де знайти найближче відділення прикордонної служби. Важливо знати: А. Набуття статусу біженця триває близько 6 місяців.

    У цей час необхідно здати свій паспорт відповідним інститутам.

    Б. Після подання заявки немає права працювати. Якщо за півроку не надали статусу біженця, можна отримати довідку для працевлаштування.

    Статус біженця гарантує:

    - дозвіл на проживання, що діє, як мінімум, 3 роки; - Спецдокумент для поїздок між країнами ЄС;

    - право на працю та навчання;

    - право на визнання українських дипломів;

    - право на соцзабезпечення та медпослуги.

    Дійсно громадянин України та постіний резидент при перетину кордону ЄС не одразу ж стає біженцем. Ти отримуєш право на ТИМЧОСОВИЙ ЗАХИСТУ.

    І це діє відповідно до прийнятої програми. Статус біженця оформляється уже в кожній країні окремо. Кожна країни встановлює свої права та обов'язки для осіб які бажають отримати статус біженця в певній країні. Для отримання статусу біженця потрібно буде довести певні обставини тай вони мають ІНДИВІДУАЛЬНИЙ характер

    Також право на тимчосовий захист мають громадяни України, які опинились на території ЄС ще до 24 лютого 2022 року або перебували на території ЄС через роботу, відпустку та не встигли повернутися до України. Якщо ситуація на території України покращиться, то механізм тимчасового захисту прининеться теж достроково.

    Недостатньо посилатися на женевську конвенцію. Треба знати іноземне законодавство. Якщо ми говоримо про Польщу - вони обіцяють спеціальний закон для українців. Що ж до імовірності відмови, вважаю, що приналежність до громадянства України (соціальної групи) може бути підставою для одержання притулку від Росії на політичних підставах. Шукати причини для відмови - це легко, але політика Європи щодо біженців з України, скоріш за все, буде змінюватися в залежності від ходу війни

    Не всі країни повинні дотримуватись рішення Ради щодо тимчасового захисту, адже воно має рекомендаційний характер. Тобто згодом кожна країна може встановити окремо вимоги і для тимчосового захисту та певні квоти в майбутньому. А щодо стутусу біженця то потрібно дійсно посилатись на законодавства кожної країни окремо. Зараз країни починають створювати окремі міграційні потоки для громадян України і встановлюють відповідні вимоги

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Айвазян Юрий Климентьевич
    10%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Юрію!

    Чи можуть відмовити у видачі тимчасового захисту в Нідерландах, якщо такий захист на той момент буде оформлений у Франції?

    Обов'язково відмовлять! Тому раджу спочатку відмовитись від тимчасового захисту у Франції, а вже потім просити ТЗ у Нідерландах.

    Якщо статус тимчасового захисту скасують, а в мене на той момент буде підписано робочий контракт в Нідерландах, то чи я зможу на цій підставі залишитися в країні?

    Можете, тому що, маючи ТЗ Франції Ви маєте право знаходитись на території шенгенської зони будь де. Але, якщо Ви звернетесь до Нідерландів по ТЗ, то до його оформлення працювати не зможете. Ви також можете знаходитись у Нідерландах по стандартній схемі 90/180.

    Якщо мій партнер навчатиметься у вузі Нідерландів, чи зможемо ми оформити співмешкання і чи зможу я на цій підставі залишитися в країні?

    Це буде помічне для вирішення такого питання, але все одно треба буде розібратися тоді з ТЗ.

    Будуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профіля. Охоче на них відповім!

    Богачевська Ольга Дмитрівна
    10%

    Доброго дня!

    Для отримання тимчасового захисту в Франції потрібно спочатку відмовитись від тимчасового захисту в Нідерландах.

    Можливо змінювати держави, у яких хочете мати тимчасовий захист. Однак перед цим потрібно попередити країну, у якій вже такий статус є, про такі плани.

    Тільки тоді дія тимчасового захисту в цій країні припиняється, а особа обмежується у правах, передбачених статусом.

    А якщо людина зі статусом біженця хоче отримати притулок в іншій країні, то в такому випадку доведеться розпочинати процес отримання цього статусу в іншій державі з початку.

    Тому, якщо ви вже отримали тимчасовий захист в одній з країн ЄС і бажаєте ще раз отримати його в іншій – рекомендую звертатися до посольств країни, в яку прямуєте, у країні вашого перебування.

    Коли українець отримує тимчасовий захист на території європейської держави, він має цей захист упродовж певного часу. У період його дії він може перебувати в країні без проблем.

    Але якщо українець забажає покинути ту державу, і поїхати в будь-яку іншу, то в такому випадку діють стандартні правила, які встановлені для українських туристів та передбачені загальним безвізовим режимом за умови наявності біометричного паспорта.

    "Такий виїзд та перебування в іншій країні Шенгенської зони можливі, але за умови загальної тривалості не більше 90 днів протягом 180 днів у одній країні.

    Карпенко Андрей Владимирович
    12.5%

    Вітаю!

    Тимчасовий захист – це спеціальний механізм прихистку в країнах ЄС, який було активовано щодо українців, що втікають від війни Директивою ЄС 2001/55/ЕС. На відміну від статусу міжнародного захисту, тимчасовий захист передбачає більш спрощену і швидку процедуру отримання дозволу на перебування в ЄС аж до 3 років і моментальний доступ до основних прав одразу після отримання цього дозволу – можливість працевлаштування, отримання медичної допомоги, соціальних виплат тощо.

    Так як рішення розповсюджується на всі країни ЄС, українці можуть легально перебувати за статусом «тимчасового захисту у будь-якій країні Євросоюзу. Принцип тимчасового захисту передбачає вільний вибір країни, в якій громадянин України бажає скористатися правами тимчасового захисту.

    ОФІЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ЄВРОКОМІСІЇ:

    https://eu-solidarity-ukraine.ec.europa.eu/informa...

    Ви можете обрати країну ЄС, в якій скористаєтеся тимчасовим захистом. Утім, Ви можете користуватися тимчасовим захистом тільки в одній державі-члені ЄС одночасно. Права, пов'язані з тимчасовим захистом, однакові в кожній країні ЄС, на яку поширюється обов'язкова дія Директиви.

    Якщо Ви зареєструвалися в одній країні і вирішили переїхати в іншу, Вам необхідно повідомити державні органи тієї країни, в якій Ви на даний час зареєстровані. Країна, в яку Ви переїдете, зареєструє Вас і запропонує Вам статус тимчасового захисту та відповідні права.

    1. ВАМ ТРЕБА СКАСУВАТИ ТИМЧАСОВИЙ ЗАХИСТ У ФРАНЦІЇ ТА ПОДАТИСЬ НА ТИМЧАСОВИЙ ЗАХИСТ В НІДЕРЛАНДАХ.

    2. РОБОЧУ ВІЗУ В НІДЕРЛАНДИ ВАМ ТРЕБА ОТРИМАТИ В ПОСОЛЬСТВІ НІДЕРЛАНДІВ У ФРАНЦІЇ.

    Рабочая виза в Нидерланды для украинцев по сути есть разрешение нахождения в государстве в течении действия делового контракта. Такая виза может быть выдана лицам, едущим в страну задавшись целью получения дохода. Дабы ее оформить, нужно приготовить следующие документы:

    • заграничный паспорт и его прежний экземпляр;
    • особенную анкету (уже заполненную);
    • 4 фото;
    • оригинал и копию документа о разрешении на предполагаемую работу;
    • письмо от нанимателя о предложении работы;
    • сведения о вакансии, получаемой прибыли, а также наличествующих сбережениях заявителя.

    3. СПІВМЕШКАННЯ З ГРОМАДЯНИНОМ УКРАЇНИ, ЯКИЙ НАВЧАЄТЬСЯ У НІДЕРЛАНДАХ, НЕ НАДАЄ ВАМ ПРАВО НА ДОВГОСТРОКОВЕ ПЕРЕБУВАННЯ В НІДЕРЛАНДАХ.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    12.5%

    Вітаю, Юрій!

    Чи можуть відмовити у видачі тимчасового захисту в Нідерландах, якщо такий захист на той момент буде оформлений у Франції?

    Тимчасовий захист - це спеціальний механізм прихистку українців в Європі, впроваджений Директивою ЄС 2001/55/EC від 20.07.2001 року.

    Загального права отримувати тимчасовий захист більш, ніж в одній країні, немає. "Вдруге" тимчасовий захист може видаватися на індивідуальній основі на розсуд держави, в яку ви подалися на тимчасовий захист вдруге. Проте пам'ятайте, що вам мають повне право в цьому відмовити.

    ТОМУ АБО ВАМ ПОЩАСТИТЬ, І НІДЕРЛАНДИ НАДАДУТЬ ВАМ ТИМЧАСОВИЙ ЗАХИСТ, АБО ЙМОВІРНІШЕ ВАМ ПОТРІБНО ВІДМОВЛЯТИСЬ ВІД ТАКОГО СТАТУСУ У ФРАНЦІЇ.

    ...

    Якщо статус тимчасового захисту скасують, а в мене на той момент буде підписано робочий контракт в Нідерландах, то чи я зможу на цій підставі залишитися в країні?

    НІ. ТІЛЬКИ НА ПІДСТАВІ НАЯВНОСТІ РОБОЧОГО КОНТРАКТУ НАДОВГО ВИ НЕ ЗАЛИШИТЕСЬ. ВИ ЗМОЖЕТЕ БУТИ ТІЛЬКИ ПО БЕЗВІЗУ. Безвізовий режим передбачає право на короткотермінове перебування до 90 днів протягом 180-денного періоду.

    ОДНАК ЯК ВАРІАНТ ДЛЯ ВАС ОФОРМЛЕННЯ РОБОЧОЇ ВІЗИ. ОДНАК ЇЇ ПОТРІБНО ОФОРМЛЮВАТИ НЕ ОДРАЗУ В НІДЕРЛАНДАХ, А ДО ВИЇЗДУ ТУДИ НА РОБОТУ.

    ...

    Якщо мій партнер навчатиметься у вузі Нідерландів, чи зможемо ми оформити співмешкання і чи зможу я на цій підставі залишитися в країні?

    НІ. ЦЕ НЕ Є ПІДСТАВОЮ ДЛЯ ЛЕГАЛЬНОГО ПРОЖИВАННЯ В КРАЇНІ. ПОТРІБНО ЗАКОННІ ПІДСТАВИ: ТИМЧАСОВИЙ ЗАХИСТ, РОБОЧА АБО ІНШОГО ВИДУ ВІЗА.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання або Вам потрібна індивідуальна консультація, натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    Рибінцев Сергій Сергійович

    Доброго дня!

    Одночасно захист в двох країнах ЄС не можливий. Необхідно припинення захисту у Франції, та після оформлення у Нідерландах.

    Звертайтесь.

    Пуха Наталія ТендерОк
    12.5%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Чи можуть відмовити у видачі тимчасового захисту в Нідерландах, якщо такий захист на той момент буде оформлений у Франції?

    Так, Ва буде відмовлено, так як просити Тимчасовий захист у декількох країнах заборонено.

    Після отримання дозволу на проживання в Нідерландах особа, яка користується тимчасовим захистом, має право скористатися правами, гарантованими у зв’язку з наданням їй тимчасового захисту, лише у Нідерландах.

    Це означає, що особа, яка перебуває в Нідерландах, але отримала тимчасовий захист і дозвіл на проживання в іншій країні-члені ЄС, має повернутися до країни-члена, в якій вона отримала такий захист.

    Але ви маєте право подорожувати чи відвідувати інші країни ЄС протягом 90 днів у межах 180-денного періоду. Але можливість скористатися правами, отриманими від тимчасового захисту, ви можете лише у державі, що надала вам дозвіл на проживання. Однак інша держава може також вирішити за вашим запитом видати вам свій дозвіл на проживання. Тобто переїхати в принципі можливо.

    Якщо статус тимчасового захисту скасують, а в мене на той момент буде підписано робочий контракт в Нідерландах, то чи я зможу на цій підставі залишитися в країні?Якщо у вас буде діяча віза в Нідерландах то ви зможете перебувати на період визначений в документах у Нідерландах. Для отримання Тимчасового захисту в Нідерландах потрібно пройти процедуру реєстрації, після чого ваші данні відправляться в іміграційну службу (IND). Вам потрібно буде записатися на прийом до міграційної служби і там отримати відтвердження отримання статусу тимчасового захисту.Якщо мій партнер навчатиметься у вузі Нідерландів, чи зможемо ми оформити співмешкання і чи зможу я на цій підставі залишитися в країні?

    Ні це не є підстава для перебування в країні, проте Ви можете також отримати право на дозвіл на проживання як член сім’ї громадянина ЄС або ж особи, яка вже проживає в ЄС на законних підставах, або ж в якості студента, дослідника, стажера чи працівника. Ви також можете отримати право на інші форми національного гуманітарного захисту. Деталі шукайте на іміграційному порталі ЄС.

    Успіхів

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    12.5%

    Доброго дня.

    1. Чи можуть відмовити у видачі тимчасового захисту в Нідерландах, якщо такий захист на той момент буде оформлений у Франції?

    Згідно з директивою Європейської комісії, Ви можете вирішити, що хочете скористатися своїми правами в іншій країні ЄС, ніж та, де Ви зараз проживаєте. Якщо Ви зміните місце проживання і переїдете в іншу країну ЄС, дозвіл на проживання в першій країні ЄС завершиться, і ваші права там закінчяться. Нова приймаюча країна ЄС повинна надати вам тимчасовий захист і видати новий дозвіл на проживання. Важливо повідомити державні органи першої країни ЄС, що Ви маєте намір переїхати до іншої держави-члена. Вам потрібно звернутися до префектури Франці с заявою про скасування тимчасового захисту та анулювання Autorisation provisoire de séjour

    На практиці, якщо Ви проживали в іншій країні ЄС після 23.02.2022 і вже зареєстровані та/або маєте там дозвіл на роботу, в очах нідерландців це може означати, що ви вже маєте безпечний притулок. В такому випадку, вас, швидше за все, не приймуть у Пункті гуманітарної допомоги.

    Скасування реєстрації в іншій країні не надає автоматично доступ до центру допомоги переміщеним особам. Тобто існує ризик того, що в такій ситуації вам не нададуть статус тимчасового захисту у Нідерландах. Але чітких орієнтирів у цій сфері поки що немає. Підхід також різний у різних муніципалітетах.

    Увага! Утрехт і Гаага в цьому питанні дуже категоричні. Раджу звертатися у інші міста в таких випадках.

    2. Якщо статус тимчасового захисту скасують, а в мене на той момент буде підписано робочий контракт в Нідерландах, то чи я зможу на цій підставі залишитися в країні?

    У випадку скасування тимчасового захисту Ви втратите право на роботу без дозволу в Нідерландах. Але факт законної роботи є підставою для надання Вам робочої візи після скасування тимчасового захисту.

    3. Якщо мій партнер навчатиметься у вузі Нідерландів, чи зможемо ми оформити співмешкання і чи зможу я на цій підставі залишитися в країні?

    Якщо Ваш партнер не є громадянином Нідерландів і має студентську візу, то це не надає Вам право на Ваше залишення в країні поза умовами тимчасового захисту.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Савченко Олександр
    15%
    Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Юрій!

    1) Чи можуть відмовити у видачі тимчасового захисту в Нідерландах, якщо такий захист на той момент буде оформлений у Франції? - мати тимчасовий захист одночасно в декількох країнах ЄС неможна. Однак, якщо мова йде про зміну країни тимчасового захисту, тоді це можливо. У директиві ЄС немає обмежень, що українці можуть отримати тимчасовий захист тільки один раз лише в одній країні. Починати треба з того, щоб звернутися в консульство тієї країни, куди плануєте переїхати і задати запитання, чи можна це зробити, бо в європейських країнах часто змінюється законодавство. Якщо отримали відповідь, що країна приймає, слід знати, що головним правилом є анулювання тимчасового захисту в тій країні, де перебуває громадянин України.

    2) Якщо статус тимчасового захисту скасують, а в мене на той момент буде підписано робочий контракт в Нідерландах, то чи я зможу на цій підставі залишитися в країні? - так, зможете. Безвізовий режим дозволяє короткотермінове перебування в державах-членах ЄС (за винятком Великої Британії та Ірландії) та інших державах-учасницях Шенгенської угоди до 90 днів протягом 180 днів.

    Перевірити сукупний строк перебування особи в ЄС можна за наступним посиланням: http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/border-crossing/schengen_calculator_en.html?lang=en

    3) Якщо мій партнер навчатиметься у вузі Нідерландів, чи зможемо ми оформити співмешкання і чи зможу я на цій підставі залишитися в країні? - ні, не зможете.

    Успіхів!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України